Garmin Fenix 3

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: Spider, Magnoom, GPS Maniak

Re: Garmin Fenix 3

Postprzez jokerrrrr » Wt, 29 lis 2016 22:07

Mam pewien problem od kilku dni zauważyłem że mój fenix nie wibruje podczas powiadomień, wcześniej wszystko było ok, w ustawieniach teoretycznie jest włączone, w sofcie coś skopali? Też tak macie, bo nie wiem czy oddawać na gwarancje?
jokerrrrr
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Śr, 09 lis 2016 12:12

Re: Garmin Fenix 3

Postprzez jachu76 » Cz, 01 gru 2016 13:06

Witam, u mnie wibruje tak jak powinno
jachu76
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pt, 21 lis 2008 23:27

Re: Garmin Fenix 3

Postprzez Rogeros » So, 24 gru 2016 1:40

Mam pytanie do użytkowników Fenixa 3 bez HRM. Otóż przesiadłem się na niego z mojego vivoactive i co tu dużo mówić jestem bardzo zawiedziony czasem działania na baterii w trybie zegarka i BT. Mój poprzedni garmin trzymał lekko 7 dni bez aktywności GPS więc po Fenix 3 spodziewałem się co najmniej dwukrotnie lepszego wyniku. Tymczasem 7 do 8 dni to jest chyba Max. 10% baterii na dobę leci jak nic. Czy mam jakiś zepsuty egzemplarz czy tak parszywie krotko to działa ?
Rogeros
 
Posty: 16
Dołączył(a): N, 05 cze 2016 17:30

Re: Garmin Fenix 3

Postprzez GPS Maniak » Wt, 27 gru 2016 8:48

Rogeros napisał(a):10% baterii na dobę leci jak nic

Z tego co widzę na Forum Garmina, zdarzają się takie przypadki. Z reguły wystarczy restart bądź reset zegarka, który wyłącza jakieś "ukryte" i zbędne, a jednocześnie prądożerne procesy.

Jeżeli chodzi o mojego F3. W "normalnym", codziennym użytkowaniu, tzn. bez podłączonych czujników HR i Tempe, ale z niestandardową tarczą zegarka (cyferblat z CIQ) i włączonym śledzeniem aktywności - zużycie prądu waha się w granicach 3-5%/dobę. Gdy włączę BT i sparuję zegarek ze smartphonem zużycie - jak mi się wydaje - idzie nieznacznie w górę. Tu jednak nie podam jednak żadnych konkretnych liczb, bo nie używam "sparowania" dłużej niż 2-3 godziny dziennie.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin Fenix 3

Postprzez goose » Wt, 27 gru 2016 12:00

Rogeros napisał(a):Mój poprzedni garmin trzymał lekko 7 dni bez aktywności GPS więc po Fenix 3 spodziewałem się co najmniej dwukrotnie lepszego wyniku. Tymczasem 7 do 8 dni to jest chyba Max.


Witam. Dość optymistyczne prognozy Miałeś :shock: :D Jeśłi wytrzyma ten tydzień przy włączonym BT i aktywnościach z GPS to taki wynik powinien Cie zadowalać, użytkujemy z żona dwa F3 (ja szary model, żona White/Rose Gold), oboje jako podstawowy zegarek ja też 3-4 razy w tygodniu też jestem "aktywny" z GPS (bieg, rower) lub na basenie i mój zegarek wyciąga jakieś 5-6 dni na jednym ładowaniu że tak napiszę, żona mniej używa GPS'u i czas pracy zegarka to około 9-10 dni . Oboje używamy różnych tarcz, ale nie sadzę choć nie zastanawiałem się nad tym czy ma to wpływ na baterię. Na dwa tygodnie bym nie liczył :)

Dodam że oboje wyłączamy zegarek na noc.
Pozdrawiam Tomek

Nadgarstek: Fenix 5X Miałem:Fenix 3, Fenix 2, Vivosmart, Vivosmart HR
Na drodze: Nuvi 3790
Na szlaku, rowerze: eTrex Touch 35+Topo PL+VeloMap
Romawiam: Xiaomi Redmi Note 4
Avatar użytkownika
goose
Bywalec
 
Posty: 102
Dołączył(a): Śr, 28 sty 2015 8:27
Lokalizacja: Przeźmierowo

Re: Garmin Fenix 3

Postprzez dominiq » Wt, 10 sty 2017 19:29

Witam!

Mam problem ze wskazaniem wysokości w moim Fenixie 3 HR. Problem występuję od wersji oprogramowania 4.0, aktualizacja do 4.2 nie rozwiązała go. Zegarek błędnie podaje wysokość. Po kalibracji wg. GPS w czasie treningu potrafi pokazać wysokość np. 2000m, do tego pokazuje nierealne ciśnienie. Czasem jest troszkę lepiej, ale nadal błędnie. Nawet jak wpiszę ręcznie wysokość to po jakimś czasie pokazuje wartości z kosmosu. Teraz na przykład piszę do Was z wysokości 3871m. Podczas treningu, gdzie kończę i zaczynam w jednym miejscu potrafi pokazać kilkadziesiąt m różnicy pomiędzy startem a metą, a wysokość jest przecież ta sama. Jak porównuje wykresy z Fenixów moich znajomych, z którymi trenuje to w ich przypadku wskazania wysokości są idealne.
GPS działa dobrze, Glonass jest włączony. Kilkakrotnie przywracałem ustawienia fabryczne. Nic to nie dało. Ktoś miał taki problem? Zaczyna się sezon startów, więc zegarek jest mi potrzebny.
Pisałem do Garmina, odpisali, że mam czekać na aktualizacje, ale nie wiedzą kiedy to nastąpi. A może spróbować reklamować? Zegarek kupiony w eAzymut.

Poniżej wykres. Mój zielony, różowy Kolegi. Pomiary podczas wspólnego biegu, zegarek był kalibrowany przed treningiem.

http://i.imgur.com/5e0Mjd8.jpg
dominiq
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): Wt, 10 sty 2017 19:20

Re: Garmin Fenix 3

Postprzez borek83 » Cz, 19 sty 2017 11:55

Witam. Mam pytanie odnośnie fukcji smart : gdy dostane sms pokazuje mi nazwę kontaktu z tel, jednak gdy dzwoni to pokauje tylko numer tel, czy tak ma to wyglądać?
borek83
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Śr, 11 sty 2017 0:04

Re: Garmin Fenix 3

Postprzez Piotreb1740 » N, 29 sty 2017 19:55

Witam serdecznie.
Czy jest możliwość zaznaczenia jednego z pól w aplikacji bieganie jako szacowany czas na określonym dystansie np.10km itd.
Pozdrawiam
Piotreb1740
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): N, 29 sty 2017 19:51

Re: Garmin Fenix 3

Postprzez lao » Wt, 21 mar 2017 23:27

Witam
Gdy synchronizuję zegarek przez wi-fi, znajduje sieć i przesyła dane. Po zakończeniu synchronizacji wyskakuje komunikat "Transfer zakończony (błąd 1 pliku)"
Jeszcze tydzień temu też czasem się tak działo, ale po synchronizacji przez kabelek usb i po ponownej synchronizacji przez wi- fi było ok.
Teraz niestety cały czas wyskakuje ten błąd przy wi-fi, lecz raczej wszystkie ruchy i aktywności przesyła. Co możne być przyczyną takiego błędu....?
Garmin Fenix3 HR
lao
Newbie
 
Posty: 3
Dołączył(a): Wt, 21 mar 2017 22:50
Lokalizacja: małopolska

Re: Garmin Fenix 3

Postprzez GPS Maniak » Wt, 21 mar 2017 23:37

Też tak miałem i też nie doszedłem do tego o co chodzi :(
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin Fenix 3

Postprzez dominiq » Cz, 20 kwi 2017 7:59

Witam,

Mam pytanie odnośnie baterii. Czy ktoś wie jaki wpływ na żywotność baterii mają włączony Glonass oraz pas do pomiaru tętna? Producent deklaruje 20h w przypadku Fenix3HR i nie wiem czy faktycznie tyle wytrzyma? Planuję bieg ultra, który może zając nawet 16h. Ma ktoś doświadczenie z tak długimi treningami? Można w jakiś sposób oszukać zegarek, aby podczas aktywności go podładować?
dominiq
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): Wt, 10 sty 2017 19:20

Re: Garmin Fenix 3

Postprzez GPS Maniak » Cz, 20 kwi 2017 9:18

Z powerbankiem podczas trwania aktywności nie powinno być problemów. Wystarczy zmienić w ustawieniach tryb pracy USB (wyłączyć pamięć masową), żeby - podczas ładowania - zegarek zachował 100% funkcjonalność.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Garmin Fenix 3

Postprzez dominiq » Cz, 20 kwi 2017 11:44

GPS Maniak napisał(a):Z powerbankiem podczas trwania aktywności nie powinno być problemów. Wystarczy zmienić w ustawieniach tryb pracy USB (wyłączyć pamięć masową), żeby - podczas ładowania - zegarek zachował 100% funkcjonalność.

Wspaniała wiadomość, nie wpadłem na to. Dzięki wielkie!

Edit:
Mam przy okazji jeszcze jedno pytanie. Mam problem w swoim Garminie z poprawnym wskazaniem wysokości oraz ciśnienia. Odesłałem nawet do serwisu (Azymut), ale serwis rozłożył ręce i twierdzi, że to wina oprogramowania. I tak czekam na aktualizację od grudnia :roll: Wiadomo coś o nowym sofcie? Ewentualnie mogę się uprzeć, żeby wymienili zegarek na inny egzemplarz?
dominiq
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): Wt, 10 sty 2017 19:20

Re: Garmin Fenix 3

Postprzez Marko » Cz, 20 kwi 2017 11:49

dominiq napisał(a): Ewentualnie mogę się uprzeć, żeby wymienili zegarek na inny egzemplarz?

Możesz się uprzeć i wtedy są dwie możliwości: (1) dostaniesz nowy, ale chyba nadal Fenix 3, albo (2) dostaniesz egzemplarz "refurbished".
Sugeruję kalibrację wysokości przed wycieczką.
eTrex 30x Epix Virb Tempe
Avatar użytkownika
Marko
Bywalec
 
Posty: 6075
Dołączył(a): Pt, 12 wrz 2008 10:18
Lokalizacja: Skoczów

Re: Garmin Fenix 3

Postprzez dominiq » Cz, 20 kwi 2017 11:54

Obojętnie na jaki wymienią, ważne, żeby działał poprawnie.

Kalibruję za każdym razem (ręcznie lub poprzez GPS) ale podczas aktywności wysokościomierz i tak głupieje. Czasem potrafi wskoczyć na kilka tysięcy metrów.
dominiq
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): Wt, 10 sty 2017 19:20

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości