Troszkę się pobawiłem nowym nabytkiem i powiem tak, sprzęt ma jedną (no może troszkę więcej
Garmin Monterra, na Androidzie.
Re: Garmin Monterra, na Androidzie.
Dokładnie. Od jakiegoś czasu wszystko, co posiada napis GARMIN kosztuje krocie. 
Troszkę się pobawiłem nowym nabytkiem i powiem tak, sprzęt ma jedną (no może troszkę więcej
) poważną zaletę, jest niesamowicie szybki... Trasę z Legnicy do Gdańska przelicza "od ręki", co przy 62-ce było niemożliwe (po 15 minutach namyślania, wywalało komunikat o braku pamięci). Zaraz ktoś napisze, że można używać punktów pośrednich itp. itd... Jednak czasami, jadąc w całkowicie nieznany teren, i chcąc po prostu przemieścić się z punktu A do punktu B, może to mieć nie lada znaczenie 
Ostatnio zmieniony 12 sty 2014, 13:05 przez Mariusz65, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Połączone posty
Powód: Połączone posty
GPSMAP 66S +UMP-pcPL
tez mam ten problem... ktos juz wie o co chodzi? czy jest w ogole mozliwosc wpisania od razu calego odresu?Miszel pisze: Monterra nie pyta w ogóle o kraj i miasto, tylko zaczyna od nr domu, potem idzie ulica. Mimo prawidłowej ulicy podanej na liście poniżej, pacnięcie na nią skutkuje komunikatem 'brak wyników'.
Sprawa została rozwiązana.
Sprawdź którą masz wersję oprogramowania: Settings -> About Monterra -> Software version
Jeśli masz 2.20_1.15.00, to zaktualizuj oprogramowanie wg wskazówki z tego postu (strona powyżej w niniejszym wątku):
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... 05#p171249
Po aktualizacji do 1.16 powinno być OK.
Zdrówko,
Miszel
Sprawdź którą masz wersję oprogramowania: Settings -> About Monterra -> Software version
Jeśli masz 2.20_1.15.00, to zaktualizuj oprogramowanie wg wskazówki z tego postu (strona powyżej w niniejszym wątku):
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... 05#p171249
Po aktualizacji do 1.16 powinno być OK.
Zdrówko,
Miszel
Monterra (+XRV750)
Witam Szanownych Forumowiczów
posiadałem 60 csx , 278, a od 2 lat jestem zachwyconym użytkownikiem Montany 600.
Ale denerwuje mnie w niej to że potwornie zwalnia przy obsłudze zdjęć satelitarnych.
W związku z tym mam kilka pytań bo nie wiem czy warto się przesiadać na nową Monterre.
- Czy Monerra jest wyraźnie szybsza o Montany?
- Czy obsługa śladów jest podobna do Montany?
- Czy zdjęcia które się nią wykona w łatwy sposób można przyporządkować do śladu (czy punktu) ?
- Czy obsługa map jest taka sama jak w Montanie (chodzi mi o kompatybilność z BaseCampem i MapInstallem i mapami które są instalowane pod Mapsource)?
- Czy da się patchować soft tak aby wyświetlić zdjęcia satelitarne birdseye które zassałem korzystając z subskrypcji dla Montany?
Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc
posiadałem 60 csx , 278, a od 2 lat jestem zachwyconym użytkownikiem Montany 600.
Ale denerwuje mnie w niej to że potwornie zwalnia przy obsłudze zdjęć satelitarnych.
W związku z tym mam kilka pytań bo nie wiem czy warto się przesiadać na nową Monterre.
- Czy Monerra jest wyraźnie szybsza o Montany?
- Czy obsługa śladów jest podobna do Montany?
- Czy zdjęcia które się nią wykona w łatwy sposób można przyporządkować do śladu (czy punktu) ?
- Czy obsługa map jest taka sama jak w Montanie (chodzi mi o kompatybilność z BaseCampem i MapInstallem i mapami które są instalowane pod Mapsource)?
- Czy da się patchować soft tak aby wyświetlić zdjęcia satelitarne birdseye które zassałem korzystając z subskrypcji dla Montany?
Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc
Przy przewijaniu/przeglądaniu mapy (odświeżanie) jest zauważalnie szybsza. Co to znaczy zauważalnie? To znaczy że odnotowałem, że "szybciej to wszystko idzie". Stoper co prawda mam, ale nie będę się wygłupiałRysiu pisze:- Czy Monerra jest wyraźnie szybsza o Montany?
Poruszanie się po menu, wywoływanie kolejnych ekranów - nie czuję różnicy, bo już Montana była w tym naprawdę szybka.
Dziwne, co piszesz o BirdsEye - kiedyś bawiłem się tym na Montanie i nie widziałem wtedy jakiegoś spowolnienia. Teraz już nie mam subskrypcji i nie zamierzam jej odnawiać, a tamte zdjęcia straciłem. Nie pomogę.
Jest identyczna.Rysiu pisze:- Czy obsługa śladów jest podobna do Montany?
Łatwiej nie można. Wszystko zachowuje się identycznie jak w Montanie: zdjęcia (i filmy) są automatycznie geotagowane. Do Basecampa możesz potem ściągnąć całe archiwum wycieczki (punkty, ślady, zdjęcia) i wyświetlić to sobie razem na mapie. Zdjęcia pojawiają się oczywiście w odpowiednich punktach, zgodnie z geotagowaniem.Rysiu pisze:- Czy zdjęcia które się nią wykona w łatwy sposób można przyporządkować do śladu (czy punktu) ?
Z Basecamp jest w pełni kompatybilny. A z martwym od lat i archaicznym Mapsource? Nie wiem, ale mogą być problemy.Rysiu pisze:- Czy obsługa map jest taka sama jak w Montanie (chodzi mi o kompatybilność z BaseCampem i MapInstallem i mapami które są instalowane pod Mapsource)?
Kto przy zdrowych zmysłach używa jeszcze Mapsource, gdy dostępny jest Basecamp?!
O ile dobrze kojarzę i pamiętam (może się mylę?) to subskrypcja BirdsEye nie jest przypisana do urządzenia, tylko do konta MyGarmin. A więc mógłbyś ładować zdjęcia do dowolnego swojego (zarejestrowanego?) garmina. Jak już mówiłem, straciłem moje stare zdjęcia wraz ze starym kompem i nie mam jak sprawdzić.Rysiu pisze:- Czy da się patchować soft tak aby wyświetlić zdjęcia satelitarne birdseye które zassałem korzystając z subskrypcji dla Montany?
Poza tym nikt jeszcze nie spatchował czegokolwiek w tym sofcie Monterry. Ludzie już się rozpytują w necie o to i pewnie to tylko kwestia czasu.
Co do kupna Monterry, to przemyśl wstrzymanie się jeszcze jakiś czas. I śledź w necie to, co się dzieje z Monterrą. Soft (ale tylko sam soft!) jest mocno niedopracowany i może przyprawić o wściekłość
Ja sam jednak - były zadowolony użytkownik Montany - nie odpuszczę Monterry. Przy wszystkich rozpaczliwych niedociągnięciach oprogramowania, dobrze wpasowała się ona w moje bardzo konkretne potrzeby. Czyli chyba nie jest tak źle?
Zdrówko,
Miszel
Monterra (+XRV750)
Wielkie dzięki za konkretne odpowiedzi.
To bardzo mi pomorze w podjęciu decyzji czy przesiąść się z Montany 600 na 650 czy na Monterre.
Chce mieć GPS z aparatem bo złapałem się na tym że gdy przeszukuje stare ślady to nie pamiętam gdzie były bardziej fajne miejsca .
A mapsource lubię z przyzwyczajenia
To bardzo mi pomorze w podjęciu decyzji czy przesiąść się z Montany 600 na 650 czy na Monterre.
Chce mieć GPS z aparatem bo złapałem się na tym że gdy przeszukuje stare ślady to nie pamiętam gdzie były bardziej fajne miejsca .
A mapsource lubię z przyzwyczajenia
pytanie - czy w tym urzadzeniu (mapa topo 2013) jest mozliwosc ustawienia sobie kierunku miejsca docelowego? (jak to bylo np w automapie ustawiajac opcje - przełajowa )
Nie wiem dokladnie jak było w Automapie, ale trasę po "bezdrożach" można wyznaczyć,
jako bezpośrednią ( na krechę) lub z punktami via ( linia łamana).
jako bezpośrednią ( na krechę) lub z punktami via ( linia łamana).
Oregon 650 T
Bezprzewodowe przesyłanie dobytku (waypointy, ślady etc.) między garminami. Gdzie to jest w Monterze?
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Nie da się przesłać bezprzewodowo między Monterrą, a pozostałymi garminami - brak zgodnego protokołu.
Brakuje również wewnętrznego narzędzia w GOA do przesyłania pomiędzy Monterrami.
Natomiast android oferuje ci swoje własne możliwości, np. świetny polski file manager Solid Explorer (przesyłanie plików po wifi), lub specjalizowane w rodzaju WiFi File Transfer.
Używanie NFC jest upierdliwe, mam kłopot z wyczuciem tego pola - trzeba być za bardzo "near"
Zdrówko,
Miszel
PS. Z kolejną aktualizacją Monterra wreszcie zaczęła być do czegoś podobna
Brakuje również wewnętrznego narzędzia w GOA do przesyłania pomiędzy Monterrami.
Natomiast android oferuje ci swoje własne możliwości, np. świetny polski file manager Solid Explorer (przesyłanie plików po wifi), lub specjalizowane w rodzaju WiFi File Transfer.
Używanie NFC jest upierdliwe, mam kłopot z wyczuciem tego pola - trzeba być za bardzo "near"
Zdrówko,
Miszel
PS. Z kolejną aktualizacją Monterra wreszcie zaczęła być do czegoś podobna
Monterra (+XRV750)
Czy któryś z Kolegów Monterrowców mógłby się podzielić wrażeniami z używania poniższego bajeru?

OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Imponująca ilość odpowiedzi na twoje pytanie.... 
Moja odpowiedź będzie równie konstruktywna: nie bawiłem się tym bajerem.
Tu, na Garniaku, to zdaje się jak dotąd niszowa nawigacja, ale podczytuję sobie dwa inne fora, gdzie dyskusje o Monterze są zdecydowanie żywsze. I tam również nie widziałem czegokolwiek dotyczącego 3d map merge.
Powody tego mogą być dwa:
1. Monterra jak do tej pory zmagała się z poważnymi problemami dotyczącymi podstawowych funkcji nawigacji, więc właśnie wokół tego kręcą się przekleństwa użytkowników. Mało kto ma głowę do jej wodotrysków.
2. W ogóle użyteczność tej funkcji jest moim zdaniem dyskusyjna. Bawiłem się kiedyś Birdseye na Montanie, która ma ekran o czytelności zbliżonej do Monterry. Mimo, że korzystałem ze zdjęć z terenu Niemiec ( i w dodatku okolic miejskich), których jakość, szczegółówość i kontrast są zdecydowanie najwyższe, to byłem mocno rozczarowany. Na monitorze kompa te zdjęcia wyglądały całkiem dobrze, ale na ekranie gps-a wyraźnie gorzej. Po kilkudziesięciominutowej zabawie przełączyłem się na zwykłą mapę. Po drugie, szczególnie w rejonach górzystych, na obrazie 3D widzisz dużo mniej niż na przyzwoitej mapie topo - rzeźba terenu przysłania ci szczegóły "za grzbietem". Widać to dobrze nawet na tym przykładzie który zamieściłeś powyżej. Ogólnie wydaje mi się, że nic nie zastąpi w czytelności dobrej mapy topo, w której rzeźba terenu, roślinność, drogi i ścieżki, pojedyncze obiekty, etc. są zaznaczone znakami umownymi.
Zdrówko,
Miszel
Moja odpowiedź będzie równie konstruktywna: nie bawiłem się tym bajerem.
Tu, na Garniaku, to zdaje się jak dotąd niszowa nawigacja, ale podczytuję sobie dwa inne fora, gdzie dyskusje o Monterze są zdecydowanie żywsze. I tam również nie widziałem czegokolwiek dotyczącego 3d map merge.
Powody tego mogą być dwa:
1. Monterra jak do tej pory zmagała się z poważnymi problemami dotyczącymi podstawowych funkcji nawigacji, więc właśnie wokół tego kręcą się przekleństwa użytkowników. Mało kto ma głowę do jej wodotrysków.
2. W ogóle użyteczność tej funkcji jest moim zdaniem dyskusyjna. Bawiłem się kiedyś Birdseye na Montanie, która ma ekran o czytelności zbliżonej do Monterry. Mimo, że korzystałem ze zdjęć z terenu Niemiec ( i w dodatku okolic miejskich), których jakość, szczegółówość i kontrast są zdecydowanie najwyższe, to byłem mocno rozczarowany. Na monitorze kompa te zdjęcia wyglądały całkiem dobrze, ale na ekranie gps-a wyraźnie gorzej. Po kilkudziesięciominutowej zabawie przełączyłem się na zwykłą mapę. Po drugie, szczególnie w rejonach górzystych, na obrazie 3D widzisz dużo mniej niż na przyzwoitej mapie topo - rzeźba terenu przysłania ci szczegóły "za grzbietem". Widać to dobrze nawet na tym przykładzie który zamieściłeś powyżej. Ogólnie wydaje mi się, że nic nie zastąpi w czytelności dobrej mapy topo, w której rzeźba terenu, roślinność, drogi i ścieżki, pojedyncze obiekty, etc. są zaznaczone znakami umownymi.
Zdrówko,
Miszel
Monterra (+XRV750)
Dzięki za podzielenie się opinią Miszel.
Wnioskuję, że jest to taki sam feature jak wyświetlanie terenu w nuvi 3490 (tylko bez nałożenia rastra).
Wnioskuję, że jest to taki sam feature jak wyświetlanie terenu w nuvi 3490 (tylko bez nałożenia rastra).
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
Przeniesione z wątku
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=1 ... 16#p180416
Nie dla każdego jest ono prawdziwe - na pewno nie dla przeciętnego kierowcy, korzystającego z nawigacji w przeciętny sposób w samochodzie.
A więc z racji "otwartości" Monterry możesz na niej zainstalować w pełni legalnie oprogramowanie i mapy Tomtoma oraz usługę Traffic działającą po sparowaniu Monterry z telefonem.
Otrzymujesz wtedy normalnie działający ekwiwalent modelu tomtoma z dostępem do Traffic przez telefon. DODATKOWO możesz zainstalować inne programy nawigacyjne i pomocnicze, co do których wiesz/spodziewasz się lepszych map/baz POI/innych informacji w danym regionie, liczniki kilometrów, zdalne sterowanie kamerkami sportowymi, własna kamera jako blackbox, notatniki, przeliczniki i co tam jeszcze można wymyślić. Nie mówiąc o softwarze garminowskim, obecnym już na urządzeniu.
To tyle ogólnie. A konkretnie?
W tym roku bardzo intensywnie korzystałem z Monterry w Rosji i Skandynawii. Oprócz CNEu, CNRussia i Roads of Russia miałem także rosyjskiego Navitela i bazę danych 2GIS. Tomtoma akurat nie miałem
Navitel mimo, że jest prostą, typowo samochodową nawigacją sprawdzał się w trakcie przelotów po Rosji krajach bałtyckich znacznie lepiej niż City Navigator. Odwrotnie było za to w Skandynawii.
POI - w takiej konfiguracji miałem 3 bazy: garminowską, navitelowską i 2GIS. W Rosji i w tej dziedzinie Navitel i 2GIS rządził.
Monterra gładko łykała dwa równocześnie pracujące systemy nawigacji!! Przełączanie między nimi to androidowe przytrzymanie "Home". Czyli: np. dojazd do wsi wg trasy Navitela, przełączenie 'w locie' na przygotowane wcześniej tracki i garminowską mapę topo i dalej w karelski las...
Po powrocie zwróciłem uwagę na bardzo interesujący Sygic, którego wcześniej nie znałem i np. bazę campingów Archi's Campings - oba współpracują ze sobą. Co to ma wspólnego z Monterrą? To, że można to wszystko na niej zainstalować.... Itd., itd.
Czyli jazda z Monterrą to ŚWIADOME korzystanie z kilku uzupełniających się programów na niej zainstalowanych.
Zdrówko,
Miszel
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=1 ... 16#p180416
Potraktuj to stwierdzenie z pewnym, hmmm.., dystansem i z naciskiem na "pewne okoliczności"wodzirej pisze:W wolnej chwili zachęcam do rozwinięcia tematu.Miszel pisze:Paradoksalnie TT w samochodzie może zostać w pewnych okolicznościach przebite przez garminowską Monterrę!
A więc z racji "otwartości" Monterry możesz na niej zainstalować w pełni legalnie oprogramowanie i mapy Tomtoma oraz usługę Traffic działającą po sparowaniu Monterry z telefonem.
Otrzymujesz wtedy normalnie działający ekwiwalent modelu tomtoma z dostępem do Traffic przez telefon. DODATKOWO możesz zainstalować inne programy nawigacyjne i pomocnicze, co do których wiesz/spodziewasz się lepszych map/baz POI/innych informacji w danym regionie, liczniki kilometrów, zdalne sterowanie kamerkami sportowymi, własna kamera jako blackbox, notatniki, przeliczniki i co tam jeszcze można wymyślić. Nie mówiąc o softwarze garminowskim, obecnym już na urządzeniu.
To tyle ogólnie. A konkretnie?
W tym roku bardzo intensywnie korzystałem z Monterry w Rosji i Skandynawii. Oprócz CNEu, CNRussia i Roads of Russia miałem także rosyjskiego Navitela i bazę danych 2GIS. Tomtoma akurat nie miałem
Navitel mimo, że jest prostą, typowo samochodową nawigacją sprawdzał się w trakcie przelotów po Rosji krajach bałtyckich znacznie lepiej niż City Navigator. Odwrotnie było za to w Skandynawii.
POI - w takiej konfiguracji miałem 3 bazy: garminowską, navitelowską i 2GIS. W Rosji i w tej dziedzinie Navitel i 2GIS rządził.
Monterra gładko łykała dwa równocześnie pracujące systemy nawigacji!! Przełączanie między nimi to androidowe przytrzymanie "Home". Czyli: np. dojazd do wsi wg trasy Navitela, przełączenie 'w locie' na przygotowane wcześniej tracki i garminowską mapę topo i dalej w karelski las...
Po powrocie zwróciłem uwagę na bardzo interesujący Sygic, którego wcześniej nie znałem i np. bazę campingów Archi's Campings - oba współpracują ze sobą. Co to ma wspólnego z Monterrą? To, że można to wszystko na niej zainstalować.... Itd., itd.
Czyli jazda z Monterrą to ŚWIADOME korzystanie z kilku uzupełniających się programów na niej zainstalowanych.
Zdrówko,
Miszel
Monterra (+XRV750)