To wynika z <drawOrder> mniejszego od 50.soko pisze:Widać, że są na ten czy inny sposób półprzezroczyste, bo np. poziomnice z mapy wektorowej przechodzą na raster
Rozmowy różne - wersja robocza !!!
Re: Rozmowy różne, które docelowo dadzą parę ciekawych tematów.
Jeżeli w jednym kml/kmz są zawarte są dwa pliki jpg, które nachodzą na siebie to podczas wyświetlania jeden zasłania drugi. Kolejność wyświetlania (to, który ma być na "wierzchu") można regulować parametrem <drawOrder> w pliku kml (Kolejność rysowania w Google Earth). Jeżeli oba będą miały taką samą wartość <drawOrder> na kolejność wyświetlania ma wpływ kolejność zapisu w pliku kml. Wyświetlane są w tej samej kolejności w całym zakresie zoom-u oprócz skali "5m" kiedy nie są pokazywane. W Google Earth można sterować pojawianiem się i ukrywaniem się obiektów w zależności od skali parametrami <minLodPixels> i <maxLodPixels>. Colorado na nie niestety nie reaguje. Może w kolejnym wydaniu firmware...
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Re: Garmin Custom Maps czyli własne rastry w odbiorniku
Czyli ... fatalnieRanger pisze:No dobrze, ale przecież w komórze z rastrem to może wyglądać np. tak
Dlaczego? Założyłem okulary, łeb wsadziłem w monitor i nadal nie bardzo wiem o co tam biega - tzn. na tych mapkach praktycznie nic nie widzę
Możliwe że to syndrom szóstego krzyżyka, ale proszę pamięj że jeżeli pisuję o rastrach czy wektorach, o zoomach poglądowych i wędrowniczych to jednak pisuję to przez pryzmat własnych doświadczeń, a okularów w góry nie zabieram i te delikatne obrazki w skali bardziej poglądowej niż wędrowniczej z prawie niewidoczną strzałeczką namiaru naprawdę nie robią na mnie wrażenia
Być może są to sprawy subiektywne, ale dla mnie obrazki z wektora z wyraźną krechą namiaru są bardziej "przyswajalne" (bardziej "czytelne"), nawet jeżeli są minimalnie mniej estetyczne. Porównanie:

Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Witam.
Ma jeszcze dodatkową funkcję przy wyznaczaniu trasy, że każdy odcinek między punktami pośrednimi można wybrać (szybki krótki i optymalny), czyli rodzaj trasy nie musiał się odnosić do całości drogi W tej chwili odszukałem płytę program( ale 98) . Program się zainstalował, ale nie można go uruchomić spróbuje zainstalować pod XP powinien wystartować. Postaram się poszukać wersji na dyskietkach porównanie z dzisiejszymi mapami może być ciekawe to przecież już historia.
Tak, że jeżeli chodzi o używanie map cyfrowych to może mam najdłuższą praktykę.
Moje pierwsze doświadczenia z mapami w wersji elektronicznej fakt, że nie pod względem turystyki pieszej, bo jeszcze takich map nie było zaczęły się od 1995 wtedy Microsoft wydał na trzech dyskietka 1.44 Autoroute Exsprs Europe 95. W 1996 chyba nie było dopiero 1997 na CD. Jest to mapa nawigacyjna współpracująca z zewnętrzny GPS z albumem zdjęć z różnych regionów, słownikiem zawierającym podstawowe zwroty w wielu językach jest też podstawowa informacja o krajach, regionach i poszczególnych miastach jest przelicznik walut. Możliwe jest wyszukiwanie obiektów w różnych kategoriach. Trasę wylicza najszybszą, najkrótszą i optymalną. Wylicza zużycie paliwa koszt paliwa wskazuje stacje benzynową, na której należy uzupełnić paliwo.GPS Maniak pisze:Ja w latach 80-81 pracowałem z niwelatorem i mapami geodezyjnymi na budowie Jeziorska![]()
W 2003r dojrzałem do "wyrzucenia" PDA i bezmapwca oraz rozpocząłem przygodę z mapowym Garminem.
Przygody z turystyką górską i mapami (w sensie bez opieki rodziców) zacząłem w 1972r
Z rodzicami bywałem w górach wcześniej. Najstarszą fotkę jaką znalazłem to fotka z 1961r pod schroniskiem Obri Bouda. Było kiedyś takie pod Śnieżką.
Ma jeszcze dodatkową funkcję przy wyznaczaniu trasy, że każdy odcinek między punktami pośrednimi można wybrać (szybki krótki i optymalny), czyli rodzaj trasy nie musiał się odnosić do całości drogi W tej chwili odszukałem płytę program( ale 98) . Program się zainstalował, ale nie można go uruchomić spróbuje zainstalować pod XP powinien wystartować. Postaram się poszukać wersji na dyskietkach porównanie z dzisiejszymi mapami może być ciekawe to przecież już historia.
Tak, że jeżeli chodzi o używanie map cyfrowych to może mam najdłuższą praktykę.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2009, 00:29 przez asandrzej, łącznie zmieniany 5 razy.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Tego nie pamiętam, ale w 1976r miałem namiar na tę dziewczynę w czarnym sweterku z gołymi kolanamiMarko pisze:Jak w 1973 roku wyglądała "linia namiaru"?
To obecnie babcia moich wnucząt, czyli moja żona
Pozdrawiam Lechu
-
SP2BZW
odnośnie AutoRoute... też kiedyś namiętnie stosowałem (zresztą konkurencji nie miała) aż do roku w którym praktycznie "wycieli"
Polskę (a dokładniej wschodnią europę) zostawiając tylko kilka głównych dróg...
Polskę (a dokładniej wschodnią europę) zostawiając tylko kilka głównych dróg...
Witam.
W 2007r. wycieli to jest mało powiedziane uznali, że Europa kończy się na Odrze nawet konturów nie zaznaczyli.
Ciekawie wtedy wyglądało wyznaczenie trasy z Polski do Splitu (Chorwacja) przez Anconę (Włochy) promem do Trogiru najkrótsza trasa.
Drogi w Polsce wyświetlały się tylko ja była wyznaczona trasa tak były nie widoczne o ile pamiętam.
Pozdrawiam.
W 2007r. wycieli to jest mało powiedziane uznali, że Europa kończy się na Odrze nawet konturów nie zaznaczyli.
Ciekawie wtedy wyglądało wyznaczenie trasy z Polski do Splitu (Chorwacja) przez Anconę (Włochy) promem do Trogiru najkrótsza trasa.
Drogi w Polsce wyświetlały się tylko ja była wyznaczona trasa tak były nie widoczne o ile pamiętam.
Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Zacznij od słuchania Beatles'ów - zwłaszcza Srgt Pepper's i Abey Road, a na pewno poczujesz tamte klimatylukson pisze:A mnie wtedy w ogóle na świecie nie było…
I jak to nadrobić?![]()
Pozdrawiam Lechu
-
SP2BZW
"zubożenie" Polski musiało być znacznie szybciej bo w 2003 r kupiłem Nawigatora firmy Emapa...asandrzej pisze:W 2007r. wycieli to jest mało powiedziane uznali, że Europa kończy się na Odrze nawet konturów nie zaznaczyli.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Bo był lepszy. Pamiętam jednak, że w PDA miałem wersję mobilną datowaną na 2002r.SP2BZW pisze:"zubożenie" Polski musiało być znacznie szybciej bo w 2003 r kupiłem Nawigatora firmy Emapa...
Screen z mojej www
Pozdrawiam Lechu
Tak masz racje na pewno było to wcześniej niż podałem może nawet 2002.
Mam jeszcze niektóre wdania to mogę sprawdzić, ale w tej chwili to chyba już nie istotne.
Pozdrawiam.
Mam jeszcze niektóre wdania to mogę sprawdzić, ale w tej chwili to chyba już nie istotne.
Pozdrawiam.
To podaj mi linka do UMP Węgier albo Słowacji... żeby nie było, że mówimy o "dziwnych" krajach.Marko pisze:UMP również![]()
Poza tym jeden przykład nie załatwia klasy problemu - w UMP też są braki, miejscami niemałe. Mógłbyś mi np. znaleźć i pokazać na UMP wyciąg narciarski w Małastowie? Albo chociaż znajdujące się tam schronisko?
Jeżeli rozwiązaniem ma być dziesięć map wektorowych, każda z trochę inną zawartością, to ja dziękuję...
Ostatnio zmieniony 22 paź 2009, 05:50 przez kwieto, łącznie zmieniany 1 raz.
W kwestii formalnej: Porównujesz różne skale i co za tym idzie masz na ekranie "luźniej" niż na zrzucie porównawczymGPS Maniak pisze:Być może są to sprawy subiektywne, ale dla mnie obrazki z wektora z wyraźną krechą namiaru są bardziej "przyswajalne" (bardziej "czytelne"), nawet jeżeli są minimalnie mniej estetyczne. Porównanie:
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 3 times
Nie zacznie, bo GPS-a turystycznego już mam. Skuszę się pewnie na zmianę dopiero wtedy, kiedy Garmin do dotykowego ekranu dołączy guziki, jak to robi konkurencja.GPS Maniak pisze:Zmienisz zdanie, gdy zacznie Ciebie korcić wydanie kasy na Dakotę![]()
Moja narzeczona nosi czerwony sweterek i również wie czym smakuje wędrówka po Czerwonych Wierchach, z widokiem na Giewont!GPS Maniak pisze:...w 1976r miałem namiar na tę dziewczynę w czarnym sweterku z gołymi kolanami...
@ kwieto
Marudzenie, jak widać, ludzka rzecz...
Te braki, o których piszesz, wynikają zapewne również z tego, że wektor jest krócej w użyciu od rastra, ale pewnie za kilkanaście, kilkadziesiąt lat (?) tych braków już będzie mniej. W kwesti wyszukiwania - już dzisiaj, choć nie z przekłamaniami, wyszukiwarka adresów działa dość skutecznie. Poza tym, Kwieto, nie bądźmy aż tak leniwi, bo niemożnością jest nadążenie za wszystkimi zmianami, w tym również za powstającymi "jak grzyby po deszczu" wyciągami. Jeśli nie znalazłeś żądanego obiektu, wiesz przecież co znajduje się w bliskiej okolicy (jeśli nie wiesz, wtykasz tam kursor i wyręczasz się opcją "szukaj w pobliżu kursora") - nie widzę problemu, a na pewno wyolbrzymiania problemu w stopniu, w którym Ty to podajesz.
Przypomnijmy sobie jak często kiedyś musieliśmy pytać "panią w kiosku" o drogę, a jak to wygląda dziś (dzięki wektorowi). Raster już tutaj nic nie dodał, wektor dodaje - każdego dnia - wystarczy sprawdzić aktualizacje UMP-a i innych map. Co więcej, rastr nie podpowie, że Praktiker jest spalony i zakupy robimy w namiocie obok (patrz mój wcześniejsz, pierwszy z brzegu, przykład).
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Hmmm, na zdjęciach jej nie widać...Marko pisze:Moja narzeczona nosi czerwony sweterek i również wie czym smakuje wędrówka po Czerwonych Wierchach, z widokiem na Giewont!
To ja za te kilkanaście, kilkadziesiąt lat zrezygnuję z rastra - i to powinno wystarczyć jako podsumowanie całego tematu pt. "raster vs. wektor" :")Marko pisze: Te braki wynikają zapewne również z tego, że wektor jest krócej w użyciu od rastra, ale pewnie za kilkanaście, kilkadziesiąt lat (?) tych braków już będzie mniej.
Napisałem już wiele razy - nie neguję przewagi technologii wektorowej jako takiej. Tyle że jestem praktykiem - mnie nie "rajcują" potencjalne możliwości, ale to co mam dostępne na teraz. Wektor sprawdza się w jednych zastosowaniach (np. w nawigacji samochodowej) natomiast w innych jeszcze do dziś mocno kuleje. Przy czym to nie jest tak, że wektor dał nowe możliwości - prędzej poprawił komfort korzystania z pewnych rozwiązań. Np. gdy osiadłem w W-wie, nieodłącznym moim towarzyszem był papierowy plan miasta z dobrym indeksem. Przyzwyczajony do takiego rozwiązania zwykle ignorowałem czyjeś tłumaczenia "jak dojść" (w stylu: "wysiądziesz na trzecim przystanku za Wisłą, potem pójdziesz w lewo, za 300m skręcisz...") i chcąc gdzieś trafić, domagałem się wyłącznie podania adresu.Marko pisze:W kwesti wyszukiwania - już dzisiaj, choć nie z przekłamaniami, wyszukiwarka adresów działa dość skutecznie. Przypomnijmy sobie jak często kiedyś musieliśmy pytać "panią w kiosku" o drogę, a jak to wygląda dziś (dzięki wektorowi). Raster już tutaj nic nie dodał, wektor dodaje - każdego dnia - wystarczy sprawdzić aktualizacje UMP-a i innych map.
GPS z bazą adresową mocno to ułatwił (teraz zamiast szukać w indeksie a potem na właściwej kartce, po prostu wbijam dane do wyszukiwarki w odbiorniku), ale to nie jest tak, że wcześniej się "nie dało".
Problem w tym, że "na dziś", kupując 50-kę takiego Compassu mogę mieć pewność, że znajdują się na niej interesujące mnie turystycznie obiekty. W przypadku map wektorowych jest to po prostu loteria... Mapa może być świetna, ale z równym prawdopodobieństwem może być kompletnie do d...
Pamiętam duże rozczarowanie hasłem zachęcającym do kupna Garmina pt: "mnóstwo darmowych map na mapcenter" - w praktyce okazywało się często, że mamy np. pięć różnych map tego samego terenu, i każda z nich jest mniej lub bardziej do kitu. Oczywiście są też "rodzynki" tyle że rastry mają większą "trafialność", że się tak wyrażę.
W teorii zwolennicy wektora mają rację. Oczywiście nie ma nic lepszego. Tak samo jak nie ma lepszego ustroju niż socjalizm ;"P
Dopisek (widzę że dodałeś parę słów w międzyczasie):
Ten wyciąg nie powstał jak grzyb po deszczu. Jest na pewno starszy od mostu w Płocku* :"PMarko pisze:Poza tym, Kwieto, nie bądźmy aż tak leniwi, bo niemożnością jest nadążenie za wszystkimi zmianami, w tym również za powstającymi "jak grzyby po deszczu" wyciągami.
I widzisz tam białą plamę. Co wtedy?Marko pisze:Jeśli nie znalazłeś żądanego obiektu, wiesz przecież co znajduje się w bliskiej okolicy (jeśli nie wiesz, wtykasz tam kursor i wyręczasz się opcją "szukaj w pobliżu kursora")
Może dlatego, że mam tendencję do pętania się po różnych dziwnych, mało turystycznych miejscach. Takich, które nie są na pierwszej liście priorytetów twórców map danego terenu.Marko pisze:- nie widzę problemu, a na pewno wyolbrzymiania problemu w stopniu, w którym Ty to podajesz..
Zwróć uwagę - nawet GPS Maniak de facto używa nawigacji rastrowej (w mapniku) a GPS jest dla niego tylko pomocą. Wyciągnij wnioski...
* - w kwestii "mostu w Płocku" skontaktuj się z Arturem z UMP (którego niniejszym pozdrawiam)
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 3 times
Już wyciągamkwieto pisze:Wyciągnij wnioski...
Mapa rastrowa tam, gdzie jej miejsce - na papierze, w plecaku. Mapa wektorowa w odbiorniku, pod bokiem lub na kierownicy roweru.
Zaskoczyłeś mnie już samą nazwą miejscowości - Małastów. Nie byłem tam, stąd, aby się przekonać gdzie to jest, wpisałem w wyszukiwarce - szukaj - miejscowość - Małastów i uzyskałem wynik.kwieto pisze:Mógłbyś mi np. znaleźć i pokazać na UMP wyciąg narciarski w Małastowie? Albo chociaż znajdujące się tam schronisko?...
Trwało to 5 sekund (samo wpisywanie). Ile zajęłoby szukanie na turystycznej (bez indeksu) mapie rastrowej w odbiorniku?
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1