Zapis śladu w klasycznym outdoorowcu.

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
ggrzybek
Nowy

Zapis śladu w klasycznym outdoorowcu.

Post autor: ggrzybek »

Wątek moderowany. (dop. GPS Maniak)
Rozumiem że ślad aktywny można wyłączyć... A komputera podróży nie? I czy parametry zapisywane wtedy na komputerze podróży nie mają wplywu na "parametry" śladu...?
A ha... I jeszcze jedna moja wątpliwość. Dopiero od kilku dni rejestruje ślady za pomocą "czasu" co jedną sekundę... Ale wtedy bardzo szybko zapełnia się "pamięć śladu".?? Mimo że włączyłem maksymalną ilość punktów do zapisu,...
To znaczy... Ślad się zapełnia szybko a sama karta w normalnym tępie...?
Co zrobić przy sekundowym zapisie i jeździe na rowerze na przykład 6 godzinnej...??
I ostatnia moja wątpliwość...
Czy zdarza Wam się samoczynne wyłączenie sprzetu...? Mimo całkeim naładowanych baterii?
Najpierw blednie wyświetlacz...Zostają przez chwilę same kontury...a potem wyłącza się wydają sygnał ustawiony dla wyłączania sprzętu...
Mam Garmina 60Cx zakupionego u polskiegoo dystrybutora + GPMAPA 2007.01
Przepraszam jeśli niejasno napisałem...Liczę na wyrozumiałość należną początkującym..:)
Pozdrawiam serdecznie...

I jeszcze jedno pytanie.. Mam nadzieje że nie zostane przerzucony do innego tematu...?:) Już do tego tutaj zdążyłem się przyzwyczaić..:)
A więc:
Planuje sobie trasę rowerową: Katowice - Kraków...
Ustawiam Preferencje w MAPSOURCE...
Omijam pewne punkty (drogi płatne, autostrady, drogi szybkiego ruchu)...
Odległość wychodzi mi na przykład 81,70 km...
Wrzucam trase do 60Cx... Daje mu NAWIGUJ... A on mi pokazuje 92,1...
Mimo że parametry trasy ustalam idealnie tesame..:)
A może nie idealnie....??
Mogę liczyć na podpowiedź...?
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

ggrzybek pisze:Czylir ozumiem że ślad aktywny można wyłączyć... A komputera podróży nie?
Tak.
ggrzybek pisze:Mimo że włączyłem maksymalną ilość punktów do zapisu,...
Nie ma czegoś takiego. Ta opcja dotyczy ilości wyświetlanych punktów śladu aktywnego, a nie ilości zapisywanych punktów. Opis tej opcji to przykład dość niefortunnego tłumaczenia na polski z dość niefortunnego angielskiego oryginału.

Ilość zapisywanych punktów śladu aktywnego w pamięci odbiornika jest stała i wynosi w 60CSX 10000 pkt. Ten limit nie dotyczy ilości punktów zapisywanych na kartę.
ggrzybek pisze:Co zrobić przy sekundowym zapisie i jeździe na rowerze na przykład 6 godzinnej...??
Nie przejmować się tym. Pełen ślad aktywny i tak masz na karcie (jeżeli włączyłeś zapis śladu na kartę i dla bezpieczeństwa włączyłeś "zawijanie śladu": http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=880 ) i tylko to jest ważne. Tzw. "ślad aktywny" w pamięci odbiornika przydaje się w zasadzie do tego, żeby wieczorkiem obejrzeć sobie w odbiorniku wykonaną trasę.

Jeżeli Tobie jest to potrzebne musisz zwiększyć odstęp zapisu tracka. Np. co 5 sekund. Wówczas pamieć odbiornika starczy Tobie na: (10000/60/60)x5=13.8 godz. czyli całodniową wycieczkę. Ja tak mam to ustawione, ale ja nie jeżdżę na bicyklu, tylko tuptam :D
ggrzybek pisze:Czy zdarza Wam się samoczynne wyłączenie sprzetu...? Mimo całkeim naładowanych baterii?
Może kłopoty ze stykami baterii?
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2007, 21:46 przez GPS Maniak, łącznie zmieniany 6 razy.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
ggrzybek
Nowy

Dziękuje Lechu... I jestem zaszczycony że mnie "szaraczkowi garminowskiemu" odpowiedział sam Guru... Co do moich pytań..Wszystko wyjaśnione... Co do wyłączania sprzętu to dziwne...Bo jest praktycznie nowy.... I zdarzało mi sie to zarówno podczas jazdzy na rowerze...jak i podczas nawigacji w samochodzie....
A co do włączenia zapisu co jedną sekundę... To zrobiłem tak dlatego że chciałbym być pomocny w tworzeniu mapy UMP... Sporo jeżdże na rowerze i mógłbym podrzucić Wam troszkę śladów... Jednakże tylko w formacie GPX bo przetwarzanie skomplikowane jest dla mnie czarną magią... Czytałem...czytałem ... i niestety nic nie dotarło...
Jeszcze raz dziękuje:)
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

ggrzybek pisze: Planuje sobie trasę rowerową: Katowice - Kraków...
Ustawiam Preferencje w MAPSOURCE...
W poradniku GPSManiaka tutaj jest taka informacja:
UWAGA: Algorytmy rekalkulacji routingu w MapSource i w odbiorniku różnią się, a ponieważ MapSource wysyłając trasę do routowalnego odbiornika wysyła tylko informację o lokalizacji punktów "START" i "STOP" (ewentualanie "VIA") dlatego może się okazać że "ta sama" trasa wcale nie oznacza "taka sama" trasa.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
ggrzybek
Nowy

Jeszcze raz dziękuję...
A jeśli określę w MapSource punkty przez które MUSZĘ przejechać...?
Czy dokładnie te punkty odwzoruje na mapie w 60Cx?
Peter
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Peter »

Punkty VIA beda dokladnie te same. Ale droga pomiedzy nimi juz niekoniecznie. Wiec jesli chcesz miec pewnosc tej samej trasy to musisz miec punktow posrednich dosc sporo ;)
60CSx + VistaCx + NokiaN82 + Nuvi 860 + UMP PcPL + GPMapa2009.3 + CNE 2010.20
Obrazek
Gerard
Początkujący

Post autor: Gerard »

ggrzybek pisze:Co zrobić przy sekundowym zapisie i jeździe na rowerze na przykład 6 godzinnej...??

Odpowiedź GPSManiaka:Nie przejmować się tym. Pełen ślad aktywny i tak masz na karcie (jeżeli włączyłeś zapis śladu na kartę) i tylko to jest ważne. Tzw. "ślad aktywny" w pamięci odbiornika przydaje się w zasadzie do tego, żeby wieczorkiem obejrzeć sobie w odbiorniku wykonaną trasę.
Przepraszam, ale troszkę mi się znowu pomieszało :oops:
Gdzie to się przełącza? I w takim razie jak odczytać i skasować ślad z karty? MapSource?
A funkcja zapisania śladu aktywnego w odbiorniku? Zapisuje wtedy ślad na kartę czy do odbiornika?

A przy okazji mam jeszcze pytanie do funkcji TrackBack. Zapisałem ślad i chciałem nawigować TrackBack wg dróg. A odbiornik poprowadził mnie zupełnie inaczej...

Pozdrawiam
Gerard
Garmin 60CSx + GPMapa 2007.1 + TOPO_PL_100 i UMP
ggrzybek
Nowy

HEHE...Dokładnie ten sam problem miałem...
Pojechałem na wycieczke Katowice - Olkusz... Drogami lokalnymi asfaltowymi... Właczyłem TrackBack i poprowadził mnie ścieżkami przez kopalnię piasku..:) Było naprawde śmiesznie tym bardziej ze w nocy...:) Ale postanowiłem mu bezgranicznie zaufać i do domu dojechałem...:)
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Gerard pisze:Gdzie to się przełącza?
Menu->Menu->Ślady->Ustawienia i ja mam tak:

- Zawiń gdy pełna pamięć: TAK (zaptaszkować) WAŻNE :!: zobacz: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=7186#p7186
- Metoda rejestracji: Czas
- Interwał: 00hrs 00min 05sek
- Kolor (nieważne, byle nie przezroczyste, bo wówczas aktywnego śladu nie widać)
- Ustawienia karty
   * Rejestruj ślad na karcie TAK (zaptaszkować)
   * Tu też jest możliwość usunięcia śladów z karty.
Gerard pisze:I w takim razie jak odczytać i skasować ślad z karty? MapSource?
MapSource nie wdzi tych śladów w sposób "standardowy".
Te ślady (pliki GPX) albo możesz skopiować z karty na dysk i otworzyć MapSourcem albo zrobić to bezpośrednio z odbiornika po przełączeniu go w tryb pamięci masowej (Menu->Menu->Ustawienia->Interfejs->Pamięć masowa USB)

UWAGA: i w jednym i w drugim przypadku stosujemy w MapSource: Plik->Otwórz (tu wskazujemy GPX), a nie import z odbiornika. Import z odbiornika wyciąga ślady z pamięci Garmina, a nie z karty :!:
Gerard pisze:A przy okazji mam jeszcze pytanie do funkcji TrackBack. Zapisałem ślad i chciałem nawigować TrackBack wg dróg. A odbiornik poprowadził mnie zupełnie inaczej...
Tu już nic nie pomogę. Tę funkcję używam tylko podczas spacerów "po lesie".
W samochodzie korzystam z map z routingiem.

Krótkie podsumowanie: To że nowi użytkownicy gubią się w tym temacie to nic dziwnego. Pomysł wykorzystania karty jako trackloggera pojawił się w odbiornikach turystycznych zupełnie niedawno - z chwilą wprowadzenia odbiorników "X", czyli z kartą właśnie.

Garmin chcąc jednak sobie ułatwić życie (tak przypuszczam - wówczas nie musieli wiele kombinować z firmwarem) pozostawił całą obsługę śladów w identyczny sposób jak to było w odbiornikach bez karty. Miałem 60CS i mam 60CSX. Ślad aktywny, jego parametry, ustawienia, zapis śladów do pamięci (tych 20 śladów w wersji "uproszczonej") to wszystko funkcjonuje w 60CSX dokładnie tak samo jak funkcjonowało w 60CS. A zapis śladu na kartę, to po prostu dodatkowa możliwość.

Ponieważ jednak obsługa tych śladów z karty nie jest możliwa z poziomu odbiornika (poza ich skasowaniem), dlatego "weterani" Garmina nazywaję tę dodatkową możliwość funkcją trackloggera. Bo tak właśnie działa niezależny (zewnętrzny) tracklogger. On tylko zapisuje ślad. Nic więcej.

Ta "dwoistość" systemu
- z jednej strony: ślad aktywny, ślady zapisane w ilości 20szt (przypominam: to są ślady uproszczone - mniej punktów i mniej ważnych informacji )
- z drugiej strony: pliki gpx na karcie zawierające pełen ślad z pełną informacją
będące konsekwencją pełzającego, a nie rewolucyjnego postępu w rozwoju funkcjonalności sprzętu, dla początkujących może być faktycznie trudna do zaakceptowania i ...... zrozumienia.

Zatem proszę się nie przejmować :D
Ostatnio zmieniony 27 sie 2007, 23:58 przez GPS Maniak, łącznie zmieniany 8 razy.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
RAV
Bywalec
Kontakt:

Post autor: RAV »

GPS Maniak pisze:Jeżeli Tobie jest to potrzebne musisz zwiększyć odstęp zapisu tracka. Np. co 5 sekund. Wówczas pamieć odbiornika starczy Tobie na: (10000/60/60)x5=13.8 godz. czyli całodniową wycieczkę. Ja tak mam to ustawione, ale ja nie jeżdżę na bicyklu, tylko tuptam
A nie sądzisz, że przy wycieczkach pieszych lepsze będzie ustawienie zależne od odległości? Nie marnowałoby się punktów na "oscylacje" wokół np. miejsca odpoczynku... Ustawienie wg czasu jest najbardziej rozrzutne, jeśli zdarzają nam się postoje.
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

Gerard pisze:A przy okazji mam jeszcze pytanie do funkcji TrackBack. Zapisałem ślad i chciałem nawigować TrackBack wg dróg. A odbiornik poprowadził mnie zupełnie inaczej...
Według mnie funkcja TrackBack służy głównie do nawigowania "wstecz" według śladu. Nigdy nie rozumiałem pojawiającej się opcji TrackBack --> Według dróg.
Może właśnie dlatego odbiornik poprowadził zupełnie inaczej. Może najpierw pokonałeś jakąś trasę zapisując ślad tam, gdzie na mapie nie było drogi. Potem w trakcie nawigacji według dróg, odbiornik prowadził inną trasą niż zapisany wcześniej ślad by wskazywał.

Osobiście dawno temu przy uruchomieniu funkcji TrackBack i pojawiającym się pytaniu o nawigację według dróg lub według śladu wybrałem ślad zaznaczając wcześniej opcję Nigdy nie pytaj. Nawigację według dróg mogę uruchomić zawsze w innym miejscu, a TrackBack ma pozostać TrackBack'iem jak sama nazwa wskazuje po śladzie.

PS. Nie mam nic przeciwko cięciu, gięciu i przenoszeniu tematu.
Ostatnio zmieniony 22 sie 2007, 11:18 przez Magnoom, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

RAV pisze:A nie sądzisz, że przy wycieczkach pieszych lepsze będzie ustawienie zależne od odległości? Nie marnowałoby się punktów na "oscylacje" wokół np. miejsca odpoczynku... Ustawienie wg czasu jest najbardziej rozrzutne, jeśli zdarzają nam się postoje.
A czy na postoju SiRF nie "oscyluje" także przy ustawieniu: "odległość"?
Musiłabym to sprawdzić

Kwestię ustawień pozostawiam użytkownikom. Pokazałem jak ja to stosuję. Dla mnie wersja czasowa jest lepsza. Tak przynajmniej mi się to wydaje.

Po pierwsze zawsze można przewidzieć wielkość pliku. Może to nic, ale dla mnie to coś znaczy, zwłaszcza gdy w Bieszczadach na "START" wycieczki liczącej 12km dojeżdżam samochodem powiedzmy 50km i wracam 50km, a GPS mam cały czas włączony. Po drugie ...... nie muszę wszystkiego waypointować :D Dokładnie - jeżeli zapomnę zawaypointować np. jakąś kapliczkę, czy coś w tym stylu, to po analizie tracka zawsze dojdę do tego gdzie się zatrzymywałem, aby coś obejrzeć. A nie zawsze wszystko fotografuję żeby można było porównać godzinę fotografii z zapisem śladu.

Ostatnio (to nie żart!!!) ten system przydał się też przy PETowaniu. Jacyś turyści przegonili mnie przy chowaniu jednego z PETów i nie miałem czasu kliknąć waypointa. Dokładniej to kliknąłem na MARK, ale wpisując opis w tym "zamieszaniu" chyba nacisnąłem na QUIT i ...... przepadło. Na całe szczęście analiza tracka + porównanie czasu wykonanych fotografii pozwoliły mi na odtworzenie lokalizacji PETa.

Dlatego ja wolę "czas". Ale to oczywiście moje indywidulane preferencje.
Ostatnio zmieniony 28 sie 2007, 10:49 przez GPS Maniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
RAV
Bywalec
Kontakt:

Post autor: RAV »

GPS Maniak pisze:
RAV pisze:A nie sądzisz, że przy wycieczkach pieszych lepsze będzie ustawienie zależne od odległości? Nie marnowałoby się punktów na "oscylacje" wokół np. miejsca odpoczynku... Ustawienie wg czasu jest najbardziej rozrzutne, jeśli zdarzają nam się postoje.
A czy na postoju SiRF nie "oscyluje" także przy ustawieniu: "odległość"?
"Pływanie" chwilowych wskazań jest niezależne od sposobu zapisu śladu. Rzecz w tym, żeby minimalna odległość punktów śladu (ustawiona w parametrach zapisu) była większa niż rozrzut punktów ze statycznego pomiaru. Czyli jeśli ustawimy punkty co 50 m, to "pływanie" SiRFa (z moich pomiarów wynika, że nie przekraczające 20 m) nie spowoduje wyprodukowania zbędnej chmury punktów.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

RAV pisze:"Pływanie" chwilowych wskazań jest niezależne od sposobu zapisu śladu.
Jasne.
RAV pisze:Rzecz w tym, żeby minimalna odległość punktów śladu (ustawiona w parametrach zapisu) była większa niż rozrzut punktów ze statycznego pomiaru.
Jasne. Sęk w tym, że granica 50m, czy nawet 25m wydaje się trochę za duża, jak na problemy, o których wspomniałem. Kapliczki przy drodze już bym przy takich ustawieniach nie odnalazł. Ale to oczywiście moje zdanie, a może ..... moje przyzwyczajenia?

W sumie bardzo dobrze, że temat poruszyłeś - niech nasi nowi koledzy potestują sami różne ustawienia i zobaczą jak to działa.
Pozdrawiam Lechu

Gerard
Początkujący

Post autor: Gerard »

GPS Maniak pisze: Zatem proszę się nie przejmować :D
Dziękuję Lechu za wyczerpujące i jak zwykle klarowne wyjaśnienia. Będę testował. A uwaga o nieprzejmowaniu się bardzo podniosła mnie na duchu - znaczy, że z moim rozumieniem niuansów Garmina nie jest tak źle (mogłem nie rozumieć a z archiwum nic nie przegapiłem)

Pozdrawiam
Garmin 60CSx + GPMapa 2007.1 + TOPO_PL_100 i UMP
ODPOWIEDZ