ortofotomapy arimr

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.

Moderatorzy: Alf/red/, Artur, Spider

ortofotomapy arimr

Postprzez wodnik7 » Pn, 23 kwi 2007 23:52

witajcie,

pytanie moze zbyt proste, ale czy ktos juz kalibrowal/sprawdzal/uzywal skanow tychze map? i jakie efekty??

Dziekuje!
Pozdrawiam, Michal
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
wodnik7
Bywalec
 
Posty: 332
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 22:10
Lokalizacja: Berlin/Gdańsk

Postprzez t8mi » Wt, 24 kwi 2007 0:16

Widziałem tylko mapkę jaką dostał rolnik, nic specjalnego. Jest jakiś adres z pod którego można ściągnąć takie ortofotomapy?
Pozdrowionka Tomek.

(Rower: było min 55 km/h jest max 15 km/h po lesie
& GPS: był eTrex VistaCx już jest GPSMap 76CSx ; )
Avatar użytkownika
t8mi
Bywalec
 
Posty: 144
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 14:26
Lokalizacja: Grudziądz

Postprzez wodnik7 » Wt, 24 kwi 2007 7:54

t8mi napisał(a):Widziałem tylko mapkę jaką dostał rolnik, nic specjalnego. Jest jakiś adres z pod którego można ściągnąć takie ortofotomapy?


nie, wlasnie nie mozna (oczywiscie ze u nas to tylko urzednicy moga..), trzeba skanowac. a faktycznie nic specjalnego, zdjecia to te z geoportal.gov.pl, nalozone mapy egib, swoja droga strasznie krzywo ( u mnie przesuniecia ok 20m...wstyd, a agencja oczekuje od rolnika zeby co do cm wyliczyl dzialke).

sa punkty kalibracyjne (3) i skala - powinno chyba wystarczyc i byc ok?

a moze ktos juz jednak probowal? w ozim np?

dziekuje!
Pozdrawiam, Michal
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
wodnik7
Bywalec
 
Posty: 332
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 22:10
Lokalizacja: Berlin/Gdańsk

Postprzez Magnoom » Pn, 30 kwi 2007 10:22

t8mi napisał(a):Jest jakiś adres z pod którego można ściągnąć takie ortofotomapy?
Tak jak już wspomniał wodnik7 ortofotomapy dostarczane przez ARiMR dla rolników to te same zdjęcia, które znajdziemy w serwisie www.geoportal.gov.pl
wodnik7 napisał(a):a agencja oczekuje od rolnika zeby co do cm wyliczyl dzialke
Nie jestem tego taki pewien. Ostatnio mierzyłem działki znajomego i jedyny poważny wymóg jaki usłyszałem to zmieszczenie się w 3% błędzie, a to na działkach powyżej 1ha raczej nie jest problemem. Poza tym ARiMR kazała nanieść odpowiednie obszary ręcznie, flamastrem na przygotowanych przez nich arkuszach z ortofotomapami. Chociaż nie wiem jak bym się nie starał to nie osiągnę takiej dokładności.
Inna sprawa, że sam przygotowałem i drukowałem dla tego znajomego ortofotomapy jego gospodarstwa z naniesionymi śladami (poszczególne łąki, pastwiska, itd.). Na grupie dyskusyjnej pl.rec.gps była kiedyś rozmowa dotycząca zapisywania zdjęć z tego serwisu.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS: Góry_PL, UMP-pcPL-topo oraz Okolice Bełchatowa
Nuvi 760 + GA27C: GPMapa 2007.3, CNE NT 2009, UMP-pcPL; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1748
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez wodnik7 » So, 10 maja 2008 18:35

Magnoom napisał(a):Inna sprawa, że sam przygotowałem i drukowałem dla tego znajomego ortofotomapy jego gospodarstwa z naniesionymi śladami (poszczególne łąki, pastwiska, itd.).


Witaj,

czy mozesz mi powiedziec, jakiego programu uzywales do nanoszenia sladow na te mape? ozi? I jak to dokladie wykonales?

Dziekuje!

MIchal
Pozdrawiam, Michal
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
wodnik7
Bywalec
 
Posty: 332
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 22:10
Lokalizacja: Berlin/Gdańsk

Postprzez wodnik7 » N, 11 maja 2008 9:16

mam, mam mam! ozi, i mapedit - na poczatku byla kicha, bo moja wersja ozi (w j. niem.) miala blad kalibracji, tzn nie zapisywala 19 poludnika, i nie moglem tego zauwazyc, dlatego nigdy nie bylo mapy tam, gdzie powinna:) ale tez robilem wszystko o 1 w nocy:)

wiec dziala, wiec temat zamkniety jak dla mnie:)
Pozdrawiam, Michal
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
wodnik7
Bywalec
 
Posty: 332
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 22:10
Lokalizacja: Berlin/Gdańsk

Postprzez Magnoom » Śr, 14 maja 2008 22:02

Cieszę się, że doszedłeś do tego sam mimo mojej dłuższej nieobecności na forum.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS: Góry_PL, UMP-pcPL-topo oraz Okolice Bełchatowa
Nuvi 760 + GA27C: GPMapa 2007.3, CNE NT 2009, UMP-pcPL; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1748
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Re: ortofotomapy arimr

Postprzez mirek_s » Cz, 20 kwi 2017 18:20

Odkopię temat. Chciałbym z taką ortofotomapę wgrać do GPSMAP 64s ale potrzebuję pomocy.
Oznaczone są naroża i wypisane współrzędne ale lewy dolny jest opisany dwoma a prawy górny w ogóle. Nie bardzo wiem co i gdzie mam wpisać w oziexplorerze :(
Czy mógłby mi ktoś pomóc?
Załączniki
dz — kopia.jpg
mirek_s
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): So, 09 sty 2016 19:05

Re: ortofotomapy arimr

Postprzez GPS Maniak » Cz, 20 kwi 2017 18:43

Opis czwartego narożnika nie jest potrzebny, bo jego współrzędne wynikają wprost z opisów narożnika prawego dolnego i lewego górnego :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Vertis Braver, a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14689
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: ortofotomapy arimr

Postprzez roro » Cz, 20 kwi 2017 19:16

mirek_s napisał(a):Oznaczone są naroża i wypisane współrzędne ale lewy dolny jest opisany dwoma a prawy górny w ogóle.

Moim zdaniem mapa ma kompletne dane, są opisane wszystkie cztery narożniki.
roro
Bywalec
 
Posty: 335
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16


Powrót do Tworzenie map

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości