Błędy UMP-pcPL - ZREALIZOWANE

Tutaj można dyskutować na temat błędów w UMP-pcPL przed zgłoszeniem ich w oficjalnym systemie Flyspray.

Moderatorzy: frasun, Artur, Alf/red/

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez polaris » Pt, 12 cze 2009 16:36

Ale UMP w Nuvim liczy dobrze. Tzn. tę trasę krótszą 28km.
nuvi 42LM + CN EE + UMP
polaris
Bywalec
 
Posty: 186
Dołączył(a): Śr, 14 sty 2009 18:23
Lokalizacja: Poznań

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez w.p. » Pt, 12 cze 2009 18:10

Alf/red/ napisał(a):Wydaje nam się, że algorytmy wyznaczania tras nie lubią "niepotrzebnego" przeskakiwania na inny obszar, a potem wracania.

O.K. Nie będę się wałęsał po obcych obszarach ;)
Alf/red/ napisał(a):... wyznaczana według nas jest narysowana jako dobra jakościowo, a Ty sugerujesz ich kiepskość. Owszem, poprosimy o jakąś pomoc gdzie te drogi są prawie polne.

Trochę przesadziłem. Powinno być: trafiają się odcinki trudne do przejechania typowym samochodem osobowym. Odcinek o nawierzchni bez asfaltu, za to z dziurami głębokimi na pół łokcia występuje między górnym końcem wsi Jodłówka i Huciskiem Nienadowskim. Chętnie zinwentaryzuję drogi w tej okolicy i podeślę ślady z opisami. Próbuję znaleźć jakieś wytyczne w sprawie klasyfikacji dróg, zgodne z najnowszymi ustaleniami Komitetu Centralnego UMP. Tematu nie rozwijam tu, gdyż nie byłby zgodny z tytułem i istotą tego wątku.
Na koniec sprawdziłem coś: MS wyznacza trasę tak, jak narysowałem, Oregon zaś prawidłowo!
Wojtek Pysz
Maniak nieustannie początkujący, wierny użytkownik urządzenia OREGON-400 i eTrex-20
w.p.
 
Posty: 63
Dołączył(a): Cz, 21 maja 2009 14:17
Lokalizacja: Jarosław

Re: Jak być samodzielnym edytorem UMP?

Postprzez kolos » Cz, 09 lip 2009 16:53

Jestem użytkownikiem tak wspaniałego dzieła jak UPM i korzystam do woli .jednak chciał bym się w jakiś sposób przysłużyć mimo słabej wiedzy w tej dziedzinie.Prośbę kieruje do cierpliwych i wyrozumiałych fachowców , którzy podjeli by wyzwanie "opieki",która była by mi bardzo pomocna.Jest miejsce opisane błędną nazwą ,którą nie wiem jak zaznaczyć i przesłać w odpowiednie miejsce. Posiadam GPS Nuvi 205 +GPMapa, UPM , MapSource,MapEdit.
Nuvi 205+GPMapa ,UMP-pcPL NI, Nuvi 58LM
Avatar użytkownika
kolos
Bywalec
 
Posty: 147
Dołączył(a): N, 29 mar 2009 20:00
Lokalizacja: Poznań

Re: Jak być samodzielnym edytorem UMP?

Postprzez nocnyMarek » Cz, 09 lip 2009 17:52

http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/ - zakładka formularz, wskaż miejsce na mapie i opisz błąd.
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Avatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec
 
Posty: 607
Dołączył(a): Śr, 21 mar 2007 21:17
Lokalizacja: Silesia

Re: Jak być samodzielnym edytorem UMP?

Postprzez kolos » Cz, 09 lip 2009 18:03

dzięki działa , a w przypadku śladów które , mam zamiar przesłać z nuviego ?
Nuvi 205+GPMapa ,UMP-pcPL NI, Nuvi 58LM
Avatar użytkownika
kolos
Bywalec
 
Posty: 147
Dołączył(a): N, 29 mar 2009 20:00
Lokalizacja: Poznań

Re: Jak być samodzielnym edytorem UMP?

Postprzez nocnyMarek » Cz, 09 lip 2009 18:06

A może byś tak przeczytał choć tytuły działów na tym forum?
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Avatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec
 
Posty: 607
Dołączył(a): Śr, 21 mar 2007 21:17
Lokalizacja: Silesia

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez czeslaw555 » Wt, 21 lip 2009 8:16

Witam wgrałem właśnie aktualizacje mapy UMP chciałem wytyczyć w nuvi 360T trasę z Gdańska do Hamburga na ul.Horner Landstr. kalkulacja trasy dochodzi do 70% i wyswietla się napis "bład kalkulacji trasy" dlaczego ?
P.S. niestety dotyczy to adresów różnych w kieurnku zachodnim(?) obojętnie czy to Niemcy czy Holandia ale jak wytyczam trase na Litwę np. do Wilna jest OK.
Nuvi 2595LM
czeslaw555
Bywalec
 
Posty: 276
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 14:24
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez Alf/red/ » Wt, 21 lip 2009 9:30

czeslaw555 napisał(a):P.S. niestety dotyczy to adresów różnych w kieurnku zachodnim(?) obojętnie czy to Niemcy czy Holandia ale jak wytyczam trase na Litwę np. do Wilna jest OK.

Bo do Wilna jest bliżej. Serio. Wyczyść dane usera (trasy, punkty, radary) i zrób reset odbiornika - będzie więcej pamięci do liczenia, i może te trasy już się zrobią.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1096
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez czeslaw555 » Wt, 21 lip 2009 10:25

Zrobiłem jak napisałeś i nic to samo ,wcześniej nie napisłaem że jak wytyczam tą samą trasę w CNE to liczy i wytycza normalnie trasę.Idąć dalej w szukaniu jak działa UMP ,wytyczyłem trasę do z Gdańska do Kołbaskowa i wszytko OK ale jak wytyczyłem trasę z Gdańska do Gubina to samo błą kalkulacji trasy to samo trasa z Gd. do Wrocławia.Dalej nie szukam bo coś jest nie tak chyba z UMP skoro w CNE nie ma problemów.
W UMP jak wybieram kraj POLSKA mam takie do wyboru

Obrazek

gdy wybieram miasto z Polski UMP GUBIN mam do wyboru dwa miasta niby polskie ale Guben już jest w niemczech


Obrazek
Nuvi 2595LM
czeslaw555
Bywalec
 
Posty: 276
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 14:24
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez Artur » Wt, 21 lip 2009 11:54

Każda mapa i każde urządzenie ma swoją specyfikę. Na pewno na UMP liczy się inaczej niż na CNE a i na innych urządzeniach niż masz też. U mnie na GMXT (XDA IIi z WM2003SE) liczy bez problemu (wczorajsza wersja NT ;)).
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Artur
Moderator
 
Posty: 1480
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 22:39
Lokalizacja: Płock

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez czeslaw555 » Wt, 21 lip 2009 12:02

do tej pory nie miałem z tym żadnych problemów.Testowałem dalej UMP i nie problem jest w ilości km ale nie wiem w czym .Wybrałem trase z Gd. do Sulechowa jako pkt.pośredni i potem do Kiezmarka k.Gdańska i normalnie kalkuluje trasę.Wybieram z Gd.do Gubina i zawiech. :(
Nuvi 2595LM
czeslaw555
Bywalec
 
Posty: 276
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 14:24
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez Alf/red/ » Wt, 21 lip 2009 16:15

czeslaw555 napisał(a):Obrazek

Aaa, bo CNE mamy. To troszkę może zmieniać postać rzeczy.
A tak swoją drogą, to Guben można by u nas narysować ciut lepiej, i może by się wtedy nie wykrzaczało. Ściągnij wersję jutro i sprawdź.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1096
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez Artur » Wt, 21 lip 2009 18:32

Alf/red/ napisał(a):Aaa, bo CNE mamy.

Znaczy co - chciało przeskoczyć na granicy na CNE? Punkt stykowy wygląda na zgodny z CNE...
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Artur
Moderator
 
Posty: 1480
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 22:39
Lokalizacja: Płock

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez czeslaw555 » Wt, 21 lip 2009 18:46

CNE mamy ale była wyłączona
Nuvi 2595LM
czeslaw555
Bywalec
 
Posty: 276
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 14:24
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez czeslaw555 » Pt, 24 lip 2009 12:51

Witam ponownie ,po chwili nieobecności wgrałem dzisiaj UMP i problem jest bez zmian,tak jak było tak i pozostało z wytyczaniem trasy do Gubina czy Wrocławia ,czy Berlina (gdzie jeszcze nie wiem), a do Wilna jest OK działa i wytycza prawidłowo ,CNE jest oczywiście wyłączona.Aha co dziwne dla mnie jest to to że po wgraniu UMP ale i też po resecie 360 wybierając "Dokąd" coś długo "myśli" i wyświetla się takie coś
Obrazek
mimo że jestem w Gdańsku wybiera Niemcy ? ale po wybraniu dowolnej trasy już kolejne "Dokąd" "myśli"bardzo szybko i staruje z Polski.Kolejny reset nawi i jak wyżej opisywałem są Niemcy.
ale zrobiłem zrzut mojej nawi i karty może tu gdzieś tkwi błąd ?
nawigacja 360

Obrazek

i na karcie po kolei "wchodzenia w głąb"karty
Obrazek

Obrazek

są dwa pliki na karcie gpmapsupp.img czy tak ma być ? jeden ma 127 mb drugi 104 mb

Obrazek


wykasowałem wszystko i wgrałem od nowa na moją kartę UMP jednak nic to nie dało tylko plik gpmapsupp.img jest teraz jeden i tylko taka różnica, i jak było na początku pisząc nazwę miejscowości GUBIN i jest i GUBEN to też bez zmian .Szukając różnych różnic problem jednak może być w tym co opisałem w poście wyżej gdzie wyświetla się wbór kraju i gdzie jest do wybrania POLSKA i POLSKA-UMP różnica potem jest po wybraniu jednej lub drugiej opcji w nazwach miejscowości do wyboru w POLSKA-UMP wpisując GUBIN jest w podpowiedzi tylko GUBIN LUBUSKIE wybierając POLSKA i wpisując potem GUBIN do wyboru jest GUBIN i GUBIN (GMINA) wygląda na to że 360 korzysta jak by z 2 różnych map (?),nie wiem czy pomogę w znalezieniu błędu czy to co piszę jest bez znaczenia ,ale staram się jak mogę i umiem :)
Ostatnio edytowano Pt, 24 lip 2009 13:56 przez czeslaw555, łącznie edytowano 2 razy
Nuvi 2595LM
czeslaw555
Bywalec
 
Posty: 276
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 14:24
Lokalizacja: Gdańsk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Błędy UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość