[News] eTrex 20x/30x

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: GPS Maniak, Magnoom, Spider

Re: [News] eTrex 20x/30x

Postprzez scashone » So, 11 mar 2017 14:36

Witam

Ustawiam etrexa 20x i czegoś nie moge znależć. Mianowicie, czytam oto takie cos..
``Dodatkowo produkt Garmina wyposażony jest w WAAS (Wide Area Augmentation System) oraz EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service). Są to systemy, które mają za zadanie zwiększyć dokładność i wiarygodność pozycji, uzyskiwanej z GPS. Pierwszy z nich działa na obszarze Ameryki Północnej, drugi w Europie. Najbliższa stacja pomiarowo-obserwacyjna EGNOS-a znajduje się w Warszawie. ``
czyli wynika z tego że powinienem miec WASS I ENGOS. Jakoże mieszkam w europie to włączony powinienem miec ENGOS
Wg tego
https://www.navigation-professionell.de ... -settings/
widnieje taka opcja..
Ja u siebie w odbiorniku mam tylko WAAS. - w ustawnieniach odbioru mam GPS + Glonas.
Zatem, gdzie to się podziało skoro nie mam innej opcji włączenia nic poza WASS ?
Avatar użytkownika
scashone
Bywalec
 
Posty: 114
Dołączył(a): Śr, 16 paź 2013 21:15

Re: [News] eTrex 20x/30x

Postprzez Zachu » So, 11 mar 2017 14:51

To jest jedna opcja. Czasem jest opisane tak lub tak. Na ekranie satelitów będziesz miał na słupkach dodatkową literkę D.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7373
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: [News] eTrex 20x/30x

Postprzez roro » So, 11 mar 2017 14:52

scashone napisał(a):Zatem, gdzie to się podziało skoro nie mam innej opcji włączenia nic poza WASS ?

WASS = ENGOS
roro
Bywalec
 
Posty: 333
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: [News] eTrex 20x/30x

Postprzez scashone » So, 11 mar 2017 20:06

Dzięki chłopaki :)
Avatar użytkownika
scashone
Bywalec
 
Posty: 114
Dołączył(a): Śr, 16 paź 2013 21:15

Re: [News] eTrex 20x/30x

Postprzez vatrass » Pn, 20 mar 2017 20:20

Witam,

Panowie, takie pytanie początkującego.
Zaczynam swoją przygodę z etrexem 20x.
Poprzednio używałem etrexa legend HCx.
Byłem z niego bardzo zadowolony, a w zasadzie jestem, bo jeszcze go mam. :)
Jest w nim funkcja komputera podróży - podawał tam dane statystyki przebytych odcinków, czasów,
postojów, etc. Z tym, że tam można każde z tych pól skasować, łącznie z odległością całkowitą, która
ma oddzielną opcję kasowania.
Nie znalazłem możliwości kasowania pola Licznik w moim nowym etrex 20x.
Może ktoś z Was wie, w jaki sposób wyzerować to pole?
Podobno reset master - o ile działa podobnie jak w 20-tce - kasuje te pole, ale nie widzi mi się ponowne ustawianie
wszystkich parametrów co jakiś czas, po np. jakimś kilkudniowym wypadzie.
Generalnie, zależy mi na takim polu, wartości, która będzie wskazywała tylko przebytą odległość. Resztę wartości chciałbym móc zerować.
Oczywiście wartość przebytej odległości np. na przestrzeni jakiegoś jednego wypadu, po jego zakończeniu także chciałbym móc wyzerować.
Może trochę wymyślam, ale przydawała mi się taka możliwość w legend i może uda się zrobić podobnie w 20x...?
Może jakieś zerowanie w którymś z plików systemu?
vatrass
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pn, 20 mar 2017 19:30

Re: [News] eTrex 20x/30x

Postprzez Dawigs » So, 29 kwi 2017 20:23

Witam,

Jestem początkującym użytkownikiem Garmina konkretnie modelu etrex 30x.
Zabrałem go dziś na przejażdżkę rowerową. Po powrocie wgrałem trasę do do Garmin Connect. Jakież było moje zdziwienie gdy okazało się że jechałem … 557h(!) 16m 31s.
Po przyjrzeniu się plikowi na urządzeniu okazało się, że do trasy zostały dodane dane z kilku wcześniejszych dni gdy bawiłem się nowym sprzętem.
Czy mogę zapisany plik w urządzeniu lub Garmin Connect poprawić tak by usunąć dane z wcześniejszych dni? Jak zapisywać ślad by unkinąć tego typu problemów w przyszłości?
Napiszę co zrobiłem dziś.
Przed wyjazdem wszedłem:
Konfiguracja / Ślady / Tam wybrałem: Zeruj dane podróży oraz Zeruj dane śladu i podróży.
Teraz myślę, że pewnie miałem wejść:
Menedżer śladów/ Bieżący ślad / Wyczyść bieżący ślad
Czy dobrze myślę ze tu skasowałbym dane z wcześniejszych dni?

Z góry dziękuję za pomoc.
Dawigs
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Pn, 06 mar 2017 10:07

Re: [News] eTrex 20x/30x

Postprzez roro » So, 29 kwi 2017 21:23

Konfiguracja > ślady > autoarchiwizacja > wybierz - codzienna.
roro
Bywalec
 
Posty: 333
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: [News] eTrex 20x/30x

Postprzez Dawigs » Pn, 01 maja 2017 19:52

Jeszcze jedno pytanie początkującego. Jak zatrzymać naliczanie śladu np. na czas pobytu w schronisku. Czy wyłączyć na ten czas urządzenie? Czy też jest jakaś opcja wstrzymująca śledzenie śladu?
Dawigs
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Pn, 06 mar 2017 10:07

Re: [News] eTrex 20x/30x

Postprzez wodzirej » Pn, 01 maja 2017 22:58

Twój pomysl z wyłączeniem odbiornika ma również i ten plus, że oszczędzasz baterie.
Inne sposoby na brak zapisu śladu to np.:
- 'Pracuj z wył. GPS' -> ekran satelitów i przycisk menu
- Powyższy efekt również: Konfiguracja -> System -> System satelitarny -> Tryb demonst.

Fizyczne wyłączenie zapisu śladu:
Konfiguracja -> ślady -> Wykres śladu -> Nie rejestruj.

IMHO najwygodniej wyłączyć odbiornik.
Pod ręką: Oregon 550, 60CSx, etrex 30x, DriveAssist 50, Virb XE
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Avatar użytkownika
wodzirej
Bywalec
 
Posty: 1871
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 19:22
Lokalizacja: NYC

Re: [News] eTrex 20x/30x

Postprzez Dawigs » Wt, 02 maja 2017 23:14

Czyli dobrze kombinowałem ;)
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Pozdrawiam.
Dawigs
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Pn, 06 mar 2017 10:07

Re: [News] eTrex 20x/30x

Postprzez Enagem » Śr, 03 maja 2017 12:22

A sposób ze stoperem, działa w odbiornikach z "X"?
Znaczy zapis śladu tylko kiedy stoper liczy czas.
Enagem
 
Posty: 19
Dołączył(a): Pn, 24 gru 2012 15:15

Re: [News] eTrex 20x/30x

Postprzez Dawigs » N, 06 sie 2017 21:07

Tej funkcji chyba nie ma. Rozwiązałem to inaczej. Gdy chcę zatrzymać naliczanie czasu wchodzę w: Konfiguracja/Ślady/tam zmieniam Wykres śladu na Nie rejestruj a potem przywracam Rejestruj, pokaż.
I tu ciekawostka Garmin Connect i tak dolicza sobie "brakujący" czas. Natomiast na podstawie tych samych danych przesłanych przez Garmin Connect, Endomondo nie dolicza czasu wstrzymania rejestrowania wykresu śladu. Czy można coś zmienić w ustawieniach w Garmin Connect by liczył jak należy?

Jeszcze jedna sprawa. Przez przypadek dwa razy zapisałem po sobie ślad i w tej chwili mam drugi zapis na 0 m. Czy można odzyskać pierwotny zapis?
Dawigs
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Pn, 06 mar 2017 10:07

Re: [News] eTrex 20x/30x

Postprzez Marko » Pn, 07 sie 2017 8:31

Dawigs napisał(a):
Enagem napisał(a):A sposób ze stoperem, działa w odbiornikach z "X"?
Znaczy zapis śladu tylko kiedy stoper liczy czas.

Tej funkcji chyba nie ma.

Nie ma stopera? To dziwne.
eTrex 30 Epix Virb Monterra Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 5997
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: [News] eTrex 20x/30x

Postprzez Dawigs » Pn, 07 sie 2017 9:21

Stoper jest ale gdy próbowałem to jego zatrzmanie nie zatrzymywało zapisu śladu.
Dawigs
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Pn, 06 mar 2017 10:07

Re: [News] eTrex 20x/30x

Postprzez Marko » Pn, 07 sie 2017 9:52

Bo tak jest w istocie, zapis śladu rzecz jasna nie jest zatrzymywany.

Ślady (odcinki śladu) zapisane stoperem są jednak wyodrębniane pod innymi nazwami:
np. 2012-12-08 15.12.41 Stoper.gpx
viewtopic.php?f=2&t=15763&p=188434&hilit=stoper#p188422
eTrex 30 Epix Virb Monterra Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 5997
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości