Kto wie, kto wie ..... ?epkchmiele pisze: ładnie mi się skaluje ta mapka ..... To ja poproszę dla całej Polski taką mapkę
Rozmowy o turystycznych mapach dla Garmina ....
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Rozmowy o turystycznych mapach dla Garmina ....
Wątek wydzielony ....

Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
-
epkchmiele
- Bywalec
Re: Problemy z mapami
O kurcze moje rejony , od razu się miło zrobiło. To co mam zrobić , żeby mieć tą mapkę

GPS Maniak pisze:Poczekaćepkchmiele pisze:To co mam zrobić , żeby mieć tą mapkę![]()
A potem .... kupić, bo to screen z produktu komercyjnego - nazwijmy go roboczo: "Turystyka_PL". Opublikowałem go, bo spodobał się Tobie zarówno sposób skalowania jak też grafika mojej mapy, a ponieważ wraz z popejem jestem współautorem koncepcji mapy "Turystyka_PL" mapa będzie dość mocno przypominała pod tym względem (skalowanie, grafika) właśnie GPS_Walkera.
Panie Lechu, mozna cos wiecej na temat mapki, kiedy bedzie dostepna, no i jakie tereny bedzie pokrywała...czy znow tylko dla ,,kumatych" jak góry.pl
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Niestety, na to pytanie nie potrafię odpowiedzieć.mzksiak pisze: kiedy bedzie dostepna,
Jak wspomniałem wcześniej, mowa tu o produkcie komercyjnym - wszystko w rękach wydawcy.
Nie, nie. Mapa będzie w normalnej, otwartej sprzedaży i na pewno będzie do kupienia w Azymucie.mzksiak pisze:.czy znow tylko dla ,,kumatych" jak góry.pl
Nie wykluczone, że na dniach otworzymy wątek na Garniaku poświęcony mapie i wówczas będziemy mogli (tzn. popej, ja + dwóch garniakowców posiadających mapę w ramach betatestów) napisać coś więcej, no i rzecz jasna i dać też więcej screenshotów.mzksiak pisze: jakie tereny bedzie pokrywała...
PS.
A co do "Góry_PL". Zawsze można przyjechać na jakieś spotkanie w górach i spokojnie sobie skopiować kartę pamięci z mojego GPSu
Pozdrawiam Lechu
Czyli, że co (bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem)... będzie w jakimś niezbyt odległym czasie turystyczna mapa typu Walker dla obszaru całej Polski?
No to miło!
No to miło!
Re: Montana nieczytelne drogi gruntowe i ściezki
Może jakieś małe uchylenie rąbka tajemnicy, by podsycić apetyt? 
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Re: Montana nieczytelne drogi gruntowe i ściezki
Przede wszystkim pragnę sprostować domysły niektórych kolegów, jakoby miała to być mapa będąca kontynuacją moich produkcji - przynajmniej w sensie doboru treści czy też stopnia nasycenia mapy informacjami kartograficznymi. Nie. Mapa nie ma nic wspólnego z treścią jaką znamy z GPS_Walkera. To zupełnie niezależny produkt mapowy. Natomiast generalna koncepcja graficzna faktycznie bazuje na GPS_Walkerze, stąd mapa w odbiorniku przypomina nieco Walkera. Należy dodać, że współautorem grafiki mapy jest Andrzej Popowski "popej". Andrzej jest też autorem oprogramowania, bez którego w ogóle nie byłaby możliwa "produkcja" mapy. Jednak o szczegółach technicznych produkcji raczej nie będziemy rozmawiać ....
Mapa w założeniu jest mapą turystyczną przeznaczoną do odbiorników turystycznych, ale z racji pełnego routingu oraz dobrej bazy adresowej możliwe jest też używanie jej w NUVIm, a z racji mrozów i śniegu "na szlakach", testowaliśmy ją właśnie głównie w odbiornikach samochodowych. W outdoorowcach - głównie "zza biurka".
W chwili obecnej mapa posiada trzy podstawowe "skórki":
1) dla NUVIego
2) dla outdoorowca a'la UMP (mocno kolorowa)
3) dla outdoorowca a'la Walker (pastelowa, jasna)
W przyszłości planujemy też specjalną skórkę dla tych co "na rowerze".
Mapa ze skórką w wersji 3 prezentuje się w eTrexie w następujący sposób:
Na prawych screenach widać, co kryje się "pod kursorem". Screeny obejmują akurat tereny stricte rekreacyjne, bo takie najbardziej mnie interesują i jak widać mapa kolorystycznie faktycznie przypomina moje produkcje.
Dla tych co "po mieście" ciekawe mogą informacje tego typu:
Mapa jak to mapa. Ma swoje niewątpliwe zalety, o których przyjdzie jeszcze czas mówić, ale nie jest też wolna od błędów. Najważniejsze jednak jest to, że właścicielem danych nie jest Navteq i naprawdę jest spora nadzieja na ścisłą współpracę producenta mapy z użytkownikami. Oczywiście tak szybko jak w UMPie to nie zadziała, ale wydaje się że przy kwartalnym cyklu wydawania nowszych wersji udałoby się osiągnąć czas uwzględnienia poprawek nie przekraczający 4-4,5 mies od chwili zgłoszenia.
Informacji na temat daty premiery mapy nie mogę przekazać, bo to zależy od kilku uwarunkowań zewnętrznych, ale jest nadzieja że .....
Mapa w założeniu jest mapą turystyczną przeznaczoną do odbiorników turystycznych, ale z racji pełnego routingu oraz dobrej bazy adresowej możliwe jest też używanie jej w NUVIm, a z racji mrozów i śniegu "na szlakach", testowaliśmy ją właśnie głównie w odbiornikach samochodowych. W outdoorowcach - głównie "zza biurka".
W chwili obecnej mapa posiada trzy podstawowe "skórki":
1) dla NUVIego
2) dla outdoorowca a'la UMP (mocno kolorowa)
3) dla outdoorowca a'la Walker (pastelowa, jasna)
W przyszłości planujemy też specjalną skórkę dla tych co "na rowerze".
Mapa ze skórką w wersji 3 prezentuje się w eTrexie w następujący sposób:
Na prawych screenach widać, co kryje się "pod kursorem". Screeny obejmują akurat tereny stricte rekreacyjne, bo takie najbardziej mnie interesują i jak widać mapa kolorystycznie faktycznie przypomina moje produkcje.
Dla tych co "po mieście" ciekawe mogą informacje tego typu:
Mapa jak to mapa. Ma swoje niewątpliwe zalety, o których przyjdzie jeszcze czas mówić, ale nie jest też wolna od błędów. Najważniejsze jednak jest to, że właścicielem danych nie jest Navteq i naprawdę jest spora nadzieja na ścisłą współpracę producenta mapy z użytkownikami. Oczywiście tak szybko jak w UMPie to nie zadziała, ale wydaje się że przy kwartalnym cyklu wydawania nowszych wersji udałoby się osiągnąć czas uwzględnienia poprawek nie przekraczający 4-4,5 mies od chwili zgłoszenia.
Informacji na temat daty premiery mapy nie mogę przekazać, bo to zależy od kilku uwarunkowań zewnętrznych, ale jest nadzieja że .....
Pozdrawiam Lechu
Re: Rozmowy o turystycznych mapach dla Garmina ....
GPS Maniak - wiadomo ile taka mapka Turystyka_PL będzie kosztowała, jak już się pojawi?
Odbiornik: Garmin GPSMAP 62st
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Tomek, bo naślę na Ciebie moderatoraZachu pisze:A jak się nie pojawi to wrzucisz na rapida?
Ale jestem przekonany że się ukaże i to szybciej niż później.
@Freud. Naprawdę nie wiem, a nie chcę wróżyć z fusów.
Pozdrawiam Lechu
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Gdzie Ty znajdziesz gorszego?GPS Maniak pisze: bo naślę na Ciebie moderatora
A jakie ma pokrycie ta mapa w rejonach mało/nie atrakcyjnych turystycznie? Chodzi mi głównie o drogi gruntowe, ścieżki itp.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Mapa poza terenami zabudowanymi jest produktem jednorodnym z pokryciem dróg sięgającym do poziomu dróg gruntowych utwardzonych (bitych) czy jak to zwał, tak zwał. Drogi gruntowe nieutwardzone czy przecinki leśne znane z map topograficznych praktycznie nie występują w podstawowej (komercyjnej) części mapy, bądź występują sporadycznie - np. wówczas gdy dana droga gruntowa ma charakter drogi dojazdowej do sioła czy coś takiego.
Rzuć może jakieś hasło typu miejscowość czy współrzędne to wrzucę screena MS danej okolicy.
Rzuć może jakieś hasło typu miejscowość czy współrzędne to wrzucę screena MS danej okolicy.
Pozdrawiam Lechu
No to wrzuć skrina okolic mojej mieściny:
Nowa Sarzyna, N50 18.901 E22 20.770
Nowa Sarzyna, N50 18.901 E22 20.770
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Pozdrawiam Lechu