Błędy UMP-pcPL - ZREALIZOWANE

Tutaj można dyskutować na temat błędów w UMP-pcPL przed zgłoszeniem ich w oficjalnym systemie Flyspray.

Moderatorzy: frasun, Artur, Alf/red/

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez Alf/red/ » Wt, 08 cze 2010 14:03

GPS Maniak napisał(a):Jak widać część szczytów czy szlaków granicznych leży poza "obszarem mapy".

Ale pamiętaj, że nie można tak po prostu przesunąć obszaru bezpiecznie sto metrów za granicę - bo tam jest drugi rejon, i on wtedy byłby poszkodowany. Definicje obszarów powinny być możliwie bliskie granicom państwowym, a one są powyginane.
Ale spróbuję poprawić, przynajmniej w tamtych okolicach.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1096
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez GPS Maniak » Wt, 08 cze 2010 14:32

Rozumiem. Dowcip polega na tym że kolega Marcin miał wgranego UMPa Topo, w którym raczej brak sąsiędnich - tu: słowackich - arkuszy. Trudno wówczas wytłumaczyć filozofię obszarów nie pokrywających całej Polski.

Alf/red/ napisał(a): bo tam jest drugi rejon, i on wtedy byłby poszkodowany

Ale nie ma UMP-pc-Slovakia Topo - prawda? :wink:

Alf/red/ napisał(a):Ale pamiętaj, że nie można tak po prostu przesunąć obszaru bezpiecznie sto metrów za granicę

Ja bym przesunął, albo wręcz .... w sytuacji gdy problemem jest zrobienie obszaru mapy idealnie po linii granic (a jest - wiem o tym), przeszedłbym na system prostokątów - tak aby Polska miała priorytet i aby cała Polska (zatem także wersja Topo) mieściła się w określonych prostokątach. Nie sądzę, aby ktoś wgrywał - z wersji samochodowej - same Czechy czy samą Słowację. Wgrywając i POL i CZ i SK, nie zrobi mu różnicy czy granice obszarów biegną tak jak obecnie "prawie" po granicy, czy po prostokątach, a w ten sposób nieświadomy technicznych niuansów użytkownik, który wgra sobie UMP Topo i będzie wędrował z tą mapą granicą - nie będzie miał niespodziewanych i niezrozumiałych dla niego problemów, na jakie trafił Marcin.

Oczywiście decyzja o tym, co zrobić nie należy do mnie. Ja tylko zasygnalizowałem realny problem, który spotkał "na szlaku" jednego z użytkowników UMPa. Obiecałem Marcinowi, że zainteresuję się tym co go spotkało i jeżeli to bug mapy (w sensie: bug UMP_pcPL_TOPO), to zgłoszę problem, zatem ..... zgłaszam :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez Mariusz65 » Wt, 08 cze 2010 15:08

Też jestem za!
Wgrywając wersję TOPO nie byłyby to ścisłe granice Polski ale i część przyległości.
W niczym to nie przeszkadza a zawsze może się przydać przy wędrówkach po samej granicy.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4524
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez GPS Maniak » Wt, 08 cze 2010 15:24

Zwłaszcza że obecnie granice mają charakter stricte umowny, a nie każdy kupuje/kradnie Slovakia Topo/Czech - wówczas mapa zawierająca większy obszar byłaby ciekawym rozwiązaniem. Nieskromnie :wink: powiem, że tak zresztą wygląda to na moich mapach i sprawdza się to podczas górskich wędrówek idealnie.

@Alfred. Powiem tak: Żeby uwypuklić głębię problemu wczuj w sytuację wędrowca, mało obeznanego z niuansami technicznymi map, który wszedł zzipany na Grzesia ze swoją nową zabawką - patrzy na ekran GPS i ..... z przerażeniem stwierdza, że GPS się zepsuł, bo nie widać mapy :!: Ba! 300m dalej widzi mapę, a za następne 300m znów nie widzi. To dramatyczne przeżycie jest bezcenne. Za resztę można zapłacić kartą :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez Alf/red/ » Wt, 08 cze 2010 15:44

GPS Maniak napisał(a):Ale nie ma UMP-pc-Slovakia Topo - prawda? :wink:

No weź, znaczy obszary w wersji topo powinny być inne, niż w wersji drogowej, a w wersji ogonkowej jeszcze inne?
Cholera, wyrzucam to "topo" z nazwy, bo ono ewidentnie za dużo obiecuje. Przynajmniej Tobie. A że będzie przy tym kolejna lawina claimów "bo ściągam nową mapę a szukanie się psuje" to insza inszość.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1096
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez GPS Maniak » Wt, 08 cze 2010 15:59

Alf/red/ napisał(a):No weź, znaczy obszary w wersji topo powinny być inne, niż w wersji drogowej, a w wersji ogonkowej jeszcze inne?

Ależ skąd. Pisząc o prostokątach miałam na myśli UMPa jako całość.
Alf/red/ napisał(a):Cholera, wyrzucam to "topo" z nazwy, bo ono ewidentnie za dużo obiecuje. Przynajmniej Tobie.

Alfred. Ale tu nie chodzi ani o nazwę Topo, a przede wszystkim nie chodzi o mnie. Jest mapa ze szlakami jako osobny produkt. Jak pokazał ostatni przypadek z Tatr, niektórzy ludzie ściągają tę mapę, wgrywają do odbiornika, a potem wędrując granicą ze zdziwieniem stwierdzają, że raz widzą mapę, a raz nie widzą. To nie mój wymysł i nie mój problem. Marcin zobaczył mnie w schronisku w koszulce z logo Garniaka i poprosił mnie o pomoc. Co miałem zrobić? Pomogłem. Obejrzałem co się dzieje, stwierdziłem, że zapewne UMP tak ma, po czym obiecałem, że zajmę się tematem. Zająłem się, faktycznie UMP tak ma, przedstawiłem swój punkt widzenia i ..... już mnie nie ma :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez ememek » Wt, 08 cze 2010 23:19

GPS Maniak napisał(a):Zwłaszcza że obecnie granice mają charakter stricte umowny

Nie zawsze :o . W tym miejscu jest Ostatnia granica w strefie Schengen
http://www.naszesudety.pl/?p=artykulyShow&iArtykul=4227
Schengen rozmontowało szlabany. Ale nie wszystkie. W czeskich Heřmanicach mieszkańcy tak się boją polskiego "bordelu", że w miejscu dawnego szlabanu ustawiono żelazną bramę. Konstrukcja bardziej przypomina zaporę przeciwczołgową niż europejską granicę...
Nüvi-765
ememek
Bywalec
 
Posty: 276
Dołączył(a): So, 25 lip 2009 21:07
Lokalizacja: Wrocław

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez Mariusz65 » Pt, 02 lip 2010 8:09

W związku z remontem DK nr 1 na docinku od N52.79443 E18.83748 do N52.70957 E18.93865 była początkowo obniżona kategoria drogi DK nr 1. Widzę jednak, że została z powrotem podniesiona i chyba niesłusznie.
Chyba w 5 czy 6 miejscach ruch odbywa się tam wahadłowo. Na przejeździe przy remontowanym wiadukcie kolejowym też można nieźle postać (N52.71112 E18.93228)! Do tego rozpoczęto właśnie remont jednej jezdni DK 1 przy zakładach azotowych Anwil (właśnie zgłosiłem na Flyspray) i w samym centrum Włocławka jest remontowana DK 1 na odcinku kilkunastu kilometrów.
We Włocławku i okolicy są więc aktualnie cztery remonty na odcinku 25 kilometrów :!:
To co się tam dzieje to prawdziwy horror! W korkach stoi się całymi godzinami!
Zwłaszcza w ostatnich dniach, gdy ludzie bez wcześniejszego sprawdzania, ruszyli masowo na wakacje nad morze.

Myślę, że tymczasowe obniżenie kategorii DK 1 w tych okolicach spowodowało by może przekierowanie ruchu na jakieś inne – alternatywne drogi...
W każdym razie jeśli ktoś planuje w tym roku przejazd jedynką przez Włocławek to stanowczo odradzam :!:
W samym Włocławku nie ma nawet praktycznie możliwości objazdu.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4524
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez Zachu » Pt, 02 lip 2010 9:27

To było błędne założenie. Jest to inaczej rozwiązane. Zasymiluj i zobacz jakie prędkości są.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 8467
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez wilmington19805 » Pt, 16 lip 2010 8:55

Witam.
Tej drogi którą posyłam to jestem pewny na100% bo jechałem kilka razy, ale nie wiem czemu na "flayspray" nie mogę dodać załaczników.
Limanowa- Stara Wieś Droga asfaltowa przejezdna s dwóch kierunkach- kończy się drogą gruntową N49 39 28 4 E20 22 50,2
Limanowa-Stara Wieś droga asfaltowa przejezdna w dwóch kierunkach N49 39 39,1 E20 23 14,0
Limanowa-Młynne droga asfaltowa przejezdna w dwóch kierunkach N49 45 12,6 E20 24 54,9 kończy się drogą gruntową
Limanowa_Młynne most już przejezdny- jechałem 2010-07-15 o godz 19oo. Skończony remont E49 44 37,6 N20 24 27,4
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano Pt, 16 lip 2010 9:08 przez Zachu, łącznie edytowano 1 raz
Powód: usunięte załączniki
Nuvi 205 - Oregon 300-GPMapa- UMP-pc PL - Topo PL
wilmington19805
Bywalec
 
Posty: 225
Dołączył(a): Śr, 30 kwi 2008 12:01
Lokalizacja: N49.60000 E20.70000

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez Zachu » Pt, 16 lip 2010 9:07

Przeniosłem na flyspray: FS#6865 - Limanowa- Stara Wieś http://ump.fuw.edu.pl/flyspray/index.ph ... sk_id=6865

Moze nie masz jeszcze uprawnień. Napisz o tym w zgłoszeniu to szybciej ktoś z administracji to zauważy.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 8467
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez wilmington19805 » Pt, 16 lip 2010 9:17

Witam.
proszę o dadnie poprawki o otwartym moście(poprzedni post) wiadomośc ważna bo to ważna droga
Limanowa_Młynne most już przejezdny- jechałem 2010-07-15 o godz 19oo. Skończony remont E49 44 37,6 N20 24 27,4
Pozdrawiam
Nuvi 205 - Oregon 300-GPMapa- UMP-pc PL - Topo PL
wilmington19805
Bywalec
 
Posty: 225
Dołączył(a): Śr, 30 kwi 2008 12:01
Lokalizacja: N49.60000 E20.70000

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez Zachu » Pt, 16 lip 2010 11:05

Poprawki wprowadzone. Dzięki. Proszę na przyszłość, podawaj współrzędne w formacie h ddd.ddddd°.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 8467
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez Alf/red/ » Pt, 16 lip 2010 11:32

Zachu napisał(a):Moze nie masz jeszcze uprawnień.

Wilmington ma uprawnienia. Prędzej nie zauważa guzika "dodaj załącznik", bo on kapryśny jest ten guzik.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1096
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez wilmington19805 » Pt, 16 lip 2010 11:43

Witam.
Zauważam guzik, ale on nie działa lub działał. Posyłałem już kilka poprawek ale tym razem sie nie udało. Dlatego wybrałem inny sposób.
pozdrawiam
Nuvi 205 - Oregon 300-GPMapa- UMP-pc PL - Topo PL
wilmington19805
Bywalec
 
Posty: 225
Dołączył(a): Śr, 30 kwi 2008 12:01
Lokalizacja: N49.60000 E20.70000

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Błędy UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron