Oregon 600/650

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: Spider, Magnoom, GPS Maniak

Re: Oregon 600/650

Postprzez gJePeEs » N, 18 wrz 2016 15:02

dzięki za wrzutę tego linku o poborze prądu :)



Co do baterii, to te co są od garmina - chyba kiedyś już pisałem - to porażka. Ładują się tak długo. Chyba tylko raz dotrwałem do końca ładowania przez oregona (polecam ładowanie zewnętrzne...i eneloopy). Szkoda że w teście nie dali eneloop pro, bo podejrzewam, że są niewiele gorsze od duracela i prawdopodobnie bardziej trwałe.


zmieniając temat. Mam FW 5.0 i działa dobrze.

Problem jaki miałem nadzieję, że FW rozwiąże, a jakiego FW nie rozwiązało to znikanie asystenta, kiedy przełączamy się między profilami. Kiedy damy np profil rekreacyjny, a potem zmienimy na nuvi/auto - nie pojawia się asystent. Załączy się dopiero, gdy wyłączymy i włączymy urządzenie ponownie.


Natomiast mam problem - pisałem już o tym do supportu, bo chyba jest jakiś bug - jeszcze jeden:) . Mianowicie, gdy planuję trasę z ogórka/oregona i wybieram dodawanie kolejnych punktów to nie mam opcji wybrania współrzędnych. Czy ktoś wie jak ten problem obejść? To się przydaje, gdy np jedziemy gdzieś i wiemy, że będziemy np w mieście X, a potem stamtąd chcemy udać się do np lasu na górkę, którą znaleźliśmy w googlemaps i mamy jej współrzędne jedynie.

edytowane: pozwolę sobie zamieścić odpowiedź jaką otrzymałem od uprzejmego forumowicza(za którą jeszcze raz dziękuję :) ), na powyższe pytanie - może komuś się jeszcze przyda: "Kliknij w ekran mapy > belka górna > chorągiewka> OK. > Ołówek - wpisz dane .
Podczas planowania trasy wybierz Punkty, w trakcie planowania trasy można wyjść z tej opcji
zaznaczyć waipoit i powrócić do planowania."
oregon 650T
gJePeEs
 
Posty: 27
Dołączył(a): Wt, 18 sie 2015 13:14

Re: Oregon 700

Postprzez roro » Cz, 29 wrz 2016 10:39

Oregon 6x0 ma większe możliwości konfiguracji niż się spodziewamy, w Oregonie po wyznaczeniu trasy jest możliwość wyszukiwania punktów
według kategorii, owszem funkcja "Dokąd" w tym zakresie jest nieaktywna, ale jest możliwość dodania do menu lub szuflady poszczególnych
kategorii Ustawienia - Menu Główne -Wstaw- Dokąd .... lista kategorii do dodania ( między innymi "Usługi Paliwowe")
Kategoria.jpg
Kategoria.jpg (28.61 KiB) Przeglądane 4822 razy


Ps.

Marko napisał(a):- czy w trybie drogowym jest podobnie jak w O600?:
- czy poprawiono następujące dwa mankamenty w stosunku do O600?:

Odnośnie pierwszego wymienionego mankamentu (w Oregonie 6x0),
wybór mapy do wyszukiwania jest kwestią konfiguracji odbiornika,
można przyjąć, że powyższy mankament nie istnieje.
roro
Bywalec
 
Posty: 481
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Oregon 700

Postprzez roro » Pt, 30 wrz 2016 13:51

Przemak napisał(a):W Trybie Aktywność
Trzeba się "cofnąć" do Menu i wybrać interesujący Cię POI, Punkty, Ślady itp itd. Lub skonfigurować tak przycisk użytkownika/zasilania żeby przełączał się do Skrótu: Dokąd a później to już z górki :-)

Możliwe, że nastąpiła pewna niejasność : w Oregonie 6x0 przy aktywnej wyznaczonej trasie po przejściu do Menu - Dokąd, aby skorzystać z wyszukiwania według kategorii trzeba przerwać nawigowanie, przy korzystaniu ze skrótu mamy możliwość wyszukiwania bez przerwania nawigowania. W praktyce mamy podgląd listy wybranych punktów z podaną odległością i kierunkiem, następny ekran wyświetla punkt na mapie ( wszystko bez przerywania nawigowania),
w tym momencie można wyznaczyć nową trasę do wybranego celu lub zrezygnować powracając do ekranu mapy. Prawdopodobnie tak też jest w Oregonie 7x0.

W zasadzie podczas nawigowania według trasy jest jeszcze inna możliwość wyszukiwania według kategorii: Dokąd - Ustaw punkt pośredni, która rozwiązuje możliwość wyszukiwania np. stacji benzynowej podczas nawigowania według trasy, bez przerywania nawigowania.
roro
Bywalec
 
Posty: 481
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Oregon 700

Postprzez GPS Maniak » Pt, 30 wrz 2016 17:05

Jeżeli chodzi o 600-tkę:
roro napisał(a): w Oregonie 6x0 przy aktywnej wyznaczonej trasie po przejściu do Menu - Dokąd, aby skorzystać z wyszukiwania według kategorii trzeba przerwać nawigowanie,

No niezupełnie. Podczas aktywnej trasy, w opcji "Dokąd" jest "Znajdź inną" (FW 4,90):

Nowy-4.jpg

a tam właśnie są kategorie.

roro napisał(a):wybór mapy do wyszukiwania jest kwestią konfiguracji odbiornika,

No nie wiem. :? W każdym bądź razie ja na taką opcję nie trafiłem, ale ...
... ale fakt jest faktem, że w Oregonie 600, jeżeli korzystamy ze skrótów problem obecnie nie istnieje, bo opcja ta jest dostępna. Przynajmniej w odniesieniu do punktów geograficznych. Chodzi o to, że bez opcji "Wybierz mapę" Oregon skanuje wszystkie mapy. W efekcie czas wyszukiwania się wydłuża, takie przynajmniej odnoszę wrażenie, a na dodatek gdy "na pokładzie" mam przykładowo 4 mapy tego samego regionu, to w efekcie wybierając "Rysy" widzę coś takiego:

Nowy-2a.jpg

4x Rysy :mrgreen: Jeżeli jednak przed wpisaniem słowa "Rysy" skorzystałem z opcji (w menu kontekstowym) "Wybierz mapę", wygląda to tak:

Nowy-3a.jpg

Nieco inaczej wygląda to w przypadku wyszukiwania adresów. Mapę do wyszukiwania wybieramy wskazując konkretną nazwę kraju. Nie zawsze to jest jednoznaczne, ale akurat w mojej 600-ce sprawa jest - przynajmniej dla mnie - oczywista i wiem, która "Polska" po wpisaniu "POL" oznacza którą mapę:

Nowy-2.JPG


Tyle na temat 600-ki. A jak wygląda to w 700? Podobnie?
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Oregon 700

Postprzez Marko » Pt, 30 wrz 2016 17:16

Dziękuję Lechu,
Jak na złość, nie mogę znaleźć przykładu, ale na 99% kojarzę coś takiego w Nuvi 1490 (i w Yanosiku, rzecz jasna :-)).
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6100
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Oregon 700

Postprzez roro » Pt, 30 wrz 2016 17:47

GPS Maniak napisał(a): No nie wiem. :? W każdym bądź razie ja na taką opcję nie trafiłem,

Wybór mapy w Oregonie 6x0 jest możliwy również przy wyszukiwaniu według kategorii: Wszystkie punkty POI,
Miasta, Usługi paliwowe, Zakupy i innych :D nie tylko Punktów geograficznych.
Dodając kategorie wyszukiwania do Menu lub Szuflady uzyskamy możliwość wyboru mapy podczas wyszukiwania :D .
roro
Bywalec
 
Posty: 481
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Oregon 600/650

Postprzez GPS Maniak » So, 01 paź 2016 10:50

OK. Problem leży w doborze słów. Dla mnie nie jest to związane z "konfiguracją odbiornika":
roro napisał(a):wybór mapy do wyszukiwania jest kwestią konfiguracji odbiornika,

ile raczej z wyborem metody wyszukiwania.

Zamiast korzystać z "Dokąd->Kategoria" (np. punkty geograficzne), korzystamy ze skrótu (np. na pulpicie) do danej kategorii i wówczas mamy dostępną opcję: "Wybierz mapę".
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Oregon 600/650

Postprzez Marko » So, 01 paź 2016 15:35

Skrót do kategorii to z lupą na pulpicie?
Jeśli do skrótu mamy przypisaną Wybierz mapę, to - jak dla mnie - działa i nie stanowi kłopotu.
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6100
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Oregon 600/650

Postprzez roro » N, 02 paź 2016 20:01

Marko napisał(a): Jeśli do skrótu mamy przypisaną Wybierz mapę, to - jak dla mnie - działa i nie stanowi kłopotu.

Zgodzę się z Tobą, działa i nie sprawia kłopotu, jeżeli korzystasz z nawigacji podczas wycieczek,
ale przy odrobinie wyobraźni można przewidzieć, że z nawigacji można korzystać w innym celu.
Myśliwy chce wyznaczyć trasę do oddziału leśnego 44, wpisuje w wyszukiwarkę i co otrzymuje, kod pocztowy
i numerację posesji, jeżeli skorzysta ze wskazania konkretnej mapy otrzyma "44", który będzie numerem oddziału.
roro
Bywalec
 
Posty: 481
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Oregon 600/650

Postprzez GPS Maniak » Wt, 01 lis 2016 10:07

Tak na marginesie, a propos ostatniego tematu. Post sprzed ponad 3 lat: viewtopic.php?f=2&t=13092&start=255#p166694
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Oregon 600/650

Postprzez Wojtek600 » So, 05 lis 2016 12:24

Oto jaki numer wywinął mi O600 ( FW 4.9 patched) . Stało się to po popisie w postaci całkowitej utraty sterowalności ekranem ( = robił co chciał bez dotyku - zmieniał okienka, przybliżał i oddalał mapę, a w końcu wziął i zapisał ślad, samowolnie, na początku wycieczki w teren - jest to 1 pozycja z datą 20.października, zaraz pod 1991; po zejściu z chaszczy na drogę bitą pół dnia później i po zapodaniu komendy "zapisz" - wygenerował piękny ślad z przeszłości 1991, godzina oczywiśćie również nieprawdziwa - była 16:10 -16:20)

Obrazek

Obrazek

Zapisał ślad pod datą 1991 :shock: , obok widać ile mu "czasu upłynęło"...

Wróciłem do 4.6 żeby sprawdzić, czy to problem powiązany jest z 4.9 czy może mam uszkodzony odbiornik ( dziwne, bo zadbany i raczej nie wytyrany).
Na piechotę: Garmin Oregon 600
Avatar użytkownika
Wojtek600
Bywalec
 
Posty: 101
Dołączył(a): N, 22 wrz 2013 13:24
Lokalizacja: Południowe rubieże naszego nieszczęśliwego kraju: zapadlisko przedkarpackie.

Re: Oregon 600/650

Postprzez krzyniz » N, 06 lis 2016 7:32

Miałem podobny przypadek w czasie używania Oregona jako nawigacji samochodowej. Tez zaczął samodzielnie działać - nawet wyznaczył jakąś trasę na drugi koniec Polski ;). Przyczyna - Oregon oczywiście był zasilany zewnętrznie, a kabel zasilający uszkodzony.
Pozdrawiam, Krzysztof
Oregon 650T (po wymianie gwar. z O650), Colorado 300, staroć Holux GM-101, Nuwi-200
krzyniz
 
Posty: 36
Dołączył(a): Wt, 15 lip 2008 15:53

Re: Oregon 600/650

Postprzez regii.kr » Cz, 10 lis 2016 9:55

czy ktoś ustawiał adres domowy w skrótach?
Mam taki problem że dodaje skrót do domu,klikam na skrót a tam komunikat że nie można odnaleźć punktu określonego w skrócie HOME .
Co żle robię bo nie mogę tego nigdzie znaleźć
Marcin
Fenix 3HR/oregon650t/Dashcam 35/nuvi2455/virb ultra30/
było Epix/Fenix/tactix/Edge Touring Plus/virb elite/nuvi30
regii.kr
 
Posty: 41
Dołączył(a): Pt, 19 cze 2015 8:26

Re: Oregon 600/650

Postprzez roro » Cz, 10 lis 2016 10:17

"Ustawienia" - "Skróty" - "Jedź do domu - " Edycja" - na ekranie edycji : "Dokąd ? " wybierz wcześniej zaznaczony punkt
następnie dodaj "Jedź do domu" do Menu, Szuflady lub "Ulubionych" na ekranie mapy.
roro
Bywalec
 
Posty: 481
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: Oregon 600/650

Postprzez regii.kr » Cz, 10 lis 2016 11:55

super wielkie dziękuje wszystko działa :D
Marcin
Fenix 3HR/oregon650t/Dashcam 35/nuvi2455/virb ultra30/
było Epix/Fenix/tactix/Edge Touring Plus/virb elite/nuvi30
regii.kr
 
Posty: 41
Dołączył(a): Pt, 19 cze 2015 8:26

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość