Strona 2 z 5

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

PostNapisane: Cz, 04 mar 2010 16:47
przez Magnoom
abraszek napisał(a):Widziałem w tym wątku, że kolega PouchX dokonał spolszczenia, chciałbym więc dowiedzieć się jak to się robi czy też wręcz poprosić kolegę o pomoc, podpowiedź jak tego dokonać.
Jest to kwestia poprawek firmware (oprogramowania wewnętrznego) urządzenia. Podobno prosta sprawa jeśli się zna trochę edytory HEX i wie gdzie szukać i co zmienić... ja jednak jestem w tym ciemny... a PouchX tego firmware nie publikuje.
abraszek napisał(a):Interesuje mnie też sprawa map. Jak wbudować w urządzenie mapę określonego obszaru , w wypadku mojego "pana karpiowego" np jakiegoś konkretnego akwenu. A może nie warto się rozdrabniać i po prostu powinno się pozyskać mapę Polski by na niej odnaleźć interesujący mnie obszar? No a jeśli już to jak ją "zapuścić"? Ale czy wówczas dokładność będzie zadowalająca? Wiem, że Astro korzysta z map zapisanych na karcie pamięci. Czy ktoś mógłby mnie poinstruować co i jak zrobić? Za wszelkie wskazówki i porady będę wdzięczny.
Mapy generalnie wgrywa się do Astro na jego kartę pamięci do katalogu /garmin.
Można wgrywać gotowe pliki gmapsupp.img (np. UMP-pcPL);
Można też korzystać z programu MapSource, który jest zalecany przez Garmina: (MapSource - skąd wziąć ten program? Porada... co i jak.)
Można tez używać innych programów, jak np. SendMap choć tutaj nie mam pewności, czy obsługuje on Astro.

Same mapy poza komercyjnymi i wspomnianą darmową UMP-pcPL można znaleźć w serwisach MapCenter i MapCenter2 przez wyszukiwarkę.

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

PostNapisane: Pn, 23 sie 2010 19:45
przez ledres
Witam serdecznie, tak sie sklada ze tez jestem posiadaczem tego garminka. Spedzam duzo czasu z rodzina i psem na pieszych wedrowkach i astro czesto mi sie przydaje wlasnie po to zeby odnalesc psa lub zone:). Jak zauwazylem oryginalnie posiadam malo dokladne mapy calego swiata tj od Chin po Chile co jest mi niepotrzebne. Za rada/opisem kolegi z postu wyzej zakupilem karte pamieci wrzucilem na nia sciagniete z linkow "mapy Polski" i dalej widze te niedokladne oryginalne mapy. Tu moje pytanie , jak zainstalowac tylko mapy Polski, szlakow turystycznych, topograficzne itd. ktore moge np uzyc podczas wedrowki w naszych tatrach??
Dzieki za pomoc i odpowiedz
pozdrawiam
marian (marian5@wp.pl)

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

PostNapisane: Pn, 23 sie 2010 21:14
przez GPS Maniak
Tatry powiadasz?

To jak kto woli. Pomysły są dwa:
* UMP Topo, albo
* topo_pl_100
Jeżeli chodzi o topo_pl_100 to musisz zainstalować na PC MapSource, po czym
* mapy bierzesz stąd: http://gps.bieszczady.pl/mapy-topo-100.htm
* a wysyłasz je do odbiornika/na kartę tak: http://gpsmaniak.com/new/mapy-wgrywanie.htm#1

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

PostNapisane: Cz, 23 gru 2010 16:28
przez skif
Witam
Chce wyrazić szczególne podziękowanie dla PouchX-a za pomoc w polonizacji menu mojego Garminka!

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

PostNapisane: Wt, 18 paź 2011 9:46
przez skif
Witam
Mam problem. Nie włącza się jeden z moich nadajników DC40. Nastawiony na ładowanie dioda ciągle się pali na niebiesko(powinna pulsować). Nadajnik przeleżał nieużywany cale lato i teraz nie działa. :(

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

PostNapisane: Śr, 19 paź 2011 0:09
przez h007
Prawdopodobnie akumulator w DC40 jest w stanie "głębokiego rozładowania" - przez ładowarkę może być wtedy widziany jako zwarcie. Ładowarka mając zabezpieczenie przeciwzwarciowe nie ładuje akumulatora.

Jeśli tak jest, to rozwiązaniem może być wstępne podładowanie akumulatora z zasilacza.
Spotkałem kilka razy taki przypadek w urządzeniach z akumulatorem Li-Ion.

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

PostNapisane: Śr, 19 paź 2011 20:10
przez skif
h007 napisał(a): podładowanie akumulatora z zasilacza.

A jak to zrobić?

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

PostNapisane: Śr, 19 paź 2011 23:09
przez h007
Zakładam, że nie masz pod ręką zasilacza z regulacją prądu, więc najprościej będzie wykorzystać jakiś dowolny zasilacz o napięciu wyjściowym 5V. Może to być zasilacz od jakiejś aparatury komputerowej lub cokolwiek co może dostarczyć ok. 5V. Potrzebny będzie również rezystor 5-10 Ohm w celu ograniczenia prądu ładowania.

Podłączenie zgodnie ze schematem.

sch2.png
sch2.png (10.92 KiB) Przeglądane 9169 razy

Kilkuminutowe podładowanie powinno wystarczyć. Później należy ładować tradycyjnie.

Ważne.
Akumulator powinien być wyjęty z urządzenia.
Właściwa polaryzacja - nie można zamienić plusa z minusem.

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

PostNapisane: So, 22 paź 2011 0:58
przez skif
A gdyby podłączyć się do oryginalnej ładowarki omijając system, to jak te druciki połączyć? Który z jakim?

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

PostNapisane: Pn, 24 paź 2011 22:16
przez h007
Prościej będzie z zasilaczem 5V i rezystorem, nie znam konstrukcji ładowarki fabrycznej – konkretnie, czy stabilizacja prądu ładowania jest w samej ładowarce, czy w DC40? Bezpośrednie podłączenie tak jak to oznaczyłeś na zdjęciu może być ryzykowne, a nawet niebezpieczne jeśli ładowarka nie ma stabilizacji prądu. Ładowanie akumulatorów litowo-jonowych niewłaściwym prądem może skutkować nawet wybuchem, dlatego proponuję mój schemat.

Nie mając sprzętu przed sobą ciężko mi określić który kolor to + a który –. Jeśli masz drugi działający DC40 proponuję pomierzyć na których przewodach występuje napięcie ładowania. Będzie to ok. 3.7-4.2V przy założeniu, że napięcie znamionowe akumulatora wynosi 3.7V. Później, przy odłączonym aku (tym rozładowanym) należy się podpiąć pod te przewody.

Napięcia proponuję szukać na czterech przewodach czerwony/czarny/żółty/niebieski. Tak na chłopski rozum można stwierdzić, że czerwony to +, czarny to -, ale nie jest to całkowicie pewne. Jeśli masz pod ręką jakiś jakiś multimetr (woltomierz) to łatwo możesz sprawdzić jakie tam jest napięcie podczas ładowania sprawnego DC40.

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

PostNapisane: Śr, 28 gru 2011 17:12
przez skif
Witam
Kupiłem inny akumulator i obroża działa.
Natomiast wystąpił problem z moją drugą obrożą. A mianowicie: nagle się skrócił zasięg działania, traci zasięg już po 70-80 metrach, w ten sam czas i w tym samym miejscu druga obroża działa poprawnie.

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

PostNapisane: Śr, 28 gru 2011 22:33
przez h007
Wszystko jasne - musisz kupić nową obrożę. To jedyne wyjście z sytuacji w twoim przypadku.

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

PostNapisane: Pn, 02 sty 2012 10:16
przez skif
h007 napisał(a):Wszystko jasne - musisz kupić nową obrożę. To jedyne wyjście z sytuacji w twoim przypadku.

Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałeś? Skrócenie zasięgu nastąpiło w innej obroży, naprawiana wymianą akumulatorka działa poprawnie.

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

PostNapisane: So, 07 sty 2012 14:56
przez asandrzej
Temat instalacji map w Garmin Astro, został wydzielony do osobnego wątku.
viewtopic.php?p=136360#p136360

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

PostNapisane: Cz, 05 lip 2012 12:26
przez xrut
Kupiłem astro 220. Ma trzy dostępne języki. Szwedzki norweski i angielski. Czy będę miał duże problemy z skonfigurowaniem odbiornika do obroży , jeśli zakupie ja osobno? Jak czytałem wyżej, na rynek skandynawski śą stosowane inne częstotliwości niż np na amerykański. I jeszcze jedno pytanko. Czy można jakos sprawdzić jaką częstotliwość ma konkretne astro 220.