Strona 3 z 5

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

PostNapisane: Pn, 09 lip 2012 0:09
przez PouchX
Nie będzie problemu.

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

PostNapisane: Pn, 09 lip 2012 9:34
przez xrut
dzięki PouchX.
Teraz jeszcze tylko znaleźć solo dc30/40. Możliwie tanio :)

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

PostNapisane: Cz, 23 sie 2012 23:12
przez xrut
Po długich poszukiwania skusiłem się w końcu na nowe dc40. Mam teraz używane astro 220 na rynek skandynawski i nowe dc40. Sparowanie dc40 z astro 220 poszło pięknie. Dc 40 zaczęło po 2 minutach mrugać tym swoim czerwonym światełkiem, 3 szybkie przerwa 3 szybkie, znaczy złapało satelity. Astro zaczęło mrugać dwoma strzałeczkami w prawym górnym rogu ekranu co 5 sekund , znaczy jest kontakt. Cudo. Załozyłem psu obroże, ten poleciał na drugi koniec działki, a astro pokazuje że pies jest 1m ode mnie. Znaczek dog na ekranie astro ma cały czas pytajnik przy sobie, czyli astro nie wie gdzie jest pies. Nie pokazuje również stanu baterii, komunikacji i gps. Ekran psa wygląda tak jak ten z postu Pouchx'a Obrazek, No nie całkiem bo zamiast Fafik jest Trufla. Astro testowałem solo i porównywałem z moją 60csx, wszystko ok. Nie mam pojęcia co jest nie tak. Może ktoś z Krakowa lub okolic ma podobne urządzenie i zgodziłby się zrobić z moim Astro220 +dc40 mały test. Dojadę gdzie trzeba. A może ktoś wie co trzeba zrobić i skrobnie parę słów.

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

PostNapisane: Pt, 24 sie 2012 8:43
przez Wojtek Szydlowski
może pytanie bardzo banalne, ale... czy wkręciłes do odbiornika antenę?
ja mam wprawdzie ASTRO 320, ale kiedyś - mając chwilowe zaćmienie ;) - nie wkręciłem anteny i przez wiele minut nie mogłem wpaść na to, dlaczego tracę komunikacje z obrożą psa kilka metrów od niego

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

PostNapisane: Pt, 24 sie 2012 8:54
przez xrut
wkręciłem. Sprawdziłem też czy styki anteny, w szczególności ten cieniutkibolec w środku gniazda anteny jest cały, bo to używny sprzęt. Dokładnosci wkręcenia anteny w dc40 nie sprawdzałem, ale to nówka, choc dla pewnościsprawdzę.
Dzięki

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

PostNapisane: Pt, 24 sie 2012 11:58
przez Magnoom
Czy oba odbiorniki miały szanse złapać fixa (obliczyć własne pozycje na bazie sygnału z satelitów) :?:
Bez fixa nie będzie łączności pomiędzy urządzeniami.

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

PostNapisane: Pt, 24 sie 2012 13:09
przez xrut
Astro na pewno złapał. Wskazuje poprawną pozycję. Porównywałem ze wskazaniami mojej 60csx.
Dc40 po włączeniu miga 1x na ok. sek, potem 2 szybkie na sek , a instrukcja mówi że tak migając szuka satelitów. po ok. 3 minutach od włączenia miga 3 szybkie , krótka przerwa i 3 szybkie a to wg instrukcji oznacza ze złapał sygnał i ustalił pozycję. I tylko na tej podstawie sądzę , że złapał fixa. Dla pewności miałem je oba włączone przez 30 minut i czekałem, że może się dogadają. Próby przeprowadzam przed domem, w terenie otwartym na wysokości 650 m. npm, żadnych wysokich budynków pełna widocznośc satelitów.

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

PostNapisane: Pt, 24 sie 2012 14:58
przez PouchX
Astro 220 ma najnowszy firmware? Urządzenia trzeba sparować w menu Astro.

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

PostNapisane: Pt, 24 sie 2012 17:37
przez xrut
Firmware astro to 3.7, ściągnięty webupdater'em.
Chciałem to zrobić jakoś inaczej bo szwedzkie astro i amerykańskie dc40, a pliki garmina są region file only, ale trudno nie uwierzyć guru forum :) , że nie będzie problemu. To była pierwsza rzecz jaką zrobiłem, bo poprzednio był chyba 2,9 i nie obsługiwał dc40. Zainstalowałem również, na próbę, firmware z językiem francuskim.

Sparowałem w menu astro ścieżką: dog, menu,dog list, add new. Zetknąłem anteny, włączyłem dc40 i kliknąłem enter. ID dc40 ustawiło się automatycznie na 0, częstotliwość ustawiłem na 5 sekund. Opisałem w miarę dokładnie , bo może gdzieś robię drobny błąd.

Przychodzi mi również do głowy możliwość jakiejś awarii w astro, bo dc40 jest nówka.

Istnieje jakaś możliwość sprawdzenia częstotliwości radiowej obu urządzeń sposobem domowym bez specjalistycznego sprzętu?

Przed chwilą stwierdziłem jeszcze jedną rzecz. Po sparowaniu, istnieje niby komunikacja, bo rysuneczek gps ze strzałkami na ekranie astro mruga co założone 5 sek. Po zatrzymaniu trackingu i ponownym włączeniu mruganie ustaje i żeby ponownie zaczęły mrugać trzeba usunąć psa i dodać nowego.

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

PostNapisane: So, 25 sie 2012 7:33
przez PouchX
Teraz dopiero przeczytałem wszystkie twoje posty.
Miałem u siebie identyczny przypadek.
Skończyło się odesłaniem Astro do Garmina USA. Był uszkodzony.
Jako, że Astro był po gwarancji to koszt wymiany w Garminie wyniósł $150 (+koszty wysyłki)

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

PostNapisane: So, 25 sie 2012 14:04
przez xrut
Wiadomośc choc zła jednak ma w sobie jeden pozytyw. Przestanę sie zastanawiać, co robiłem źle. :D Dzięki PouchX.
Dziękuje wszystkim, którzy próbowali rozwikłać mój problem.

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

PostNapisane: N, 17 lut 2013 21:05
przez xrut
Po wielu perturbacjach dotarło w końcu do mnie nowiutkie astro220. Sparowało się z dc40 bez najmniejszych problemów. Tak więc okazało się po raz kolejny , że PouchX miał rację. Jeszcze raz dzięki za pomoc.
To używane astro, które za nic w świecie nie chciało się sparować z dc40, służy teraz córce jako turystyczny.

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

PostNapisane: Cz, 21 lis 2013 20:24
przez skif
Witam
Proszę o pomoc. Moje astro nie łączy się z jedną z obroży. Wcześniej dostawałem komunikaty ze nadajniki ze sobą koligują. Teraz jedna obroża dziwnie miga(jeden długi i jeden krótki) i się nie łączy z astro. :(

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

PostNapisane: Cz, 21 lis 2013 21:04
przez Wojtek Szydlowski
A nie masz czasem tak, że obroża jest "europejska" a odbiornik sprowadzony z USA?
To także niestety może być fizyczne uszkodzenie, poczytaj tutaj: http://biggamehoundsmen.com/forum/dc40-problems-t33498.html, podobne objawy jak u Ciebie: "when u turn it on it has 1 long flash then 1 quick flash"

Re: GPS Garmin Astro 220 oraz DC 30

PostNapisane: Cz, 21 lis 2013 21:08
przez skif
Nie, wszystko z jednego miejsca :-)
Ta obroża działała.... teraz tak się zrobiło... :(