Nie ukrywam, że najchętniej nanoszę poprawki dla południowo - wschodniej części Polski - zwłaszcza dla Bieszczad czy Beskidu Niskiego ale także inne góry są bliskie mojemu sercu. Niestety. Znane chyba wszystkim kłopoty czasowe powodują, że dane dla innych regionów będą uwzględnianiane w drugiej kolejności, za co z góry przepraszam.
--------------------------------------------
Krótkie FAQ - jak pomóc w poprawianiu Topo_Pl_100.
1. Na początek przypominam główne założeniach mapy:
- mapa ma służyć piechurom poza terenem zurbanizownymi, a co za tym idzie nie będę się bawił w "dopieszczanie" ulic w Poznaniu czy w Sanoku. Od tego jest UMP_Pl czy GPMapa_Topo.
- błędy w lokalizacji szlaku/drogi rzędu 20-30m nie są dla mnie błędami
- mapa posiada dość znaczne uproszczenia w kategoryzacji dróg, zatem proszę mieć na uwadze, że zarówno dobra asfaltówka jak też szutrowa stokówka - obie gwarantujące bezpieczny powrót do cywilizacji, nawet po oberwaniu chmury "przy świetle księżyca" (bez używania latarki) - są dla mnie tak samo ważne.
2. Nie interesują mnie dane, które gdybym chciał mógłbym wyciągnąć z UMP-a. Zwłaszcza bankomaty, kina etc są dla mnie mało interesujące.
3. A co mnie interesuje? I w jakiej postaci?
Ideałem są ślady, które są pocięte na kawałki (bądź podzielone waypointami) odpowiadające konkrentym warunkom. np. dane podesłane z takimi opisami
Szlaki:
* szlak czerwony - ścieżka w lesie
* szlak czerwony - droga gruntowa polna/leśna
* szlak czerwony - droga utwardzona (szutrowa, kamienna, asfaltowa)
Drogi bez szlaków:
* szedłem bez ścieżki (to co na mapie Bieszczad pojawia się jako "track GPS" - znaczy można przejść, ale lepiej na spacer nie zabierać małego dziecka)
* ścieżka
* droga gruntowa polna/leśna
* droga utwardzona (szutrowa, kamienna, asfaltówka)
To ideał. Nie każdy ma jednak czas i chęci żeby bawić się w takie opisy/podziały, zatem każdy ślad mile widziany. Tyle, że wówczas takie dane muszę konfrontować z mapą papierową, co może pociągać za sobą popełnienie pewnych błędów oraz opóźnienia w naniesieniu poprawek.
Jeżeli chodzi o POI to - jak widać z mojej mapy - interesują mnie takie lokalizacje:
* skrzyżowania szlaków i odejścia szlaków z drogi "w las"
* szczyty/przełęcze
* jaskinie
* źródła
* miejsca odpoczynku (ławeczki/schrony)
* PKS/PKP
* schroniska
* pensjonaty i agroturystyka
* kościoły/cerkwie z podziałem na nowe i zabytkowe
* cmentarze/mogiły zwłaszcza związane z historią/wojnami/powstaniami
* krzyże i kapliczki przydrożne
* ruiny i ciekawe zabytki
* punkty widokowe
4. Ślady i waypointy (format gdb lub gpx) proszę podsyłać na gps_małpa_gpsmaniak.com
Uwaga!
1. Lojalnie uprzedzam, że publikowana przeze mnie "lista płac" (lista osób współpracujących) nie obejmuje osób podsyłających pojedyńcze tracki i waypointy, zatem zgłaszając takie informacje robisz to w 100% bezimiennie.
2. Proszę pamiętać, że tu chodzi o autentyczne poprawianie mapy. Zatem proszę podsyłać wyłącznie dane zweryfikowane w terenie. Tzn. własne ślady i waypointy, a nie dane pochodzące z wektoryzacji map papierowych czy wygenerowane z komercyjnej GPMapy_Topo.
---------------------
*) Uwaga o nie rozwijaniu terytorialnym mapy dotyczy arkuszy wykonanych od A do Z przeze mnie. Zapewne już nie pojawią się w Topo_PL_100 nowe arkusze wykonane wyłącznie moimi siłami. Natomiast w Topo_Pl_100 znajdzie się wiele ciekawych regionów wykonanych przez kolegów. Tu kolejne zaproszenie do współpracy: jeżeli jesteś autorem mapy odpowiadającej ogólnemu określeniu "mapa turystyczna" a zwłaszcza "mapa turystyczna dla piechura" i mapa ta obejmuje obszar będący w Topo_Pl_100 białą plamą, albo obszar, który w Topo_Pl_100 jest mapą wykonaną jako "light" (bez treści turystycznej) i nie masz nic przeciwko publikacji tej mapy (dokładniej: wykorzystaniu danych mapowych) w ramach projektu Topo_Pl_100 daj znać, że wyrażasz zgodę. Podaj link do mapy oraz informację jaką mam umieścić na "liście płac"