Mapa topograficzna Gruzji

Tutaj lądują posty ku przestrodze. Czekają w swych celach przez miesiąc, a później znikają bez śladu. Nikt po nich nie płacze.

Moderator: Moderatorzy

Mapa topograficzna Gruzji

Postprzez mtrfan01 » So, 15 lip 2017 9:57

Witam,

To moj pierwszy post.

Chcialbym wgrac do Garmina (60CSx) mapy topograficzne Gruzji (+Armenii i Azerbejdzanu), znalezione w internecie (http://maps.vlasenko.net/soviet-militar ... ap50k.html). Mapa sklada sie z kilkudziesieciu zeskanowanych plikow .jpg.

Nie mam zupelnie pojecia jak to zrobic. Czy moglbym prosic o jakies porady jak to najprosciej ogarnac?

Bardzo dziekuje,

MTR
mtrfan01
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): So, 15 lip 2017 7:41

Re: Mapa topograficzna Gruzji

Postprzez EGON » So, 15 lip 2017 10:41

Witaj.

Niestety, 60CSx nie obsługuje mam rastrowych. :(
Można je wektoryzować, ale to żmudny proces i raczej najprościej tego nie zrobisz.
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490 + UMP pcPL + CNE
Xiaomi Redmi 3 Pro Android 5.1.1
Avatar użytkownika
EGON
Bywalec
 
Posty: 1157
Dołączył(a): So, 26 kwi 2008 15:53
Lokalizacja: Wrocław

Re: Mapa topograficzna Gruzji

Postprzez GPS Maniak » So, 15 lip 2017 11:19

Alternatywą jest skorzystanie z topograficznej wersji OSM: http://garmin.opentopomap.org/
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Vertis Braver, a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14518
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Mapa topograficzna Gruzji

Postprzez mtrfan01 » So, 15 lip 2017 12:55

Dzieki. Chcialem miec na drugiej microSD te rosyjskie. Trudno. Jak na razie wspieram sie apka na androida (soviet military maps), ktora ma te mapy, ale tylko w trybie online (albo platnym).


W takim razie mam tez drugie pytanie. Na tej stronie ktora podales (http://garmin.opentopomap.org/) jest jedynie mapa Gruzji do sciagniecia (mam ja w Garminie juz od jakiegos czasu), a nie ma map Armenii i Azerbejdzanu. Jak rozumiem musialbym wygenerowac mape tych 3 panstw w jednym pliku .img, bo zdaje sie ze Garmin wiecej nie obsluzy. czy jest gdzies mozliwosc zaznaczenia obszaru, tak jak dla mapy drogowej (np. tu http://garmin.openstreetmap.nl/ )

Dziekuje,

MTR
mtrfan01
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): So, 15 lip 2017 7:41

Re: Mapa topograficzna Gruzji

Postprzez GPS Maniak » So, 15 lip 2017 13:45

Do plików jpg można dodać dane geolokalizacyjne (tę czynność potocznie nazywamy kalibracją mapy) i korzystać offline w innych aplikacjach mapowych na androoda. Temat rzeka. Wydaje mi się też, że te mapy są gdzieś publikowane z plikami georeferencyjnymi. Trzeba by dobrze pogooglać.

OSM Topo. Słabo znam ten serwis, niemniej wydaje mi się, że nie bardzo można z niego ściągnąć pliki których nie ma na liście. Ale mogę się mylić.

Łączenie map img w jeden plik gmapsupp.img: http://www.gmaptool.eu/pl/content/połączenie-map
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Vertis Braver, a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14518
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Mapa topograficzna Gruzji

Postprzez Zachu » So, 15 lip 2017 14:45

Witam na forum,

Warto przed napisaniem najpierw poszukać. Koła nie odkrywasz na nowo. Jak byś trafił do właściwego działu to już być miał wszystko na tacy przyklejone.
viewforum.php?f=2
viewtopic.php?f=2&t=15310
viewtopic.php?f=2&t=8981
viewtopic.php?f=2&t=157
viewtopic.php?f=2&t=9019
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7261
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa


Powrót do Śmietnik

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość