Nawigacja po śladzie - historyczna klasyka

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 10 times
Been thanked: 1 time

Post autor: Marko »

W nawiązaniu do postu:
epkchmiele pisze: Obrazek
jest jeszcze coś takiego, ale działa odwrotnie niż ja bym chciał. Po lewej trasa według śladu, a po prawej wyznaczona na krechę. Żeby uzyskać taki ekran trzeba wyznaczyć trasę na krechę, na tle mapy przerwać nawigacje, wyznaczyć trasę według śladu, następnie na tle mapy wznowić nawigacje trasy na krechę. Gdyby było odwrotnie to super. Czyli nawiguję według śladu, przerywam nawigacje na tle mapy, wyznaczam trasę na krechę do skrzynki, a po odnalezieniu wznawiam nawigacje według śladu.
W eTrexie jest podobnie:
1084.png
1088.png
1093.png
Niestety :arrow: po wznowieniu nawigacji do punktu (skrzynki, trasy, etc.) tracimy znaczniki wzniesień i spadków dla śladu.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
epkchmiele
Bywalec

Post autor: epkchmiele »

Jest to tracone i w Oregon bo licznik i profile przejmują trasę. Tylko ciekawe do czego coś takiego, jak to wykorzystać? Ewidentnie widać że trasa ma priorytet. Gdyby odwrotnie było to miało by sens,chyba.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

epkchmiele pisze:Jest to tracone i w Oregon bo licznik i profile przejmują trasę. Tylko ciekawe do czego coś takiego, jak to wykorzystać? Ewidentnie widać że trasa ma priorytet. Gdyby odwrotnie było to miało by sens,chyba.
Niewiadomo czym kierowali się programiści Garmina że odeszli od dawnej koncepcji nawigacji po śladzie.
Paweł. Nie wiem czy wiesz jak to wyglądało?
Posłużę się tu przykładem z Rino (odbiornik zbliżony do Etrexa Visty HCX):

Mam żółty ślad TEST biegnący w pobliżu mojej pozycji:
! Załącznik 1.jpg
! Załącznik 1.jpg (54.74 KiB) Przejrzano 5001 razy
W menadżerze śladów:
! Załącznik 5.jpg
! Załącznik 5.jpg (31.54 KiB) Przejrzano 5001 razy
wybieram opcję TrackBack, po czym dostaję pytanie do którego punktu chcę prowadzić nawigację:
! Załącznik 3.jpg
! Załącznik 3.jpg (59.68 KiB) Przejrzano 5001 razy
Może to być punkt START, STOP, ale może to też być dowolny punkt śladu, po czym dostaję kolejne pytanie:
! Załącznik 2.jpg
! Załącznik 2.jpg (51.26 KiB) Przejrzano 5001 razy
Wybierając "wg śladu" GPS prowadzi najpierw do najbliższego punktu śladu, a potem oczywiście po śladzie:
! Załącznik 4.jpg
! Załącznik 4.jpg (55.8 KiB) Przejrzano 5001 razy
Wszystko logiczne, a co ważniejsze - praktyczne. O tym, że wskazania komputera podróży typu: "odległość do celu" są tu prawdziwe, chyba nie muszę wspominać.

Komu to przeszkadzało? :shock: :(
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
epkchmiele
Bywalec

Re: Nawigacja po śladzie - historyczna klasyka

Post autor: epkchmiele »

Dodam, że w przypadku or650 przerwanie nawigacji według trasy w terenie, a następnie wznowienie z pozycji menu mapy, nie spowoduje że trasa dociągnie do kursora. Czyli wygląda to tak, że kursor jest w innej pozycji, a trasa wyznaczona z pozycji w której ją wyznaczyliśmy. Specjalnie oddaliłem się od trasy wcześniej wyznaczonej( bo wiadomo że przy małych prędkościach tak szybko nie przeliczy ponownie) i po wznowieniu nie dociągnęła do kursora. Bezsens, coś im chyba nie wyszło.
ODPOWIEDZ