UMP instalacja Windows 7/8/10

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?

Moderatorzy: frasun, Artur, sdsyc, Alf/red/

UMP instalacja Windows 7/8/10

Postprzez P0RN » Cz, 26 sie 2010 17:39

Dzień dobry,
Po instalacji MS i UMP uruchamiam MS i nie widzę żadnej mapy.

system Win7 x64

Oto co robię:
Instaluję MS MapSource_6137.exe
Instaluję UMP ump-pcpl-setup.exe (próbowałem i topo i z ogonkami)
Mapy się sciągają wszystko elegancko się kończy
Po uruchomieniu ekran MS jest pusty.

Co źle robię?

Przewertowałem cały ten wątek ale nic nie udało mi się wykombinować viewtopic.php?f=9&t=1550

Pozdrawiam
P0RN
 
Posty: 10
Dołączył(a): Cz, 27 lis 2008 23:16

Re: Problem z instalacją Windows 7

Postprzez asandrzej » Cz, 26 sie 2010 17:58

Zainstaluj MapSource z pliku instalacyjnego razem z mapą a później uaktualnij MS.

http://www.conan.sk/Maps/SK_TOPO_Standard.exe


Można to zrobić w inny sposób dokonując odpowiedniego wpisu w rejestrze, ale ten sposób jest mniej skomplikowany.

Pozdrawiam.

Edit: dodny nowy link

http://www.garmin.si/download.php?cat_id1=-5
Ostatnio edytowano Pn, 05 wrz 2011 9:53 przez asandrzej, łącznie edytowano 1 raz
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Windows 7 i błąd ściągania mapy

Postprzez olpi » So, 30 kwi 2011 7:13

Witam
Pierwszy raz mam problem z instalacją mapy UMP. Nowy komputer i problem :( . Pobrałem wersję A (instalacja pod MS). Poszło jak po maśle ale w momencie dociągania mapy dostaję komunikat o błędzie ściągania. Próba dociągnięcia przez ikonkę update też generuje tylko napis o błędzie :( . na drugim komputerze obok (Win XP) update bez problemów.
Zainstalowałem wersję topo ze skórką dla odbiorników samochodowych. System to windows 7HP 64 bity.
Czy ktoś wie o co chodzi? Czy to błąd związany z Windowsem?
pozdrawiam
Piotr

Colorado 300 + Forerunner 50 + Edge 500 + Nuvi 255W + Forerunner 220 +
Edge 800
Avatar użytkownika
olpi
Bywalec
 
Posty: 332
Dołączył(a): Wt, 06 maja 2008 19:46
Lokalizacja: Rybnik

Re: Windows 7 i błąd ściągania mapy

Postprzez olpi » So, 30 kwi 2011 12:22

Dzięki za sugestię

Wyłączyłem zaporę systemu ale nic nie pomogło. Mogłem to zrobić mało skutecznie bo są to moje pierwsze kontakty z win 7 (w XP jakoś łatwiej mi idzie :wink: )
No nic, będę próbował dalej albo wstrzymam się do czasu aż ktoś bardziej obeznany z win 7 pomoże mi to zrobić :D
komunikatu nie mogę odczytać w całości bo okienko nie chce się rozciągnąć w poprzek. Z tego co się wyświetla: rsync error: some files could not be transferred <code23> at main.c<1385>.....i dalej brak tekstu
pozdrawiam
Piotr

Colorado 300 + Forerunner 50 + Edge 500 + Nuvi 255W + Forerunner 220 +
Edge 800
Avatar użytkownika
olpi
Bywalec
 
Posty: 332
Dołączył(a): Wt, 06 maja 2008 19:46
Lokalizacja: Rybnik

Re: Windows 7 i błąd ściągania mapy

Postprzez asandrzej » So, 30 kwi 2011 19:39

Ja zmieniłem na C:\Garmin,
bez tej zmiany nie mogłem "dociągnąć" map.

Pozdrawiam

MapSource uruchamiam dowolny, który chcę, mam dodatkowy,„MS PouchX” w innym katalogu bezpośrednio na dysku C:

Update UMP-pcPL też działa.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Problem z instalacją Windows 7

Postprzez pocio » Pn, 19 mar 2012 16:24

znalazłem odpowiedź na forum
Ale ponieważ nie jest to rozwiązanie oczywiste to napiszę go dla potomności:
Po ściągnięciu z tej strony spakowanych map i rozpakowaniu ich do katalogu C:/Garmin uruchomiamy plik instaluj coś tam .bat jako administrator niezależnie na koncie z jakimi uprawnieniami pracujemy.
połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama
pozdrawiam
pocio
B&K Herbapol rowerowanie.pl
Edge 705; Nuvi 1200T
pocio
Bywalec
 
Posty: 137
Dołączył(a): Pt, 08 sie 2008 10:30
Lokalizacja: Kraków

update UMP-pcPL - problem

Postprzez beetle-m » Pn, 23 lip 2012 18:59

Coś mnie pokusiło żeby odinstalować i zainstalować ponownie UMP-pcPL ale tym razem wersję "PE".
Poprzednia wersja działa dobrze wraz z aktualizacjami poprzez plik bat z pulpitu (Win7 64).
Po reinstalacji trafiłem na ten sam problem (opisywany przez Was) z aktualizacją poprzez "Update UMP-pcPL.bat".

Error 1 - jeśli próbuję uruchomić plik Update UMP-pcPL.bat z pulpitu (z opcją - Uruchom jako Administrator):
Error_1.png

Error 2 - jeśli próbuję uruchomić plik Update UMP-pcPL.bat z pulpitu normalnie:
Error_2.png


W moim przypadku problem minął po ustawieniu właściwości dla aplikacji rsync.exe znajdującej się w lokalizacji C:\Program Files (x86)\UMP-pcPL
rsync_właściwości.png


Od tej pory uruchomienie pliku Update UMP-pcPL.bat z pulpitu (bez opcji "jako Administrator") nie daje już żadnych komunikatów o błędach.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // był nüvi 3790T // był nüvi 765T // był nüvi 760 // był nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi5 (z MapaMap v10.7.0)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6696
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: update UMP-pcPL - problem

Postprzez popej » Pn, 23 lip 2012 19:09

Widać, że program ściągający próbuje zapisać coś w katalogu "Program Files", który dla zwykłego użytkownika jest zabezpieczony przed zapisem. Trzeba albo uruchamiać instalator jako Administrator albo przenieść mapę do katalogu, który nie jest chroniony.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6842
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: update UMP-pcPL - problem

Postprzez mzksiak » Śr, 20 lut 2013 17:12

Nie moge odptaszkowac tej opcji, cos wczesniej musze pogrzebac? Ump topo w base camp mam, ale ni huhu nie moge aktualizowac ;/
62s , Nuvi 1390 T LMU Kocham Cię Polsko ;) TopoPl.UMPpcPL Obrazek
mzksiak
 
Posty: 88
Dołączył(a): Cz, 31 gru 2009 18:57
Lokalizacja: Głogów i Suchy Las

Re: update UMP-pcPL - problem

Postprzez Mariusz65 » Śr, 20 lut 2013 20:41

mzksiak napisał(a):Nie moge odptaszkowac tej opcji, cos wczesniej musze pogrzebac?

A nie próbujesz przypadkiem na pliku Update_UMP-pcPL_rsync.bat zamiast rsync.exe :?:
Ja tak z początku próbowałem a tam się nie da zaptaszkować ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4466
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: UMP instalacja Windows 8

Postprzez Zachu » Pn, 15 kwi 2013 8:11

Plik ump-pcpl-setup.exe, opcja uruchom z prawami administratora.
Gdy wybierzemy wszystkie opcje i skończy pobierać się mapa, niestety nie będzie widoczna w żadnym programie.
Należy pomóc instalatorowi ręcznie i odszukać katalog z zainstalowaną mapą i klikać install_UMP-ogon.bat i skorka-normal.bat żeby dodały się odpowiednie wpisy do rejestru.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7693
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Windows 7 i błąd ściągania mapy

Postprzez kolos » N, 23 mar 2014 10:20

asandrzej napisał(a):Ja zmieniłem na C:\Garmin,
bez tej zmiany nie mogłem "dociągnąć" map.

Pozdrawiam

MapSource uruchamiam dowolny, który chcę, mam dodatkowy,„MS PouchX” w innym katalogu bezpośrednio na dysku C:

Update UMP-pcPL też działa.


Ptwierdzam, działa po zmianie na plik docelowy C:\Garmin.
Wcześniej miałem na blaszaku dzisiaj wszystko mam na nowym oprogramowaniu i innym kompie z win 8
Nuvi 205+GPMapa ,UMP-pcPL NI, Nuvi 58LM
Avatar użytkownika
kolos
Bywalec
 
Posty: 142
Dołączył(a): N, 29 mar 2009 20:00
Lokalizacja: Poznań

Re: UMP instalacja Windows 7/8

Postprzez Castel 899 » Wt, 12 sty 2016 23:06

Ufff ... jestem po zwycięskim boju z instalacją UMP na nowym (dla mnie :mrgreen:) Win8.1(x64)
@ PORN - przewodnik masz tutaj: http://ump.fuw.edu.pl/wiki/Wersje#Jak_zainstalowa.C4.87_.2F_odinstalowa.C4.87.3F
Tak mi się jeszcze widzi, że w ww. przewodniku przydałoby się dodać, że nie zawsze zainstaluje się w Menu Start nowych Windowsów skrót od update(ra).UMP .
Musiałem zrobić i wstawić tam ręcznie skrót do pliku Update_UMP-pcPL_rsync.bat , widocznego na przedostatniej pozycji w utworzonym katalogu UMP jako Update_UMP-pcPL_rsync - plik wsadowy.
Jeśli coś poputałem, to proszę sprostować.
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2018.20, ogąki :), Win10H
Avatar użytkownika
Castel 899
Bywalec
 
Posty: 424
Dołączył(a): Śr, 06 paź 2010 9:11
Lokalizacja: Warszawa


Powrót do UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości