Błędy UMP-pcPL - ZREALIZOWANE

Tutaj można dyskutować na temat błędów w UMP-pcPL przed zgłoszeniem ich w oficjalnym systemie Flyspray.

Moderatorzy: frasun, Artur, Alf/red/

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez Zachu » Cz, 15 kwi 2010 16:17

czeslaw555 a wystarczyło troszkę poklikać na www UMP. To będzie gdzieś tu: Najderówka
Utwórz punkt w MapSource i przydziel namiary 53.34993,14.50019. Prześlij do nuviego i jedź ;)
W GPMapie minimalnie obok jest. Nie jest to jakiś kurort żebyś dłużej niż 5 minut szukał. Jak wrócisz podeślij rzeczywiste namiary, wtedy się doda.
Co do obsługi mapy na www. Tam po prawej stronie u góry są magiczne dwa plusiki niebieskie.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 8467
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak być samodzielnym edytorem UMP?

Postprzez Mariusz65 » Cz, 15 kwi 2010 18:30

czeslaw555 napisał(a):...nie umiem tego zrobic żeby był...

Do UMP zgłaszasz korzystając z zakładki formularz na tej samej stronie:
:arrow: http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom=18 ... n=14.50019
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4524
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez czeslaw555 » Pt, 16 kwi 2010 6:41

Fakt w GPmapie nie spojrzałem że jest ,co do trafienia to oczywiście trafię bez mojej "Jadzi"(nawigacji) ale po to ją mam żeby prowadziła mnie .Do reszty sugesti sie dostosuję. Dzięki za podpowiedź.
Nuvi 2595LM
czeslaw555
Bywalec
 
Posty: 276
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 14:24
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez Fabrykant » Pt, 16 kwi 2010 9:06

Jeśli piszę w złym wątku to proszę o wybaczenie.

Interesuje mnie następujący problem.
Wyznaczam trasę Bolesławiec-Warszawa korzystając z UMPpcPL. Jeśli robię to pod MapSource to trasę program wyznacza logicznie: autostradą A4 do Wrocławia, a później cały czas przez DK8 (Oleśnica, Wieluń, Bełchatów, Piotrków Tryb., Warszawa). To samo UMPpcPL przeniesione do Nuvi 250 wyznacza trasę przez Katowice (???), a później cały czas "gierkówką". Trasa niewątpliwie szybka, ale o ponad 100 km dłuższa. Dlaczego tak się dzieje? Używam MapSource 6.15.11 i UMPpcPL z dnia 14.04.2010.
Nuvi 250, CN Europe 2008 NT, UMP pcPL
Fabrykant
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Wt, 17 cze 2008 13:42

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez Mariusz65 » Pt, 16 kwi 2010 10:37

Czasami tak jest, że MS wyznacza tą samą trasę innymi drogami niż odbiornik.
Też tak często mam.
Sprawdź jeszcze ustawienia w Nuvim – unikane i preferencje trasy.
Jeśli nie pomoże to musisz dodać punkty pośrednie, które skorygują trasę do takiej jaka Tobie odpowiada.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4524
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez Speedy Bandito » Pn, 19 kwi 2010 15:20

witam,
w moim ostatnim zgłoszeniu (poprawki pojawiły się na wczorajszej mapie) pojawił się błąd, w sumie z mojej winy, bo nie opisałem tego dokładnie. Proszę o poprawienie.

W miejscowości Trzciel (ok. N52.3717 E15.8910) z punktu A do B nie można pojechać tak jak niżej:

Obrazek

trzeba pojechać tak:

Obrazek
Nuvi 760 + CNE 2014.3 + UMP-pcPL + GPSWielkopolska
Speedy Bandito
 
Posty: 59
Dołączył(a): Cz, 06 gru 2007 19:33
Lokalizacja: Poznań

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez wopozka » Pn, 19 kwi 2010 16:17

A nie można dlatego że ponieważ?
1) Zakaz skrętu w lewo z drogi głównej oraz zakaz skrętu w lewo z drogi pobocznej na główną
2) Droga boczna jest jednokierunkowa
3) Droga boczna nie ma połączenia z główna

itd itd itd. Precyzja jest ważna :D.
wopozka
Bywalec
 
Posty: 579
Dołączył(a): Cz, 18 paź 2007 9:48

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez Speedy Bandito » Wt, 20 kwi 2010 14:51

już precyzuję :)

występuje przypadek nr 1) - w punkcie 1 nie można z drogi głównej skręcić w lewo, nie pamiętam czy jest tam znak "zakaz skrętu", ale na pewno jest ciągła linia (chyba nawet podwójna). Trzeba jechać dookoła przez ul. Świerczewskiego. Z tych samych powodów z punkcie 2 nie można skręcić w lewo z drogi pobocznej na główną, ale to było już zrobione poprawnie.

występuje też przypadek nr 2) - droga poboczna jest jednokierunkowa od punktu 1 do 2, ale to też już było zrobione poprawnie.

dodam jeszcze, że w punkcie nr 3 jest wiadukt, ale to już zaznaczyłem w zgłoszeniu i jest poprawnie narysowane.

Obrazek
Nuvi 760 + CNE 2014.3 + UMP-pcPL + GPSWielkopolska
Speedy Bandito
 
Posty: 59
Dołączył(a): Cz, 06 gru 2007 19:33
Lokalizacja: Poznań

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez wardrin » Pn, 10 maja 2010 8:38

Z G Ł O S Z E N I E.
Lokalizacja: Pasłęk, woj. Warmińsko-Mazurskie
Współrzędne zgłaszanego błędu: N54 04.251 E19 39.634 i okolice
Opis błędu UMP_pcPL: Brak ronda, mapa nawiguje przez odcinek drogi zamknięty barierą energochłonną.
Zrzut ekranowy:

Obrazek

Dla porównania zrzut z GPMapy 2009.4 NT:

Obrazek
Ostatnio edytowano Pn, 10 maja 2010 9:06 przez wardrin, łącznie edytowano 2 razy
Garmin Nüvi 200 + GPMapa 2009.4 NT + UMP-pcPL + CNE NT 2011.10
wardrin
 
Posty: 14
Dołączył(a): So, 18 kwi 2009 10:53

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez wardrin » Pn, 10 maja 2010 8:52

Z G Ł O S Z E N I E.
Lokalizacja: Miłakowo, woj. Warmińsko-Mazurskie
Współrzędne zgłaszanego błędu: N54 00.556 E20 04.193 i okolice
Opis błędu UMP_pcPL: Mapa prowadzi przez nieistniejący fragment ul. Mostowej.
Zrzut ekranowy:

Obrazek

Dla porównania zrzut z GPMapy 2009.4 NT

Obrazek
Garmin Nüvi 200 + GPMapa 2009.4 NT + UMP-pcPL + CNE NT 2011.10
wardrin
 
Posty: 14
Dołączył(a): So, 18 kwi 2009 10:53

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez wopozka » Pn, 10 maja 2010 23:21

Oba błędy poprawione, a na przyszłość bardzo bym prosił o zgłaszanie nowych już w umpowym systemie zgłoszeniowym http://ump.fuw.edu.pl/flyspray/ (trzeba się zarejestrować i poczekać jakieś 24 godziny żeby móc wysyłać pliki). Tam przynajmniej nic nie zginie, a na garniaka nie zagląda zbyt wielu umpowiczów.
[EDIT] etam 24h, dużo mniej. Alf/red/
[EDIT2] Nie wdając się w dyskusje, garniak słabiej dociera do edytorów niż flyspray. Resztę blablania wyciąłem, zgodnie z sugestią Egona i Mariusza.
wopozka
Bywalec
 
Posty: 579
Dołączył(a): Cz, 18 paź 2007 9:48

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez szy » Pt, 28 maja 2010 23:43

szy napisał(a):-> http://ump.fuw.edu.pl/flyspray/index.ph ... sk_id=5339

W jaki inny sposób zgłosić sprawę jak ta? Wyjaśnienie zamykającego
niewiele mi mówi ;]


Hurrra! Wyrosły lasy w Górach Izerskich! Dziękuję ;)

Szy.
Obrazek
Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie
www.znajkraj.pl
Avatar użytkownika
szy
Bywalec
 
Posty: 856
Dołączył(a): Śr, 01 kwi 2009 22:15
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez Mariusz65 » N, 30 maja 2010 20:02

Właśnie, że nie wyrosły! ;-)
Załączniki
Lasy.jpg
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4524
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez szy » Śr, 02 cze 2010 8:55

Faktycznie, nie wszędzie :), ale tam gdzie mi najbardziej zależało
- w Górach Izerskich - wyrosła piękna puszcza ;]

Szy.
Obrazek
Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie
www.znajkraj.pl
Avatar użytkownika
szy
Bywalec
 
Posty: 856
Dołączył(a): Śr, 01 kwi 2009 22:15
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez GPS Maniak » Wt, 08 cze 2010 12:11

W nawiązaniu do tego postu: viewtopic.php?p=95220#p95220 i problemu jaki pokazał mi w swojej 60-tce kolega cinek88 - potwierdzam wstępną diagnozę:

1.jpg


Jak widać część szczytów czy szlaków granicznych leży poza "obszarem mapy". W efekcie będąc np. w pobliżu Grzesia (tzn. z kursorem poza obszarem mapy), nie zobaczymy Grzesia tudzież innych szczytów w odbiorniku, pomimo iż widzieliśmy je jeszcze kilka minut wcześniej. Nie wiem jak jest w innych regionach przygranicznych - nie sprawdzałem.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Błędy UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość