Dane DEM po raz kolejny .....

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: GPS Maniak, Magnoom, Spider

Dane DEM po raz kolejny .....

Postprzez GPS Maniak » Pn, 12 mar 2012 20:18

Może zacznę od ..... końca. Jak powszechnie wiadomo lubię się bawić mapkami. Zwłaszcza wektorowymi i wkurza mnie, że Garmin nie potrafi uszanować mojego (nieważne czy słusznego czy błędnego - o gustach w końcu się nie dyskutuje) podejścia do grafiki, w tym do kolorów jakie nadaję na moich mapach etykietom POI.

Przypomnę może na czym polega problem. Otóż w Firmwarach dla nowszych outdoorowców Garmina od dłuższego czasu występuje bug polegający na tym, że bardzo często przy przesunięciu/obóceniu/zoomowaniu mapy etykiety tracą własne kolory i stają się czarne :(

Widać to m.in. na mapie Turystyka_Pl:

Zalacznik0_.jpg

Na pewno dla wielu to sprawa zupełnie drugorzędna. Dla mnie jako autora tych kolorowych napisów niesamowicie wkurzająca :evil:

Ponieważ dość często bawię się odbiornikiem w różnych kombinacjach, zupełnie przypadkowo odkryłem, że niezależna mapka DEM (dokładniej: jedna konkretna mapka) wyświetlana razem z mapą podstawową powoduje ustabilizowanie się kolorystyki napisów. Dzieje się tak niezależnie od tego czy cieniowanie jest włączone czy wyłączone. Byle włączone było wyświetlanie mapy DEM. Kolory stoją "jak żyleta". Co ciekawe nie bardzo potrafiłem powtórzyć tego rodzaju produkcję, a różne kombinacje jakie stosowałem albo nie dawały oczekiwanego efektu (kolory były niestabilne), albo owszem dawały ale od czasu do czasu pojawiały się skutki uboczne w postaci maskowania mapy podstawowej mapą DEM, co objawiało się tym, że nie uzyskiwałem informacji "pod kursorem". Mapa podstawowa - np. Walker_Mapset owszem ładnie się wyświetlał, ale kursor traktował go jak raster - np. zamiast informacji "Morskie Oko" na górnej belce była widoczna tylko szerokość i długość geograficzna :(

W końcu jedna z prób zakończyła się powodzeniem i uzyskałem mapę DEM zapewniającą - jak się wydaje - 100% sukces. Wielokrotne katowanie mapy Turystyka_PL jak też specjalnie spreparowanego Walker_Mapsetu daje oczekiwane efekty. Zestaw map (Turystyka_PL+DEM bądź Walker_Mapset+DEM) zachowuje się w odbiorniku tak jakby obie mapy stanowiły jednolity mapset, a przy tym uzyskuję 100% stabilność kolorów etykiet. UWAGA: Ponieważ nie rozumiem/nie znam mechanizmów renderowania map w odbiorniku, zagadnienie należy traktować wyłącznie jako "rozwiązane doświadczalne", a nie "udowodnione naukowo" :wink:

Na tym jednak nie koniec niespodzianek jakie wyskoczyły przy moich ostatnich zabawach z DEM ......
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Vertis Braver, a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14734
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Dane DEM po raz kolejny .....

Postprzez GPS Maniak » Pn, 12 mar 2012 21:44

Teraz już po kolei. Założenia były takie:
* Utworzyć mapę DEM, która obejmowałaby obszar całej Polski plus bliskiej zagranicy od strony południowej (13.5°-24,5°E, 48°-56°N) czyli mapy, która mogłaby współpracować zarówno z mapą Turystyka_PL jak też Walker_Mapset. Odpowiedź na pytanie po co niezależna mapa DEM dla Walker_Mapsetu, skoro Walker zawiera swoje dane DEM dałem w poprzednim poście: Niezależna mapa stabilizuje kolory etykiet.
* Mapa powinna zapewniać w miarę dobrą dokładność (jednak bardziej turystyczną niż geodezyjną), przy jednocześnie niezbyt dużej objętości (dbałość o limity moich transferów i stan leciwego procesora w PC)
* Produkty dedykowane pod współpracę z mapą powinny być tak przygotowane, by nie występował w nich efekt zielonego (na nizinach) i brązowego (w górach) przebarwienia, krótko mówiąc by mapka wyświetlała się tak jak na prawo, a nie tak jak na lewo:

Obrazek

W sumie wyprodukowałem kilka wersji map, z których - przynajmniej na dzisiaj - w odbiornik pozostawiłem wersję DEM_PL_100, bazującą na siatce 100m, a zatem zbliżonej do SRTM_90. Mapa ma objętość 70MB, co wydaje się być dość sensownym kompromisem między objętością mapy, a precyzją. No właśnie. A co z tą dokładnością? Pogórze czy delikatniejsze kopułkowate góry wyglądają dobrze. Błąd z reguły nie przekracza 10m. W Tatrach na wyższych szczytach zdarzają się strzały sięgające 40-50m. Nie jest to nagminne zjawisko, ale zdarza się. W Bieszczadach chyba najbardziej "szpiczasty" wierzchołek - Halicz narażony na największe przekłamania to błąd rzędu 20m.

Zalacznik_.jpg

Moim zdaniem - zwłaszcza przez pryzmat niższych gór - nie jest źle, chociaż zapewne koneserów - zwłaszcza tych na rowerze czyli pokonujących dłuższe trasy to nie zadowoli. Suma nawet niewielkich błędów rzędu 10m przy kilkunastu podjazdach może wcale nie być taka mała. Nie wykluczone, że kiedyś wrócę do tematu i sięgnę po dane ASTER_30, które powinny - przynajmniej teoretycznie - być wyraźnie lepsze niż SRTM_90. Póki co sam będę używał DEM_PL_100, zatem proszę ..... nie marudzić :wink: :D


A teraz wracam do niespodzianek, o których wspomniałem wyżej. Jak widać z powyższych screenów Halicz (1333m) ma w DEM_PL_100 wysokość ok 1310m ("około", bo sam wierzchołek jest na mapie lekko przesunięty, a DEM w najwyższym punkcie mają nieco większą wartość niż 1310m). Pracując nad różnymi koncepcjami mapy katuję nie tylko eTrexa, ale także 62ST. A tu zonk :mrgreen:

Zalacznik1.jpg
Zalacznik1.jpg (43.66 KiB) Przeglądane 12501 razy

Halicz wg danych DEM ma 1115m :wink: :lol: Co ciekawe, trasa zaprojektowana przy tych samych ustawieniach odbiornika daje taką oto informację:

Zalacznik3.jpg
Zalacznik3.jpg (37.54 KiB) Przeglądane 12501 razy

1302m :D

Ki czort? Dodam, że w 62St, który ma zdecydowanie większą pamięć wewnętrzną niż eTrex mam większą kolekcję map wektorowych, w tym niektórych z danymi DEM. A ponieważ w innych regionach przygranicznych nie zauważyłem aż tak poważnych błędów moje podejrzenie padło na kolizję z tą mapką:

Zalacznik4.jpg
Zalacznik4.jpg (5.96 KiB) Przeglądane 12501 razy

Podejrzenie okazało się słuszne. Fizyczne "usunięcie" mapy z odbiornika problem rozwiązało. Co ciekawe mapa Ukrainy ma zupełnie przyzwoite, a wręcz bardzo dobre dane DEM. Widocznie coś skopano na granicy mapy :? Na Ukrainę w najbliższym czasie się nie wybieram, zatem mapę usunąłem. Warto jednak pamiętać o tym, że czasami jednak od przybytku głowa boli :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Vertis Braver, a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14734
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Dane DEM po raz kolejny .....

Postprzez GPS Maniak » Pn, 12 mar 2012 22:04

A teraz najważniejsze - mapka do pobrania.
Docelowo będzie info na mojej www, obecnie podaję link dla Garniaków: DEM_PL_100
W ślad za mapką info dla tych, którzy chcieliby używać mapy wraz z UMPem.

Teoretycznie nie powinno być żadnego problemu, by na bazie DEM_PL_100 generować profile wysokościowe tras. Mapa nie musi być nawet włączona. Tyle, że taką samą rolę może pełnić nieaktywna GPMapa_Topo czy mapa Topo_Poland_2011. Różnica polega na tym, że DEM_PL_100 można wykorzystać do cieniowania UMPa. Ale ..... aby uniknąć zielono brązowych przebarwień należy:
* W pliku TYP zdefiniować obiekt Background 0x004b - np. jako biały, przy czym
* background powinien mieć definicję DrawOrder=1, a jako że musi to być obiekt o najniższym DrawOrder, to oznacza, że
* we wszystkich pozostałych obiektach należy zdefiniować DrawOrder o oczko wyżej niż dotychczas.
Dodam jeszcze, że mapa podstawowa, którą chcemy używać wraz z DEM_PL_100 nie powinna zawierać własnych danych DEM, ale to akurat w UMPie ma miejsce.

Dla użytkowników moich prywatnych produkcji dodam, że właśnie wrzuciłem do strefy Betatestera WalkerMapset (bez danych DEM - 101MB) w postaci gotowca IMG przerobiony wg zasad jakie podałem wyżej dla UMPa. Moim zdaniem działa jak trzeba :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Vertis Braver, a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14734
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Dane DEM po raz kolejny .....

Postprzez GPS Maniak » Pn, 12 mar 2012 23:08

GPS Maniak napisał(a): wrzuciłem ... WalkerMapset

Upss. Chyba wrzuciłem nie tą wersję Walkera, którą trzeba :oops:
Idzie na serwer poprawka.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Vertis Braver, a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14734
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Dane DEM po raz kolejny .....

Postprzez Ajger » Wt, 13 mar 2012 7:31

GPS Maniak napisał(a):Podejrzenie okazało się słuszne. Fizyczne "usunięcie" mapy z odbiornika problem rozwiązało. Co ciekawe mapa Ukrainy ma zupełnie przyzwoite, a wręcz bardzo dobre dane DEM. Widocznie coś skopano na granicy mapy :?

Zauważyłem to już dość dawno temu, jeszcze gdy bawiłem się Colorado. Wtedy to walczyłem z tym słynnym brązowym tłem i wyszło mi, że powodem jest właśnie ta mapa Ukrainy. Może nie tyle same dane DEM tej mapy, bo one nie sięgają tak daleko na zachód, co mapka poglądowa, która pokrywa dość spore terytorium Polski jest powodem malowania brązowego tła. Już wtedy doszedłem do wniosku, że usunięcie tej mapy "naprawia" problem. :D
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: GPSMap 76CS, Foretrex 201, Quest, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Avatar użytkownika
Ajger
Bywalec
 
Posty: 852
Dołączył(a): Wt, 13 lis 2007 8:07
Lokalizacja: Nowa Sarzyna 50°19'N, 22°20'E

Re: Dane DEM po raz kolejny .....

Postprzez GPS Maniak » Wt, 13 mar 2012 10:07

GPS Maniak napisał(a): W Tatrach na wyższych szczytach zdarzają się strzały sięgające 40-50m.

Z ciekawości sprawdziłem jak sprawa Tatr wygląda np. w Garmin_Topo_Poland_2011.

Zalacznik0_.jpg
Zalacznik0_.jpg (49.44 KiB) Przeglądane 12374 razy


Zalacznik1.jpg
Zalacznik1.jpg (42.05 KiB) Przeglądane 12374 razy

Jak widać wcale nie jest lepiej, zatem mogę spać spokojnie :wink: :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Vertis Braver, a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14734
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Dane DEM po raz kolejny .....

Postprzez Wojtek Szydlowski » Wt, 13 mar 2012 22:06

GPS Maniak napisał(a):
GPS Maniak napisał(a): wrzuciłem ... WalkerMapset
Upss. Chyba wrzuciłem nie tą wersję Walkera, którą trzeba :oops:
Idzie na serwer poprawka.

Nowa wersja sporo "lżejsza" od poprzedniej (ponad 30 MB) - rozumiem, że tak miało być i nie ubyło tu danych?
jest: fenix 5x + Oregon 600 + Astro 320 + 2 x DC50 + tempe + 3 x PL TOPO
było: etrex 30, 62ST, 60CSx, Oregon 450, Vista HCX, Vista CX, Nuvi 200, Nuvi 765T, nuvi 1490T, DC 40, fenix 1, epix
Avatar użytkownika
Wojtek Szydlowski
Bywalec
 
Posty: 1049
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 23:18
Lokalizacja: Warszawa

Re: Dane DEM po raz kolejny .....

Postprzez Mariusz65 » Wt, 13 mar 2012 22:09

Ubyło DEM ;-)
One sporo ważą.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4435
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Dane DEM po raz kolejny .....

Postprzez GPS Maniak » Wt, 13 mar 2012 23:36

Mariusz65 napisał(a):One sporo ważą.

A ważą tym więcej, im wyższą "precyzję" (gęstość/skalę/siatkę) zastosujemy w pliku końcowym, która akurat w WalkerMapsecie była naprawdę wysoka. Stąd te 30MB.

Przy czym należy tu wyraźnie rozróżnić "precyzję" pliku/mapy od autentycznej precyzji danych. Przykładowo mapa DEM o precyzji/gęstości 30m wygenerowana na bazie SRTM_90, czyli danych bazujących na siatce 90m będzie nadal mapą o realnej precyzji 90m (w SRTM_90 punkty pomiarowe są zlokalizowane na siatce 90x90m) i z punktu widzenia np. jakości profili wygenerowanych w odbiorniku tras, nie ma większego znaczenia czy korzystamy z mapy o gęstości 30m czy 60m, bo to i tak wirtualna gęstość.

Nie oznacza to jednak, że to z jaką skalą/gęstością DEM wygenerujemy mapę jest zupełnie bez znaczenia. Okazuje się bowiem, że odbiornik inaczej interpretuje mapy o różnych gęstościach, przynajmniej jeżeli chodzi o cieniowanie. Jak wspomniałem wyżej, przygotowałem sobie kilka wariantów mapy DEM_PL. M.in. mam mapę DEM_PL_50. Mapa waży prawie 200MB, zatem ponad 3 razy więcej niż mapa DEM_PL_100. Niestety różnice w wysokości poszczególnych obiektów różnią się niezbyt wiele (chociaż akurat wysokość Halicza jest o 10m dokładniejsza), co akurat nie dziwi skoro mapa jest wykonana w oparciu o te same SRTM_90. Różnica pojawia się jednak przy cieniowaniu mapy. I tak:
* w DEM_PL_100 przy ustawieniu "Szczegółowość normalna" w miarę sensowne cieniowanie mapy pojawia się przy zoom=800m, a przy zoom=1,2 km mamy bardzo "przybliżony" obraz rzeczywistości, podczas gdy
* w DEM_PL_50 dobre cieniowanie widoczne jest już od 1,2 km.
Widać to na tych screenach:

DEM_PL_100

DEM_01.jpg
DEM_01.jpg (30.38 KiB) Przeglądane 12254 razy


DEM_PL_50

DEM_02.jpg
DEM_02.jpg (30.65 KiB) Przeglądane 12254 razy
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Vertis Braver, a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14734
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Dane DEM po raz kolejny .....

Postprzez Ajger » Śr, 21 mar 2012 16:05

Nie wiem, czy zauważyłeś, ale mapka DEM_PL_100 robi więcej, niż należy. :lol:
Trzyma kolory nie tylko na zwykłych mapach. Również na mapach morskich. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że włączenie DEM_PL_100 powoduje prawidłowe wyświetlanie mapy morskiej nawet w przypadku, gdy ... kolory morskie są wyłączone. Trochę inaczej tylko wyświetlany jest ląd.
Mapy.jpg

Od lewej: DEM_PL_100 załączona, środkowa - DEM_PL_100 wyłączona - kolory jak na zwykłej mapie i ostatnia - tryb morski.

Te policjanty, to z pliku gpi. Na dwóch pierwszych obrazkach ich nie ma, chociaż nic w odbiorniku nie gmerałem. :mrgreen:
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: GPSMap 76CS, Foretrex 201, Quest, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Avatar użytkownika
Ajger
Bywalec
 
Posty: 852
Dołączył(a): Wt, 13 lis 2007 8:07
Lokalizacja: Nowa Sarzyna 50°19'N, 22°20'E

Re: Dane DEM po raz kolejny .....

Postprzez GPS Maniak » Śr, 21 mar 2012 16:35

Oto cały Garmin. Nie można się nudzić z tym sprzętem :mrgreen:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Vertis Braver, a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14734
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Dane DEM po raz kolejny .....

Postprzez RyszardS » Śr, 28 mar 2012 11:03

Ja się przypomnę może tu na forum (bo Lechowi już pisałem)...

testowałem mapkę GPS Maniaka z DEM (tą nową 50) i miałem taki efekt że w przypadku korzystania z niej i UMP nie było widać mapy UMP.
Inne mapy (np GPMapa) były wyświetlane poprawnie.

W związku z tym mam pytanie... czy to tylko ja tak mam czy może inni też?

Powoduje to drobne niedogodności w czasie używania bo jak się chce coś sprawdzić na UMP to trzeba tą mapkę DEM wyłączyć. Jak lista map w odbiorniku jest nieco dłuższa to wiadomo że przewijanie i wyszukiwanie tej mapy na liście trochę trwa.
Avatar użytkownika
RyszardS
Bywalec
 
Posty: 397
Dołączył(a): Pn, 09 lut 2009 13:07
Lokalizacja: Mikołów

Re: Dane DEM po raz kolejny .....

Postprzez Mariusz65 » Śr, 28 mar 2012 11:16

RyszardS napisał(a):czy to tylko ja tak mam czy może inni też?

Też!
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4435
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Dane DEM po raz kolejny .....

Postprzez Ajger » Cz, 29 mar 2012 8:15

W 62s podobnie. Swoją drogą problem pewnie leży po stronie UMP, bo wszystkie inne mapy z tą mapką DEM 50 wyświetlają się prawidłowo.
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: GPSMap 76CS, Foretrex 201, Quest, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Avatar użytkownika
Ajger
Bywalec
 
Posty: 852
Dołączył(a): Wt, 13 lis 2007 8:07
Lokalizacja: Nowa Sarzyna 50°19'N, 22°20'E

Re: Dane DEM po raz kolejny .....

Postprzez GPS Maniak » Cz, 29 mar 2012 9:24

Dzisiaj wieczorem przyjrzę się problemowi. Inna sprawa, że działam tu trochę "na czuja", bo nie do końca rozumiem wszystkie zależności związae z układem leveli, czy choćby plikiem TYP.

Np. na www dałem takie info:

Zalacznik1.jpg
Zalacznik1.jpg (57.07 KiB) Przeglądane 11922 razy

chociaż wydaje mi się, że na etapie wstępnych testów nie miałem żadnego problemu z mapą Ryśka.

Wracając do UMPa. Jeżeli się okaże że zmiany w TYPie czy w parametrach TRE nie pomogą, będzie trzeba wygenerować DEM_50_UMP z innym układem leveli niż na obecnej mapie. Mapie można nadać inne ID, tak by mieć w odbiorniku zarówno DEM współpracujące z Walkerem jak też z UMPem.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Vertis Braver, a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14734
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Następna strona

Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości