To się teraz w oryginale nazywa "Up ahead" i pokazuje punktu kursu oraz chyba początki podjazdów (Climbs).Wojtek Szydlowski pisze: 07 paź 2025, 18:12W nawigacji po kursie można wyświetlać profil pionowy kursu, tak samo jak było wcześniej, na niebiesko to co przed nami, na zielono za nami, opcji, o których piszesz nie widzę. Jest takie menu "Przed tobą" i tam są punkty trasy, ale nie widzę wzniesień. Może muszę zrobić inny kurs, bo wyklikałem coś obok domu a tu jest płasko jak stół.Marko pisze: 07 paź 2025, 17:27 1. czy w nawigacji po kursie są "High points" and "Low points" (wzniosy i spadki) w nawigacji pagórkowatej/górzystej (kiedyś to było w menu Trasa aktywna i na mapie w postaci ikony wzgórza i strzałek góra/dół, teraz chyba w "Up ahead"...);
Może się przypomnę z prośbą o sprawdzenie.
Historycznie funkcjonalność polegająca na Waypointów zapisanych w odbiorniku, a w śladach niepłaskich również z automatu:dodawaniu "High points" i "Low points" do śladu (Trasa aktywna/Active route), została wprowadzona do oprogramowania w pierwszych Dakota/Coloardo/Oregon 16 lat temu, w 2010 roku i działa do dzisiaj w odbiornikach eTrex x2x i GPSMap 67. Nie jestem pewien czy działa w nowych Garmin Montana?
Ja widzę sporo plusów, zwłaszcza dodawania do śladu Waypointów (z bazy, a więc nie trzeba ich za każdym razem przypisywać do kursu). W tym kierunku podąża też (ale od 2025 roku) konkurencja TwoNav jako: Import nearby waypoints as roadbook point. Waypointy do kursu próbują też dodawać w wersjach premium (płatnych) różne platformy RidewithGPS, Komoot.
Są jednak użytkownicy, którym przeszkadza ta automatyzacja, a zwłaszcza zaburzanie obrazu poprzez auto-generację punktów "Low points" i "High points".
Być może właśnie w odpowiedzi na takie potrzeby, Garmin już ten świetny pomysł zarzucił i zdajemy się ponownie na "robótki ręczne"?
Kwestia/prośba do weryfikacji przez @Wojtek Szydlowski