Garmin Mobile XT na N95 8 GB
Garmin Mobile XT na N95 8 GB
Witam.
Panowie mam zainstalowaną mapkę i programik na N95, pytanko tu do was jeśli mogę.... czy na ekranie w czasie wyświetlania drogi w czasie jazdy i przy obliczaniu widać powinno drogę czyli odległość oraz jakieś znaczki, że trzeba skręcić ewentualnie jakieś informacje oprócz głosu?
otóż w czasie jazdy nie oblicza mi odległości do celu przynajmniej nigdzie nie widać jeśli można to jakoś zmienić by na panelu głównym będzie można to uaktywnić to proszę ślicznie o info...
Dziękuję.
Panowie mam zainstalowaną mapkę i programik na N95, pytanko tu do was jeśli mogę.... czy na ekranie w czasie wyświetlania drogi w czasie jazdy i przy obliczaniu widać powinno drogę czyli odległość oraz jakieś znaczki, że trzeba skręcić ewentualnie jakieś informacje oprócz głosu?
otóż w czasie jazdy nie oblicza mi odległości do celu przynajmniej nigdzie nie widać jeśli można to jakoś zmienić by na panelu głównym będzie można to uaktywnić to proszę ślicznie o info...
Dziękuję.
Re: Garmin Mobile XT na N95 8 GB
Tak. Strzałka zaznaczająca manewr skrętu.gajesio pisze:czy na ekranie w czasie wyświetlania drogi w czasie jazdy i przy obliczaniu widać powinno drogę czyli odległość oraz jakieś znaczki, że trzeba skręcić ewentualnie jakieś informacje oprócz głosu?
Oblicza, tylko skubany nie pokazuje. Da się to zobaczyć ale jest mocno upierdliwegajesio pisze:otóż w czasie jazdy nie oblicza mi odległości do celu przynajmniej nigdzie nie widać
Nie można.gajesio pisze:jeśli można to jakoś zmienić by na panelu głównym będzie można to uaktywnić to
Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Re: Garmin Mobile XT na N95 8 GB
Nuvi też nie pokazuje, ale marudziłem tylko przez pierwsze 1000 kmwojtek pisze:Oblicza, tylko skubany nie pokazuje. Da się to zobaczyć ale jest mocno upierdliwe![]()
Potem okazało się, że przyklejona na panelu nawigacji informacja o godzinie przybycia do celu jest znacznie cenniejsza, niż - odległość. Zwłaszcza gdy stoi się w korkach i widać jak godzina dojazdu do celu oddala się coraz bardziej .....
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Zgadza się, ja często odpalam garmina mimo, że jest zbędny nawigacyjnie ale pokazuje kiedy tak mniej więcej będę na miejscu. Jeśli nie ma jakiejś dramatycznej przebudowy/korków/niespotykanych warunków typu lód to nawet dość trafnie przewiduje.GPS Maniak pisze:okazało się, że ... informacja o godzinie przybycia do celu jest znacznie cenniejsza, niż - odległość
O ile mniejsze ryzyko komunikatu powitalnego ".... no tak jak zwykle spóźniony ...."
Ja akurat wykorzystuję, przynajmniej wiem na jak długo mam spokójPouchX pisze:info "ZWROT ZA" jak dla mnie jest do d..y
Wystarczyłoby skopiować rozwiązanie ze Streetpilotów cXXX, na ekranie komputera w jednym z kółek.PouchX pisze:Tam właśnie powinna być całkowita odległość do celu.
Pozdr
Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Pamiętam, że ostatnio przy browarku z pmcompem (a propos: w środę Piotr będzie znowu w Poznaniu, zatem pijemyPouchX pisze:Ale info "ZWROT ZA" jak dla mnie jest do d..y. Tam właśnie powinna być całkowita odległość do celu.
Poważnie - brak informacji o odległości do kolejnego zwrotu byłby dla mnie porażką.
Pozdrawiam Lechu
lub chocby z innych Garminow, gdzie mozna wybrac ile pol ma byc wyswietlane na ekranie i co w kazdym ma byc... i wtedy do wybory: za ile m skret, km do celu...wojtek pisze:Wystarczyłoby skopiować rozwiązanie ze Streetpilotów cXXX, na ekranie komputera w jednym z kółek.
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Żartujesz? Chesz żeby statystyczny Smith, czy jego 16-to letnia córka Betty musieli się męczyć i wymyślać co jest lepsze?Bas pisze:lub chocby z innych Garminow, gdzie mozna wybrac ile pol ma byc wyswietlane na ekranie i co w kazdym ma byc...
To jest urządzenie typu: Włącz i jedź. Koniec kropka
Pozdrawiam Lechu
A ile Garmin się musiał namęczyć, żeby z firmowego oprogramowania usunąć te wszystkie zbyt wymagające funkcje. A i tak co chwila programista się pomyli i pojawia się nieproszony tracklog albo kółko błedu odbiornika:

Ale są także sukcesy. Udało się w większości typów nuvi usunąć strzałkę kompasu a ostatnio nawet skalę mapy przy nawigacji 2D.

Ale są także sukcesy. Udało się w większości typów nuvi usunąć strzałkę kompasu a ostatnio nawet skalę mapy przy nawigacji 2D.
hehe, cudownie:) ten styl lubie:)popej pisze:A ile Garmin się musiał namęczyć, żeby z firmowego oprogramowania usunąć te wszystkie zbyt wymagające funkcje (...)
naprrawde, upierdliwy jest brak skali (podstawa przeciez!), i jako czlek uczacy sie nawigacji na 60cs brak mi mozliwosci "sotrojenia" pol, ale coz... i tak jest fajnie, bo nie potrzeba zazwyczaj, w podrozy, dodatkowych kabli (bo aku wytrzymuje bardzo dlugo), i nawigacja nawiguje poprawnie (najbardziej podoba mi sie chyba to, ze przystosowuje sie do predkosci sredniej ktora faktycznie sie jezdzi, wiec po kilu przejazdach oblicza bardzo realistycznie czas przybycia)
Pozdrawiam, Michal
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
- ootomaszoo
- Początkujący
Czy ktoś wie gdzie GMXT zapisuje ślady ? Ponieważ moja 670 nie ma możliwości zapisu śladów uzbroiłem się właśnie w GMXT na N95 8G. Niestety ni jak MS nie chce mi wczytać zapisanych śladów na N95. Wpadłem na pomysł, aby wyciągnąć je ręcznie do Mapedita, ale nie widzę ich w katalogu garmina, a w aplikacji siedzą ślady jak byk. Chcę się bardziej przyczynić do projektu UMP, ale z moją 670 co najwyżej mogę dodawać tylko POI i proste odcinki dróg z prostymi krzyżówkami 
DNX5280BT / NUVI 670 FM
To nieważne. Ściągasz je mapsourcem. Dla celów ump ustaw najwyższą (nie pamiętam jak się nazywa) gęstość i wyłącz przyciąganie do drogi. A jeszcze lepiej uruchom na N95 program spotstracker - jest tu - on może zapisywać co sekunda i super nadaje się jako po prostu logger.ootomaszoo pisze:Czy ktoś wie gdzie GMXT zapisuje ślady ?
Artur
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
A w ogóle MS widzi N95?ootomaszoo pisze: Niestety ni jak MS nie chce mi wczytać zapisanych śladów na N95 ...
Instalowałeś GMXT z tego samego PC, na którym jest MS?
Gdy w dawnych czasach bawiłem się pocketem z GarminQue, a instalację GarminQue robiłem "bokiem" - bez oryginalnej instalki - MS też nie widział pocketa jako Garmina i trzeba było grzebnąć w rejestrze żeby współpracę aktywować.
Wówczas potrzebny był taki wpis:

Jak to wygląda z GMXT, tego nie wiem.
Pozdrawiam Lechu
- ootomaszoo
- Początkujący
mapsourcem nie ściągniesz
U mnie ściąganie nie działa.
Działa za to Narzędzia/Zarządzanie Moimi Danymi/Zarządzaj
Export GPX
W katalogu garmin pojawi się pliczek current.gpx
Teraz jeszcze należy czymś zmienić wszystkie przecinki na kropki i można wgrywać do mapedit
Niestety trzeba to robić dosyć często, najlepiej przed wyjściem z programu.
Już ileś razy garmin włączył mi się z wyczyszczonymi ustawieniami i śladami.
Moża wytne kilka map, bo teraz mam ump, ump szlaki, gpmapa i topo...
Działa za to Narzędzia/Zarządzanie Moimi Danymi/Zarządzaj
Export GPX
W katalogu garmin pojawi się pliczek current.gpx
Teraz jeszcze należy czymś zmienić wszystkie przecinki na kropki i można wgrywać do mapedit
Niestety trzeba to robić dosyć często, najlepiej przed wyjściem z programu.
Już ileś razy garmin włączył mi się z wyczyszczonymi ustawieniami i śladami.
Moża wytne kilka map, bo teraz mam ump, ump szlaki, gpmapa i topo...