Vista hcx - komunikat "slad skrocony"
Vista hcx - komunikat "slad skrocony"
Witam,
wlasnie wgralem slad wycieczki, ktory dostalem na maila od kolegi. Przekonwertowalem go przedtem z .plt na .gpx
I w odbiorniku mam komunikat "slad skrocony" i faktycznie slad urywa sie prawie w polowie.
Dlugosc calego to ponad 1300 pkt.
Jako, ze mam maka wgrywam go spod Garmin Bobcat.
Mapa to oczywiscie UMP.
Macie jakis pomysl, co jest nie tak?
pzdr,
frankie.
wlasnie wgralem slad wycieczki, ktory dostalem na maila od kolegi. Przekonwertowalem go przedtem z .plt na .gpx
I w odbiorniku mam komunikat "slad skrocony" i faktycznie slad urywa sie prawie w polowie.
Dlugosc calego to ponad 1300 pkt.
Jako, ze mam maka wgrywam go spod Garmin Bobcat.
Mapa to oczywiscie UMP.
Macie jakis pomysl, co jest nie tak?
pzdr,
frankie.
Faktycznie, chyba było już za późno na czytanie ze zrozumieniemfranke pisze: Poza tym chyba podalem model i program![]()

Odpowiem Tobie jak ja to robię...
Wczytuję tracka do MapSource;
W zakładce "Ślady" zmieniam nazwę interesującego mnie śladu na "ACTIVE LOG";
Wysyłam ślad do odbiornika.
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
HCx-a nie znam, ale używałem Cx-a i teraz 60CSX. W tych odbiornikach długość śladu zapisanego to max 500 pkt. Natomiast track o takiej szczególnej nazwie "ACTIVE LOG" jest traktowany przez odbiornik jak ślad aktywny, czyli ma ograniczenie 10000 pkt.
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
Czyli jezeli wgram go odbiornika jako active log i pozniej zapisze, to garniak zapisze caly slad?Guzik pisze:Natomiast track o takiej szczególnej nazwie "ACTIVE LOG" jest traktowany przez odbiornik jak ślad aktywny, czyli ma ograniczenie 10000 pkt.
Paffka [Frankie] Oraczynski
Vista HCx, UMP PCPl, Garmin Bobcat for Mac
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Od strony odbiornika nie da się. Zostaje metoda na ślad aktywny, podział bądź redukcja. Cytuję:franke pisze:Czy da sie to jakos obejsc (np. zmiana softu w odbiorniku)?
UWAGA Pojedyńczy track o długości do 10000 pkt. można wysłać do odbiornika jako ślad aktywny. Wystarczy tylko w MapSource - przed wysyłką tracka do odbiornika - zmienić jego nazwę na: ACTIVE LOG
Jeżeli chcemy wyeksportować ślad do odbiornika nie jako aktywny, ale jako zapisany w pamięci, możemy to uczynić bez problemu już z poziomu MemoryMapa. Zwracam jednak uwagę, że przy dłuższych trasach ilość punktów śladu może przekraczać możliwości zapisowe odbiornika. W takiej sytuacji ślad należy podzielić, bądź zredukować:
Cytat pochodzi stąd: http://gpsmaniak.com/new/porady-memory-konwersja.htm
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Ślad zapisany może mieć max. 500 pkt - Guzik próbuje Tobie to wytłumaczyć od początku - jeżeli mu nie wierzysz zajrzyj do instrukcji obsługi - do specyfikacji odbiornikafranke pisze:Czyli jezeli wgram go odbiornika jako active log i pozniej zapisze, to garniak zapisze caly slad?

Odpowiadając: owszem zapisze, ale upraszcając ślad (redukując ilość punktów)
Pozdrawiam Lechu
GPS Maniak pisze:
UWAGA Pojedyńczy track o długości do 10000 pkt. można wysłać do odbiornika jako ślad aktywny. Wystarczy tylko w MapSource - przed wysyłką tracka do odbiornika - zmienić jego nazwę na: ACTIVE LOG
Teraz nie moge sprawdzic, ale mam nadzieje, ze Bobcat daje mozliwosc zmiany nazwy sladu... Jednak to jeszcze ciagle projekt

W domu sprawdze i dam znac co do efektow.
Dzięki Wam wszystkim za pomoc

pozdrawiam,
Wszystko gra i buczy 
Pod Bobcatem nie ma problemow ze zmiana nazw. Po zmianie na active log go odbiornika wgral sie caly track
Dzieki wielkie za okazana pomoc!
PS. Na koniec jeszcze male pytanie - czy istnieje mozliwosc nawigacji wg zapisanego sladu? Nie mam tu na mysli trackback.
pozdrawiam,

Pod Bobcatem nie ma problemow ze zmiana nazw. Po zmianie na active log go odbiornika wgral sie caly track

Dzieki wielkie za okazana pomoc!
PS. Na koniec jeszcze male pytanie - czy istnieje mozliwosc nawigacji wg zapisanego sladu? Nie mam tu na mysli trackback.
pozdrawiam,