GPSMap 62sc - problem ze zmianą profilu

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Levi
Nowy

GPSMap 62sc - problem ze zmianą profilu

Post autor: Levi »

Jako nowy członek forum Witam Serdecznie wszystkich użytkowników.
Dotychczas przeszukując wpisy zdobywałem bezcenną wiedzę na temat szeroko rozumianego systemu GPS. Tym razem jednak chyba nikt nie poruszał takiego wątku.
Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem GPSmap 62 sc (przesiadka z Vista Cx). Uradowany możliwością stosowania różnych profili użytkownika napotkałem jednak na problem. Otóż mój Garmin po zmianie profilu i ponownym wejściu w opcję profili nie wyświetla listy profili tylko pusty ekran "obecny profil to".
Jedyna możliwość ponownej zmiany profilu to wyłączenie urządzenia i zmiana profilu. Czy takie zachowanie jest normalne? Wydaje mi się, że raczej nie. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak temu zaradzić?
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: GPSmap 62 sc - problem ze zmianą profilu

Post autor: GPS Maniak »

Levi pisze:Czy takie zachowanie jest normalne?
Nie. W moim odbiorniku mogę bez problemu zarządzać profilami bez konieczności wyłączania odbiornika. Ma to dla mnie o tyle istotne znaczenie, że podczas wędrówki zawsze używam własnych map, natomiast na postoju lubię czasami zerknąć co oferuje "konkurencja", a jako że załączanie/wyłączanie map w 62-ce jest przy dużych zasobach mapowych dość uciążliwe mam konkretne mapy "podpięte" pod kilka typowych profili:
* WALKER Mapset
* BirdsEye
* CustomMaps
* Topo Poland Garmin
* UMP Topo
Levi pisze:Czy ktoś ma jakiś pomysł jak temu zaradzić?
Nie mam, ale może warto spróbować zrobić hard reset odbiornika? Może wgrać inną wersję FW?
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Witam

O tym piszę.

Proponuję podstawowe czynności.
Skopiuj pliki własne, w tym też profile, może lepiej całą zawartość pamięci,
restart odbiornika, po uruchomieniu utwórz nowe profile, posprawdzaj.

Jak będzie wszystko działać, spróbuj przywrócić stan poprzedni z plików.

Profile kopiuj powtórnie do odbiornika pojedynczo, może znajdziesz któryś wadliwy.
Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Levi
Nowy

Panowie.
Dzięki za szybkie podpowiedzi. Będę próbował.
Pozdrowienia.
Levi
Nowy

Zrobiłem reset do ustawień fabrycznych. Wprowadziłem nowe profile, bo nie pojawiły się żadne predefiniowane. O ile dobrze pamiętam to przy pierwszym uruchomieniu były jakieś np: samochód, rekreacja itp. Niestety po zmianie z jednego utworzonego na drugi sytuacja się powtarza. Nadal bez wyłączenia odbiornika nie mam możliwości zmiany profilu. A może hard reset o którym piszecie to coś innego niż zrobiłem. Jeżeli tak to proszę o instrukcję.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Levi pisze:Zrobiłem reset do ustawień fabrycznych. Wprowadziłem nowe profile, bo nie pojawiły się żadne predefiniowane.
To niespodzianka. Po hard resecie powinien pojawić się profil rekreacyjny :?
Podłącz odbiornik do PCTa i zajrzyj do folderu Garmin/Profiles i jakie tam masz pliki?
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Re: GPSMap 62sc - problem ze zmianą profilu

Post autor: Mariusz65 »

Tylko, że przywrócenie domyślnych ustawień fabrycznych (a to pewnie zrobił kolega Levi…) to nie jest hard reset ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

@Mariusz. Slusznie :idea:

@Levi. Przy wyłączonym odbiorniku naciśnij i przytrzymaj Enter i Page. Trzymając te dwa przyciski włącz odbiornik. Poczekaj z wciśnietym Enter Page aż odbiornik wystartuje i zada pytanie czy usunąć wszystkie dane użytkownika. Potwierdź. Oczywiście jeżeli Tobie na tym zależy, to przedtem warto skopiować sobie wszystkie ślady, waypointy, trasy.
Pozdrawiam Lechu

Levi
Nowy

Panowie.
Zrobiłem przywrócenie ustawień fabrycznych, hard reset z usunięciem własnych danych i niestety nic to nie dało. Każde pierwsze przełączenie na inny profil niż jest aktywny powoduje, że przy próbie kolejnej zmiany w opcjach zmiany profilu jest pusty ekran. Dopiero po wyłączeniu odbiornika i ponownym włączeniu opcja jest dostępna.
Próbowałem również zrobić zmianę firmware (zgodnie z instrukcjąhttp://gpsmaniak.com/2010/sprzet-firmware.htm) ale też bezskutecznie. Odbiornik w ogóle nie zareagował na nowy plik. Obecnie mam wersję 2.3
To co pozostaje chyba reklamacja?
Pozdrowienia, Levi.
MarekD
Początkujący

Post autor: MarekD »

Witam,
Ucieszyły mnie słowa GPSManiaka o łatwości zmian profili min w 62ce.
Jednak ja mam z tym problem. Otóż o ile łatwo jest mi profil zdefiniować, o tyle nie mam pojęcia jak ów profil zmienić. :oops: :oops: :oops: :oops:
Oczekiwałbym w MENU profile jakiegoś podmenu, gdzie mógłbym poustawiać różne rzeczy, np dodać odpowiednią mapę.
Ale czegoś takiego nie ma.
Może ktoś może mi pomóc?
Marek
Marek
62sc, Colorado 300, kiedyś Magellan GPS 315
Koleczkowo, okolice Wejherowa
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Post autor: Ajger »

Można to zrobić na dwa sposoby:
1. Menu główne --> Zmiana profilu
2. Umieścić ikonę zmiany profilu na "wstążce", w ten sposób masz do niej szybki dostęp.
Ja to w ogóle wywaliłem w diabły tę wstążkę. Ekrany zmieniają mi się sekwencyjnie, jak w 60CSx za pomocą przycisków Page (do przodu) i Quit (wstecz), a jednym z nich jest właśnie ekran zmiany profilu.
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Ajger pisze:Ja to w ogóle wywaliłem w diabły tę wstążkę.
No właśnie. Pamięć ludzka jest zawodna :oops: Pisząc ten post: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... ad#p163879 zupełnie o tym zapomniałem, że poza trybem sekwencyjnego przełączania stron jest jeszcze ta nieszczęsna wstążka, którą najlepiej wyłączyć. Pomijam fakt, że pomyliłem przyciski "in/out" z "Page i Quit" :oops:
Pozdrawiam Lechu

ODPOWIEDZ