GPSMap 62sc - problem ze zmianą profilu
GPSMap 62sc - problem ze zmianą profilu
Jako nowy członek forum Witam Serdecznie wszystkich użytkowników.
Dotychczas przeszukując wpisy zdobywałem bezcenną wiedzę na temat szeroko rozumianego systemu GPS. Tym razem jednak chyba nikt nie poruszał takiego wątku.
Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem GPSmap 62 sc (przesiadka z Vista Cx). Uradowany możliwością stosowania różnych profili użytkownika napotkałem jednak na problem. Otóż mój Garmin po zmianie profilu i ponownym wejściu w opcję profili nie wyświetla listy profili tylko pusty ekran "obecny profil to".
Jedyna możliwość ponownej zmiany profilu to wyłączenie urządzenia i zmiana profilu. Czy takie zachowanie jest normalne? Wydaje mi się, że raczej nie. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak temu zaradzić?
Dotychczas przeszukując wpisy zdobywałem bezcenną wiedzę na temat szeroko rozumianego systemu GPS. Tym razem jednak chyba nikt nie poruszał takiego wątku.
Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem GPSmap 62 sc (przesiadka z Vista Cx). Uradowany możliwością stosowania różnych profili użytkownika napotkałem jednak na problem. Otóż mój Garmin po zmianie profilu i ponownym wejściu w opcję profili nie wyświetla listy profili tylko pusty ekran "obecny profil to".
Jedyna możliwość ponownej zmiany profilu to wyłączenie urządzenia i zmiana profilu. Czy takie zachowanie jest normalne? Wydaje mi się, że raczej nie. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak temu zaradzić?
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Re: GPSmap 62 sc - problem ze zmianą profilu
Nie. W moim odbiorniku mogę bez problemu zarządzać profilami bez konieczności wyłączania odbiornika. Ma to dla mnie o tyle istotne znaczenie, że podczas wędrówki zawsze używam własnych map, natomiast na postoju lubię czasami zerknąć co oferuje "konkurencja", a jako że załączanie/wyłączanie map w 62-ce jest przy dużych zasobach mapowych dość uciążliwe mam konkretne mapy "podpięte" pod kilka typowych profili:Levi pisze:Czy takie zachowanie jest normalne?
* WALKER Mapset
* BirdsEye
* CustomMaps
* Topo Poland Garmin
* UMP Topo
Nie mam, ale może warto spróbować zrobić hard reset odbiornika? Może wgrać inną wersję FW?Levi pisze:Czy ktoś ma jakiś pomysł jak temu zaradzić?
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Witam
O tym piszę.
Proponuję podstawowe czynności.
Skopiuj pliki własne, w tym też profile, może lepiej całą zawartość pamięci,
restart odbiornika, po uruchomieniu utwórz nowe profile, posprawdzaj.
Jak będzie wszystko działać, spróbuj przywrócić stan poprzedni z plików.
Profile kopiuj powtórnie do odbiornika pojedynczo, może znajdziesz któryś wadliwy.
Pozdrawiam
O tym piszę.
Proponuję podstawowe czynności.
Skopiuj pliki własne, w tym też profile, może lepiej całą zawartość pamięci,
restart odbiornika, po uruchomieniu utwórz nowe profile, posprawdzaj.
Jak będzie wszystko działać, spróbuj przywrócić stan poprzedni z plików.
Profile kopiuj powtórnie do odbiornika pojedynczo, może znajdziesz któryś wadliwy.
Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Panowie.
Dzięki za szybkie podpowiedzi. Będę próbował.
Pozdrowienia.
Dzięki za szybkie podpowiedzi. Będę próbował.
Pozdrowienia.
Zrobiłem reset do ustawień fabrycznych. Wprowadziłem nowe profile, bo nie pojawiły się żadne predefiniowane. O ile dobrze pamiętam to przy pierwszym uruchomieniu były jakieś np: samochód, rekreacja itp. Niestety po zmianie z jednego utworzonego na drugi sytuacja się powtarza. Nadal bez wyłączenia odbiornika nie mam możliwości zmiany profilu. A może hard reset o którym piszecie to coś innego niż zrobiłem. Jeżeli tak to proszę o instrukcję.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
To niespodzianka. Po hard resecie powinien pojawić się profil rekreacyjnyLevi pisze:Zrobiłem reset do ustawień fabrycznych. Wprowadziłem nowe profile, bo nie pojawiły się żadne predefiniowane.
Podłącz odbiornik do PCTa i zajrzyj do folderu Garmin/Profiles i jakie tam masz pliki?
Pozdrawiam Lechu
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
Re: GPSMap 62sc - problem ze zmianą profilu
Tylko, że przywrócenie domyślnych ustawień fabrycznych (a to pewnie zrobił kolega Levi…) to nie jest hard reset 
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
@Mariusz. Slusznie
@Levi. Przy wyłączonym odbiorniku naciśnij i przytrzymaj Enter i Page. Trzymając te dwa przyciski włącz odbiornik. Poczekaj z wciśnietym Enter Page aż odbiornik wystartuje i zada pytanie czy usunąć wszystkie dane użytkownika. Potwierdź. Oczywiście jeżeli Tobie na tym zależy, to przedtem warto skopiować sobie wszystkie ślady, waypointy, trasy.
@Levi. Przy wyłączonym odbiorniku naciśnij i przytrzymaj Enter i Page. Trzymając te dwa przyciski włącz odbiornik. Poczekaj z wciśnietym Enter Page aż odbiornik wystartuje i zada pytanie czy usunąć wszystkie dane użytkownika. Potwierdź. Oczywiście jeżeli Tobie na tym zależy, to przedtem warto skopiować sobie wszystkie ślady, waypointy, trasy.
Pozdrawiam Lechu
Panowie.
Zrobiłem przywrócenie ustawień fabrycznych, hard reset z usunięciem własnych danych i niestety nic to nie dało. Każde pierwsze przełączenie na inny profil niż jest aktywny powoduje, że przy próbie kolejnej zmiany w opcjach zmiany profilu jest pusty ekran. Dopiero po wyłączeniu odbiornika i ponownym włączeniu opcja jest dostępna.
Próbowałem również zrobić zmianę firmware (zgodnie z instrukcjąhttp://gpsmaniak.com/2010/sprzet-firmware.htm) ale też bezskutecznie. Odbiornik w ogóle nie zareagował na nowy plik. Obecnie mam wersję 2.3
To co pozostaje chyba reklamacja?
Pozdrowienia, Levi.
Zrobiłem przywrócenie ustawień fabrycznych, hard reset z usunięciem własnych danych i niestety nic to nie dało. Każde pierwsze przełączenie na inny profil niż jest aktywny powoduje, że przy próbie kolejnej zmiany w opcjach zmiany profilu jest pusty ekran. Dopiero po wyłączeniu odbiornika i ponownym włączeniu opcja jest dostępna.
Próbowałem również zrobić zmianę firmware (zgodnie z instrukcjąhttp://gpsmaniak.com/2010/sprzet-firmware.htm) ale też bezskutecznie. Odbiornik w ogóle nie zareagował na nowy plik. Obecnie mam wersję 2.3
To co pozostaje chyba reklamacja?
Pozdrowienia, Levi.
Witam,
Ucieszyły mnie słowa GPSManiaka o łatwości zmian profili min w 62ce.
Jednak ja mam z tym problem. Otóż o ile łatwo jest mi profil zdefiniować, o tyle nie mam pojęcia jak ów profil zmienić.
Oczekiwałbym w MENU profile jakiegoś podmenu, gdzie mógłbym poustawiać różne rzeczy, np dodać odpowiednią mapę.
Ale czegoś takiego nie ma.
Może ktoś może mi pomóc?
Marek
Ucieszyły mnie słowa GPSManiaka o łatwości zmian profili min w 62ce.
Jednak ja mam z tym problem. Otóż o ile łatwo jest mi profil zdefiniować, o tyle nie mam pojęcia jak ów profil zmienić.
Oczekiwałbym w MENU profile jakiegoś podmenu, gdzie mógłbym poustawiać różne rzeczy, np dodać odpowiednią mapę.
Ale czegoś takiego nie ma.
Może ktoś może mi pomóc?
Marek
Marek
62sc, Colorado 300, kiedyś Magellan GPS 315
Koleczkowo, okolice Wejherowa
62sc, Colorado 300, kiedyś Magellan GPS 315
Koleczkowo, okolice Wejherowa
Można to zrobić na dwa sposoby:
1. Menu główne --> Zmiana profilu
2. Umieścić ikonę zmiany profilu na "wstążce", w ten sposób masz do niej szybki dostęp.
Ja to w ogóle wywaliłem w diabły tę wstążkę. Ekrany zmieniają mi się sekwencyjnie, jak w 60CSx za pomocą przycisków Page (do przodu) i Quit (wstecz), a jednym z nich jest właśnie ekran zmiany profilu.
1. Menu główne --> Zmiana profilu
2. Umieścić ikonę zmiany profilu na "wstążce", w ten sposób masz do niej szybki dostęp.
Ja to w ogóle wywaliłem w diabły tę wstążkę. Ekrany zmieniają mi się sekwencyjnie, jak w 60CSx za pomocą przycisków Page (do przodu) i Quit (wstecz), a jednym z nich jest właśnie ekran zmiany profilu.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
No właśnie. Pamięć ludzka jest zawodnaAjger pisze:Ja to w ogóle wywaliłem w diabły tę wstążkę.
Pozdrawiam Lechu