Garmin eTrex SE - w lesie dokładność spada nawet do 200 m

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: Spider, Magnoom, GPS Maniak

darekk2
Początkujący
Kontakt:

Garmin eTrex SE - w lesie dokładność spada nawet do 200 m

Post autor: darekk2 »

Dzień dobry. Przez wiele lat używałem odbiornika Garmin eTrexH. To bardzo dobry odbiornik. Niedawno kupiłem nowocześniejszy Garmin eTrex SE. Niestety dokładność tego urządzenia w lesie jest bardzo niska. 20 metrów to standard, a na niektórych odcinkach spada do 100-200 metrów. Czy to normalne, czy też trafił mi się wybrakowany egzemplarz ? Dokładność eTrexH w lesie waha się w dużym przybliżeniu od paru do około 20 metrów, może mniej.
A pierwszego dnia będąc na spacerze na swoim osiedlu w Warszawie w pobliżu 10-15 piętrowych bloków wylądowałem na Tajwanie. Podczas następnych spacerów to już jednak nie powtórzyło się.
A może Rosja zakłóca sygnał GPS ? Tyle że eTrexH też powinien wtedy gorzej działać.
Używam ładowanych akumulatorów.
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Re: Garmin eTrex SE - w lesie dokładność spada nawet do 200 m

Post autor: wodzirej »

Przejechałem dzisiaj na rowerze 50 km z eTrex'em SE, warszawskie Gassy plus lasy Chojnowskie - dokładność standardowa, 3-4 metry.
A bateria - ze wskaźnika nawet jeden słupek nie spadł :D
GPSMap 64sc, Edge Explore, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
roro
Bywalec

Post autor: roro »

darekk2 pisze: A pierwszego dnia będąc na spacerze na swoim osiedlu w Warszawie w pobliżu 10-15 piętrowych bloków wylądowałem na Tajwanie. Podczas następnych spacerów to już jednak nie powtórzyło się.
Wskazanie Tajwanu jako pozycji powtórzy się...... po każdym resecie ( przywróceniu do ustawień fabrycznych).
darekk2
Początkujący
Kontakt:

roro pisze:Wskazanie Tajwanu jako pozycji powtórzy się...... po każdym resecie ( przywróceniu do ustawień fabrycznych).
A to ciekawe. Ścieżka była na osiedlu, ale waypoints na Tajwanie.
Ostatnio zmieniony 08 lip 2024, 13:01 przez darekk2, łącznie zmieniany 3 razy.
darekk2
Początkujący
Kontakt:

wodzirej pisze:50 km z eTrex'em SE, warszawskie Gassy plus lasy Chojnowskie - dokładność standardowa, 3-4 metry
Może ten mój jest wybrakowany. Bo stary eTrexH na pewno jest lepszy. Chociaż nie chce mi się wirzyć, że w lesie 3-4 metry. To raczej niemożliwe. Tyle to na otwartej przestrzeni.
Władek
Początkujący

Post autor: Władek »

darekk2 pisze:Może ten mój jest wybrakowany. "... w lesie 3-4 metry. To raczej niemożliwe. Tyle to na otwartej przestrzeni.
Raczej możliwe. Pozostaje pytanie o ustawienia, masz włączone GNSS? Dla pewności wspomnę o wykonaniu aktualizacji.
GPSMAP 66sr, 67
darekk2
Początkujący
Kontakt:

Jeszcze zrzuty ekranu z Google Earth. Na czerwono są ręcznie naklikane prawdziwe trasy. Błąd do ponad 200 metrów. Mam nadzieję, że nie jest to jakieś naruszenie Google Copyrigt.
Obrazek
Obrazek
To jest Aleksandrów w Wawrze w Warszawie, dwa różne dni.
Władek
Początkujący

darekk2 pisze:Jeszcze zrzuty ekranu
A te punkty na niebieskiej linii skąd się wzięły? Dodałeś, czy etrex wygenerował?
Pozostaje wcześniejsze pytanie o ustawienia?
GPSMAP 66sr, 67
Władek
Początkujący

O aktualną wersję, czy ustawienia, to pytania, które raczej padną na każdym forum, zanim uzyskasz pomoc, również na forum Gpsrchive.
Z samych map nikt Ci nic nie wywróży i nie pomoże.
GPSMAP 66sr, 67
darekk2
Początkujący
Kontakt:

Władek pisze:A te punkty na niebieskiej linii skąd się wzięły? Dodałeś, czy etrex wygenerował?
Pozostaje wcześniejsze pytanie o ustawienia?
Niebieskie linie oraz białe punkty na nich, to eTrex SE wygenerował. Czerwone punkty ja naniosłem, są to prawidłowe, lokalizacje, poprawki odpowiednich białych punktów.
Odnośnie ustawień - w pierwszym przypadku GPS Only, w drugim Multi-GNSS.
Władek
Początkujący

darekk2 pisze:Niebieskie linie oraz białe punkty na nich, to eTrex SE wygenerował. Czerwone punkty ja naniosłem, są to prawidłowe, lokalizacje, poprawki odpowiednich białych punktów.
Odnośnie ustawień - w pierwszym przypadku GPS Only, w drugim Multi-GNSS.
Powinien być ustawiony GNSS, aby wykorzystać w pełni inne konstelacje satelitów.
A wykonałeś aktualizację? Wydaje się, że aktualna wersja to fv 4.20. Daj znać czy twój Etrex jest aktualny?
GPSMAP 66sr, 67
darekk2
Początkujący
Kontakt:

4.20.
Władek
Początkujący

Ostania deska to całkowity restart, jak nie pomoże, to pozostaje kontakt z Garminem i wymiana.
GPSMAP 66sr, 67
darekk2
Początkujący
Kontakt:

Z Garminem skontaktowałem się telefonicznie, ale na razie nie chcą o tym słyszeć, kazali powtórzyć pomiary.
darekk2
Początkujący
Kontakt:

Skontaktowałem się też z Garmin International. Z grubsza takie same zbywanie klienta odsyłaniem do instrukcji i testów i nie przyjmowanie do wiadomości 200 metrowej dokładności. Ten odbiornik to jakiś koszmar. Spróbuję wydłużyć czas łączenia się z satelitami bo może być za krótki. Ale 200 metrów to przesada. Przejdę też taką samą trasę z eTrex SE i starym eTrex H i porównam. Na razie trudno powiedzieć kiedy. No i może zresetuję to urządzenie.
ODPOWIEDZ