Ilość punktów śladu, ilość pamięci

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
marthinek
Nowy

Ilość punktów śladu, ilość pamięci

Post autor: marthinek »

Witam,

wiem że w pewnym sensie dubluje istniejące wątki, ale pogubiłem się w informacjach tam zawartych, stąd moje pytania.

Posiadam Garmin Etrex Vista HCX.

do tej pory korzystałem z ustawień zapisu śladu: auto i interwału auto.
po ostatniej wycieczce, ślad zapisany w GPSie miał niewystarczającą dokładność, zacząłem szukać na forum co z tym fantem zrobić, ale zrodziły się pytania.

1. Jeżeli ustawie ilość punktów śladu na max czyli 10 001 pkt.
interwał 5 sekund, to z moich obliczeń wynika, że max czas śladu wyniesie:
ok 833 minuty, czyli 13h 52 minuty

Rozumiem, ze jak będę używał GPS'a od wschodu słońca do zachodu na wycieczce ok 13 godzinnej, to wszystkie punkty będą się zapisywać na karcie pamięci?

2. Co się stanie, jeśli przekroczę czas tych prawie 14 godzin? jeżeli będę miał ustawione 'auto zawijanie' to po 14h ślad zapisze się automatycznie jako plik: 'ślad_1.gpx' i od tego momentu zacznie być tworzony drugi plik 'ślad_2.gpx' pozwalający na zapis kolejnych 10 tyś punktów, przez kolejne 14h? nie stracę punktów z początku wycieczki?

3. Ile taki ślad z taką ilością punktów zajmuje pamięci?

4. O co chodzi z tym upraszczaniem zapisanego pliku? jeśli mam ślad aktywny z 10tyś punktów i następuje jego zapis jako plik: 'ślad_1.gpx' to po otworzeniu w Map Source tego śladu, nie będę miał 10tyś punktów?

5. Jak to wszystko działa w sytuacji wyłączenia urządzenia, np. celem wymiany baterii?
powiedzmy po 5h padło zasilanie, wkładam nowy zestaw paluszków, jak zapisany zostaje ślad z tych pierwszych 5h i jak wygląda jego kontynuacja (od momentu pracy na nowych bateriach mam do dyspozycji nowe 14h czy tylko 9h (jako dopełnienie do pełnego 14 godzinnego maksymalnego czasu nagrywania śladu (5+9=14)?))

Sorry, za być może głupie pytania, ale jakoś nie mogłem tego wszystkiego skumać z istniejących wątków.

Pozdrawiam.
Garmin etrex Vista HCX
Nokia 6730classic + Ovi Mapy
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Ilość punktów śladu, ilość pamięci

Post autor: GPS Maniak »

Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi :wink:

Moim zdaniem będziesz miał mniej dylematów, gdy uzmysłowisz sobie fakt "dwoistości systemu" zapisu śladu w Viście HCX. Czym innym jest bowiem ślad aktywny czy jego pochodna tzn. uproszczony ślad zapisany, który dotyczy zapisów w pamięci odbiornika, a czym innym plik GPX, jaki ląduje na karcie odbiornika - jeżeli oczywiście taką funkjcę zapisu aktywujesz. To są dwie niezależne od siebie sprawy. Łączy je tylko wspólna definicja interwału (bądź opcji: Auto). Kilka słów więcej na ten temat napisałem tu: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=6960#p6960

EDIT: Najlepiej zrób tak - ustaw interwał na 5 sekund + włącz zapis śladu na kartę. Potem połóż włączoną Vistę na parapet okna powiedzmy na 20 godzin. Następnie obejrzyj np. w MapSource ślad aktywny oraz odczytaj z karty plik (pliki) GPX. Wówczas stanie się jasność :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
marthinek
Nowy

hmm ok, to kumam,ze karta pamięci służy wyłącznie jako miejsce do backupu danych, jakbym chciał sobie tam trzymać ślady z całego roku ze wszystkich wycieczek.Tylko ostatnich 20 jest zapisanych w pamięci odbiornika.

a jak się to wszystko z tymi pamięciami ma do upraszczania zapisu? Po co w takim razie mam mieć tak gęste punkty, skoro i tak zostają one potem usunięte?
może ktoś wie jak gęsto mogą być zapisane punkty? bo może bez sensu robić interwał co 5 sekund, skoro potem co drugi punkt zniknie, można od razu ustawić interwał 10sek i wtedy mieć wszystkie punkty zarejestrowane w czasie wycieczki w pamięci.

i dalej nie kumam co się dzieje z moim śladem w momencie przekroczenia tych magicznych 10tyś punktów, po +/- 14godzinnej wycieczce? automatycznie zapisuje się w pamięci urządzenia?
Powiedzmy mam 20 dzień wycieczki kończę właśnie 20ty 14 godzinny ślad, i co wtedy w 21 dniu wycieczki? nadpisuje mi ślad z 1. dnia czy muszę mu zapisywać ślady aktywne do pamięci karty, żeby ciągle było miejsce na 20 śladów w pamięci urządzenia?

Dodane po chwili:
A może jednak nie zrozumiałem?
może jak mam zaznaczoną opcję 'zapis na karte' to moja karta przyjmuje wszystkie punkty śladu i po prostu zapisuje ciągle do pliku 'slad_1.gpx' (nazwą pliku jest data?) wszystkie dane?
Czyli po całodobowym nagrywaniu, mogę mieć w tym 'ślad_1.gpx' ok 16tyś punktów, a o godzinie 00:00 plik się zamknie i otworzy kolejny z nową datą dniową i pozwoli mi na zapisanie kolejnych ok 16tyś pkt? i tak aż nie zapełni się cała pojemność karty?

ile taki ślad z 10tyś punktów zajmuje?
Garmin etrex Vista HCX
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

marthinek pisze:i dalej nie kumam co się dzieje z moim śladem w momencie przekroczenia tych magicznych 10tyś punktów
A to sam mozesz sprawdzic: menu glowne -> slady - Ustawienia -> Ustawienia sladu:
1. Jesli w polu 'Zawin gdy pelna pamiec' masz ptaszka, to nadpisuje Ci najstarsze punkty sladu aktywnego.
2. Jesli w polu 'Zawin gdy pelna pamiec' nie masz ptaszka, to nie nadpisuje Ci najstarszych punktow sladu aktywnego (przerywa zapis sladu aktywnego).

A teraz się skup. Juz? To uwaga, czytaj po-wo-li:
Moj tekst powyżej nie ma znaczenia dla zapisu śladu na kartę.
Jak Ci napisał GPS Maniak, zapis śladu na kartę to zupełnie coś innego i niezależnego od śladu aktywnego.
Bez względu, czy masz zapisywany ślad aktywny czy nie (ten w pamięci odbiornika, z limitem 10K punktów), ślad jest rejestrowany dalej na karcie. Pod dwoma warunkami:
1. Masz kartę w odbiorniku.
2. Masz ptaszka w: menu główne -> ślady - Ustawienia -> Ustawienia śladu -> Ustawienia karty -> Rejestruj ślad na karcie.

Napisz czy to rozumiesz?
Napisz jak to rozumiesz.
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

marthinek pisze:ile taki ślad z 10tyś punktów zajmuje?
W formacie *.gdb ok. 235 KB
w formacie *.gpx ok. 1,54 MB
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Post autor: Ajger »

No i jeszcze z tego, co pamiętam musi być zaptaszkowane zawijanie śladu przy zapisie na kartę. Odbiornik codziennie tworzy nowy plik gpx z datą w nazwie.
Tak, jak napisali koledzy wcześniej, upraszczanie śladu dotyczy tylko śladu aktywnego i tych zapisanych w pamięci odbiornika. Ślad zapisany na karcie, jako gpx jest pełny i tu nie ma ograniczenia 10 000 punktów.

Edit.
Przy wymianie baterii nic nie tracisz. Zarówno ślad aktywny, jak i ten zapisany na karcie nadal będą i będzie kontynuacja zapisu obu śladów.
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
marthinek
Nowy

Ok chyba skumałem (dodałem to w swoim ostatnim poście na końcu: "dodane po chwili")

nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa:
wariant 1:
Ot byłem na wycieczce powiedzmy 5h. kończę wycieczkę, wyłączam GPS'a. -cały ślad mam zapisany w postaci pliku z dzisiejszą data na karcie pamięci i jednocześnie cała dzisiejsza wycieczka jest w pamięci urządzenia w postaci śladu aktywnego.

Dnia następnego, ruszam na nową wycieczkę. Kasuję pamieć śladu aktywnego, żeby mi nie przeszkadzał wczorajszy ślad. Mogę to zrobić spokojnie bo mamy nowy dzień, a wczorajsza wycieczka się zapisała na karcie w pliku z wczorajszą datą?

Ok a teraz drugi wariant.
zrobiłem wycieczkę 5h, przemieszczam się autem w inne miejsce (nie chce tego mieć na śladzie zapisanego bo po co)
włączam GPS'a w nowym miejscu i ruszam na nową wycieczkę. Kasuję ślad aktywny (żeby nie burzył mi obrazu) punkty śladu z pierwszego etapu mam na karcie pamięci wiec luz. Nowa wycieczka dopisuje mi się do tego pierwszego pliku na karcie pamięci? bo data dniowa jest taka sama, czyli po przyjściu do domu muszę w kompie ręcznie oddzielić punkty wycieczki 1 od punktów wycieczki 2?

Czy jak zapiszę na kartę pamięci ślad aktywny z wycieczki 1. (przed ruszeniem na wycieczkę 2) to wszystko straci sens, bo w czasie zapisu nastąpi uproszczenie z mojego 5 godzinnego pliku zawierającego jakieś 5000 pkt, do 500 punktów?

czyli najlepsza opcją jest NIE zapisywanie w trakcie, tylko później ręczne oddzielenie punktów wycieczki 1 od punktów wycieczki 2 na kompie?
Garmin etrex Vista HCX
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Post autor: Ajger »

marthinek pisze:wariant 1:
Dnia następnego, ruszam na nową wycieczkę. Kasuję pamieć śladu aktywnego, żeby mi nie przeszkadzał wczorajszy ślad. Mogę to zrobić spokojnie bo mamy nowy dzień, a wczorajsza wycieczka się zapisała na karcie w pliku z wczorajszą datą?
Tak, wczorajszy ślad pozostanie w pliku gpx na karcie.
marthinek pisze:Ok a teraz drugi wariant.
zrobiłem wycieczkę 5h, przemieszczam się autem w inne miejsce (nie chce tego mieć na śladzie zapisanego bo po co) włączam GPS'a w nowym miejscu i ruszam na nową wycieczkę. Kasuję ślad aktywny (żeby nie burzył mi obrazu) punkty śladu z pierwszego etapu mam na karcie pamięci wiec luz. Nowa wycieczka dopisuje mi się do tego pierwszego pliku na karcie pamięci? bo data dniowa jest taka sama, czyli po przyjściu do domu muszę w kompie ręcznie oddzielić punkty wycieczki 1 od punktów wycieczki 2?
Jeśli przed przemieszczeniem się w inne miejsce wyłączysz odbiornik i włączysz go ponownie w nowym miejscu, to w tym samym pliku gpx będziesz miał nowy (drugi) ślad.
marthinek pisze:Czy jak zapiszę na kartę pamięci ślad aktywny z wycieczki 1. (przed ruszeniem na wycieczkę 2) to wszystko straci sens, bo w czasie zapisu nastąpi uproszczenie z mojego 5 godzinnego pliku zawierającego jakieś 5000 pkt, do 500 punktów?
Ślad aktywny możesz zapisać ręcznie tylko do pamięci odbiornika i tu bedzie uproszczenie punktów śladu. Ślad na karcie zapisuje sie bez ingerencji uzytkownika i nie podlega żadnym uproszczeniom.
marthinek pisze:czyli najlepsza opcją jest NIE zapisywanie w trakcie, tylko później ręczne oddzielenie punktów wycieczki 1 od punktów wycieczki 2 na kompie?
Po prostu włącz zapis śladu na kartę i niczym się więcej nie przejmuj. Po zgraniu pliku gpx do MapSource będziesz miał wszystko, co potrzeba. Tak, jak napisałem wyżej, po wyłączeniu i ponownym włączeniu odbiornika w pliku gpx będą dwa ślady (te Twoje rozdzielone wycieczki). A jesli odbiornik zgubi sygnał, to śladów w pliku gpx może być więcej.
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
marthinek
Nowy

ok, dzięki, teraz już chyba wszystko jasne. Pozdrawiam.
Garmin etrex Vista HCX
traper_24
Bywalec

Post autor: traper_24 »

marthinek pisze: może ktoś wie jak gęsto mogą być zapisane punkty? bo może bez sensu robić interwał co 5 sekund, skoro potem co drugi punkt zniknie, można od razu ustawić interwał 10sek i wtedy mieć wszystkie punkty zarejestrowane w czasie wycieczki w pamięci.
Jak na mój gust najsensowniej wypadają interwały predefiniowane w odbiorniku ("auto"), głównie ze względu na ich "elastyczność" - gdy trzeba haftują wpisami częsciej, kiedy to zbędne - rzadziej bądź wcale. Który wybrać? Moje prywatne kryterium stanowi zapis operacji p/t "pójście w krzaki": idę drogą, skręcam kilka metrów na pobocze i po chwili wracam na drogę. Wybrany tryb musi być na tyle "czuły", aby opisac w/w wydarzenie 3 punktami - i w moim odbiorniku (Legend H) wystarczający się okazuje interwał "less often" (rzadziej); w przypadku aktywności marszowo-biegowej wpisy średnio co 9-10 sekund.
Dakota 20 + OSM, Samsung S6 + Locus Pro
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Post autor: EGON »

Ja z kolei stosuję metodę interwału odległości, a nie czasu. Mam zapis punktu co 0,01km czyli co ok. 10m. A więc jak stanę na posiłek to niepotrzebnie mi nie haftuje w miejscu.
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Ale jak zapomnisz postawić waypointa, nie będziesz bez analizy czasu widział na tracku gdzie jadłeś i gdzie jest ta ławeczka i ten stół :wink: A tak - bałagan w punktach mówi o wszystkim :P
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Zgadzam się, ale w MapSource ta analiza czasu to 2 rzuty okiem. ;)
Pozdrawiam, Piotr

Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Zgadzam się. Ale w 62ST nie działa MapSource, a bałagan widać i bez tego :wink: :lol:
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
EGON
Garniak

No tak, ja tu się opieram na jego starszym bracie (60CSx). ;)
Pozdrawiam, Piotr

ODPOWIEDZ