Przypomnę może na czym polega problem. Otóż w Firmwarach dla nowszych outdoorowców Garmina od dłuższego czasu występuje bug polegający na tym, że bardzo często przy przesunięciu/obóceniu/zoomowaniu mapy etykiety tracą własne kolory i stają się czarne

Widać to m.in. na mapie Turystyka_Pl:
Na pewno dla wielu to sprawa zupełnie drugorzędna. Dla mnie jako autora tych kolorowych napisów niesamowicie wkurzająca

Ponieważ dość często bawię się odbiornikiem w różnych kombinacjach, zupełnie przypadkowo odkryłem, że niezależna mapka DEM (dokładniej: jedna konkretna mapka) wyświetlana razem z mapą podstawową powoduje ustabilizowanie się kolorystyki napisów. Dzieje się tak niezależnie od tego czy cieniowanie jest włączone czy wyłączone. Byle włączone było wyświetlanie mapy DEM. Kolory stoją "jak żyleta". Co ciekawe nie bardzo potrafiłem powtórzyć tego rodzaju produkcję, a różne kombinacje jakie stosowałem albo nie dawały oczekiwanego efektu (kolory były niestabilne), albo owszem dawały ale od czasu do czasu pojawiały się skutki uboczne w postaci maskowania mapy podstawowej mapą DEM, co objawiało się tym, że nie uzyskiwałem informacji "pod kursorem". Mapa podstawowa - np. Walker_Mapset owszem ładnie się wyświetlał, ale kursor traktował go jak raster - np. zamiast informacji "Morskie Oko" na górnej belce była widoczna tylko szerokość i długość geograficzna

W końcu jedna z prób zakończyła się powodzeniem i uzyskałem mapę DEM zapewniającą - jak się wydaje - 100% sukces. Wielokrotne katowanie mapy Turystyka_PL jak też specjalnie spreparowanego Walker_Mapsetu daje oczekiwane efekty. Zestaw map (Turystyka_PL+DEM bądź Walker_Mapset+DEM) zachowuje się w odbiorniku tak jakby obie mapy stanowiły jednolity mapset, a przy tym uzyskuję 100% stabilność kolorów etykiet. UWAGA: Ponieważ nie rozumiem/nie znam mechanizmów renderowania map w odbiorniku, zagadnienie należy traktować wyłącznie jako "rozwiązane doświadczalne", a nie "udowodnione naukowo"

Na tym jednak nie koniec niespodzianek jakie wyskoczyły przy moich ostatnich zabawach z DEM ......