O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
No nie o schroniska mi chodziło bo tych raczej unikam Najbardziej mi chodzi o drogi gruntowe mniej o szlaki turystyczne. W UMP najbardziej mi się podoba to że są nanoszone różne "pojki" bo przyznam się szczerze że zabawę z gps-em zacząłem jakieś 3 wiosny wstecz i choć w górach bywałem często to okazało się dzięki gps-owi że dużo mnie ominęło.
matjerzy pisze:Zgodnie z poradą GPS Maniaka z 2007 roku uruchomiłem MapSetToolKit i odinstalowałem FAMILY_1769, którego nazwą były trzy znaki ???. MapSource da się teraz uruchomić lecz nie ma w nim PL TOPO. Jakieś sugestie?
Jeżeli nadal masz mapę przygotowaną przez GmapTool, to znajdź te dane i kliknij w plik install.bat. Ale może przez przypadek usunąłeś te dane? Bo to by wyjaśniało znaki ??? - to chyba oznacza brak pliku. Jeżeli rzeczywiście mapa zniknęła, to trzeba powtórzyć całą procedurę opisaną przez GPS Maniaka.
Jest tam co najmniej kilkadziesiąt zrzutów ekranu nowej mapy i porównań do innych produktów. Na stronie mapy można też znaleźć plik demonstracyjny sporego kawałka kraju.
A do tego wystarczy dodać sobie deklaracje autorów - którzy nie są anonimowi - że mapa w sposób jednorodny pokrywa cały kraj.
Warto też pamiętać, że mapę robili pasjonaci i odbiorników garmina i turystyki, którzy świadomi byli niedoskonałości map dotychczas dostępnych i zapewne nie zabieraliby się do roboty, która nie będzie jakimś krokiem w przód. Choć i oni byli zapewne ograniczeni zbiorem danych, które dostali do dyspozycji, ale skoro się nim zajęli, to dawał on chyba nadzieję na jakieś ciekawsze efekty. No i cena mapy nie jest zaporowa.
Można chyba na podstawie tego wszystkiego dokonać jakiejś generalizacji, a nie sprowadzać wszystkiego do widoku swojego podwórka?
Z góry przepraszam, jeśli już było.
Czy punkty węzłowe szlaków i/lub dróg (do celów routingu międzygranicznego) w PL Topo są powiązane z Topo Czech i Slovakia Topo?
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
anu pisze:
No i cena mapy nie jest zaporowa.
Można chyba na podstawie tego wszystkiego dokonać jakiejś generalizacji, a nie sprowadzać wszystkiego do widoku swojego podwórka?
Miło że są w Polsce ludzie którzy mają kasę i wydanie 150 zł na coś co nie będą używać nie jest dla nich problemem Ja tam znowu cenię sobie każdą zarobioną złotówkę i nie lubię ich marnować. O swoje "podwórko" prosiłem żeby wiedzieć o czym prowadzić dyskusje a nie oceniać i niemieć zielonego pojęcia o rzeczy która krytykuję albo chwalę. Bo jeśli stwierdził kolega anu "autorzy deklarują jednorodność mapy" więc można wydedukować że jakie twoje podwórko taka cała reszta
Ja również uważam, że ta mapa jest wyjątkowa chociażby z racji osób zaangażowanych w projekt. Cenę również odebrałem pozytywnie i na pewno mapę kupię. Jednak już teraz mam świadomość, że nie będę z niej w pełni zadowolony bo nie ma i pewnie nigdy nie będzie mapy, która w 100% pokrywałaby się z rzeczywistością jak to kolega określił na świetnie sobie znanym "własnym podwórku" a do tego odpowiadała własnym preferencjom (wygląd, kategorie itp.). Po prostu wielkość odwzorowywanego obszaru vs zyski i koszty sporządzenia mapy nigdy na to nie pozwolą. Dlatego ważne jest, by bardzo dobrze działała funkcja zgłaszania błędów, dorzucania ścieżek, punktów POI itp. Coś ala Flyspray dla UMP. Jednak w przypadku omawianej mapy jest o tyle trudniej, że jej twórcy postawili sobie za cel uniknąć znanej z UMP różnorodności jeśli chodzi o szczegółowość danych w miejscach działania aktywnych "podrzucaczy" śladów i w obszarach ich pozbawionych. Szczerze to nie mam pomysłu jak tego uniknąć...
Marko pisze:@fan_gps
Wierz mi, za kilka lat, to będzie bardzo dobra mapa!
A teraz, no cóż ja Ci mam doradzić... Używaj UMP-a i ciesz się nim!
No mam nadzieję że tak się stanie ale jeśli ludzie jej nie kupią i nie będą nękać autorów propozycjami poprawek to PL TOPO umrze w butach. Jak jakiś tam czas zacząłem czytać o tej nowej mapie to liczyłem na to że autorzy PL TOPO spikną się z gościami od UMP ale chyba tak się nie stało.
fan_gps pisze:Jak jakiś tam czas zacząłem czytać o tej nowej mapie to liczyłem na to że autorzy PL TOPO spikną się z gościami od UMP ale chyba tak się nie stało.
I bardzo dobrze - UMP to mapa tworzona społecznie a PL Topo to produkt komercyjny - jak wyobrażasz sobie przywłaszczenie przez jakąś firmę wszystkich danych z UMP?? Przecież Azymut by stanął w ogniu...
Było. Kilka stron przepychanek na ten temat, w których zresztą chyba brałeś udział
Krótko: mówiąc o routingu przygranicznym nie możemy mówić w kontekście jednej tylko mapy. Przecież szlaki na Topo Czech nie są routowalne, to jakim cudem miałby działać routing (po szlakach) między tymi mapami? Natomiast routing po drogach powinien działać ( i działa tam gdzie sprawdzałem), gdyż obie mapy - tzn. Pl Topo oraz Topo Czech (od wersji 2011) mają wspólne węzły graniczne - nomen omen identyczne jak mapy NAVTEQA - np. CNE.
Ze Słowacją kicha. Niby mapa Słowacji ma routowalne szlaki ale węzły graniczne i szlaków i dróg nijak się mają do tego danych NAVTEQa - przynajmniej w wersji 2.62, którą używam.
@GPSManiak
Dzięki! Szkoda, choć to ogólnie bolączka. Często przechodzę z jednej strony granicy na drugą, więc fajnie byłoby mieć i profil, i odległości podane "na tacy"*.
P.S. W TopoCzech 2012 szlaki są routowalne. *to tak na wszelki wypadek, gdy w końcu skuszę się na tego eTrexa 20.
Ostatnio zmieniony 31 lip 2012, 09:52 przez Marko, łącznie zmieniany 1 raz.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Kuras77 pisze:I bardzo dobrze - UMP to mapa tworzona społecznie a PL Topo to produkt komercyjny - jak wyobrażasz sobie przywłaszczenie przez jakąś firmę wszystkich danych z UMP?? Przecież Azymut by stanął w ogniu...
Nie mówiłem o przywłaszczaniu a dogadaniu się
A co do twojego stwierdzenia o działaniu aktywnych "podrzucaczy" śladów to spotkałem się z kilkoma przypadkami że ludzie na szlakach górskich tudzież jurajskich wstydzą się że używają urządzenia gps
To tak troszkę odbiegłem od tematu
fan_gps pisze:Jak jakiś tam czas zacząłem czytać o tej nowej mapie to liczyłem na to że autorzy PL TOPO spikną się z gościami od UMP ale chyba tak się nie stało.
Co to znaczy: spikną? Przecież my nie musimy się spikać - znamy się doskonale - z wieloma kolegami z UMPa także osobiście
Przyznam, że idei tworzenia drugiej mapy o charakterze i filozofii UMPa jakoś nie czuję, tak samo jak zapewne koledzy z UMPa nie czują ideei pełnej integracji z OSM. No i dobrze. Każda mapa ma swoją specyfikę i swój styl i niech tak zostanie. Komuś pasi OSM, komuś innemu UMP, a jeszcze komuś innemu WalkerMapset i dzięki temu świat map tworzonych przez pasjonatów jest piękny i różnorodny.
Nie mieszajmy do tego mapy komercyjnej, której przecież - poza warstwą graficzną - nie mam zamiaru upodabniać nawet do Walkera. Tym bardziej nie czuję potrzeby by ją upodabniać do UMPa