Dane DEM po raz kolejny .....

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: Spider, Magnoom, GPS Maniak

Re: Dane DEM po raz kolejny .....

Postprzez GPS Maniak » Pt, 30 mar 2012 0:41

Jakieś śmieszne CIT-8 muszę robić zatem czasu mało, ale ......
Generalnie da się :D Oto UMP w nowej odsłonie :wink:

Zalacznik0_.jpg
Zalacznik0_.jpg (35.04 KiB) Przeglądane 9327 razy

Nie jest to jednak 100% kompatybilność. Po prostu zmieniając parametry wyświetlania wrzuciłem mapę DEM "pod spód" UMPa.
Cieniowanie jak widać działa, działa też na moich mapach, ale ponieważ mapa DEM jest pod spodem, utraciła ona tę cechę na której mi osobiście najbardziej zależy: nie podtrzymuje kolorów etykiet, co widać na załączonym obrazku. Na lewo mapa DEM kompatbilna z Walkerem, na prawo mapa przerobiona pod UMPa.

Zalacznik1.jpg
Zalacznik1.jpg (83.35 KiB) Przeglądane 9327 razy

Problemu nie ma, bo w odbiorniku możemy mieć dwie rózne mapy o róznych FID i róznych ID poszczególnych arkuszy, a dzięki profilom użytkownika włączając UMPa włączymy automatycznie DEM przerobione pod UMPa, a włączając np. Walkera włączymy oryginalną mapę DEM.

Koledzy, którzy mają dostęp do zarówno do DEM_PL_50 jak też do DEM_100 mogą w zasadzie "od ręki" tak właśnie ten problem rozwiązać, ponieważ mapy te mają odmienne parametry FID/ID.

Przypominam jeszcze raz o tym, o czym już pisałem wcześniej.
Aby uniknąć zielonych i brązowych przebitek musimy zdefiniować background 0x4b jako biały (na dzień) i nadać mu DrawOrder=1, co pociąga za sobą konieczność zmian wszystkich innych deklaracji DrawOrder w pliku TYP.

Jeżeli komuś nie za bardzo wychodzi grzebanie w pliku TYP, to daję gotowy pliczek, z którego ja korzystałem: http://gpsmaniak.com/2010/Download_Typ_ ... czniat.typ Nie wiem czy nie ma tam literówki w nazwie, ale takie coś mam na dysku. Regedit też to potwierdza. Plik pochodzi bodajże z instalki z grudnia 2011r.

No i najważniejsze. Mapę DEM, a dokładniej mapset DEM_PL_100.img (w pliku IMG siedzą 4 arkusze) musimy potraktować GmapToolem z aktywnymi "Opcjami eksperymentalnymi", po czym wykorzystując zakładkę "Wpisz" ustawiamy:
* Priorytet: 23
* TRE: 1 4 13 1

i to by było na tyle. Dajcie znać czy zadziałało.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Dane DEM po raz kolejny .....

Postprzez Mariusz65 » So, 23 cze 2012 12:24

Zrobiłem wreszcie ten myk z GmapToolem i mapa DEM_100 niby działa z UMP tylko, że te paskudne przebarwienia wszystko psują :(

DEM_w_UMP.jpg

Szkoda, bo UMP to jest akurat mapa, którą aktualizuję najczęściej i trochę upierdliwe byłoby każdorazowe grzebanie w TYP-ie :?
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4468
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Dane DEM po raz kolejny .....

Postprzez GPS Maniak » So, 23 cze 2012 12:30

Jesteś pewien, że plik TYP podlega aż tak częstym modyfikacjom? Szczerze wątpię. Dlatego wydaje mi się, że problemem nie będzie każdorazowe dłubanie w TYPie ile pamiętanie o tym by go każdorazowo podmienić. Inna opcja: przekonać szefów UMPa, by plik "reczniak" publikowali w wersji kompatybilnej z DEM.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Dane DEM po raz kolejny .....

Postprzez Mariusz65 » So, 23 cze 2012 18:50

Tylko, że ja w Dakocie używam wersji pełnej a ona z Twoim TYPem i mapą DEM wygląda tak :(
Załączniki
UMPpe_DEM.jpg
UMPpe_DEM.jpg (105.16 KiB) Przeglądane 9086 razy
Ostatnio edytowano So, 23 cze 2012 19:10 przez Mariusz65, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4468
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Dane DEM po raz kolejny .....

Postprzez GPS Maniak » So, 23 cze 2012 19:07

Nie wiem co to "wersja pełna" i jak się ma sprawa FID i PID "wersji pełnej", do FID i PID wersji którą ja testowałem na wiosnę. Jeżeli FID lub PID tych produktów są różne siłą rzeczy plik TYP z FIDem i PIDem jednej mapy nie będzie pasował do drugiej. Nie podejrzewam jednak żeby tak było, chociaż wygląd ulic i dróg a także chyba warstwic na Twoich screenach różni się od tego co widzę w UMPie w MapSource i co prenetowałem na moim screenie. Zatem nie wykluczone, że "Twój" UMP nie widzi "mojego" TYPu. Sprawdzę problem tyle że nie wiem czy zdążę przed wakacjami, bo grafiki prac mam tak napięte że aż strach się bać :D

Obrazek
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Dane DEM po raz kolejny .....

Postprzez Mariusz65 » So, 23 cze 2012 19:16

GPS Maniak napisał(a):Jeżeli FID lub PID tych produktów są różne...

Każda wersja UMP ma inny FID:
TOPO - 125
Ogonkowa -123
Pełna - 122
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4468
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Dane DEM po raz kolejny .....

Postprzez GPS Maniak » So, 23 cze 2012 19:23

No to nie może działać. Trzeba przeedytować plik TYP i wpisać tam FID 122.
Zzipowany gotowiec w załączeniu.
Załączniki
reczniat.7z
(17.71 KiB) Pobrane 345 razy
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Dane DEM po raz kolejny .....

Postprzez GPS Maniak » So, 23 cze 2012 19:25

W MS tak to powinno wyglądać:

Zalacznik1.jpg

Oczywiście mówię o szacie graficznej, a nie ilości obiektów, gdyż ja mam na PC wersję archeologiczną UMPa :wink: :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Dane DEM po raz kolejny .....

Postprzez Mariusz65 » So, 23 cze 2012 20:11

Dzięki Lechu :!: Teraz jest tak (miejsca te same, DEM włączone):

UMPpe_DEM_2.jpg
UMPpe_DEM_2.jpg (110.3 KiB) Przeglądane 9059 razy

PS
W pełnej trzeba zmienić nazwę z reczniat.typ na reczniak.typ bo tam nie ma tej literówki!
Ostatnio edytowano Pn, 25 cze 2012 8:25 przez Mariusz65, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4468
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Dane DEM po raz kolejny .....

Postprzez Freud » So, 23 cze 2012 21:16

Mariusz - czy jesteś w stanie udostępnić to jakoś?
ja nie wiem jak łączycie UMP z DEM, ale jeśli to tylko kwestia pliku .typ i włączenia warstwy DEM_100 to ja bym poprosił ten gotowy plik .typ ;)
Odbiornik: Garmin GPSMAP 62st
Avatar użytkownika
Freud
Bywalec
 
Posty: 135
Dołączył(a): Pt, 16 gru 2011 19:27
Lokalizacja: Zielona Góra / Łódź

Re: Dane DEM po raz kolejny .....

Postprzez GPS Maniak » So, 23 cze 2012 23:56

Freud napisał(a): ja bym poprosił ten gotowy plik .typ ;)

Gotowy plik TYP jest w tym wątku publikowany i to dwa razy. Raz dla FID 125 (dla UMP Topo) i drugi raz zzipowany jako 7z - dla FID 122 (wersja pełna UMP).
Przypomnę - że prezentowane tu pliki TYP nie są mojego autorstwa - taki plik zainstalował mi się jako alternatywny dla odbiorników ręcznych podczas standardowej instalacji UMPa. Ja wprowadziłem tylko pewne techniczne poprawki po to, by uniknąć tych brzydkich zielonych i brązowych przebarwień mapy po włączeniu cieniowania mapy.
Freud napisał(a):jeśli to tylko ... kwestia pliku .typ i włączenia warstwy DEM_100

Dokładnie. Chodzi o to by załączyć w odbiorniku 2 mapy: UMP i DEM_100, tyle że DEM_100 w oryginale ma parametry dostosowane do moich produkcji, dlatego:
GPS Maniak napisał(a):No i najważniejsze. Mapę DEM, a dokładniej mapset DEM_PL_100.img (w pliku IMG siedzą 4 arkusze) musimy potraktować GmapToolem z aktywnymi "Opcjami eksperymentalnymi", po czym wykorzystując zakładkę "Wpisz" ustawiamy:
* Priorytet: 23
* TRE: 1 4 13 1
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Dane DEM po raz kolejny .....

Postprzez Mariusz65 » Cz, 15 lis 2012 15:35

@Lechu – Dopiero teraz zauważyłem, że w Twojej skórce dla UMP "ręczniak" nie są widoczne nieczynne linie kolejowe!
W MS jest tylko cienka linia, a w odbiorniku wcale :(

Kolej_zle.JPG

Dałoby radę poprawić tak aby nieczynne linie kolejowe byłu widoczne tak jak czynne tylko bladziej? Tak jak tu:

Kolej_dobrze.JPG
Kolej_dobrze.JPG (27.3 KiB) Przeglądane 8531 razy

W wersji topo to ważna informacja. Mnie konkretnie interesuje plik "reczniak" dla wersji Pełnej (FID 122)!
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4468
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Dane DEM po raz kolejny .....

Postprzez GPS Maniak » Cz, 15 lis 2012 15:39

Mariusz65 napisał(a):@Lechu – Dopiero teraz zauważyłem, że w Twojej skórce dla UMP "ręczniak" nie są widoczne nieczynne linie kolejowe!

Prawdę powiedziawszy niczego nie zmieniałem w tej materii. Może wówczas, gdy przerabiałem plik TYP, nie było jeszcze tego typu obiektów na mapie? Przyjrzę się problemowi.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Dane DEM po raz kolejny .....

Postprzez Zachu » Pt, 16 lis 2012 17:23

Mariusz65 napisał(a):Dałoby radę poprawić tak aby nieczynne linie kolejowe byłu widoczne tak jak czynne tylko bladziej? Tak jak tu:

Otwieramy stronę: http://ati.land.cz/gps/typdecomp/editor.cgi?mode=d
Jeśli chcesz przerobić istniejący plik TYP, wybierasz zakładkę Edit, Przeglądaj i wybierasz interesujący plik.
Add new polygon w tym konkretnym przypadku, jeśłi plam to polygon, linia to Add new line, punkt Add new point.
W pierwszym polu wybieramy Type and subtype: 4b - Background (coverage), Drawing order: 1
Color mode: 9, dwa rożne kolory, na dzień i noc.
Colors: << i wybrać kolor z palety
Save
Na dole strony Download TYP file.

Do UMP, zmienić nazwę na taką jak ma przerabiany plik. Sprawdzić czy wszystko dział klikając np skorka-reczniak.bat otworzyć MS, klikanie 2 razy Ctrl + G nie jest konieczne. Zmiany powinny być widoczne. Jeśli dodamy kolor nocny, trzeba sprawdzić w odbiorniku ;)
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7738
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Dane DEM po raz kolejny .....

Postprzez Mariusz65 » Śr, 12 gru 2012 8:52

GPS Maniak napisał(a):No i najważniejsze. Mapę DEM, a dokładniej mapset DEM_PL_100.img (w pliku IMG siedzą 4 arkusze) musimy potraktować GmapToolem z aktywnymi "Opcjami eksperymentalnymi", po czym wykorzystując zakładkę "Wpisz" ustawiamy:
* Priorytet: 23
* TRE: 1 4 13 1

A jakie parametry w GmapToolu trzeba wpisać dla mapy DEM_PL_50 :?:
Bo z tymi nie działa! (Chodzi o współpracę z UMP)
GPS Maniak napisał(a):Po prostu zmieniając parametry wyświetlania wrzuciłem mapę DEM "pod spód" UMPa.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4468
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości