DK52 Andrychów

Tutaj można zgłaszać utrudnienia komunikacyjne których jeszcze nie ma w systemie TMC Mediamobile. Dział oficjalnie zarządzany przez Mediamobile, operatora TMC w Polsce.

Moderator: Mediamobile

DK52 Andrychów

Postprzez beetle-m » Cz, 14 mar 2013 20:53

Witam kolegów z Mediamobile na forum Garniak.

Ktoś musi zacząć więc ...
Lokalizacja: DK52 Andrychów (woj. małopolskie)
Szczegóły 1 raportu TMC: "Zamknięta droga / Skotnica ->Stefana Batorego"
Szczegóły 2 raportu TMC: "Zamknięta droga / Stefana Batorego -> Skotnica"
Problem: Zbyt długi odcinek drogi "wyłączony" z ruchu (oba raporty TMC).

Poniżej widok mapy Vtraffic. Czerwoną strzałką pokazuję rzeczywistą lokalizację remontowanego mostu.
DK52_Andrychów_1.png
Mapa Vtraffic


Poniżej widok ogólny "zamkniętego" przez komunikaty TMC odcinka drogi DK52:
DK52_Andrychów_2.png
Widok w nuvi 3490

Niebieskimi strzałkami pokazuję najkrótszą drogę objazdu, sugerowaną również przez lokalne znaki drogowe.
Jak widać na screenshot'cie raport TMC "zamyka" zbyt długi odcinek DK52, co powoduje zbędne nadkładanie drogi przez kierowców, wierzących w poprawność tego raportu.

Sugerowane rozwiązanie problemu:
Moim zdaniem wystarczą raporty zamykające odcinki:
Stefana Batorego -> Żwirki i Wigury
Żwirki i Wigury -> Stefana Batorego
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.6.2 - PL-2015Q1) // Garmin viago 1.2 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6678
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: DK52 Andrychów

Postprzez nocnyMarek » Pt, 15 mar 2013 1:12

beetle-m napisał(a):Moim zdaniem wystarczą raporty zamykające odcinki:
Stefana Batorego -> Żwirki i Wigury
Żwirki i Wigury -> Stefana Batorego


A nie Stefana Batorego -> 1 Maja i odwrotnie?
Przecież to między nimi jest ten budowany most.
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Avatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec
 
Posty: 607
Dołączył(a): Śr, 21 mar 2007 21:17
Lokalizacja: Silesia

Re: DK52 Andrychów

Postprzez beetle-m » Pt, 15 mar 2013 8:38

Jak zawsze "Sokole oko" 8)
Zgadzam się. Tak byłoby idealistycznie dla osobówek przy założeniu, że osoby decyzyjne nie chcą ograniczać ruchu pojazdów w tym miejscu (okolice remontowanego mostu).
Stefana Batorego <-> 1 Maja to odcinek pomiędzy najbliższymi przecznicami remontu.

Obawiam się jednak o to, że raport musi uwzględniać w jakiś sposób ruch samochodów ciężarowych.
Nie jestem w stanie przedstawić dokładnej mapy tonażu na poszczególnych ulicach w Andrychowie.

Koledzy z UMP zrobili to tak (zburzyli ten most):
DK52_Andrychów_UMP.PNG
Wersja UMPpcPL - brawo !


Liczę na to, że w miarę upływu czasu uzyskamy od kolegów z Mediamobile opis zasad jakimi kierują się ustalając wielkość zamkniętego odcinka drogi. Ja mam niestety pewną szczątkową wiedzę ale sprzed wielu miesięcy więc ...
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.6.2 - PL-2015Q1) // Garmin viago 1.2 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6678
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: DK52 Andrychów

Postprzez MM_lmitka » Pt, 15 mar 2013 10:10

Witam serdecznie!

Na wstępie dziękuje za aktywność i informacje. Utrudnienie w Andrchowie zostało poprawione. Teraz nawigacje powinny pokazywać wpływ utrudnienia tylko na moście.

Co do sposobu działania naszego systemu jest ona zarówno prosta jak i mocno ograniczająca nas, jako operatorów :). Otóż każda droga w Polsce (na obecną chwilę pod uwagę bierzemy klasy od dróg krajowych (DK) wzwyż) jest podzielona na wirtualne odcinki ograniczone, tak zwanymi, punktami TMC. Aby dodać jakieś zdarzenie (roboty drogowe wypadek, zdarzenia) musimy takie miejsce ograniczyć dwoma takimi punktami. W zależności od zdarzenia i wpływu, jaki ma na otoczenie, operator może przjąć jeden lub kilka odcinków w danej wiadomości, która potem jest pokazywana na nawigacji. Sama siatka punktów jest sukcesywnie powiększana, co daje nam możliwość skrócenia "długości" wpływu danego zdarzenia.
Avatar użytkownika
MM_lmitka
Mediamobile
 
Posty: 29
Dołączył(a): Pt, 08 mar 2013 7:19
Lokalizacja: Warszawa

Re: DK52 Andrychów

Postprzez beetle-m » Pt, 15 mar 2013 10:38

Witam Łukaszu. Miło widzieć na Garniaku.
Dziękuję za informacje i zmianę.
"Pierwsze koty za płoty" :wink:
____________________________________
Obawiam się, że poniższy WAŻNY fragment zaginie niedługo w wątkach i postach stąd prośba o założenie, przyklejenie i prowadzenie w tym dziale osobnego wątku-postu z informacjami technicznymi tego typu.
MM_lmitka napisał(a):Co do sposobu działania naszego systemu jest ona zarówno prosta jak i mocno ograniczająca nas, jako operatorów :). Otóż każda droga w Polsce (na obecną chwilę pod uwagę bierzemy klasy od dróg krajowych (DK) wzwyż) jest podzielona na wirtualne odcinki ograniczone, tak zwanymi, punktami TMC. Aby dodać jakieś zdarzenie (roboty drogowe wypadek, zdarzenia) musimy takie miejsce ograniczyć dwoma takimi punktami. W zależności od zdarzenia i wpływu, jaki ma na otoczenie, operator może przjąć jeden lub kilka odcinków w danej wiadomości, która potem jest pokazywana na nawigacji. Sama siatka punktów jest sukcesywnie powiększana, co daje nam możliwość skrócenia "długości" wpływu danego zdarzenia.

Z biegiem czasu ten wątek/post (może być na stałe zamknięty) będziecie rozwijali i da nam userom pełny obraz Waszych możliwości jako operatora. Zapewne ograniczy to ilość zbędnych pytań i wątpliwości w przyszłości.
Wszelkie techniczne detale opisujące ilość regionów (podział Polski), nadajników, etc. mile widziane. Mam nadzieję, że Rada się ze mną zgodzi.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.6.2 - PL-2015Q1) // Garmin viago 1.2 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6678
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: DK52 Andrychów

Postprzez MM_lmitka » Pt, 15 mar 2013 10:49

Właśnie miałem to zaproponować, ale myśl uciekła mi w ferworze pisania posta :). Zrobimy zamknięty temat, w którym będziemy uwzględniali odpowiedzi (w ramach naszej możliwości) na pytania użytkowników.
Avatar użytkownika
MM_lmitka
Mediamobile
 
Posty: 29
Dołączył(a): Pt, 08 mar 2013 7:19
Lokalizacja: Warszawa

Re: DK52 Andrychów

Postprzez beetle-m » So, 16 mar 2013 10:59

Zmiany widoczne były już wczoraj ok. godz. 15:00. Niestety widziałem stare i nowe raporty jednocześnie.
Po restarcie odbiornika widoczne są już tylko nowe raporty.
Porównanie wygląda tak:
DK52_zmiana.PNG
Dwie wersje: stara i po zmianie

Temat wydaje się wyczerpany.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.6.2 - PL-2015Q1) // Garmin viago 1.2 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6678
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: DK52 Andrychów

Postprzez beetle-m » Cz, 11 kwi 2013 9:20

Skorzystam z okazji by pociągnąć w tym wątku temat techniczny.

W chwili obecnej raport obejmuje dwie najbliższe przecznice remontowanego mostu.
Niestety, węzły obejmują je obie, co ogranicza możliwość kalkulowania przez urządzenia trasy wg zielonych strzałek (poniżej):
Andrychów_korekta.PNG
Raport DK52

Już wiemy, że operator nie ma dowolności wstawiania punktów ale spróbuję zapytać:
czy możecie "odsłonić" obie przecznice przesuwając Wasze punkty (pkt. początku i pkt. końca) o kilka metrów ?
Czysto teoretycznie, prawy punkt raportu mógłby być przesunięty do lewej odnogi (litery "V") tego skrzyżowania. Chodzi o miejsce, w którym widać teraz na screenshot'cie numer drogi ("52").
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.6.2 - PL-2015Q1) // Garmin viago 1.2 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6678
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Re: DK52 Andrychów

Postprzez MM_lmitka » Pt, 12 kwi 2013 6:20

Witam,

odpowiedz na to ptanie zawiera zarowno dobrą, jak i mniej przyjemną, informacje :). Oczywiscie samo przesuniecie punktu itd. jest mozliwe - to dobra wiadomosc. Zla wiadomsc to taka, że wymaga to sporej, wbre pozorom, ingerencji w istniejaca macierz wszystkich punktow TMC (my, jako operatorzy, nie mamy niestety dostepu do oprogramowania do obrobki punktow). Przede wszystkim punkty te sa ze soba powiazane szeregiem zmiennych i zmiana jednego z nich moze wplynac na inne, powiazane z nim punkty co moze skutkowac roznymi bledami (np. pominiecie jednego z punktu i wydluzenie przez to odcinka, na ktory wplywa zdarzenie). Dlatego wszelkie sugestie, bledy itd. sa przez nas zbierane i przekazywane odpowiedniemu działowi MediaMobile, który sam "bawi się" tym tematem i przesyła aktualizacje do nawigacji.
Avatar użytkownika
MM_lmitka
Mediamobile
 
Posty: 29
Dołączył(a): Pt, 08 mar 2013 7:19
Lokalizacja: Warszawa

Re: DK52 Andrychów

Postprzez beetle-m » Pt, 12 kwi 2013 6:32

MM_lmitka napisał(a):Dlatego wszelkie sugestie, bledy itd. sa przez nas zbierane i przekazywane odpowiedniemu działowi MediaMobile, który sam "bawi się" tym tematem i przesyła aktualizacje do nawigacji.
Na to w sumie liczyłem.
Stąd mój pomysł by pokazać ewentualne sytuacje, które mogą występować przy zbyt skromnej siatce punktów.
Dzięki za informacje.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.6.2 - PL-2015Q1) // Garmin viago 1.2 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6678
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko


Powrót do Zgłoszenia utrudnień drogowych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość