Rozmowy o turystycznych mapach dla Garmina ....

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Rozmowy o turystycznych mapach dla Garmina ....

Post autor: GPS Maniak »

Wątek wydzielony ....
epkchmiele pisze: ładnie mi się skaluje ta mapka ..... To ja poproszę dla całej Polski taką mapkę :D
Kto wie, kto wie ..... ? :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
epkchmiele
Bywalec

Re: Problemy z mapami

Post autor: epkchmiele »

O kurcze moje rejony , od razu się miło zrobiło. To co mam zrobić , żeby mieć tą mapkę :?: :wink:
mzksiak
Początkujący

Post autor: mzksiak »

GPS Maniak pisze:
epkchmiele pisze:To co mam zrobić , żeby mieć tą mapkę :?: :wink:
Poczekać :P A potem .... kupić, bo to screen z produktu komercyjnego - nazwijmy go roboczo: "Turystyka_PL". Opublikowałem go, bo spodobał się Tobie zarówno sposób skalowania jak też grafika mojej mapy, a ponieważ wraz z popejem jestem współautorem koncepcji mapy "Turystyka_PL" mapa będzie dość mocno przypominała pod tym względem (skalowanie, grafika) właśnie GPS_Walkera.

Panie Lechu, mozna cos wiecej na temat mapki, kiedy bedzie dostepna, no i jakie tereny bedzie pokrywała...czy znow tylko dla ,,kumatych" jak góry.pl :?
62s , Nuvi 1390 T LMU Kocham Cię Polsko ;) TopoPl.UMPpcPL Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

mzksiak pisze: kiedy bedzie dostepna,
Niestety, na to pytanie nie potrafię odpowiedzieć.
Jak wspomniałem wcześniej, mowa tu o produkcie komercyjnym - wszystko w rękach wydawcy.
mzksiak pisze:.czy znow tylko dla ,,kumatych" jak góry.pl :?
Nie, nie. Mapa będzie w normalnej, otwartej sprzedaży i na pewno będzie do kupienia w Azymucie.
mzksiak pisze: jakie tereny bedzie pokrywała...
Nie wykluczone, że na dniach otworzymy wątek na Garniaku poświęcony mapie i wówczas będziemy mogli (tzn. popej, ja + dwóch garniakowców posiadających mapę w ramach betatestów) napisać coś więcej, no i rzecz jasna i dać też więcej screenshotów.

PS.
A co do "Góry_PL". Zawsze można przyjechać na jakieś spotkanie w górach i spokojnie sobie skopiować kartę pamięci z mojego GPSu :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
RyszardS
Bywalec
Kontakt:

Post autor: RyszardS »

Czyli, że co (bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem)... będzie w jakimś niezbyt odległym czasie turystyczna mapa typu Walker dla obszaru całej Polski? :shock:
No to miło! :o
Awatar użytkownika
tboniasty
Radny
Kontakt:

Re: Montana nieczytelne drogi gruntowe i ściezki

Post autor: tboniasty »

Może jakieś małe uchylenie rąbka tajemnicy, by podsycić apetyt? :mrgreen:
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Montana nieczytelne drogi gruntowe i ściezki

Przede wszystkim pragnę sprostować domysły niektórych kolegów, jakoby miała to być mapa będąca kontynuacją moich produkcji - przynajmniej w sensie doboru treści czy też stopnia nasycenia mapy informacjami kartograficznymi. Nie. Mapa nie ma nic wspólnego z treścią jaką znamy z GPS_Walkera. To zupełnie niezależny produkt mapowy. Natomiast generalna koncepcja graficzna faktycznie bazuje na GPS_Walkerze, stąd mapa w odbiorniku przypomina nieco Walkera. Należy dodać, że współautorem grafiki mapy jest Andrzej Popowski "popej". Andrzej jest też autorem oprogramowania, bez którego w ogóle nie byłaby możliwa "produkcja" mapy. Jednak o szczegółach technicznych produkcji raczej nie będziemy rozmawiać ....

Mapa w założeniu jest mapą turystyczną przeznaczoną do odbiorników turystycznych, ale z racji pełnego routingu oraz dobrej bazy adresowej możliwe jest też używanie jej w NUVIm, a z racji mrozów i śniegu "na szlakach", testowaliśmy ją właśnie głównie w odbiornikach samochodowych. W outdoorowcach - głównie "zza biurka".
W chwili obecnej mapa posiada trzy podstawowe "skórki":
1) dla NUVIego
2) dla outdoorowca a'la UMP (mocno kolorowa)
3) dla outdoorowca a'la Walker (pastelowa, jasna)
W przyszłości planujemy też specjalną skórkę dla tych co "na rowerze".

Mapa ze skórką w wersji 3 prezentuje się w eTrexie w następujący sposób:
Na prawych screenach widać, co kryje się "pod kursorem". Screeny obejmują akurat tereny stricte rekreacyjne, bo takie najbardziej mnie interesują i jak widać mapa kolorystycznie faktycznie przypomina moje produkcje.

Dla tych co "po mieście" ciekawe mogą informacje tego typu:
Mapa jak to mapa. Ma swoje niewątpliwe zalety, o których przyjdzie jeszcze czas mówić, ale nie jest też wolna od błędów. Najważniejsze jednak jest to, że właścicielem danych nie jest Navteq i naprawdę jest spora nadzieja na ścisłą współpracę producenta mapy z użytkownikami. Oczywiście tak szybko jak w UMPie to nie zadziała, ale wydaje się że przy kwartalnym cyklu wydawania nowszych wersji udałoby się osiągnąć czas uwzględnienia poprawek nie przekraczający 4-4,5 mies od chwili zgłoszenia.
Informacji na temat daty premiery mapy nie mogę przekazać, bo to zależy od kilku uwarunkowań zewnętrznych, ale jest nadzieja że .....
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Freud
Bywalec

Re: Rozmowy o turystycznych mapach dla Garmina ....

Post autor: Freud »

GPS Maniak - wiadomo ile taka mapka Turystyka_PL będzie kosztowała, jak już się pojawi?
Odbiornik: Garmin GPSMAP 62st
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

A jak się nie pojawi to wrzucisz na rapida?
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Zachu pisze:A jak się nie pojawi to wrzucisz na rapida?
Tomek, bo naślę na Ciebie moderatora :lol: Gdyby się nie ukazała, to coś się by się wymyśliło.
Ale jestem przekonany że się ukaże i to szybciej niż później.

@Freud. Naprawdę nie wiem, a nie chcę wróżyć z fusów.
Pozdrawiam Lechu

Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

GPS Maniak pisze: bo naślę na Ciebie moderatora
Gdzie Ty znajdziesz gorszego? :D
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Post autor: Ajger »

A jakie ma pokrycie ta mapa w rejonach mało/nie atrakcyjnych turystycznie? Chodzi mi głównie o drogi gruntowe, ścieżki itp.
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Mapa poza terenami zabudowanymi jest produktem jednorodnym z pokryciem dróg sięgającym do poziomu dróg gruntowych utwardzonych (bitych) czy jak to zwał, tak zwał. Drogi gruntowe nieutwardzone czy przecinki leśne znane z map topograficznych praktycznie nie występują w podstawowej (komercyjnej) części mapy, bądź występują sporadycznie - np. wówczas gdy dana droga gruntowa ma charakter drogi dojazdowej do sioła czy coś takiego.

Rzuć może jakieś hasło typu miejscowość czy współrzędne to wrzucę screena MS danej okolicy.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Post autor: Ajger »

No to wrzuć skrina okolic mojej mieściny:
Nowa Sarzyna, N50 18.901 E22 20.770
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Pozdrawiam Lechu

Zablokowany