Fenix 5X - podstawowe informacje w pytaniach i odpowiedziach

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: Spider, Magnoom, GPS Maniak

Re: Fenix 5X - podstawowe informacje w pytaniach i odpowiedziach

Postprzez titit » Wt, 12 cze 2018 20:45

Witam,
na wstępie chciałbym wszystkich powitać bo ja tu nowy :)
Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem 5X-a i nawet udało mi się połączyć zegarek z telefonem lecz przez przypadek jak to robiłem nacisnęło mi sie odblokowanie telefonu jak zegarek jest w pobliżu :( czy mogę Was prosić o pomoc by zmienić tą opcję aby było standardowo?
Dziękuję.
titit
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): Wt, 12 cze 2018 20:13

Re: Fenix 5X - podstawowe informacje w pytaniach i odpowiedziach

Postprzez slaweuszek » Pn, 18 cze 2018 11:25

Znajdź w telefonie funkcję SMART LOCK i usuń z niej zegarek.
slaweuszek
 
Posty: 12
Dołączył(a): So, 30 maja 2015 20:35
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Fenix 5X - podstawowe informacje w pytaniach i odpowiedziach

Postprzez titit » Wt, 19 cze 2018 20:35

Bardzo Ci dziękuję za pomoc bo wiecznie miałem telefon odblokowany a to trochę lipa. Myślałem, że to będzie inaczej funkcjonowało ale dzięki Tobie już mam po problemie. Jeszcze raz dziękuję.
titit
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): Wt, 12 cze 2018 20:13

Re: Fenix 5X - podstawowe informacje w pytaniach i odpowiedziach

Postprzez ramik » Śr, 20 cze 2018 14:31

Cześc wszystkim,

Mam pytanie odnośnie map i języka czy miał już ktoś doczynienia z azjatycka dystrybucja? Czy jest w zegarku język polski (bez niego jednak przeżyje) głównie chodzi mi o mapy PL TOPO i te niekomercyjne czy ktoś już wgrywał i działają obe opcje? W Azymucie powiedzieli, że nie wiedza i żebym przyniósł zegarek i spróbują wgrać :(. Dodam , że np. Fenix 3 miał od razu możliwośc ustawienia języka polskiego.
ramik
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): Śr, 20 cze 2018 14:21

Re: Fenix 5X - podstawowe informacje w pytaniach i odpowiedziach

Postprzez jerzy » Śr, 20 cze 2018 16:06

Wiesz, z fusów nikt tutaj nie wróży. Myślę, że na Forum nikt nie ma wersji azjatyckiej. W wersji euro-amerykańskiej są dostępne wszystkie potrzebne języki, jest również arabski. Hardware na pewno jest ten sam, a Firmware prawdopodobnie można bez problemów podmienić. Prawie na pewno język angielski będzie występował również w wersji azjatyckiej. Ale bez zerknięcia i wzięcia do ręki nikt Ci nic nie powie. Jeśli masz go już w ręku, to możesz sprawdzić, ale jeżeli dopiero zastanawiasz się nad kupnem, to musisz zapytać dostawcę.
Pozdrawiam, Jerzy
Obecnie:1x Rino530HCX (drugie zostało w szczelinie lodowej na Kaukazie), 62ST, F5X
było: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, VistaHCX, 62S, F1, F2, F3HR, Epix
W samochodzie:3597
jerzy
Bywalec
 
Posty: 461
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 18:02
Lokalizacja: Tychy/Sopotnia Wlk

Re: Fenix 5X - podstawowe informacje w pytaniach i odpowiedziach

Postprzez slaweuszek » Śr, 20 cze 2018 20:15

Czy używacie non stop włączonego czujnika pomiaru tętna z nadgarstka, czy raczej macie go wyłączonego ?
slaweuszek
 
Posty: 12
Dołączył(a): So, 30 maja 2015 20:35
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Fenix 5X - podstawowe informacje w pytaniach i odpowiedziach

Postprzez jerzy » Śr, 20 cze 2018 20:27

Zbyt dużego zużycia prądu (akumulatora) przez ten czujnik nie zauważyłem, dlatego nigdy go nie wyłączam.
Pozdrawiam, Jerzy
Obecnie:1x Rino530HCX (drugie zostało w szczelinie lodowej na Kaukazie), 62ST, F5X
było: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, VistaHCX, 62S, F1, F2, F3HR, Epix
W samochodzie:3597
jerzy
Bywalec
 
Posty: 461
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 18:02
Lokalizacja: Tychy/Sopotnia Wlk

Re: Fenix 5X - podstawowe informacje w pytaniach i odpowiedziach

Postprzez titit » Śr, 20 cze 2018 23:08

Ja mam pytanko, bo wszędzie informowali mnie, że 5X ma opcję informacji o połączeniu przychodzącym jak się sparuje telefon z zegarkiem. Niestety ja dostaję tylko informację o połączeniu przychodzącym nieodebranym. Można to jakoś zmienić tak abym wyświetlał informację o połączeniu przychodzącym jeszcze przed odebraniem abym mógł zobaczyć kto dzwoni a nie już po fakcie. Można to jakoś ustawić?
titit
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): Wt, 12 cze 2018 20:13

Re: Fenix 5X - podstawowe informacje w pytaniach i odpowiedziach

Postprzez slaweuszek » Cz, 21 cze 2018 7:27

Wejdź w USTAWIENIA telefonu, znajdź aplikację CONNECT i zobacz czy ma zaznaczone zezwolenia odnośnie kontaktów i telefonu.
slaweuszek
 
Posty: 12
Dołączył(a): So, 30 maja 2015 20:35
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Fenix 5X - podstawowe informacje w pytaniach i odpowiedziach

Postprzez ramik » Cz, 21 cze 2018 8:07

jerzy napisał(a):Wiesz, z fusów nikt tutaj nie wróży. Myślę, że na Forum nikt nie ma wersji azjatyckiej. W wersji euro-amerykańskiej są dostępne wszystkie potrzebne języki, jest również arabski. Hardware na pewno jest ten sam, a Firmware prawdopodobnie można bez problemów podmienić. Prawie na pewno język angielski będzie występował również w wersji azjatyckiej. Ale bez zerknięcia i wzięcia do ręki nikt Ci nic nie powie. Jeśli masz go już w ręku, to możesz sprawdzić, ale jeżeli dopiero zastanawiasz się nad kupnem, to musisz zapytać dostawcę.



Ok z językiem się dowiem, ale głównie chodzi mi o mapy czy nie powinno byc problemu z wgraniem map TOPO już wiem, że nie wiadomo jak się nie sprawdzi, a niekomercyjne?
ramik
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): Śr, 20 cze 2018 14:21

Re: Fenix 5X - podstawowe informacje w pytaniach i odpowiedziach

Postprzez jerzy » Cz, 21 cze 2018 8:31

Wszystkie mapy zachowujące standard Garmina będą działać niezależnie od tego czy zegarek kupisz w Polsce, czy gdziekolwiek indziej na świecie. Oczywiscie wyświetlanie napisów na tych mapach bedzie zależało od zainstalowanego języka.
Pozdrawiam, Jerzy
Obecnie:1x Rino530HCX (drugie zostało w szczelinie lodowej na Kaukazie), 62ST, F5X
było: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, VistaHCX, 62S, F1, F2, F3HR, Epix
W samochodzie:3597
jerzy
Bywalec
 
Posty: 461
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 18:02
Lokalizacja: Tychy/Sopotnia Wlk

Re: Fenix 5X - podstawowe informacje w pytaniach i odpowiedziach

Postprzez roro » Cz, 21 cze 2018 9:35

ramik napisał(a):…. ale głównie chodzi mi o mapy czy nie powinno byc problemu z wgraniem map TOPO już wiem,....

Z wgraniem map obszaru Europy nie powinno być problemu, jednak dla prawidłowego
działania powinieneś sprawdzić, czy w odbiorniku jest mapa Worldwide Basemap.
Jeżeli mapa bazowa nie obejmuje obszaru Europy, należy ją podmienić.
roro
Bywalec
 
Posty: 412
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Fenix 5X - podstawowe informacje w pytaniach i odpowiedziach

Postprzez ramik » Cz, 21 cze 2018 9:53

roro napisał(a):
ramik napisał(a):…. ale głównie chodzi mi o mapy czy nie powinno byc problemu z wgraniem map TOPO już wiem,....

Z wgraniem map obszaru Europy nie powinno być problemu, jednak dla prawidłowego
działania powinieneś sprawdzić, czy w odbiorniku jest mapa Worldwide Basemap.
Jeżeli mapa bazowa nie obejmuje obszaru Europy, należy ją podmienić.


Dzięki jednak chyba sie nie zdecyduje, znalazłem wątek o który ktoś z Azji pytał ale w 2 strone, wgrał mape Tajwanu do wersji USA/EU i nie miał czcionki chińskiej, pisał tez o firmaware itp. że ciężko podmienić, więc kurcze duże ryzyko.
ramik
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): Śr, 20 cze 2018 14:21

Re: Fenix 5X - podstawowe informacje w pytaniach i odpowiedziach

Postprzez roro » Cz, 21 cze 2018 10:03

To, że użytkownik nie ma w odbiorniku z dystrybucji europejskiej języka tekstu Chińskiego
to normalne, ale nie oznacza, że odbiornik z innej dystrybucji nie będzie obsługiwał pozostałych języków tekstu.
W ostateczności można korzystać z angielskiego języka tekstu.
roro
Bywalec
 
Posty: 412
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Poprzednia strona

Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: sdsyc i 1 gość