Strona 3 z 3

Re: Garmin + echosonda

PostNapisane: Śr, 18 lis 2009 10:49
przez pitpower
Witam,

JackuN, napisałem,że temat który napisałem bardzo tawno, rozkminiłem.

Ja mam użądzenie EAGLE combo z GPS, do którego producent nie przewidział map dotyczących Polski, i muszę mapy "garminowskie" przerabiać z IMG na LCM.
Jedynym programem ,którym to moge zrobić w tej chwili jest MapEdit z opowiednią zaimpletowana wtyczką co pozwala np skonwertować, oglądać,zmieniać itd
plik IMG ( np z GP TOPO) do standadu widzianego przez moją echosonde.

Kolega napisał,że MapEdit nie pokazuje map morskich,ale dla czego? jakaś inna stróktóra pliku IMG jest? Inna jak jak pliku z GP TOPO?

zapytam jeszcze raz : jakim programem skonwertować mapę morską z blu chart by było widziane w urządzeniu Eagle ze standadem LCM ( standart navionics).
Czyli, przerabiam mapę GARMINA na NAVIONICS*a.

MapEdit nie radzi sobie z tym tematem

pozdrawiam

PIT

Re: Garmin + echosonda

PostNapisane: Śr, 18 lis 2009 11:24
przez JacekN
komercyjne mapy są zabezpieczone,mapedit ich nie uruchomi.podałem Ci link do mapy Bałtyku i chyba ta mapa jest lepiej opracowana niż BlueChart.

Re: Garmin + echosonda

PostNapisane: Śr, 18 lis 2009 20:56
przez pitpower
JacekN napisał(a):komercyjne mapy są zabezpieczone,mapedit ich nie uruchomi.podałem Ci link do mapy Bałtyku i chyba ta mapa jest lepiej opracowana niż BlueChart.


lepiej dopracowana owszem, ale efekt ten sam, mapedit nie widzi tej mapy,nawet autor padaje info na stronie.

Ktoś wyjasnienie może mi da,dla czego map morskich nie idzie tak łatwo edytować jak np.plików z GP Mapa Topo?, jedne jak i drugie to pliki IMG??

Zadaje może dziwne pytania,ale nie posiadam GPS Garmina, wpadam na to forum by uzyskać jakieś dobre info,na co dzień siedze na innym forum gdzie podejmuje tematy programu Fugawi i map Navionics*a i czasami udaje się przerobić tak format garminowski by zadziałal w zupełnie innym formacie jakim jest rodzaj plików .LCM.


pozdrawiam

PIT

Re: Garmin + echosonda

PostNapisane: Śr, 18 lis 2009 22:22
przez popej
Może masz starego MapEdita? Aktualna wersja czyta mapę Bałtyku.

Generalnie mówiąc, edycja map komercyjnych to nie jest temat na Garniaka. Jeżeli chcesz prowadzić merytoryczną dyskusję, to ogranicz się do przykładu darmowej mapy.

Re: Garmin + echosonda

PostNapisane: Cz, 19 lis 2009 13:15
przez pitpower
Witam,

O.K dam przykład, mapa Bałtyku pobrana z wskazanego linku nie jest widziana w LCM MAP EDIT 0.82, a tylko ta wersja map edit ma wtyczke do konwertowania pliku IMG na plik LCM.

Czy jest jakiś inny program, co skonweruje w/w mapę na plik LCM ( format map navionics)

W chwili obecnej jestem na ukończeniu mapy którą sam robię od podstaw, tzn

1. Mapę Bałtyku jako zarys zrobiłem
2.WPT wsadziłem za pomoca OZI, WPT pobrane gotowe ze strony z forum
3.zapisałem jako plik .map
4.Ale znowu dopadł mnie "zong" mapa ma 82MB, map edit jako "free" nie chce takiej czytać

"Jak nie patrzę tyłek z tyłu"

pozdrawiam

PIT

Re: Garmin + echosonda

PostNapisane: Cz, 19 lis 2009 13:39
przez JacekN
zapisz mapę w innym formacie w najnowszej wersji mapedita (moze polish format) a następnie przełóż do swojej wersji programu.
Najlepiej pobierz od autora mapy, wersje pliku w polish format gdyż plik x.img jest po kompilacji uproszczony i obarczony większym uchybem.

Re: Garmin + echosonda

PostNapisane: Pt, 27 lis 2009 17:28
przez JacekN
Nie wiem jak w poprzednich wersjach mapedita ,ale w najnowszej wersji jest funkcja eksport do formatu LCM

Re: Garmin + echosonda

PostNapisane: Pn, 10 sty 2011 17:01
przez brtx
Witam

Mam pytanie w jakim programie najlepiej byłoby zczytywać waypointy z Garmin GPSmap 60csx, które zawierają dane o głębokości pozyskane z echosondy? Chodzi o to, żeby wyeksportować np. 1000 waypointów do pliku np. txt albo innego.

Re: Garmin + echosonda

PostNapisane: Cz, 22 maja 2014 11:02
przez SKR
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów
Trochę odświeżę temat :wink:
Przeglądam wasze forum od jakiegoś czasu i powolutku się uczę wykorzystywać w pełni swoje urządzenia. Nie pisałem nigdy postów bo zawsze znalazł się wątek który poruszał mój problem i jakoś dawałem rade do tej pory. Posiadam urządzenie garmin 300 ( staruszek ale do wędrówek,skarbów, offroadu wystarcza ) a że jestem wędkarzem kupiłem Lowrance Mark-5X Pro. Czytając opis tego echo natrafiłem na informacje że komunikuje sie poprzez NMEA 0183 i zacząłem zgłębiać temat do czego to jest itp. Zastanawiam się czy na takim zestawie mógłbym zrobić mape dna poprzez program DrDepth Jak wspomniałem nie jestem biegły w tych tematach wiec; czy jest to możliwe na takim sprzęcie ? jeśli tak to jak ?
Gorąco pozdrawiam

Re: Garmin + echosonda

PostNapisane: Cz, 22 maja 2014 12:50
przez JacekN
Pływasz i pływasz i pływasz i robisz tracka z dopisaną przez echosondę głębokością.

Re: Garmin + echosonda

PostNapisane: Cz, 22 maja 2014 13:37
przez SKR
Bracie nie w tym rzecz, sam proces wiem jak wygląda bo miałem okazje go widzieć :wink: . Jak spiąć echo z Garminem żeby dane były zapisywane na karcie pamięci w GPS ( echo niema wejścia na zewnętrzną pamięć ) innymi słowy ,czy te dwa urządzenia da się tak sparować i co do tego jest potrzebne ( jaki kabel, ew. jak go przerobić )

Re: Garmin + echosonda

PostNapisane: Cz, 22 maja 2014 14:09
przez JacekN
W instrukcji masz schemat.

Re: Garmin + echosonda

PostNapisane: So, 24 maja 2014 11:34
przez SKR
W instrukcji szukałem jako pierwsze ale nie znalazłem żadnego info , chyba że coś przeoczyłem --> https://docs.google.com/file/d/0Bwafiyo ... edit?pli=1

Re: Garmin + echosonda

PostNapisane: So, 24 maja 2014 11:37
przez JacekN
W instrukcji garmina szukaj.Tam zawsze był schemat.

Re: Garmin + echosonda

PostNapisane: Śr, 09 wrz 2020 11:48
przez rafon
Cześć wszystkim! Od jakiegoś czasu chodzi za mną echosonda Striker Plus 5CV z przetwornikiem Garmin. Czy ktoś z Was posiada ten model? Chciałbym dowiedzieć się jak jest z jego skutecznością - producent zachwala go jako produkt, który umożliwia podlgąd obiektów znajdujących się pod wodą, w każdych warunkach. No właśnie - jak sprawdza się ten Striker podczas deszczu, czy jego praca w dalszym ciągu przebiega bez zarzutów? Z góry dziękuję za odpowiedzi!