Polskie góry. Błędy Topo_Pl_100 - jak zgłaszać poprawki.

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Polskie góry. Błędy Topo_Pl_100 - jak zgłaszać poprawki.

Post autor: GPS Maniak »

Generalnie mam to co chciałem :D Tzn. Topo_Pl_100 "prawie" w 100% zaspokaja moje potrzeby. W związku z powyższym od dobrych kilku miesięcy nie rozwijam już swojej mapy w sensie terytorialnym (*), koncentrując się na jej poprawianiu i udoskonalaniu. Nadszedł zatem czas aby wszystkich zaintersowanych zaprosić do współpracy w udoskonalaniu Topo_Pl_100.

Nie ukrywam, że najchętniej nanoszę poprawki dla południowo - wschodniej części Polski - zwłaszcza dla Bieszczad czy Beskidu Niskiego ale także inne góry są bliskie mojemu sercu. Niestety. Znane chyba wszystkim kłopoty czasowe powodują, że dane dla innych regionów będą uwzględnianiane w drugiej kolejności, za co z góry przepraszam.

--------------------------------------------

Krótkie FAQ - jak pomóc w poprawianiu Topo_Pl_100.

1. Na początek przypominam główne założeniach mapy:
- mapa ma służyć piechurom poza terenem zurbanizownymi, a co za tym idzie nie będę się bawił w "dopieszczanie" ulic w Poznaniu czy w Sanoku. Od tego jest UMP_Pl czy GPMapa_Topo.
- błędy w lokalizacji szlaku/drogi rzędu 20-30m nie są dla mnie błędami
- mapa posiada dość znaczne uproszczenia w kategoryzacji dróg, zatem proszę mieć na uwadze, że zarówno dobra asfaltówka jak też szutrowa stokówka - obie gwarantujące bezpieczny powrót do cywilizacji, nawet po oberwaniu chmury "przy świetle księżyca" (bez używania latarki) - są dla mnie tak samo ważne.
2. Nie interesują mnie dane, które gdybym chciał mógłbym wyciągnąć z UMP-a. Zwłaszcza bankomaty, kina etc są dla mnie mało interesujące.
3. A co mnie interesuje? I w jakiej postaci?

Ideałem są ślady, które są pocięte na kawałki (bądź podzielone waypointami) odpowiadające konkrentym warunkom. np. dane podesłane z takimi opisami

Szlaki:

* szlak czerwony - ścieżka w lesie
* szlak czerwony - droga gruntowa polna/leśna
* szlak czerwony - droga utwardzona (szutrowa, kamienna, asfaltowa)

Drogi bez szlaków:

* szedłem bez ścieżki (to co na mapie Bieszczad pojawia się jako "track GPS" - znaczy można przejść, ale lepiej na spacer nie zabierać małego dziecka)
* ścieżka
* droga gruntowa polna/leśna
* droga utwardzona (szutrowa, kamienna, asfaltówka)

To ideał. Nie każdy ma jednak czas i chęci żeby bawić się w takie opisy/podziały, zatem każdy ślad mile widziany. Tyle, że wówczas takie dane muszę konfrontować z mapą papierową, co może pociągać za sobą popełnienie pewnych błędów oraz opóźnienia w naniesieniu poprawek.

Jeżeli chodzi o POI to - jak widać z mojej mapy - interesują mnie takie lokalizacje:
* skrzyżowania szlaków i odejścia szlaków z drogi "w las"
* szczyty/przełęcze
* jaskinie
* źródła
* miejsca odpoczynku (ławeczki/schrony)
* PKS/PKP
* schroniska
* pensjonaty i agroturystyka
* kościoły/cerkwie z podziałem na nowe i zabytkowe
* cmentarze/mogiły zwłaszcza związane z historią/wojnami/powstaniami
* krzyże i kapliczki przydrożne
* ruiny i ciekawe zabytki
* punkty widokowe

4. Ślady i waypointy (format gdb lub gpx) proszę podsyłać na gps_małpa_gpsmaniak.com

Uwaga!
1. Lojalnie uprzedzam, że publikowana przeze mnie "lista płac" (lista osób współpracujących) nie obejmuje osób podsyłających pojedyńcze tracki i waypointy, zatem zgłaszając takie informacje robisz to w 100% bezimiennie.
2. Proszę pamiętać, że tu chodzi o autentyczne poprawianie mapy. Zatem proszę podsyłać wyłącznie dane zweryfikowane w terenie. Tzn. własne ślady i waypointy, a nie dane pochodzące z wektoryzacji map papierowych czy wygenerowane z komercyjnej GPMapy_Topo.

---------------------
*) Uwaga o nie rozwijaniu terytorialnym mapy dotyczy arkuszy wykonanych od A do Z przeze mnie. Zapewne już nie pojawią się w Topo_PL_100 nowe arkusze wykonane wyłącznie moimi siłami. Natomiast w Topo_Pl_100 znajdzie się wiele ciekawych regionów wykonanych przez kolegów. Tu kolejne zaproszenie do współpracy: jeżeli jesteś autorem mapy odpowiadającej ogólnemu określeniu "mapa turystyczna" a zwłaszcza "mapa turystyczna dla piechura" i mapa ta obejmuje obszar będący w Topo_Pl_100 białą plamą, albo obszar, który w Topo_Pl_100 jest mapą wykonaną jako "light" (bez treści turystycznej) i nie masz nic przeciwko publikacji tej mapy (dokładniej: wykorzystaniu danych mapowych) w ramach projektu Topo_Pl_100 daj znać, że wyrażasz zgodę. Podaj link do mapy oraz informację jaką mam umieścić na "liście płac" :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
cichy_men
Początkujący

Post autor: cichy_men »

Nie wiem czy to odpowiednie miejsce na taki wpis ale ostatnio dokładnie przyjrzałem się np okolicy Babiej Góry. W arkuszu tym jest bardzo dużo różnych ścieżek itp. Nie że zgłaszam to jako błąd, ale chodzi o to że w miejscach gdzie są szlaki dodatkowo są też te ścieżki tylko przesunięte trochę (nawet ok 100m). Dokładniejsze są szlaki (wg śladu). Chodzi mi tylko o to że raczej ujemnie wpływa to na czytelność mapy i pewnie na szybkość jej odświeżania także. Podejrzewam że to z jakiegoś innego źródła było robione czy coś.
Jeśli już była o tym mowa lub powinienem w innym temacie to napisać to przepraszam.
Pozdrawiam
Jaro (cichy_men)

60CSx + CNE NT 2009 + inne
Moja galeria
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

cichy_men pisze:Chodzi mi tylko o to że raczej ujemnie wpływa to na czytelność mapy ...
Akurat jest zupełnie odwrotnie :D

Przy czym piszę o sytuacji gdzie świadomie i z rozmysłem przesunąłem szlaki względem drogi/ścieżki. Jeżeli szlaki nie są przesunięte, to przy zoom=300/200/120m widzisz albo szlak albo drogę (tak wyświetla to odbiornik), co zdecydowanie pogarsza jakość informacji jaką niesie ze sobą mapa. Czyli w sumie masz .... gorszą czytelność mapy :wink: Odsunięcie szlaku od drogi (podobnie jak na mapach papierowych) np. o 50m, powoduje, że taka mapa staję się zdecydowanie bardziej czytelna i klarowna, a w sumie i tak wiadomo o co chodzi.

W okolicach Babiej sytuacja jest jednak nieco inna. To nie jest moja celowa działalność, ale tak jak słusznie zauważyłeś wynik zastosowania różnych źródeł. Na to niewiele mogę poradzić :cry:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
mkotl
Nowy

Re: Polskie góry. Błędy Topo_Pl_100 - jak zgłaszać poprawki.

Post autor: mkotl »

Próbuję zainstalować TOPO_Pl_100 na komputerze (Win 2000, MapSource 6.14.1)

Podczas instalacji program pyta mnie o jakiś plik topo.002 (komunikat widoczny w załączniku).

Co z tym można zrobić. Czy plik topo.002 jest rzeczywiście do czegoś potrzebny.
Załączniki
SP2BZW

Post autor: SP2BZW »

możesz mieć problem... IMHO autor (jak zresztą zdecydowana większość) używa WIN XP i MS 6.13 :(
pocio
Bywalec

Post autor: pocio »

pytanie podstawowe ile ma sciagniety plik z mapą.(sprawdź czy tyle samo ma plik który ściągałeś, chcialeś sciagnąć.) Taki przypadek występuje jezeli z jakichś powodów sciągnie Ci sie nie cały plik. Instalacja ruszy ale taki błąd a w zasadzie rządanie sie pojawi. Miałem cos takiego na XP więc raczej to nie problem systemu.
połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama
pozdrawiam
pocio
B&K Herbapol rowerowanie.pl
Edge 705; Nuvi 1200T
mkotl
Nowy

Post autor: mkotl »

Dzięki za podpowiedź. Wielkość pliku mi się zgadzała, ale sprawdziłem jeszcze raz - brakowało 30 bajtów :).
Teraz instaluje się OK.
Alo-B-c
Nowy

Post autor: Alo-B-c »

Witam serdecznie! Mam pytanie następujące - czy ślady/punkty) z Nuviego 200, nadają się, czy urządzenie to jest zbyt niedokładne na potrzeby TOPO. (Oczywiście ślady w formacie jak dla UMP)
Pozdrawiam
Nuvi 200
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

Jeśli ślady te nie były przyciągane do dróg i ich punkty są w miarę gęsto to będą pomocne.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Alo-B-c
Nowy

Post autor: Alo-B-c »

No chyba gęste - średnia prędkość od 7 do 12 km/h :) . Postaram się pozbierać ślady po arkuszu Izerskim, ponanoszę punkty oznaczone fizycznie na trasie, oraz zimowe oznaczenia dla biegaczy - gdyby po nich dało się routować trasy - raj dla ludzi na biegówkach! Przez kilka weekendów trochę pozbieram i wyślę. A ślad nie jest przyciągany do trasy.
Pozdrawiam!
Nuvi 200
Awatar użytkownika
szy
Bywalec

Post autor: szy »

Maniaku,

Czy niedokładności rzędu małych kilkuset (200?) metrów w przebiegu szlaku kwalifikują się
do zawracania Ci głowy?

Z pobieżnego przejrzenia śladów z kilku dni na rowerze po Niskim, najbardziej w oko wpadła
mi Rotunda ze szlakiem zaznaczonym chyba zupełnie 'na oko'.

Słać, czy nie zawracać gitary? :]

Szy.
Obrazek
Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce i w Europie
Obserwuj na Facebooku i na Instagramie
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

szy pisze:Czy niedokładności rzędu małych kilkuset (200?) metrów w przebiegu szlaku kwalifikują się
do zawracania Ci głowy?
Kawlifikują się :D
Pozdrawiam Lechu

piotrplp
Początkujący

Post autor: piotrplp »

Witam,

przesłałem z dwa tygodnie temu ślad z Beskidu Małego na mail'a. Wiem, że kiedyś był kłopot z odpowiedzią na mój adres, dlatego chciałem spytać czy dotarło i czy się przyda.

Pozdrawiam !

Piotr L.
SP2BZW

Post autor: SP2BZW »

Lechu jest w Lesku i cieszy się brakiem internetu :mrgreen: powróci na przyszły weekend...
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

piotrplp pisze:przesłałem z dwa tygodnie temu ślad z Beskidu Małego na mail'a.
W maju nic na temat Beskidu Małego nie wpłynęło :oops:
Pozdrawiam Lechu

ODPOWIEDZ