Garmin Monterra, na Androidzie.

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: Spider, Magnoom, GPS Maniak

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez Ranger » Pn, 09 sty 2017 11:38

No dobra, to skupmy się na tym co wiemy.
A wiemy, że przy zejściu odbiornik nie łapał fiksa przez ponad godzinę, podchodząc może miałeś też lichy odbiór ?
Nie wiem co masz na myśli pisząc o innych rozwiązaniach, niektóre pokazują np. na ekranie mapy liczbę odbieranych satelitów przy włączonym odbiorniku stale ...
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2338
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez Marko » Pn, 09 sty 2017 11:41

Ranger napisał(a):Nie wiem co masz na myśli pisząc o innych rozwiązaniach, ...

Garminy: eTrex Vista HCx, Colorado, eTrex 30, Fenix
Smartfon: Lumia 920 + TrekBuddy.
W w/w nigdy nie nagrał mi się ślad 2D (czyli ze stałą wysokością).
eTrex 30 Fenix Monterra
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 5752
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez Ranger » Pn, 09 sty 2017 11:55

Bo to są sytuacje dość rzadkie, ale się czasem zdarzają.
Poza tym, ślady bywają korygowane poprzez kolejne narzędzia używane do ich wyświetlania czy obróbki.
W tym przypadku Garmin Desktop App został podany jako aplikacja zapisująca ostatecznie ślad gpx.
Edycja
Jeżeli podana "Zmienna wysokość" dotyczyła ustawień barometru Monterry do określenia wysokości, to oznacza, że był on w tym celu wykorzystywany.
Tyle podaje dokumentacja.
Czyli prawdopodobnie jego kalibracja zajęła tyle ile zajęła; widać wcześniej były zbyt nieodpowiednie (zmienne) warunki :-)
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2338
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez Marko » Śr, 11 sty 2017 13:24

Ranger napisał(a):Jeżeli podana "Zmienna wysokość" dotyczyła ustawień barometru Monterry do określenia wysokości, to oznacza, że był on w tym celu wykorzystywany.
Tyle podaje dokumentacja.
Czyli prawdopodobnie jego kalibracja zajęła tyle ile zajęła; widać wcześniej były zbyt nieodpowiednie (zmienne) warunki :-)

Zgadza się, ale problem jest związany z kalibracją, nie stricte z wysokościomierzem.
Problem jest powtarzalny:
- każdorazowo włączenie Monterry w złych warunkach sygnału uniemożliwia kalibrację - w efekcie w śladzie jest stale zapisywana ostatnio zarejestrowana wysokość.
- po wyłączeniu standardowej autokalibracji wysokościomierza (nadal wysokość z ustawień barometru) problem nie występuje i wysokość jest zapisywana w śladzie.
eTrex 30 Fenix Monterra
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 5752
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez Ranger » Śr, 11 sty 2017 13:42

No tak, ale jak dokładnie ? :-)
O tym będzie można się przekonać dopiero po solidnej zmianie miejsca i wysokości ...
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2338
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez Marko » Śr, 11 sty 2017 14:20

Ranger napisał(a):No tak, ale jak dokładnie ? :-)

Jak dotychczas wystarczająco dokładnie, ale połazimy i będziemy monitorować.
eTrex 30 Fenix Monterra
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 5752
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez Ranger » Śr, 11 sty 2017 14:37

Ciśnienie atmosferyczne jest dość szybkozmienną, powiedzmy krzywą i trzeba je w jakiś sposób powiązać z warunkami panującymi w danym miejscu i czasie.
Więc albo kalibracja automatyczna, która jak widać ma swoje ograniczenia, albo ręczna.
Swoją drogą trochę mnie dziwi, że po takiej zmianie miejsca i wysokości, nie skontrolowałeś czy automat kalibracyjny odbiornika w ogóle zadziałał.
Instrukcja mówi wyraźnie, że dla autokalibracji barometru wymagany jest poprawny odbiór sygnału gps ...
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2338
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez Marko » Śr, 11 sty 2017 14:40

Ranger napisał(a):Swoją drogą trochę mnie dziwi, że po takiej zmianie miejsca i wysokości, nie skontrolowałeś czy automat kalibracyjny odbiornika w ogóle zadziałał.

W Smokovcu byliśmy o 6 i jak to w zimie, było dosyć zimno. Gmeranie zimą po ekranie w moich grubych rękawicach jest nieprecyzyjne, więc nie bawiłem się w zabawę.
Wcisnąłem fizyczny przycisk ON i wszystko miało się nagrać - ślad 2D się nagrał, bo kalibracja nie zadziałała.

- jedyne co może być ciekawe, to fakt, że później już nie wyłączałem Monterry, tylko wyłączałem GPS w schroniskach. Po tym (włączeniu GPS) przy wyjściu z Zamkowskiego już kalibracja miała miejsce.

Chcesz pogadać, proponuję PW, bo nie wszyscy mogą być zainteresowani.
Ostatnio edytowano Śr, 11 sty 2017 14:47 przez Marko, łącznie edytowano 1 raz
eTrex 30 Fenix Monterra
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 5752
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez GPS Maniak » Śr, 11 sty 2017 14:50

Marko napisał(a):Chcesz pogadać, proponuję PW, bo nie wszyscy mogą być zainteresowani.

Ja tam na ten przykład czytam. W życiu nie miałem w ręku Monterry, więc wszystko jest dla mnie ciekawe.

PS. [OT]
Marko napisał(a): jak to w zimie, było dosyć zimno

https://www.youtube.com/watch?v=7G2Lrd6ZvfI

:wink: :mrgreen:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin EPIX + Vertis Braver, a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14091
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez Marko » Śr, 11 sty 2017 14:55

GPS Maniak napisał(a):Ja tam na ten przykład czytam. W życiu nie miałem w ręku Monterry, więc wszystko jest dla mnie ciekawe.

Dziękuję. Przygotowuję szerszy komentarz, ale dopiero po dokładnym zapoznaniu się z tym skądinąd ciekawym wynalazkiem, choć mocno specyficznym.
Niestety nie z punktu widzenia off-roadu, a zwykłego turysty pieszego. Na rowerze takiej cegły raczej nie powieszę, choć... kto wie, kto wie?
eTrex 30 Fenix Monterra
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 5752
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez Ranger » Śr, 11 sty 2017 15:08

Marek, jeżeli z tego mają wynikać jakieś wnioski na przyszłość ... :-)
To że było zimno chyba wszyscy wiemy. Wiemy też już, że odbiornik był ustawiony na pomiar wysokości z barometru z automatyczną kalibracją.
Wiemy, gdzie się zatrzymywałeś i mniej więcej na jak długo. Oraz to, że dwa razy miałeś skichany odbiór gps.
To jakim cudem ślad miał być dokładny ?
A teraz piszesz, że jak się wyłączy autokalibrację i nie skalibruje ręcznie altimetru to będzie cool ? Nic z tych rzeczy :-)
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2338
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez Miszel » Śr, 11 sty 2017 17:13

Marko napisał(a): Przygotowuję szerszy komentarz, ale dopiero po dokładnym zapoznaniu się z tym skądinąd ciekawym wynalazkiem, choć mocno specyficznym.

Pisz wszystko tutaj, Marko. Żadnego tam PW!! ;)
Wątek jest o Monterze i każde info może się kiedyś przydać. W każdym razie czytam wszystko z zainteresowaniem, choć twoje problemy nie są moimi :D
Ja sam intensywnie korzystam z Monterry już od 3 lat, lecz w sposób całkowicie odmienny od twojego. Korzystam z niej wyłącznie na motocyklu, głównie poza granicami PL i raczej w hmm.. trudnych "warunkach drogowych". Monterra przez te lata była dość ostro fizycznie ciorana i bardzo dobrze to wszystko zniosła. Mimo swoich niedociągnięć jest to stanowczo niedoceniana wśród podróżników nawigacja. Tym bardziej żal d... ściska, że Garmin ją właściwie porzucił.

Z ciekawości powtórzyłem twój test czasu pracy, przy ustawieniach identycznych jak w poście:
viewtopic.php?f=2&t=13358&start=150#p195458
Faktycznie, miałeś rację - u mnie, na Eneloopach Pro 2450mAh wytrzymała ponad 27 godzin. Wniosek stąd jest jeden: Garmin w aktualizacjach firmware poprawił tę sprawę. Przy korzystaniu ze stałego zasilania nie jest to najważniejsze, ale i tak miło!

Zdrówko,
Miszel
Monterra (+XRV750)
Avatar użytkownika
Miszel
Bywalec
 
Posty: 225
Dołączył(a): Wt, 09 cze 2009 5:56
Lokalizacja: Kraków

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez Marko » Śr, 11 sty 2017 20:18

Dzięki Miszel, już myślałem, że o mnie (nas) zapomniałeś, dzięki!

Marko napisał(a):- co z Autokalibracją? U mnie jest tak: rzędna ok. 305 mnpm, załączona Autokalibracja, wysokość ręcznie zmieniona na 0m, fix GPS i... wysokość nie zmienia się, autokalibracja nie działa.

O ile niedawno (na pewno mniej niż 4 godziny od wyłączenia) złapaliśmy fix 3D to autokalibracja działa...
W tym przykładzie jak Monterra "doszła" z 0m do wymaganej wysokości, na której jest moje biurko (ok. 1 metr od okna) na Podbeskidziu ;-).
Screenshot_2017-01-11-20-00-42.png

Screenshot_2017-01-11-20-00-55.png

Jednak, gdy wyłączymy odbiornik na noc, w tych samych, złych warunkach sygnału, niedaleko okna, ale pod dachem, to rankiem po ponad 4 godzinach od wyłączenia, fix 3D i autokalibracja już nie działa. Dawniej zacytowałbym popeja, że to kwestia "efemeryd", czyli poprawek do almanachu; ale obecnie to już chyba nie powinno mieć miejsca... Sprawdzę jutro z rana.
eTrex 30 Fenix Monterra
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 5752
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez Ranger » Cz, 12 sty 2017 11:35

Kiedy był zrobiony obrazek z widokiem satelitów ? Na początku czy na końcu testu ?
Widać na nim brak współrzędnych, a to oznacza odbiornik bez fiksa, nawet 2D.
Sytuację na trasie ze Smokowca miałeś inną, odbiornik łapał już współrzędne (są w śladzie) a wysokość z barometru była prawie stała.
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2338
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: Garmin Monterra, na Androidzie.

Postprzez Marko » Cz, 12 sty 2017 11:41

@Ranger
Paint czyni cuda :-)

Zdiagnozowałem problem - winą jest zmiana ustawień wysokościomierza, po której należy ponownie włączyć Monterrę.
W przeciwnym wypadku ustawienia nam się nie zapiszą (Bug).

Nie żaden fix2d (pod gwiaździstym niebem i otwartej przestrzeni pod Siodełkiem).
eTrex 30 Fenix Monterra
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 5752
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości