PL Topo 2013.30
Re: PL Topo 2013.30
Płatne aktualizacje będzie można wykupywać zarówno w Azymucie jak też w innych sklepach prowadzących sprzedaż mapy (na przykład u swojego dealera). Koszt rocznej aktualizacji mapy "PL Topo" (wraz z dostępem do mapy Europy "EU Topo") wynosi 68 złotych.
Niestety w 2013.3 dalej schroniska i szlaku nie ma - może w 2020.1568 będzie .oldkrakus pisze: Małe Pieniny - od drogi Szlachtowa - Biała Woda biegnie czerwony szlak do schroniska Pod Dubraszką ,a dalej od schroniska na Dubraszkę dwie ścieżki.
Tego szlaku ,ani schroniska , ani ścieżek na szczyt nie ma na mapie .
Pojawiły się natomiast w/w rejonie białe kółeczka z czerwoną obwódką - słupki graniczne ( chyba)
Widać je w Oregonie ,ale w BaseCamp i MapSource już nie.
Pytanie więc mam w jakim sofcie można oglądać Pl-Topo w identycznym odwzorowaniu na dużym ekranie ?
Buty Oregon 650 - PL-Topo - UMP
Mapnik YOGA 8 + TwoNav - KaMap Pro - LocusPro
Auto Automapa
Ostatnia deska ratunku E52+UMP
Auto Automapa
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Jak naprowadzisz kursor na słupek - zapewne zobaczysz jego numer. To tak przy okazji.oldkrakus pisze:Pojawiły się natomiast w/w rejonie białe kółeczka z czerwoną obwódką - słupki graniczne ( chyba)
Wracając do problemu. Moim zdaniem słupków granicznych na PL_Topo nie ma, dlatego w BaseCamp czy MapSource ich nie widać. Jak domniemam te słupki pochodzą z mapy "PL_Ścieżki".
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Cześć.
Masz rację - słupki są ze ścieżek - pytanie tylko czemu tych słupków wcześniej nie widziałem
Zaczynam się poważnie zastanawiać nad sobą - SKS
Wysłałem Ci Leszku priva.
Masz rację - słupki są ze ścieżek - pytanie tylko czemu tych słupków wcześniej nie widziałem
Zaczynam się poważnie zastanawiać nad sobą - SKS
Wysłałem Ci Leszku priva.
Buty Oregon 650 - PL-Topo - UMP
Auto Automapa
Auto Automapa
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Znam to. Niestetyoldkrakus pisze: SKS
Pozdrawiam Lechu
Jeszcze jedno pytanko dotyczące zmian przezroczystości nowej mapy.
Po zainstalowaniu nowej wersji przestały być widoczne atrybuty niektórych obiektów vmapy, którą wyświetlam równocześnie z PL topo. Np budynki się wyswietlają ale po najechaniu szpilką wyświetla mi np. łąka, nazwa miejscowości bądź też kod.
Który typ należało by zmienić?
Po zainstalowaniu nowej wersji przestały być widoczne atrybuty niektórych obiektów vmapy, którą wyświetlam równocześnie z PL topo. Np budynki się wyswietlają ale po najechaniu szpilką wyświetla mi np. łąka, nazwa miejscowości bądź też kod.
Który typ należało by zmienić?
Pozdrawiam Norick i przepraszam za brak polskich znakow
64st,
64st,
Jakieś terminy? Można już kupić aktualizację?Azymut pisze:Płatne aktualizacje będzie można wykupywać zarówno w Azymucie jak też w innych sklepach prowadzących sprzedaż mapy (na przykład u swojego dealera). Koszt rocznej aktualizacji mapy "PL Topo" (wraz z dostępem do mapy Europy "EU Topo") wynosi 68 złotych.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
@Norick.
Trochę mnie zaskoczyłeś i to raczej tym że ... przedtem działało
Prawdę powiedziawszy nie wiem czy cokolwiek zmieniło się w parametrach PL_Topo co mogłoby wprowadzić taką zmianę. Musiałbym się przyjrzeć i nowej i starej mapie pod tym właśnie kątem. Także pod względem zachowania w odbiorniku GPS. Nie sądzę jednak by tę niedogodność o której piszesz można było rozwiązać podmianą skórki. Jak już to kwestia doboru flag TRE i być może dodatkowo zgodności układu warstw mapy, na co akurat użytkownik końcowy już nie bardzo ma wpływ. Najwięcej "naukowej" wiedzy w tej materii (TRE) posiada popej. Ja błądzę i jak już to dobieram te parametry metodą prób i błędów
Czasami jednak udaje się tą metodą coś uzyskać i np. łącznie wyświetlane mapy: PL_Topo / PL_Ścieżki nie kolidują ze sobą. Tzn. odbiornik zbiera "pod kursorem" zarówno dane z PL_Topo jak też ze ścieżek:
gdzie informacja "Rów" pochodzi ze "Ścieżek" reszta z PL_Topo. Parametry obu map:
Ścieżki: Prio: 25T TRE: 1,3,13,7
PL_Topo: Prio: 25 TRE: 1,3,17,13
Być może gdyby GmapToolem zmienić parametry VMAPy, która zapewne ma Priorytet 25 i TRE 1,3,17,1 osiągnąłbyś to czego oczekujesz?
No i dla świętego spokoju zapytam ponownie: jesteś pewien że z poprzednimi wersjami PL_Topo działało to inaczej - miałeś informacje z VMAPy?
Trochę mnie zaskoczyłeś i to raczej tym że ... przedtem działało
Prawdę powiedziawszy nie wiem czy cokolwiek zmieniło się w parametrach PL_Topo co mogłoby wprowadzić taką zmianę. Musiałbym się przyjrzeć i nowej i starej mapie pod tym właśnie kątem. Także pod względem zachowania w odbiorniku GPS. Nie sądzę jednak by tę niedogodność o której piszesz można było rozwiązać podmianą skórki. Jak już to kwestia doboru flag TRE i być może dodatkowo zgodności układu warstw mapy, na co akurat użytkownik końcowy już nie bardzo ma wpływ. Najwięcej "naukowej" wiedzy w tej materii (TRE) posiada popej. Ja błądzę i jak już to dobieram te parametry metodą prób i błędów
gdzie informacja "Rów" pochodzi ze "Ścieżek" reszta z PL_Topo. Parametry obu map:
Ścieżki: Prio: 25T TRE: 1,3,13,7
PL_Topo: Prio: 25 TRE: 1,3,17,13
Być może gdyby GmapToolem zmienić parametry VMAPy, która zapewne ma Priorytet 25 i TRE 1,3,17,1 osiągnąłbyś to czego oczekujesz?
No i dla świętego spokoju zapytam ponownie: jesteś pewien że z poprzednimi wersjami PL_Topo działało to inaczej - miałeś informacje z VMAPy?
Pozdrawiam Lechu
@Lechu
Powiem: tak mi się wydaje bo nie dalej jak parę dni temu operowałem w terenie starszą mapą.(ostatnio parę zdarzeń w moim życiu wykreśliło określenie "na pewno" z mojego słownika)
Ścieżek nie używam bo na tych terenach ich nie ma.
Postaram się za parę dni wstawić screeny ze starszej wersji.( parę dni wycięte z życiorysu) Nie mówie że mi to specjalnie przeszkadza bo nawykłem do rastrów i papirzaków ale zwyczajnie mnie to zdziwiło
Edit: nie dawało mi to spokoju i przywróciłem wersję 2013.1 dwójki nie mam pod ręką ale było tak samo. I teraz jestem przekonany Oczywiście nie jest to ani dom ani droga gruntowa bo wygląda to tak na orto. No i mam zagwozdkę bo w nowej nie działa
Powiem: tak mi się wydaje bo nie dalej jak parę dni temu operowałem w terenie starszą mapą.(ostatnio parę zdarzeń w moim życiu wykreśliło określenie "na pewno" z mojego słownika)
Ścieżek nie używam bo na tych terenach ich nie ma.
Postaram się za parę dni wstawić screeny ze starszej wersji.( parę dni wycięte z życiorysu) Nie mówie że mi to specjalnie przeszkadza bo nawykłem do rastrów i papirzaków ale zwyczajnie mnie to zdziwiło
Edit: nie dawało mi to spokoju i przywróciłem wersję 2013.1 dwójki nie mam pod ręką ale było tak samo. I teraz jestem przekonany Oczywiście nie jest to ani dom ani droga gruntowa bo wygląda to tak na orto. No i mam zagwozdkę bo w nowej nie działa
Pozdrawiam Norick i przepraszam za brak polskich znakow
64st,
64st,
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Ja teżNorick pisze:No i mam zagwozdkę ...
Pozdrawiam Lechu
Dziękuję za aktualizację, naprawdę dobra robota przynajmniej w okolicach Trójmiasta. Uwzględniono moje poprawki a może nie ale pokazały się kładki, których nie było, pokazało się więcej ścieżek rowerowych, brawo jestem zadowolony i jeżeli dalej tak będzie rozwijać się aktualizacja to na pewno przedłużę abonament. Pozdrawiam wszystkich pracujących nad mapą. Do zobaczenia na szlaku.
-
1chrisdene
- Nowy
Witam, mam problem z odczytem mapy w urządzeniu gps 62s. Po wgraniu 2013.3 do gps-a
i włączeniu go pojawia się komunikat : NIE MOŻNA ODBLOKOWAĆ MAP.
Garmin nie widzi mapy chociaż jest wgrana na kartę do odpowiedniego folderu i jest " widziana " przez BC.
Ki czort ? Z poprzednimi aktualizacjami nie miałem problemu.
i włączeniu go pojawia się komunikat : NIE MOŻNA ODBLOKOWAĆ MAP.
Garmin nie widzi mapy chociaż jest wgrana na kartę do odpowiedniego folderu i jest " widziana " przez BC.
Ki czort ? Z poprzednimi aktualizacjami nie miałem problemu.
Ile aktualizacji było dotychczas dokonywane do tej licencji? Jeśli więcej niż cztery, to potrzebne będzie wygenerowanie przez nas nowego pliku UNL.
-
1chrisdene
- Nowy
To teoretycznie nie powinno być żadnego problemu. Proszę sprawdzić czy czasem przypadkowo w czasie operacji na karcie nie został z niej usunięty plik UNL.