Garmin Dakota 20 - Rowerowy GPS

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
BikeBert
Nowy
Kontakt:

Garmin Dakota 20 - Rowerowy GPS

Post autor: BikeBert »

Ave!

Chciałbym krótko podzielić się moimi wrażeniami na temat Dakoty 20 w zastosowaniu rowerowym. Wróciłem właśnie z rowerowego urlopu w czeskich Karkonoszach i jestem bardzo zadowolony z wygody i bezpieczeństwa jakie zapewnia rowerowanie w towarzystwie GPSa. Przed wyjazdem spędziłem kilka godzin planując kilkanaście rowerowych tras i na prawdę było warto. Polecam serwis GPSies.com gdzie znaleźć można wiele ciekawych traków nagranych przez innych. Można je pobrać i przerobić w Mapsource lub BaseCamp wedle swoich preferencji. Szukając traków polecam zaznaczyć "rower górski". Dzięki temu mamy pewność, że dany szlak jest przejezdny i odpowiedni na rower.

Co do uchwytu rowerowego, to początkowo bałem się go używać w górach, zwłaszcza po opiniach ludzi, którzy w ten sposób pożegnali się ze swoim GPSem; np. jednemu kolesiowi Dakota wyleciała z uchwytu a jego kompan dodatkowo po niej przejechał.

Ja aby uniknąć tego typu niespodzianek użyłem mojego ulubionego produktu: taśmy izolacyjnej. Dodatkowo podłożyłem pod paski montażowe kawałek gumy aby zapobiec okręcaniu się całego zestawu. Ten sposób montażu [zdjęcia poniżej] eliminuje ryzyko wysunięcia się urządzenia z uchwytu. Osobiście przetestowałem to na zjazdach w okolicach Spindlerowego Mlyna po kamieniach wielkości pralek i telewizorów i nic nie odpadło. :D
Jako miejsce montażu wybrałem górną rurę ramy ze względu na najmniejsze ryzyko zniszczenia urządzenia podczas ewentualnej gleby. Poza tym, na wycieczce przydaje się czasem postawienie roweru do góry nogami [np. wymiana dętki] i wszelkie bajery na kierownicy skutecznie to utrudniają.

Nie mam też najmniejszych zastrzeżeń co do wyświetlacza. W pełnym słońcu wszystko widać idealnie. W lesie lub cieniu pomaga podświetlenie i też nie ma problemów. Jednym słowem Dakota 20 doskonale nadaje się na rower! W podpisie znajdują się moje traki nagrane w Karkonoszach.

Poniżej kilka zdjęć z wyprawy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
szy
Bywalec

Re: Garmin Dakota 20 - Rowerowy GPS

Post autor: szy »

Kolego, niebieski pasek skarpetek nie pasuje do całości ;]

Super foty. Rower chyba prosto spod igły? :]

Szy.
Obrazek
Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce i w Europie
Obserwuj na Facebooku i na Instagramie
Awatar użytkownika
BikeBert
Nowy
Kontakt:

Post autor: BikeBert »

Niebieski pasek miał współgrać z niebieską strzałką Garmina:
Obrazek,
bez której byłoby ciężko na górskich szlakach :D

Rower po prostu czysty dlatego wygląda jak nowy... Rama, koła i większość sprzętu pochodzą z 2008.
Ale pomimo sporego przebiegu faktycznie działają jak spod igły.

Kolego, zajrzałem na Twoją stronę i nie mogę powstrzymać ślinotoku... :shock:
Teraz mam gotowe wycieczki na każdy weekend wakacji, a nawet na kilka wakacji.
Mam tylko jeden problem, którą trasę wybrać jako pierwszą? Może polecisz coś na najbliższy weekend?
Myślałem o "krawędzi Kępy Puckiej", bo wygląda na malowniczy i niezbyt długi szlak. Czy tak?
Awatar użytkownika
szy
Bywalec

Post autor: szy »

BikeBert pisze:Niebieski pasek miał współgrać z niebieską strzałką Garmina:
Jesteś usprawiedliwony :>
BikeBert pisze:Kolego, zajrzałem na Twoją stronę i nie mogę powstrzymać ślinotoku... :shock:
Chusteczkę? ;] E tam, bez przesady :]

... a krawędzią Kępy Puckiej fajnie się jedzie, jak nie byłeś.
Fajnie się jeździ po Puszczy Darżlubskiej, po TPK i 'szerzej'.
Po Kaszubach. Wszędzie się fajnie jeździ :]

Szy.
Obrazek
Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce i w Europie
Obserwuj na Facebooku i na Instagramie
ODPOWIEDZ