PL Topo 2013.30

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Azymut
Bywalec
Kontakt:

Re: PL Topo 2013.30

Post autor: Azymut »

Płatne aktualizacje będzie można wykupywać zarówno w Azymucie jak też w innych sklepach prowadzących sprzedaż mapy (na przykład u swojego dealera). Koszt rocznej aktualizacji mapy "PL Topo" (wraz z dostępem do mapy Europy "EU Topo") wynosi 68 złotych.
oldkrakus
Początkujący

Post autor: oldkrakus »

oldkrakus pisze: Małe Pieniny - od drogi Szlachtowa - Biała Woda biegnie czerwony szlak do schroniska Pod Dubraszką ,a dalej od schroniska na Dubraszkę dwie ścieżki.
Tego szlaku ,ani schroniska , ani ścieżek na szczyt nie ma na mapie .
Niestety w 2013.3 dalej schroniska i szlaku nie ma - może w 2020.1568 będzie .

Pojawiły się natomiast w/w rejonie białe kółeczka z czerwoną obwódką - słupki graniczne ( chyba)
Widać je w Oregonie ,ale w BaseCamp i MapSource już nie.
Pytanie więc mam w jakim sofcie można oglądać Pl-Topo w identycznym odwzorowaniu na dużym ekranie ?
Buty Oregon 650 - PL-Topo - UMP
Mapnik YOGA 8 + TwoNav - KaMap Pro - LocusPro
Auto Automapa
Ostatnia deska ratunku E52+UMP :-)
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

oldkrakus pisze:Pojawiły się natomiast w/w rejonie białe kółeczka z czerwoną obwódką - słupki graniczne ( chyba)
Jak naprowadzisz kursor na słupek - zapewne zobaczysz jego numer. To tak przy okazji.

Wracając do problemu. Moim zdaniem słupków granicznych na PL_Topo nie ma, dlatego w BaseCamp czy MapSource ich nie widać. Jak domniemam te słupki pochodzą z mapy "PL_Ścieżki".
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
oldkrakus
Początkujący

Post autor: oldkrakus »

Cześć.

Masz rację - słupki są ze ścieżek - pytanie tylko czemu tych słupków wcześniej nie widziałem
Zaczynam się poważnie zastanawiać nad sobą - SKS
Wysłałem Ci Leszku priva.
Buty Oregon 650 - PL-Topo - UMP
Mapnik YOGA 8 + TwoNav - KaMap Pro - LocusPro
Auto Automapa
Ostatnia deska ratunku E52+UMP :-)
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

oldkrakus pisze: SKS
Znam to. Niestety :(
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
Norick
Początkujący

Post autor: Norick »

Jeszcze jedno pytanko dotyczące zmian przezroczystości nowej mapy.
Po zainstalowaniu nowej wersji przestały być widoczne atrybuty niektórych obiektów vmapy, którą wyświetlam równocześnie z PL topo. Np budynki się wyswietlają ale po najechaniu szpilką wyświetla mi np. łąka, nazwa miejscowości bądź też kod.
Który typ należało by zmienić?
Pozdrawiam Norick i przepraszam za brak polskich znakow
64st,
r_ave_n
Początkujący

Post autor: r_ave_n »

Azymut pisze:Płatne aktualizacje będzie można wykupywać zarówno w Azymucie jak też w innych sklepach prowadzących sprzedaż mapy (na przykład u swojego dealera). Koszt rocznej aktualizacji mapy "PL Topo" (wraz z dostępem do mapy Europy "EU Topo") wynosi 68 złotych.
Jakieś terminy? Można już kupić aktualizację?
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

@Norick.
Trochę mnie zaskoczyłeś i to raczej tym że ... przedtem działało :wink:

Prawdę powiedziawszy nie wiem czy cokolwiek zmieniło się w parametrach PL_Topo co mogłoby wprowadzić taką zmianę. Musiałbym się przyjrzeć i nowej i starej mapie pod tym właśnie kątem. Także pod względem zachowania w odbiorniku GPS. Nie sądzę jednak by tę niedogodność o której piszesz można było rozwiązać podmianą skórki. Jak już to kwestia doboru flag TRE i być może dodatkowo zgodności układu warstw mapy, na co akurat użytkownik końcowy już nie bardzo ma wpływ. Najwięcej "naukowej" wiedzy w tej materii (TRE) posiada popej. Ja błądzę i jak już to dobieram te parametry metodą prób i błędów :wink: Czasami jednak udaje się tą metodą coś uzyskać i np. łącznie wyświetlane mapy: PL_Topo / PL_Ścieżki nie kolidują ze sobą. Tzn. odbiornik zbiera "pod kursorem" zarówno dane z PL_Topo jak też ze ścieżek:
gdzie informacja "Rów" pochodzi ze "Ścieżek" reszta z PL_Topo. Parametry obu map:
Ścieżki: Prio: 25T TRE: 1,3,13,7
PL_Topo: Prio: 25 TRE: 1,3,17,13
Być może gdyby GmapToolem zmienić parametry VMAPy, która zapewne ma Priorytet 25 i TRE 1,3,17,1 osiągnąłbyś to czego oczekujesz?

No i dla świętego spokoju zapytam ponownie: jesteś pewien że z poprzednimi wersjami PL_Topo działało to inaczej - miałeś informacje z VMAPy?
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Norick
Początkujący

Post autor: Norick »

@Lechu
Powiem: tak mi się wydaje bo nie dalej jak parę dni temu operowałem w terenie starszą mapą.(ostatnio parę zdarzeń w moim życiu wykreśliło określenie "na pewno" z mojego słownika)
Ścieżek nie używam bo na tych terenach ich nie ma.
Postaram się za parę dni wstawić screeny ze starszej wersji.( parę dni wycięte z życiorysu) Nie mówie że mi to specjalnie przeszkadza bo nawykłem do rastrów i papirzaków ale zwyczajnie mnie to zdziwiło :?:

Edit: nie dawało mi to spokoju i przywróciłem wersję 2013.1 dwójki nie mam pod ręką ale było tak samo. I teraz jestem przekonany
Oczywiście nie jest to ani dom ani droga gruntowa bo wygląda to tak na orto.
No i mam zagwozdkę bo w nowej nie działa :roll:
Pozdrawiam Norick i przepraszam za brak polskich znakow
64st,
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Norick pisze:No i mam zagwozdkę ...
Ja też :D
Pozdrawiam Lechu

Loccus79
Początkujący

Post autor: Loccus79 »

Dziękuję za aktualizację, naprawdę dobra robota przynajmniej w okolicach Trójmiasta. Uwzględniono moje poprawki a może nie ale pokazały się kładki, których nie było, pokazało się więcej ścieżek rowerowych, brawo jestem zadowolony i jeżeli dalej tak będzie rozwijać się aktualizacja to na pewno przedłużę abonament. Pozdrawiam wszystkich pracujących nad mapą. Do zobaczenia na szlaku.
etrex Legend, etrex 20
Obrazek
1chrisdene
Nowy

Post autor: 1chrisdene »

Witam, mam problem z odczytem mapy w urządzeniu gps 62s. Po wgraniu 2013.3 do gps-a
i włączeniu go pojawia się komunikat : NIE MOŻNA ODBLOKOWAĆ MAP.
Garmin nie widzi mapy chociaż jest wgrana na kartę do odpowiedniego folderu i jest " widziana " przez BC.
Ki czort ? Z poprzednimi aktualizacjami nie miałem problemu.
Azymut
Bywalec
Kontakt:

Ile aktualizacji było dotychczas dokonywane do tej licencji? Jeśli więcej niż cztery, to potrzebne będzie wygenerowanie przez nas nowego pliku UNL.
1chrisdene
Nowy

Post autor: 1chrisdene »

Mapa zakupiona w maju 2013 z wersją 2013.1
Azymut
Bywalec
Kontakt:

To teoretycznie nie powinno być żadnego problemu. Proszę sprawdzić czy czasem przypadkowo w czasie operacji na karcie nie został z niej usunięty plik UNL.
Zablokowany