Jaka mapa do Alpha 100

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: Spider, Magnoom, GPS Maniak

Jaka mapa do Alpha 100

Postprzez 13gosiaczek » Pt, 15 mar 2019 15:10

Proszę o wyrozumiałość, jeśli piszę w złym miejscu - jestem tu nowa i nieogarnięta.

Dzień dobry,
do urzadzenia Alpha 100 która mapa będzie dokładniejsza (chodzi głownie o mniejsze ścieżki) - Mapa PL Topo 2018.3 czy TOPO Poland v6 light polecana przez serwis garmina.
W starszym urzadzeniu alpha 100 znajomi mają TOPO Poland v4 light i jest ok, a w kupionym teraz jest zainstalowana mapa rekreacyjna Europy - dużo mniej dokładna (nie ma np. nzaw ulic, budynków, wielu ścieżek).
Proszę o radę, co kupić.
13gosiaczek
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pt, 15 mar 2019 15:04

Re: Jaka mapa do Alpha 100

Postprzez Zachu » Pt, 15 mar 2019 16:25

Wgraj bezpłatne OSM i UMP a później myśł czego Ci brakuje i co potrzebujesz kupić.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7892
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jaka mapa do Alpha 100

Postprzez 13gosiaczek » Pt, 15 mar 2019 19:40

Czy dobrze myślę, ze OSM to jest http://garmin.osmapa.pl?
UMP http://ump.waw.pl?

I pewnie potrzebuję karty pamięci, by zainstalować takie mapy?
13gosiaczek
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pt, 15 mar 2019 15:04

Re: Jaka mapa do Alpha 100

Postprzez wodzirej » Pt, 15 mar 2019 21:35

13gosiaczek napisał(a):Czy dobrze myślę, ze OSM to jest http://garmin.osmapa.pl?
UMP http://ump.waw.pl?

Dobrze myśłisz. Obie darmowe, legalne, wektorowe, dedykowane do garmina.
13gosiaczek napisał(a):I pewnie potrzebuję karty pamięci, by zainstalować takie mapy?

Możesz zainstalować na odbiorniku, ale instalacja na karcie pamięci jest bardzo dobrym pomysłem.
64sc, Edge Explore, etrex 10, vivoactiv 3 Music, Nuvicam, Virb XE
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Avatar użytkownika
wodzirej
Bywalec
 
Posty: 1942
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 19:22
Lokalizacja: NYC

Re: Jaka mapa do Alpha 100

Postprzez 13gosiaczek » Pt, 15 mar 2019 22:55

Ech, chyba chciałam coś za prosto zrobić, ale tak zrozumiałam instrukcję...

Zaczęłam od OSMapa
Sciągnęłam na dysk komputera Plik IMG (587 MB). Rozpakowałam go, a następnie przerzuciłam na urządzenie do folderu GARMIN. No i nie widac tej mapy w mapach na urządzeniu :(
13gosiaczek
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pt, 15 mar 2019 15:04

Re: Jaka mapa do Alpha 100

Postprzez wodzirej » So, 16 mar 2019 1:56

Czy w odbiorniku, w ustawieniach mapy jest: 'mapa włączona'?
64sc, Edge Explore, etrex 10, vivoactiv 3 Music, Nuvicam, Virb XE
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Avatar użytkownika
wodzirej
Bywalec
 
Posty: 1942
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 19:22
Lokalizacja: NYC

Re: Jaka mapa do Alpha 100

Postprzez 13gosiaczek » So, 16 mar 2019 9:03

No właśnie w ustawieniach mapy w ogóle nie widać tej pobranej mapy w spisie map. Widać tylko te, które otrzymałam po zakupie urządzenia..
Czyli co do tej pobranej mapy w ogóle nie mam możliwości ustawienia włączona/wyłączona, bo nie istnieje w spisie map
13gosiaczek
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pt, 15 mar 2019 15:04

Re: Jaka mapa do Alpha 100

Postprzez Zachu » So, 16 mar 2019 13:37

Trzeba przeczytać instrukcję na stronie "producenta" mapy.
nowsze odbiorniki: w katalogu Map
http://ump.fuw.edu.pl/wiki/Wersje#Jak_z ... a.C4.87.3F

Wszystko jest na forum, najpierw poczytaj.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7892
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jaka mapa do Alpha 100

Postprzez 13gosiaczek » So, 16 mar 2019 16:38

Chyba mój odbiornik nie jest "nowy" , bo nie mam folderu MAP
Ale gdy ze strony http://ump.waw.pl/wszystkie.html wybralam teraz mapę z klasy B, a nie C jak wczoraj, to działa.

Dziękuję za dotychczasowe rady :)
13gosiaczek
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pt, 15 mar 2019 15:04

Re: Jaka mapa do Alpha 100

Postprzez Zachu » So, 16 mar 2019 17:28

To trzeba go utworzyć.
Po zainstalowaniu mapy na komputerze wysyłasz ją do odbiornika. Wszystko robi się automatycznie. Niestety trzeba chwilę poświęcić na czytanie.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7892
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jaka mapa do Alpha 100

Postprzez 13gosiaczek » So, 16 mar 2019 17:55

Dzięki Waszym radom już działa :) :) :)
Naczytałam się wczoraj duuużo.
Moim błędem było chyba tylko to, ze wybrałam wcześniej mapę z klasy C, bo z klasy B jest OK
13gosiaczek
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pt, 15 mar 2019 15:04


Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości