Garmin eTrex SE - w lesie dokładność spada nawet do 200 m
Moderatorzy: Spider, Magnoom, GPS Maniak
Garmin eTrex SE - w lesie dokładność spada nawet do 200 m
Dzień dobry. Przez wiele lat używałem odbiornika Garmin eTrexH. To bardzo dobry odbiornik. Niedawno kupiłem nowocześniejszy Garmin eTrex SE. Niestety dokładność tego urządzenia w lesie jest bardzo niska. 20 metrów to standard, a na niektórych odcinkach spada do 100-200 metrów. Czy to normalne, czy też trafił mi się wybrakowany egzemplarz ? Dokładność eTrexH w lesie waha się w dużym przybliżeniu od paru do około 20 metrów, może mniej.
A pierwszego dnia będąc na spacerze na swoim osiedlu w Warszawie w pobliżu 10-15 piętrowych bloków wylądowałem na Tajwanie. Podczas następnych spacerów to już jednak nie powtórzyło się.
A może Rosja zakłóca sygnał GPS ? Tyle że eTrexH też powinien wtedy gorzej działać.
Używam ładowanych akumulatorów.
A pierwszego dnia będąc na spacerze na swoim osiedlu w Warszawie w pobliżu 10-15 piętrowych bloków wylądowałem na Tajwanie. Podczas następnych spacerów to już jednak nie powtórzyło się.
A może Rosja zakłóca sygnał GPS ? Tyle że eTrexH też powinien wtedy gorzej działać.
Używam ładowanych akumulatorów.
Re: Garmin eTrex SE - w lesie dokładność spada nawet do 200 m
Przejechałem dzisiaj na rowerze 50 km z eTrex'em SE, warszawskie Gassy plus lasy Chojnowskie - dokładność standardowa, 3-4 metry.
A bateria - ze wskaźnika nawet jeden słupek nie spadł
A bateria - ze wskaźnika nawet jeden słupek nie spadł
GPSMap 64sc, Edge Explore, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Wskazanie Tajwanu jako pozycji powtórzy się...... po każdym resecie ( przywróceniu do ustawień fabrycznych).darekk2 pisze: A pierwszego dnia będąc na spacerze na swoim osiedlu w Warszawie w pobliżu 10-15 piętrowych bloków wylądowałem na Tajwanie. Podczas następnych spacerów to już jednak nie powtórzyło się.
A to ciekawe. Ścieżka była na osiedlu, ale waypoints na Tajwanie.roro pisze:Wskazanie Tajwanu jako pozycji powtórzy się...... po każdym resecie ( przywróceniu do ustawień fabrycznych).
Ostatnio zmieniony 08 lip 2024, 13:01 przez darekk2, łącznie zmieniany 3 razy.
Może ten mój jest wybrakowany. Bo stary eTrexH na pewno jest lepszy. Chociaż nie chce mi się wirzyć, że w lesie 3-4 metry. To raczej niemożliwe. Tyle to na otwartej przestrzeni.wodzirej pisze:50 km z eTrex'em SE, warszawskie Gassy plus lasy Chojnowskie - dokładność standardowa, 3-4 metry
Raczej możliwe. Pozostaje pytanie o ustawienia, masz włączone GNSS? Dla pewności wspomnę o wykonaniu aktualizacji.darekk2 pisze:Może ten mój jest wybrakowany. "... w lesie 3-4 metry. To raczej niemożliwe. Tyle to na otwartej przestrzeni.
GPSMAP 66sr, 67
Jeszcze zrzuty ekranu z Google Earth. Na czerwono są ręcznie naklikane prawdziwe trasy. Błąd do ponad 200 metrów. Mam nadzieję, że nie jest to jakieś naruszenie Google Copyrigt.
To jest Aleksandrów w Wawrze w Warszawie, dwa różne dni.
To jest Aleksandrów w Wawrze w Warszawie, dwa różne dni.
A te punkty na niebieskiej linii skąd się wzięły? Dodałeś, czy etrex wygenerował?darekk2 pisze:Jeszcze zrzuty ekranu
Pozostaje wcześniejsze pytanie o ustawienia?
GPSMAP 66sr, 67
O aktualną wersję, czy ustawienia, to pytania, które raczej padną na każdym forum, zanim uzyskasz pomoc, również na forum Gpsrchive.
Z samych map nikt Ci nic nie wywróży i nie pomoże.
Z samych map nikt Ci nic nie wywróży i nie pomoże.
GPSMAP 66sr, 67
Niebieskie linie oraz białe punkty na nich, to eTrex SE wygenerował. Czerwone punkty ja naniosłem, są to prawidłowe, lokalizacje, poprawki odpowiednich białych punktów.Władek pisze:A te punkty na niebieskiej linii skąd się wzięły? Dodałeś, czy etrex wygenerował?
Pozostaje wcześniejsze pytanie o ustawienia?
Odnośnie ustawień - w pierwszym przypadku GPS Only, w drugim Multi-GNSS.
Powinien być ustawiony GNSS, aby wykorzystać w pełni inne konstelacje satelitów.darekk2 pisze:Niebieskie linie oraz białe punkty na nich, to eTrex SE wygenerował. Czerwone punkty ja naniosłem, są to prawidłowe, lokalizacje, poprawki odpowiednich białych punktów.
Odnośnie ustawień - w pierwszym przypadku GPS Only, w drugim Multi-GNSS.
A wykonałeś aktualizację? Wydaje się, że aktualna wersja to fv 4.20. Daj znać czy twój Etrex jest aktualny?
GPSMAP 66sr, 67
Ostania deska to całkowity restart, jak nie pomoże, to pozostaje kontakt z Garminem i wymiana.
GPSMAP 66sr, 67
Z Garminem skontaktowałem się telefonicznie, ale na razie nie chcą o tym słyszeć, kazali powtórzyć pomiary.
Skontaktowałem się też z Garmin International. Z grubsza takie same zbywanie klienta odsyłaniem do instrukcji i testów i nie przyjmowanie do wiadomości 200 metrowej dokładności. Ten odbiornik to jakiś koszmar. Spróbuję wydłużyć czas łączenia się z satelitami bo może być za krótki. Ale 200 metrów to przesada. Przejdę też taką samą trasę z eTrex SE i starym eTrex H i porównam. Na razie trudno powiedzieć kiedy. No i może zresetuję to urządzenie.