O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Zachęcam do tworzenia bazy wartościowych stron, koniecznie ze śladami GPS z Waszych lokalnych ojczyzn, ale i ulubionych miejsc wypoczynku.
Na wakacje AD2010 taka baza śladów będzie jak znalazł.
Koncentrujemy się na stronach autorskich, serwisy społecznościowe są jednak zbyt mało wiarygodne.
=================================================================================
Zacznę nietypowo, od ciekawego, ale niestety chyba zawieszonego projektu, otóż...po Puszczy Zielonka można nawigować według śladu anonimowego autora http://www.puszcza-zielonka.pl/content/view/128/88/ Odnoszę jednak wrażenie, że strona Puszczy jest niedopracowana, bo ślad jeden jedyny, a i odnośnik do strony GPSManiaka (nie .com, a .pl) nie ten
Ostatnio zmieniony 30 mar 2010, 15:27 przez Marko, łącznie zmieniany 1 raz.
Puszcza jest dopracowana że aż hej na UMPpcPL oraz UMPszlaki. Dodatkowo , rzecz jasna na mapie Lecha- GPSManiaka oraz na mapie Przema - Guzika GPS Wielkopolska, że tak sypnę z pierwszego. Materiału starczy na lata jeżdżenia w kółko, raz na tej raz na innej mapie. Dokładność tych map jest rewelacyjna. A wskazana przez Ciebie strona też jest fajna , ale jako info ( jak na razie chyba). Jest tam też kilka keszy, w tym jeden podiwaniły mi dziki.
Są też na tę okolicę także inne mapy. Jak na te kilka drzew - powinno wystarczyć.
Choć oczywiście info w stylu Rangerowym też by się przydało. Pisałem już zresztą o tym (w kontekście Puszczy Zielonki) w wątku "moja ukochana mała ojczyzna" http://www2.garniak.pl/viewtopic.php?p=76680#p76680 .
Te - opisane tam tablice, parkingi itp. ( i podejrzewam, że też ta strona internetowa -opisana przez Marko) to prawdopodobnie jakiś projekt unijny, pieniędze przyszły, wyszły i "inicjatywa przysnęła". Chciałbym się mylić. Takich "unijnych efemeryd" jest trochę tu i tam.
Pozdrawiam Krzysztof
Marko pisze:Koncentrujemy się na stronach autorskich, serwisy społecznościowe są jednak zbyt mało wiarygodne.
Skąd taka opinia?
Wiarygodność śladów mierzona nazwą domeny i łatwością ich publikowania?
Gdybym swoje ślady wrzucał na jakąś stronkę, powiedzmy "ręcznie" ich wiarygodność wzrosłaby w porównaniu do tych wrzuconych na EveryTrail?
@hwat. Zapewne nie widziałeś naszej naprawdę długiej dyskusji w tym wątku: http://www2.garniak.pl/viewtopic.php?f=6&t=7568 i dlatego źle interpretujesz słowo "wiarygodność". Nikt nie kwestionuje wiarygodności sensu stricte, śladów pochodzących z serwisów wrzutowych, ale czym innym jest wrzucanie śladów "jak leci" częstokroć przez ludzi, którzy w ogóle nie znają regionu i być może zrobili nie koniecznie najciekawsze trasy, a czym innym serwis autorski, "przewodnikowy", w którym autor potrafi uzasadnić, dlaczego poleca właśnie taki a nie inny wariant trasy. Gusta są oczywiście różne, ale statystycznie rzecz ujmując, serwisy przewodnikowe są pod względem wartości/atrakcyjności polecanych tras, bardziej ....... wiarygodne.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Witam, podłączę się do tematu. Jednym z moich hobby jest turystyka - zwłaszcza górska. Od jakiegoś czasu relację z odbytych przeze mnie wycieczek umieszczam na stronie www.gdziepojechac.pl
Niestety gpsa zakupiłem stosunkowo niedawno i nie wszystkie opisy wycieczek są wzbogacone o tracki, ale Srebrna Góra, Kolorowe Jeziorka, Szklarska Poręba, Jezioro Leśniańskie oraz Świeradów Zdrój mają opisy wzbogacone o pliki .gpx
Kolejne wycieczki będą już standardowo zawierały ślady gps. Może komuś się przydadzą
A mi wpadła w ręce ostatnio aplikacja Bezdroży z trasami po Tatrach. Testowałam podczas spaceru po Czerwonych Wierchach, bardzo fajna sprawa, dobrze opracowany szlak, całkiem znośnie prezentuje się na ekranie komórki. Z tego co widzę to tras tatrzańskich jest więcej: http://bezdroza.pl/tatry.html