Błędy CNE [2011.40-2012.10]

Tutaj można dyskutować na temat błędów i problemów związanych z CNE.

Moderator: frasun

Błędy CNE [2011.40-2012.10]

Postprzez frasun » Wt, 22 lut 2011 12:27

Postarajmy się zebrać jak najwięcej błędów znaleziony w najnowszej wersji CNE w jednym wątku, jeśli się uda spróbujmy je usystematyzować i zgłosić hurtem supportowi Navteqa i Garmina.

Błędy w bazie POI, które pojawiły się w wersji CNE 2011.30 (objawy):
  • podwójne punkty np. N52.19716 E21.04709 (Ambasada Koreanskiej Rep. Ludowo-Demokratycznej, Ambasada Korei),
  • dane o restauracjach i aptekach pochodzące z rejestrów handlowych np.N52.22966 E21.02138 (Nazwa Marketingowa - Szpilka Cafe Bar + Nazwa Firmy),
  • punkty, których nie ma w rzeczywistości np. N52.18626 E21.06461 (Shell i Orlen w jednym miejscu - prawdopodobnie baza stacji nie zawiera pełnych danych adresowych - widziałem kilka innych podobnych przypadków).
Prawdopodobna przyczyna: hurtowy import niezweryfikowanych danych pochodzących z rejestru handlowego lub bazy przedsiębiorstw.

Szczerze mówiąc nie wiem, co mam poradzić Garminowi i Navteqowi. :(
Chyba najprościej byłoby skasować punkty dodane w wersji 2011.30 i zacząć poprawiać dane z bazy, która była w 2011.20, moim zdaniem wyeliminowanie duplikatów ręcznie (nie widzę szansy na automat) będzie dużo trudniejsze.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3797
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Re: CNE 2011.40

Postprzez TxF » Cz, 10 mar 2011 10:32

Hej,

Z tego co na szybko zobaczyłem, wg CNE tu: http://www.zumi.pl/,Krak%F3w_Osiedle%20 ... oreCities=
znajduje się stacja benzynowa. Jak się okazuje dane adresowe firmy paliwowej to mieszkanie nr 52 w jednym z bloków - good enough żeby dodać POI na mapie.
Na tym samym osiedlu są w CNE 3 bankomaty, w rzeczywistości stoi tylko jeden z nich. Pozostałych 2 nigdy nie było, ani nie ma sensownego miejsca gdzie mogłyby być tam, gdzie są POI.
Jest knajpa oznaczona w miejscu, w którym jej nie ma. Po googlaniu okazuje się, że jakaś Osma ma związek z ulicą Parnickiego, ale we Wrocławiu.
Normalnie jak w piosence o Wyspach Bergamutach ;-)
TxF, nuvi 765
TxF
Bywalec
 
Posty: 158
Dołączył(a): Śr, 06 lut 2008 7:23

Re: Błędy CNE 2011.40

Postprzez Mariusz65 » Cz, 10 mar 2011 11:45

We Włocławku wszystkie POI są podwójne albo potrójne!
Bankomaty, apteki itp…
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20
Avatar użytkownika
Mariusz65
Moderator
 
Posty: 4433
Dołączył(a): Cz, 20 sie 2009 14:02
Lokalizacja: N52.8° E18.8°

Re: Błędy CNE 2011.40

Postprzez beetle-m » Pn, 21 mar 2011 13:07

Sprawdzałem na dwóch urządzeniach z mapą CNE 2011.40 (nuvi 760 oraz 3790T).
Poszukiwania dotyczą punktu: Port Lotniczy Warszawa Okecie (Okęcie).

Scenariusz poszukiwań 1.
Aktualna lokalizacja nuvi 3790 (Tychy): około 300km od poszukiwanego punktu (lotniska).
Metoda: Dokąd->Punkty szczególne->Transport->Transport lotniczy
Nuvi 3790 pokazuje na liście wiele portów lotniczych oddalonych nawet o 821km od mojej bieżącej lokalizacji.
Na liście nie ma Okęcia ale z krajowych portów jest m.in.:
    Poznań-Lawica
    Zielona Gora Babimost
    Rzeszów Jasionka
Brak wyników dla wyszukiwania poprzez wprowadzenie nazwy "Warszawa" lub "Okecie", etc.

Scenariusz poszukiwań 2.
Po zawężeniu zakresu poszukiwania do Blisko->Inna miejscowość->Warszawa otrzymujemy wyniki:
  • Port Lotniczy Warszawa-Okecie
  • Warszawa Okecie Terminal 2 Przyloty
  • Warszawa Okecie Terminal 2 Odloty
  • Warszawa Okecie Terminal 1 Odloty
  • Warszawa Okecie Terminal 1 Przyloty
  • Warszawa Okecie-Cargo
Wniosek: dane w bazie mapy są!

Czy naszą stolicę dotknęła jakaś niesprawiedliwość "na odległość" ?
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.6.2 - PL-2015Q1) // Garmin viago 1.2 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6688
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: Błędy CNE 2011.40

Postprzez Antonio » Pn, 21 mar 2011 23:35

beetle-m napisał(a):Brak wyników dla wyszukiwania poprzez wprowadzenie nazwy "Warszawa" lub "Okecie", etc.
Bo lotnisko Okęcie już nie istnieje - zmieniło nazwę na:"Port Lotniczy im. Fryderyka Chopina w Warszawie" :lol: (bodaj w 2 kwartale ub. roku). I jest to jedyna oficjalna nazwa tego lotniska :arrow: strona PAŻP, :arrow: AIP Polska

beetle-m napisał(a):Na liście nie ma Okęcia ale z krajowych portów jest m.in.:

Poznań-Lawica
Zielona Gora Babimost
Rzeszów Jasionka

To w trybie trasy "krótszy czas", natomiast w trybie najkrótsza dochodzi jeszcze Wrocław Strachowice. Widać, że są tu również różnice w wyszukiwaniu.
A tak poważnie, to w wynikach wyszukiwania wg 1 (nuvi 255W) scenariusza z mojej miejscowości wyskakuje Okęcie zaraz po łódzkim Lublinku i to nawet wszystkie dostępne warianty wyników, a więc:
Port Lotniczy Warszawa-Okecie
Warszawa Okecie Terminal 2 Przyloty
Warszawa Okecie Terminal 2 Odloty
Warszawa Okecie Terminal 1 Odloty
Warszawa Okecie Terminal 1 Przyloty
Warszawa Okecie-Cargo.

Z tego wniosek, że nuvi wyszukuje jedynie wybrane wg jakiegoś :?: kryterium punkty szczególne z jednego kraju i jakieś z sąsiednich/pobliskich krajów (lotniska węgierskie też są na liście znalezionych).

Sprawdziłem na UMP, Okęcie jest :wink: :
1) Terminal krajowy
2) Lotnisko Okęcie Terminal I odloty
3) Wojskowy port lotniczy (powinno być Port Lotniczy
4) Vip Aviation.
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT + CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Avatar użytkownika
Antonio
Bywalec
 
Posty: 786
Dołączył(a): N, 01 lis 2009 22:43
Lokalizacja: Pabianice (łódzkie)

Re: Błędy CNE 2011.40

Postprzez asandrzej » Wt, 22 mar 2011 0:12

Antonio napisał(a): Bo lotnisko Okęcie już nie istnieje - zmieniło nazwę na:"Port Lotniczy im. Fryderyka Chopina w Warszawie" (bodaj w 2 kwartale ub. roku). I jest to jedyna oficjalna nazwa tego lotniska .


E..tam na mapie CNE dalej wyszukuje „Port Lotniczy-Okecie” ,
Punkty szczegółwe > Blisko> Innego miasta (wpisać Warszawa) > Wszystkie- transport lub Transport lotniczy > literuj > „port”
może nie we wszystkich urządzeniach jest tak samo.
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6099
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Błędy CNE 2011.40

Postprzez Antonio » Wt, 22 mar 2011 0:24

asandrzej napisał(a):E..tam na mapie CNE dalej wyszukuje „Port Lotniczy-Okecie” ,
Bo dane mapowe są z ubiegłego roku i jeszcze nie zdążyli poprawić :lol: :wink:
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT + CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Avatar użytkownika
Antonio
Bywalec
 
Posty: 786
Dołączył(a): N, 01 lis 2009 22:43
Lokalizacja: Pabianice (łódzkie)

Re: Błędy CNE 2011.40

Postprzez beetle-m » Wt, 22 mar 2011 7:55

@asandrzej, @Antonio.
Czy hasłem szukanym będzie: "port", "Okęcie", "Okecie", "Chopina" czy cokolwiek innego to nie otrzymamy wyniku przy odległości 300km od lotniska w Warszawie.
Nie sprawdzałem dokładnego limitu kilometrów, od którego punkt będzie już dostępny na liście.
Na pewno istnieje taka wartość graniczna, bo wystarczy ustawić swoją lokalizację w Warszawie (tryb symulacji) i lotnisko jest widoczne bez problemu na liście głównej.

Użytkownicy Garminów wiedzą, że rozwiązaniem może być wyszukiwanie poprzez opcję "...blisko->innego miasta->Warszawa" ale nie o to chodzi. Nawigacja ze swoimi mapami ma ułatwiać zadania, a nie utrudniać.
Chciałbym szybko znaleźć główne, polskie lotnisko (zwłaszcza, że inne, małe, zagraniczne "popierdułki" są widoczne do 800km) dlatego sugeruję by Navteq przyjrzał się danym dla tego punktu!

@Antonio.
Nie mieszajmy w tym wątku tematów CNE z UMP, proszę.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.6.2 - PL-2015Q1) // Garmin viago 1.2 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6688
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: Błędy CNE 2011.40

Postprzez asandrzej » Wt, 22 mar 2011 9:37

Oczywiście, że wyszukiwarka powinna ułatwiać znalezienie punku, tylko trzeba ustalić czy utrudnienie w wyszukiwaniu
jest związane z mapą czy z oprogramowaniem odbiorników.
Jeżeli zadany punkt zostaje znaleziony korzystając z opcji blisko to można sądzić,
że problem leży po stronie oprogramowania odbiorników a nie mapy.

andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6099
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: Błędy CNE 2011.40

Postprzez Antonio » Wt, 22 mar 2011 9:47

beetle-m napisał(a):@Antonio.
Nie mieszajmy w tym wątku tematów CNE z UMP, proszę.
OK. Chciałem tylko nadmienić, że w innych/niektórych mapach
wyszukiwarka działa poprawnie.

asandrzej napisał(a):Jeżeli zadany punkt zostaje znaleziony korzystając z opcji blisko to można sądzić,
że problem leży po stronie oprogramowania odbiorników a nie mapy.
Tak, jak ze skrótami przez stacje benzynowe :wink:
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT + CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Avatar użytkownika
Antonio
Bywalec
 
Posty: 786
Dołączył(a): N, 01 lis 2009 22:43
Lokalizacja: Pabianice (łódzkie)

Re: Błędy CNE 2011.40

Postprzez rumcjas » Wt, 12 kwi 2011 15:48

Witam

Ja miałem problem z obwodnicą Wrocławia - jest w budowie a CNE "już ją ma wybudowaną" i oczywiście wskazuje ją jako najszybszą drogę :)

pozdrawiam
rumcajs
Garmin nuvi 200 -> Garmin nuvi 3790 LMU
rumcjas
Newbie
 
Posty: 7
Dołączył(a): Cz, 07 kwi 2011 19:21

Re: Błędy CNE 2011.40

Postprzez ericandor » Wt, 12 kwi 2011 23:46

Witam,

W Styczniu tego roku zglosilem bledy CNE 2011.32 (np. kierunkowosc ulic, chodniki zakonczony schodami zaznaczony jako droga ;) itd. ) przez support garmina i przez map reporter na stronie navteq. Pare dni temu przejrzalem jeszcze raz te ulice na map reporter i musze powiedziec ze niektore zostaly juz poprawione. Wiec mozna powiedziec ze "cos" sie dzieje, pytanie tylko kiedy bedzie mozna w koncu "normalnie" uzywac CNE...
nuvi 1390T, UMP
ericandor
 
Posty: 29
Dołączył(a): Pn, 26 kwi 2010 12:05

Błędy CNE 2012.10

Postprzez frasun » So, 21 maja 2011 9:29

Ja właściwie mogę zmienić nazwę tego wątku na błędy CNE 2012.1. Błędy niestety są te same.
Dorzucam informację o braku ciągłości / złym kierunku na wiadukcie na E77 / Wisłostrada na wysokości Krasińskiego w kierunku Łomianek. Zgłaszane 1000 razy garminowi, ale najwyraźniej bez skutku.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3797
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Re: Błędy CNE 2011.40

Postprzez bibi » Śr, 25 maja 2011 21:31

Ja ze swej strony dodam jeszcze kilka miejscowości GMINA :)
Chyba Garmin opis granicy gmin uznał za miejscowość, np w okolicach Krasnegostawu jest miejscowość Krasnystaw Gmina, niedaleko Biłgoraja jest Biłgoraj Gmina i pewnie jeszcze kilka innych :)
Pozdrawiam
GPSMap62ST + GMapa Topo 2009 + UMP, Nuvi 1200T + CNE + UMP
www.storat.pl
bibi
 
Posty: 58
Dołączył(a): Cz, 08 lip 2010 16:28
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Błędy CNE 2011.40

Postprzez beetle-m » Cz, 26 maja 2011 7:29

Zauważyłem ten problem przy okazji tematu wyszukiwania rynku w Oświęcimiu (inny wątek).
Do wyboru:
  • Oświęcim
  • Oświęcim (Gmina)
Wyraźnie temat globalny.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.6.2 - PL-2015Q1) // Garmin viago 1.2 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6688
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Następna strona

Powrót do Błędy CNE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron