Tempe - Bezprzewodowy czujnik temperatury

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: GPS Maniak, Magnoom, Spider

Re: Tempe - Bezprzewodowy czujnik temperatury

Postprzez DarekH » Śr, 16 kwi 2014 23:37

Nie analizowałem dokładnie ale ostatnio w Tatrach ( tempe cały czas włączony) na enelopach 3 dni ( po ok 6-8 godzin dziennie) i jak wróciłem jeszcze 2 kreski zostały :D Wnioskuję więc , że nie żre za dużo :lol:
DarekH
Bywalec
 
Posty: 195
Dołączył(a): Pn, 07 maja 2012 23:14
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tempe - Bezprzewodowy czujnik temperatury

Postprzez Pietern » So, 19 kwi 2014 18:22

muchin napisał(a):Używacie swoich tempe już jakiś czas, poproszę o info, czy _zauważyliście_ jakieś znaczące zmniejszenie czasu pracy odbiornika?
Mój 62s na jednym komplecie trzyma ok 15 godzin. Jeśli tempe skróci ten czas do 14 to ok, ale więcej to już nie byłbym zadowolony...
Proszę o wasze własne obserwacje?


O około 10%.
Piotr

Garmin Etrex 30
Asus A696
Avatar użytkownika
Pietern
Bywalec
 
Posty: 270
Dołączył(a): Pt, 24 gru 2010 23:22
Lokalizacja: Katowice

Re: Tempe - Bezprzewodowy czujnik temperatury

Postprzez zarmat » Wt, 24 mar 2015 18:48

Szanowni forumowicze poratujcie. Zachciało mi się w Tempe zmienić baterię i - oczywiście - musiałem odkleić folię z dodatnim złączem. Teraz nie wiem jak ją przykleić - znaczy, które miejsce ma być w której części obwodu [tam są metalowe końcówki, które muszą chyba trafić w odpowiednie miejsce obwodu obudowy]. Jakoś mi nie idzie i urządzenie nie ma chęci ze mną współpracować.
Montana 600, Fenix 2, PL Topo 2014.1 [& of course Topo100]
zarmat
 
Posty: 25
Dołączył(a): N, 04 sty 2009 12:51

Re: Tempe - Bezprzewodowy czujnik temperatury

Postprzez Zachu » Wt, 24 mar 2015 19:50

Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7371
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Tempe - Bezprzewodowy czujnik temperatury

Postprzez zarmat » Wt, 24 mar 2015 20:07

Rozumiem żart, ale nie o to chodzi. Ruchoma część, w którą wchodzi bateria ma wewnątrz wkładkę z dwoma metalizowanymi obszarami. Normalnie wkładka ta jest przyklejona do tej części, ale oczywiście u mnie się odkleiła i przesunęła, co pewnie powoduje, iż gdzieś nie dopasowują się styki. Chodzi mi o właściwe położenie tej wkładki przed wepchnięciem do niej baterii.
Montana 600, Fenix 2, PL Topo 2014.1 [& of course Topo100]
zarmat
 
Posty: 25
Dołączył(a): N, 04 sty 2009 12:51

Re: Tempe - Bezprzewodowy czujnik temperatury

Postprzez tboniasty » Wt, 24 mar 2015 20:33

Pokaż na foto co jest niby nie tak. Wyczuwam, że wyrwałeś jakiś przylutowany element...
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT, Vista HCx
Avatar użytkownika
tboniasty
Site Admin
 
Posty: 1213
Dołączył(a): Śr, 14 lis 2007 17:25
Lokalizacja: Opole

Re: Tempe - Bezprzewodowy czujnik temperatury

Postprzez Waco » Wt, 24 mar 2015 20:48

Spróbuj zareklamować. W moim przypadku, po złożeniu telefonicznej reklamacji, po kilku dniach dostałem nowy czujnik.
GPSMAP 62sUMP,PL Topo,60CSxGPMapa,CNE,UMP,nuvi765GPMapa,CNE,UMP,Forerunner 225,Sony Xperia Z1 C
Avatar użytkownika
Waco
 
Posty: 39
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 20:28
Lokalizacja: Tarnów

Re: Tempe - Bezprzewodowy czujnik temperatury

Postprzez zarmat » Wt, 24 mar 2015 21:01

Czarna obudowa ma jedno wcięcie. W nie musi trafić któraś strona białego elementu, tak by po złożeniu całości - styki się zgrały.
No chyba, że piorun trafił urządzenie?!
Załączniki
DSC07511.JPG
Montana 600, Fenix 2, PL Topo 2014.1 [& of course Topo100]
zarmat
 
Posty: 25
Dołączył(a): N, 04 sty 2009 12:51

Re: Tempe - Bezprzewodowy czujnik temperatury

Postprzez tboniasty » Śr, 25 mar 2015 17:03

Nie mam już tempe by porównać, ale na przesłanym foto widzę więcej wcięć na "nóżki" niż jedno ;-)

Na mój rozum ułożenie winno wyglądać jak poniżej:

bateria_tempe.jpg


Trzeba odwrócić wkładkę, by była stykami do wnętrza sensora.
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT, Vista HCx
Avatar użytkownika
tboniasty
Site Admin
 
Posty: 1213
Dołączył(a): Śr, 14 lis 2007 17:25
Lokalizacja: Opole

Re: Tempe - Bezprzewodowy czujnik temperatury

Postprzez zarmat » Śr, 25 mar 2015 17:08

Wcięcie jest jedno, tylko zdjęcie kostropate, a i moje oczy nie tęgie. Jednak masz rację - złącze nr 6 musi trafić w nacięcie w obudowie. Doszedłem do tego metodą prób i błędów, tuż przed Twoim komentarzem. Bardzo dziękuję za pomoc i przestrzegam przed amatorszczyzną nawet przy tak prozaicznej czynności, jak wymiana baterii.
Temat uważam za zamknięty.
Montana 600, Fenix 2, PL Topo 2014.1 [& of course Topo100]
zarmat
 
Posty: 25
Dołączył(a): N, 04 sty 2009 12:51

Re: Tempe - Bezprzewodowy czujnik temperatury

Postprzez szymano » Cz, 12 paź 2017 0:23

Cześć,

Jadę na Syberię i zastanawiam się co się dzieje z czujnikiem poniżej temperatury podanej w instrukcji.

Ktoś ma wiedzę?

Pozdrawiam
szymano
 
Posty: 80
Dołączył(a): Pt, 09 maja 2008 13:40
Lokalizacja: Warszawa, Wybrzeże

Re: Tempe - Bezprzewodowy czujnik temperatury

Postprzez Marko » Cz, 12 paź 2017 8:28

Ma prawo nie działać.
Niemniej prześledź wątek:
viewtopic.php?f=2&t=11797&start=210#p169640
eTrex 30 Epix Virb Monterra Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 5997
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Tempe - Bezprzewodowy czujnik temperatury

Postprzez szymano » Cz, 12 paź 2017 9:12

Dziękuję,

niestety czujnik w Toyocie zatrzymuje się przy -30
szymano
 
Posty: 80
Dołączył(a): Pt, 09 maja 2008 13:40
Lokalizacja: Warszawa, Wybrzeże

Re: Tempe - Bezprzewodowy czujnik temperatury

Postprzez realBiker » Wt, 17 paź 2017 16:02

Witam, po długiej przerwie wróciłem do Garmina :) Pytanie dot. czujnika Tempe. Jest jakaś alternatywa działająca w ant czy tylko dedykowany? Ma działać z fenixem 3. Dziękuję.
Avatar użytkownika
realBiker
Bywalec
 
Posty: 163
Dołączył(a): Cz, 12 lip 2007 9:02
Lokalizacja: Gdynia

Poprzednia strona

Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości