układ współrzędnych płaskich 2000

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.

Moderatorzy: Alf/red/, Artur, Spider

układ współrzędnych płaskich 2000

Postprzez Hammer70 » Wt, 25 lip 2017 9:40

Witajcie,

Zakres tematyczny forum jest tak specjalistyczny i obszerny, że przytłacza; więc jako przyparty do muru proszę o pomoc w odnalezieniu odpowiednich informacji.

Chcę skalibrować w Ozim plik .jpg, który jest mapą w układzie współrzędnych płaskich 2000 (strefa 5), wysokościowy poziom odniesienia to Kronsztadt 1986.
Jak mam ustawić kalibrowanie w zakładce ,,setup", a potem współrzędne punktów (one chyba powinny być, jako X i Y) ?

Z pozdrowieniami,
Hammer
Hammer70
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Wt, 25 lip 2017 9:28

Re: układ współrzędnych płaskich 2000

Postprzez roro » Wt, 25 lip 2017 17:13

Hammer70 napisał(a):Jak mam ustawić kalibrowanie w zakładce ,,stup", a potem współrzędne punktów (one chyba powinny być, jako X i Y) ?

Na potrzeby programu Ozi dane kalibracyjne w Układzie PL 2000 należy przetransformować
do Układu WGS 84 hddd dddd ( format zapisu danych można wybrać inny),
można to zrobić w MapSource, Base Camp definiując siatkę użytkownika.

Dane Transverse Mercator:
Strefa 5

Central meridian - 15°
Scala Factor - 0.999923
False Easting - 5 500 000
Map Datum - WGS 84
roro
Bywalec
 
Posty: 276
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: układ współrzędnych płaskich 2000

Postprzez Hammer70 » Wt, 25 lip 2017 20:26

Dzięki za wskazówki.

Podsyłam kilka linków, może się komuś przydadzą:
1. http://www.numerus.net.pl/programy.html
2. http://web4you.com.pl/6.html
Hammer70
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Wt, 25 lip 2017 9:28

Re: układ współrzędnych płaskich 2000

Postprzez roro » Wt, 25 lip 2017 22:02

W MapSource przy zdefiniowanej siatce użytkownika dla Układu PL-2000 wpisujemy "oryginalne"
dane, po zmianie siatki dane zostaną przetworzone do wybranego układu.

2x.JPG


1x.JPG
roro
Bywalec
 
Posty: 276
Dołączył(a): N, 04 paź 2015 14:16

Re: układ współrzędnych płaskich 2000

Postprzez Zachu » Wt, 25 lip 2017 22:08

Hammer70 napisał(a):Podsyłam kilka linków, może się komuś przydadzą:

Może tobie się przyda na początek siedem stron.
viewtopic.php?f=6&t=10234
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7316
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: układ współrzędnych płaskich 2000

Postprzez GPS Maniak » Śr, 26 lip 2017 20:05

Co do zasady nie odpowiadam na pytania na PRIV (oczywiście nie dotyczy to korespondencji z moimi znajomymi), ale ponieważ któryś z moderatorów zamknął wątek, zrobię wyjątek i odpowiem. Otóż ... odpowiedź dał już roro. :D

Chodzi o to, że na mapie musisz znaleźć punkty z o znanych Tobie współrzędnych (np. studzienki na sieci wodociągowej) albo - jeżeli mapa ma wykreśloną siatkę współrzędnych, miejsca przecięć tejże siatki. Potem te współrzędne musisz przeliczyć do innego, bardziej strawnego dla Oziego formatu. Optowałbym za układem UTM. Można to zrobić tak jak sugerował roro - w MapSource, ale można też inną metodą - np apką "Transform" autorstwa naszego kolegi:

Nowy-2.jpg

Co prawda najnowsza wersja apki gdzieś mi się zapodziała, ale w. 2,51 powinna też dać radę: http://gpsmaniak.com/2010/Download/Transform251.exe

Z resztą musisz już sobie poradzić sam.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Vertis Braver, a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14583
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko


Powrót do Tworzenie map

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości