Błędy WAV po instalacji fotoradarów z UMP

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?

Moderatorzy: frasun, Artur, sdsyc, Alf/red/

Re: Błędy WAV po instalacji fotoradarów z UMP

Postprzez Antonio » Pn, 27 cze 2011 23:28

Coval_pl napisał(a):Może ktoś z Was ma pomysł gdzie popełniłem błąd?

Właśnie tu:
Coval_pl napisał(a):Wcześniej miałem wgrany plik z radarami który pobrałem w zeszłym roku gdzieś tu na forum w postaci gotowca i ten działa prawidłowo.

Usuń ten plik, bo komunikaty się dublują. Zresztą i tak baza z tego pliku jest dość mocno nieaktualna.

I tu:
Coval_pl napisał(a):wrzuciłem mu sox'a (14.3.2).

Pobierz załącznik z tego postu: :arrow: viewtopic.php?f=9&t=2354&p=25313&hilit=sox+exe#p25313

Coval_pl napisał(a):Po włączeniu nawigacji soft (6.60) znajduje go na karcie i pyta czy zainstalować nowe punkty poi w pamięci urządzenia. Klikam tak i reszta przebiega normalnie

Po co? Pliki .gpi z karty też działają i to prawidłowo, a nie obciążasz pamięci urządzenia.

Coval_pl napisał(a):Jak mu zmienię rozszerzenie (żeby nie kasować) to Agatki i tak nie słychać.

W urządzeniu? :o
A jak to robisz?

EDIT: Oops, w pierwszej chwili pomyślałem, że pliku dźwiękowego :oops: . Sorki
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450 + CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Avatar użytkownika
Antonio
Bywalec
 
Posty: 804
Dołączył(a): N, 01 lis 2009 22:43
Lokalizacja: Pabianice (łódzkie)

Re: Błędy WAV po instalacji fotoradarów z UMP

Postprzez Coval_pl » Wt, 28 cze 2011 7:38

Dzięki za info, wieczorem spróbuję z tym sox'em, który podlinkowałes. A propos pliku gpi, to w pamięci urządzenia mam jeszcze ponad 100MB miejsca więc instalowanie gpi nie powinno zaszkodzić działaniu nawigacji. Po drugie zmiana rozszerzenia działa tak samo jak usunięcie pliku i ta operacja nie spowodowała, że Agatka zaczęła mówić, więc być może rzeczywiście jest to wina sox'a. Sprawdzę i dam znać, a póki co zabieram się za szukanie informacji jak mogę przyłączyć się do projektu i aktualizować dane, bo moja nawigacja jeździ sporo po Trojmiescie i rejestruje ślady. Może coś z tego się przyda. Poza tym na urlop jak zwykle będę jechał znad morza w góry więc też trochę śladów zarejestruję.
Coval_pl
 
Posty: 14
Dołączył(a): Pn, 02 sie 2010 23:57

Re: Błędy WAV po instalacji fotoradarów z UMP

Postprzez Mariusz65 » Wt, 28 cze 2011 8:44

Coval_pl napisał(a):w pamięci urządzenia mam jeszcze ponad 100MB miejsca więc instalowanie gpi nie powinno zaszkodzić działaniu nawigacji.

Nie koniecznie :arrow: viewtopic.php?p=78619#p78619
Odbiorniki Garmina obsługują ograniczoną liczbę plików *GPI :!:
Na przykład w Dakocie widocznych jest bodajże tylko do 20 plików :arrow: viewtopic.php?p=110453&sid=b0a9b22aa27e718f529042f7b06deaac#p110453
Nie pamiętam jak to było w Nuvim, ale chyba jeszcze mniej…
Nie zauważyłem natomiast ograniczenia co do ilości samych punktów POI. Ja w Nuvim mam wgranych łącznie kilkadziesiąt tysięcy POI, ale są wgrane tylko w kilku plikach *GPI. Gdy miałem osobny plik GPI dla każdej kategorii, to działy się różne cuda i np. dla punktów "A" był słyszany komunikat dźwiękowy z punktów "B" ;-)
Gdy wgrałem POI hurtowo, tylko w kilku paczkach GPI, to wszystko działa bez problemu.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4500
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Błędy WAV po instalacji fotoradarów z UMP

Postprzez Coval_pl » Wt, 28 cze 2011 11:21

U mnie jak na razie wystąpiły 2 pliki gpi po ok 2mb każdy więc chyba nie powinno to stanowić problemu.
Coval_pl
 
Posty: 14
Dołączył(a): Pn, 02 sie 2010 23:57

Re: Błędy WAV po instalacji fotoradarów z UMP

Postprzez czeslaw555 » Pt, 21 lut 2014 14:17

wgrałem na czysta karte POI radary, gotowce, używam je w navi nuvi 2595 lm , obecnie mam tylko pikanie , nie mówi "radar..." czy muszę wgrać na kartę plik sox ? czy w gotowcach jest on juz zainstalowany a ja coś skopałem ?
Nuvi 2595LM
czeslaw555
Bywalec
 
Posty: 276
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 14:24
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Błędy WAV po instalacji fotoradarów z UMP

Postprzez Zachu » Pt, 21 lut 2014 15:24

sox wrzucasz na komputer
Temat jest przyklejony viewtopic.php?f=9&t=10
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 8120
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Błędy WAV po instalacji fotoradarów z UMP

Postprzez czeslaw555 » Pt, 21 lut 2014 16:26

do gotowca ne potrzeba POILoadera , po prostu wklejasz plik na karte , jednak w nowej karcie pika i nadal nie wiem co jet źle
Nuvi 2595LM
czeslaw555
Bywalec
 
Posty: 276
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 14:24
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Błędy WAV po instalacji fotoradarów z UMP

Postprzez beetle-m » Pt, 21 lut 2014 16:31

czeslaw555 napisał(a):wgrałem na czysta karte POI radary, gotowce,
Jakie, skąd, ile ? Ten który ja przygotowuję ? Sam przygotowałeś/wygenerowałeś POI Loaderem ?
Pisz precyzyjniej, to będzie łatwiej i krócej pomóc.
czeslaw555 napisał(a):czy w gotowcach jest on juz zainstalowany a ja coś skopałem ?
Gotowiec, który udostępniam ma już wszystko, co trzeba. Jeśli nie masz komunikatu to sprawdź ustawienia nuvi: Ustawienia -> Alerty pkt. alarmowych
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6709
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Błędy WAV po instalacji fotoradarów z UMP

Postprzez czeslaw555 » Pt, 21 lut 2014 16:44

oczywiście wgrałem Twoje :) , w nawi mam ustawione tak jak piszesz
Nuvi 2595LM
czeslaw555
Bywalec
 
Posty: 276
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 14:24
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Błędy WAV po instalacji fotoradarów z UMP

Postprzez beetle-m » Pt, 21 lut 2014 16:53

czeslaw555 napisał(a):w nawi mam ustawione tak jak piszesz
Czyli jak, bo ja podałem Ci tylko ścieżkę do ustawień.
Z plikami "gotowców" nie było dotąd problemów więc szukajmy najpierw w nuvi.

Czy na karcie (lub w pamięci nuvi) nie masz czasami innych plików .gpi z radarami w Polsce ? Sprawdź.

Dzisiaj już nie będę on-line więc może ktoś poprowadzi Cię dalej.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6709
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Błędy WAV po instalacji fotoradarów z UMP

Postprzez czeslaw555 » Pt, 21 lut 2014 17:55

nie mam bo to czysta karta sd była

--

hmmm, jak wróce do domu to sprawdze co mam na dysku w navi bo teraz raz (na symulacji) gada raz pika

--

sprawdziłem i nigdzie wiecej nie mam zapisane radarów.Obecnie mam je w memry card - Garmin-POi

--

wgrałem nową wersje radarów i gadają , sprawdzę jutro na trasie
Ostatnio edytowano Pt, 21 lut 2014 18:28 przez Mariusz65, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Połączone posty
Nuvi 2595LM
czeslaw555
Bywalec
 
Posty: 276
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 14:24
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Błędy WAV po instalacji fotoradarów z UMP

Postprzez czeslaw555 » So, 22 lut 2014 13:59

wróciłem do domu i mam pytanie, czy jak jest radar nie na mojej trasie ale w promieniu jej to pojawi się komunikat "uwaga radar..." czy tylko pikanie ? , do tej pory był komunikat. Dzisiaj na trasie te radary były właśnie obok mojej trasy i tylko pikało, jedyny raz na trasie miałem pkt z kontrolą drogową i tutaj było komunikat głosowy.
W domu ustawiłem symulację trasy przez pkt stałego radaru i w symulacji mówiło a nie pikało . Nie wiem co mam zrobić
Nuvi 2595LM
czeslaw555
Bywalec
 
Posty: 276
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 14:24
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Błędy WAV po instalacji fotoradarów z UMP

Postprzez Mariusz65 » So, 22 lut 2014 15:45

Jak prawidłowo wgrane to powinno "mówić" (jeżeli są w zasięgu promienia powiadamiania ustawionym w POI Leaderze). Jesteś pewien, że to były radary a nie przejazdy kolejowe?
Z kiedy masz bazę? Pytam, bo trwają obecnie prace nad bazą przejazdów kolejowych i jak masz z wczoraj to dla przejazdów może nie być głosu lecz pikanie. Przejściowe trudności.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4500
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Błędy WAV po instalacji fotoradarów z UMP

Postprzez czeslaw555 » So, 22 lut 2014 15:48

bazę ma z wczoraj , "przejazd kolejowy" też mówi w symulacji :), problem ma z radarami

--

wgrałem teraz świeżą i ... gada :). W poniedziałek przetestuję w trasie
Nuvi 2595LM
czeslaw555
Bywalec
 
Posty: 276
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 14:24
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Błędy WAV po instalacji fotoradarów z UMP

Postprzez beetle-m » So, 22 lut 2014 17:37

FYI W chwili obecnej udostępniony "gotowiec" jest w wersji starej (dane UMP z 06-02-2014) czyli bez podziału na SPK i NPK.
Po unormowaniu się sytuacji udostępnię wersję nową. Podejrzewam, że najwcześniej jutro wieczorem.

Beetl(e)dit 23-02-2014: Jest już wersja "nowa".
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6709
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość