TOPO Polska 2011

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.

Moderatorzy: Spider, Magnoom, GPS Maniak

Re: TOPO Polska 2011

Postprzez jjanusz » Pt, 09 wrz 2011 17:24

dolorek napisał(a):Czy TOPO Polska 2011 mozna wgrać do Colorado 300, czy mozna ją używać jedynie z załączonej karty pamięci?


Jeśli kupiłeś pudełkową mapę to z dysku CD śmiało instaluj na kompa a potem na odbiornik (i wtedy ta mapa będzie tylko dla tego odbiornika), a dołączonej karty używaj w jakimkolwiek innym.

---
jjanusz
zūmo 350LM, Oregon 300, nüvi 205, nüvi 255W
jjanusz
Bywalec
 
Posty: 213
Dołączył(a): Wt, 23 cze 2009 12:22

Re: TOPO Polska 2011

Postprzez Mariusz65 » Pt, 09 wrz 2011 17:38

jjanusz napisał(a):Podejrzewam, że aktualizacje będą tylko raz w roku (inaczej by to chyba nazwali 2011.1 czy cóś)

Numerki o niczym nie świadczą. GPMapa TOPO też miała numerek 2009 a 2010 już nie było ;-)
Mapy samochodowe muszą być aktualizowane bo nie dałoby się z nich korzystać a jak będzie z TOPO PL to trudno wyczuć...
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4502
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: TOPO Polska 2011

Postprzez jjanusz » Pt, 09 wrz 2011 20:56

Mariusz65 napisał(a):Mapy samochodowe muszą być aktualizowane bo nie dałoby się z nich korzystać a jak będzie z TOPO PL to trudno wyczuć...


Ja to wyczuwam po tym, ze jak już pisałem Garmin zrobił wiele, żeby tej mapy nie dało się używać w samochodzie, więc po co miałby dostarczać aktualną sieć dróg n-razy w roku? Jeszcze by ją ktoś jednak do nuvika wrzucił... ;)

---
jjanusz
zūmo 350LM, Oregon 300, nüvi 205, nüvi 255W
jjanusz
Bywalec
 
Posty: 213
Dołączył(a): Wt, 23 cze 2009 12:22

Re: TOPO Polska 2011

Postprzez szympat » N, 18 wrz 2011 18:54

My Goooood skowyt z serca się wyrywa, włos się na klacie jeży... Jutro jadę kupić 62s - wyczekanego od 1.5 roku... Pierwszy w życiu... Czytam i czytam i czytam i nie mam pojęcia czy brać tę Topo 2011 (w promocji) czy nie :( Nie chodzi nawet o wyrobienie sobie swojej opinii ale jak dla świerzaka to wypowiedzi i screeny mnie przywaliły.
Od dobrych 16 lat chodzę i chodzę... zawsze staromodnie elegancko z mapką papierową w kieszeni. Że jednak chodzę w 60% przypadków poza szlakami GPS wydaje się rewelacyjnym rozwiązaniem na "wyjście z lasu ku cywilizacji" :) Ale czy Topo mapa mi wystarczy? Czy kupić goły odbiornik? Co wgrać na początek? Czy muszę mieć jakieś mapy "podkładki" pod rastry? Czy do tego "nada się" Topo 2011?
Mam nadzieję, że dobrze wbiłem się z postem... jeśli nie - proszę o właściwe przeniesienie.
No, i proszę o pomoc...
Avatar użytkownika
szympat
 
Posty: 17
Dołączył(a): N, 18 wrz 2011 18:41
Lokalizacja: Wieliczka

Re: TOPO Polska 2011

Postprzez Krzywoj » N, 18 wrz 2011 19:54

Na łażenie po leśnych bezdrożach to szkoda na tę mapę pieniędzy.
Kup goły odbiornik, wgraj darmową UMP-pcPL. Jak wygląda w rejonie, który zamierzasz pemnetrować, sprawdzisz na http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/
A jeśli UMP nie spełnia oczekiwań, jakie pokładasz w mapie, możesz zaangażować sie w jej poprawienie.

Edit: I nie bądź zaskoczony, że UMP w odbiorniku będzie wyglądała trochę inaczej niż ta na stronie internetowej.
Dane są te same, ale grafika się różni.
Pozdrawiam, Krzysztof
Vista HCX, etrex 30 + UMP-pcPL
Krzywoj
Bywalec
 
Posty: 107
Dołączył(a): Śr, 16 kwi 2008 15:37
Lokalizacja: Gdańsk

Re: TOPO Polska 2011

Postprzez Daniello » So, 14 sty 2012 15:32

Witam
Jeżeli dobrze rozumiem to w sytuacji gdy kupiłem odbiornik (montana 600) z topo polska 2011 wyłącznie na karcie to mogę ją przekładać do dowolnego odbiornika?
Skusiłem sie na TP P2011 bo nieco poprawiła się sieć topograficzna w Karkonoszach w stosunku do GP mapy Topo 2009 jaką miałem 60csx. (przynajmniej moim zdaniem)
Jednak nadal chcę korzystać z takich perełek jak topo100, walker, czy bieszczady, oraz UMP do którego staram się dokładać swoje 3gr.
Gdy chcę wrzucić to wszystko na kartę sd przez basecamp to mnie straszy, że skasuję mapę garmina, kupiłem więc kartę i skopiowałem cała zawartość karty garmin ale urządzenie nie odblokowuje map. Czy to znaczy, że nie mogę sobie zrobić kopii bezpieczeństwa, co w przypadku gdy uszkodzę kartę lub pies ją zje? Czy przedmiotem zakupu jest mapa zapakowana siłą rzeczy w kartę, czy sama karta posiadająca coś np. mapę.
SP. Chciał bym mieć możliwość załączać i wyłączać każdą mapę (chyba nazywa się to mapsetem) np. ump lub topo100 oddzielnie. Chyba że można tak zrobić, że każda z nich będzie transparentna i będzie uzupełniała treścią pozostałe.
Czy te rady tyczą się również dakoty

Re: colorado 300 mapa Gorgan
Postprzez GPS Maniak » Pt, 25 mar 2011 16:37
Ja poleciłbym jeszcze lekturkę tego: KMZ, JNX, IMG - czyli zarządzanie mapami w odbiorniku Garmina.

Pozdrawiam
Daniello
 
Posty: 10
Dołączył(a): Pt, 18 lis 2011 18:38

Re: TOPO Polska 2011

Postprzez asandrzej » So, 14 sty 2012 16:03

Witam.

Prawdę mówiąc, to Base Camp Ciebie nie straszy, taki byłby finał,
że mapa Topo 2011 zostałaby nadpisana przez nowo wysłaną mapę.

Nie wysyłaj z Base Camp mapy na tą kartę, utwórz plik .img na karcie, którą dokupiłeś,
po wysłaniu na karcie utworzy się plik gmapsupp.img , zmień jego nazwę do dowolną,
po zmianie wklej na oryginalną kartę. Są też inne sposoby przetworzenia mapy do pliku .img.
Nie rozwiązuje, to problemu w całości, gdyż wolne miejsce na karcie jest ograniczone.
Montana, jako nowy odbiornik powinna odczytywać mapy z plików o dowolnej nazwie.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: TOPO Polska 2011

Postprzez Mariusz65 » So, 14 sty 2012 16:18

Daniello napisał(a):Chciał bym mieć możliwość załączać i wyłączać każdą mapę (chyba nazywa się to mapsetem) np. ump lub topo100 oddzielnie.
[...]
Czy te rady tyczą się również dakoty

Nowe odbiorniki (zarówno Montana jak i Dakota) czytają różne nazwy plików *IMG więc najlepiej (jak już napisał Asandrzej) zmieniać nazwy poszczególnych map. Np. TopoPoland_2011.img, UMP_TOPO.img, TopoPL_100.img itp.
Aktywną mapę wybierasz w menu "Mapy" z poziomu odbiornika.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4502
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: TOPO Polska 2011

Postprzez asandrzej » So, 14 sty 2012 17:39

@ Daniello

Łączenie plików .img, opisane w tym wątku w Twoim przypadku jest nie celowe, chociaż możliwe,
były przeprowadzone próby łączenia preistalowanego plik .img mapy CNE na karcie
z plikiem img mapy niekomercyjnej, mapy po połączeni były wyświetlane.

Przeczytaj ten wątek, możesz spotkać się z podobną sytuacją.

viewtopic.php?p=136963#p136963
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: TOPO Polska 2011

Postprzez GPS Maniak » So, 14 sty 2012 18:03

Daniello napisał(a):Czy to znaczy, że nie mogę sobie zrobić kopii bezpieczeństwa, co w przypadku gdy uszkodzę kartę lub pies ją zje?

Obawiam się, że nie.
Daniello napisał(a):Czy przedmiotem zakupu jest mapa zapakowana siłą rzeczy w kartę, czy sama karta posiadająca coś np. mapę.

Ani to, ani to. Przedmiotem zakupu jest licencja na używanie mapy, która to licencja jest przypisana (w tym przypadku) do konkretnej karty pamięci (poprzez jej ID).
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Poprzednia strona

Powrót do Na szlaku

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości