kłopot z wgraniem danych

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.

Moderatorzy: Artur, Alf/red/, Spider

kłopot z wgraniem danych

Postprzez magi77 » Wt, 28 maja 2024 12:33

Mam problem z przygotowaniem danych na gps i szukam pomocy :(
Na gps gramin montana wcześniej zostały przygotowane i wgrane pliki i gps je widzi (wczytuje) i tworzy mapę.
Teraz ja próbuje przygotować kolejną paczkę danych i jest problem - nie mogę utworzyć z danych mapy. Poprosiłam także drugą osobę o przygotowanie danych i tan sam problem.
Czy może ktoś mi podpowiedzieć gdzie robię błąd ?? Czy komuś też takie problemy się zdarzały??
magi77
Nowy
 
Posty: 2
Dołączył(a): Wt, 28 maja 2024 12:20

Re: kłopot z wgraniem danych

Postprzez wodzirej » Wt, 28 maja 2024 22:08

Kłopot jest ze zrozumieniem Twoich pytań. Doprecyzuj.
magi77 napisał(a):zostały przygotowane i wgrane pliki

Jakie pliki? Jakiego formatu i jakie dane zawierają?
magi77 napisał(a):gps tworzy mapę

Odbiornik GPS "nie tworzy mapy". Ma zainstalowany/wgrany plik mapy (albo nie ma)
magi77 napisał(a):Teraz ja próbuje przygotować kolejną paczkę danych

Nazywaj rzeczy po imieniu, co robisz?
Przykładowe sprawy, o których nie piszesz:
Który model Montany - z serii 6x0 czy 7x0?
W jakim formacie tworzysz plik(i)?
W jakim programie/aplikacji przygotowujesz pliki?
Jakie dane chcesz wgrać - waypointy/kursy/trasy/ślady?
Wgrywasz przez kabel czy bezprzewodowo? Na odbiornik czy na kartę pamięci?

A najlepiej ze strony garmina pobierz instrukcję obsługi swojego odbiornika.
Enduro 2, Edge Explore, Varia RCT715, GPSMap 64sc, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Avatar użytkownika
wodzirej
Garniak
 
Posty: 2046
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 19:22
Lokalizacja: NYC

Re: kłopot z wgraniem danych

Postprzez magi77 » Cz, 30 maja 2024 18:39

na pewno jest kłopot ze zrozumieniem pytań a wynika to z mojej słabej a wręcz żadnej wiedzy garmina

garmin 750
przygotowane są pliki w formacie img
przygotowane w qgis
chce mieć granice działek ewidencyjnych
wgrywanie przez kabel
magi77
Nowy
 
Posty: 2
Dołączył(a): Wt, 28 maja 2024 12:20

Re: kłopot z wgraniem danych

Postprzez Zachu » Cz, 30 maja 2024 18:53

Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 8733
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa


Powrót do Tworzenie map

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość