GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: Spider, Magnoom, GPS Maniak

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez PouchX » Pn, 09 lip 2012 0:09

Nie będzie problemu.
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4502
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez xrut » Pn, 09 lip 2012 9:34

dzięki PouchX.
Teraz jeszcze tylko znaleźć solo dc30/40. Możliwie tanio :)
60csx,astro 220+DC40,nuvi255w
xrut
 
Posty: 18
Dołączył(a): Cz, 04 lut 2010 18:52
Lokalizacja: ostrysz

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez xrut » Cz, 23 sie 2012 23:12

Po długich poszukiwania skusiłem się w końcu na nowe dc40. Mam teraz używane astro 220 na rynek skandynawski i nowe dc40. Sparowanie dc40 z astro 220 poszło pięknie. Dc 40 zaczęło po 2 minutach mrugać tym swoim czerwonym światełkiem, 3 szybkie przerwa 3 szybkie, znaczy złapało satelity. Astro zaczęło mrugać dwoma strzałeczkami w prawym górnym rogu ekranu co 5 sekund , znaczy jest kontakt. Cudo. Załozyłem psu obroże, ten poleciał na drugi koniec działki, a astro pokazuje że pies jest 1m ode mnie. Znaczek dog na ekranie astro ma cały czas pytajnik przy sobie, czyli astro nie wie gdzie jest pies. Nie pokazuje również stanu baterii, komunikacji i gps. Ekran psa wygląda tak jak ten z postu Pouchx'a Obrazek, No nie całkiem bo zamiast Fafik jest Trufla. Astro testowałem solo i porównywałem z moją 60csx, wszystko ok. Nie mam pojęcia co jest nie tak. Może ktoś z Krakowa lub okolic ma podobne urządzenie i zgodziłby się zrobić z moim Astro220 +dc40 mały test. Dojadę gdzie trzeba. A może ktoś wie co trzeba zrobić i skrobnie parę słów.
60csx,astro 220+DC40,nuvi255w
xrut
 
Posty: 18
Dołączył(a): Cz, 04 lut 2010 18:52
Lokalizacja: ostrysz

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez Wojtek Szydlowski » Pt, 24 sie 2012 8:43

może pytanie bardzo banalne, ale... czy wkręciłes do odbiornika antenę?
ja mam wprawdzie ASTRO 320, ale kiedyś - mając chwilowe zaćmienie ;) - nie wkręciłem anteny i przez wiele minut nie mogłem wpaść na to, dlaczego tracę komunikacje z obrożą psa kilka metrów od niego
jest: fenix 5x + Oregon 600 + Astro 320 + 2 x DC50 + tempe + 3 x PL TOPO
było: etrex 30, 62ST, 60CSx, Oregon 450, Vista HCX, Vista CX, Nuvi 200, Nuvi 765T, nuvi 1490T, DC 40, fenix 1, epix
Avatar użytkownika
Wojtek Szydlowski
Bywalec
 
Posty: 1067
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 23:18
Lokalizacja: Warszawa

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez xrut » Pt, 24 sie 2012 8:54

wkręciłem. Sprawdziłem też czy styki anteny, w szczególności ten cieniutkibolec w środku gniazda anteny jest cały, bo to używny sprzęt. Dokładnosci wkręcenia anteny w dc40 nie sprawdzałem, ale to nówka, choc dla pewnościsprawdzę.
Dzięki
60csx,astro 220+DC40,nuvi255w
xrut
 
Posty: 18
Dołączył(a): Cz, 04 lut 2010 18:52
Lokalizacja: ostrysz

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez Magnoom » Pt, 24 sie 2012 11:58

Czy oba odbiorniki miały szanse złapać fixa (obliczyć własne pozycje na bazie sygnału z satelitów) :?:
Bez fixa nie będzie łączności pomiędzy urządzeniami.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS: Góry_PL, UMP-pcPL-topo oraz Okolice Bełchatowa
Nuvi 760 + GA27C: GPMapa 2007.3, CNE NT 2009, UMP-pcPL; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1752
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez xrut » Pt, 24 sie 2012 13:09

Astro na pewno złapał. Wskazuje poprawną pozycję. Porównywałem ze wskazaniami mojej 60csx.
Dc40 po włączeniu miga 1x na ok. sek, potem 2 szybkie na sek , a instrukcja mówi że tak migając szuka satelitów. po ok. 3 minutach od włączenia miga 3 szybkie , krótka przerwa i 3 szybkie a to wg instrukcji oznacza ze złapał sygnał i ustalił pozycję. I tylko na tej podstawie sądzę , że złapał fixa. Dla pewności miałem je oba włączone przez 30 minut i czekałem, że może się dogadają. Próby przeprowadzam przed domem, w terenie otwartym na wysokości 650 m. npm, żadnych wysokich budynków pełna widocznośc satelitów.
60csx,astro 220+DC40,nuvi255w
xrut
 
Posty: 18
Dołączył(a): Cz, 04 lut 2010 18:52
Lokalizacja: ostrysz

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez PouchX » Pt, 24 sie 2012 14:58

Astro 220 ma najnowszy firmware? Urządzenia trzeba sparować w menu Astro.
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4502
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez xrut » Pt, 24 sie 2012 17:37

Firmware astro to 3.7, ściągnięty webupdater'em.
Chciałem to zrobić jakoś inaczej bo szwedzkie astro i amerykańskie dc40, a pliki garmina są region file only, ale trudno nie uwierzyć guru forum :) , że nie będzie problemu. To była pierwsza rzecz jaką zrobiłem, bo poprzednio był chyba 2,9 i nie obsługiwał dc40. Zainstalowałem również, na próbę, firmware z językiem francuskim.

Sparowałem w menu astro ścieżką: dog, menu,dog list, add new. Zetknąłem anteny, włączyłem dc40 i kliknąłem enter. ID dc40 ustawiło się automatycznie na 0, częstotliwość ustawiłem na 5 sekund. Opisałem w miarę dokładnie , bo może gdzieś robię drobny błąd.

Przychodzi mi również do głowy możliwość jakiejś awarii w astro, bo dc40 jest nówka.

Istnieje jakaś możliwość sprawdzenia częstotliwości radiowej obu urządzeń sposobem domowym bez specjalistycznego sprzętu?

Przed chwilą stwierdziłem jeszcze jedną rzecz. Po sparowaniu, istnieje niby komunikacja, bo rysuneczek gps ze strzałkami na ekranie astro mruga co założone 5 sek. Po zatrzymaniu trackingu i ponownym włączeniu mruganie ustaje i żeby ponownie zaczęły mrugać trzeba usunąć psa i dodać nowego.
60csx,astro 220+DC40,nuvi255w
xrut
 
Posty: 18
Dołączył(a): Cz, 04 lut 2010 18:52
Lokalizacja: ostrysz

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez PouchX » So, 25 sie 2012 7:33

Teraz dopiero przeczytałem wszystkie twoje posty.
Miałem u siebie identyczny przypadek.
Skończyło się odesłaniem Astro do Garmina USA. Był uszkodzony.
Jako, że Astro był po gwarancji to koszt wymiany w Garminie wyniósł $150 (+koszty wysyłki)
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4502
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez xrut » So, 25 sie 2012 14:04

Wiadomośc choc zła jednak ma w sobie jeden pozytyw. Przestanę sie zastanawiać, co robiłem źle. :D Dzięki PouchX.
Dziękuje wszystkim, którzy próbowali rozwikłać mój problem.
60csx,astro 220+DC40,nuvi255w
xrut
 
Posty: 18
Dołączył(a): Cz, 04 lut 2010 18:52
Lokalizacja: ostrysz

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez xrut » N, 17 lut 2013 21:05

Po wielu perturbacjach dotarło w końcu do mnie nowiutkie astro220. Sparowało się z dc40 bez najmniejszych problemów. Tak więc okazało się po raz kolejny , że PouchX miał rację. Jeszcze raz dzięki za pomoc.
To używane astro, które za nic w świecie nie chciało się sparować z dc40, służy teraz córce jako turystyczny.
60csx,astro 220+DC40,nuvi255w
xrut
 
Posty: 18
Dołączył(a): Cz, 04 lut 2010 18:52
Lokalizacja: ostrysz

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez skif » Cz, 21 lis 2013 20:24

Witam
Proszę o pomoc. Moje astro nie łączy się z jedną z obroży. Wcześniej dostawałem komunikaty ze nadajniki ze sobą koligują. Teraz jedna obroża dziwnie miga(jeden długi i jeden krótki) i się nie łączy z astro. :(
skif
 
Posty: 20
Dołączył(a): Śr, 01 gru 2010 18:35

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez Wojtek Szydlowski » Cz, 21 lis 2013 21:04

A nie masz czasem tak, że obroża jest "europejska" a odbiornik sprowadzony z USA?
To także niestety może być fizyczne uszkodzenie, poczytaj tutaj: http://biggamehoundsmen.com/forum/dc40-problems-t33498.html, podobne objawy jak u Ciebie: "when u turn it on it has 1 long flash then 1 quick flash"
jest: fenix 5x + Oregon 600 + Astro 320 + 2 x DC50 + tempe + 3 x PL TOPO
było: etrex 30, 62ST, 60CSx, Oregon 450, Vista HCX, Vista CX, Nuvi 200, Nuvi 765T, nuvi 1490T, DC 40, fenix 1, epix
Avatar użytkownika
Wojtek Szydlowski
Bywalec
 
Posty: 1067
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 23:18
Lokalizacja: Warszawa

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

Postprzez skif » Cz, 21 lis 2013 21:08

Nie, wszystko z jednego miejsca :-)
Ta obroża działała.... teraz tak się zrobiło... :(
skif
 
Posty: 20
Dołączył(a): Śr, 01 gru 2010 18:35

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości