Tworzenie mapy .KMZ

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.
_PrEzY_
Początkujący

Tworzenie mapy .KMZ

Post autor: _PrEzY_ »

Cześć, chciałbym zrobić mapę rastrową na podstawie skanu tradycyjnej mapy papierowej. Natknąłem się na artykuł, w którym zasugerowane było, aby skan zrobić w formacie .jpg, nałożyć ten skan później na mapę w Earth Google i tam dopasować - skalibrować skan z mapą i wyeksportować do pliku .kmz, który to z kolei można użyć w nawigacji ręcznej Garmin. Niestety ta ścieżka nie udała mi się. Tzn. udało mi się do momentu otrzymania widoku tej mapy zeskanowanej na tle widoku Earth Google, ale niestety wyeksportowany plik .kmz nie jest czytelny dla Garmin BaseCamp ani dla nawigacji ręcznej Garmin. Coś nie zadziałało. Macie pomysł, co mogłem zepsuć ? :) Albo może macie inną propozycję, przygotowania i skalibrowania takiej mapy ?
Pozdrawiam,

Kamil

[FENIX 3 HR / DAKOTA 20 / ETREX TOUCH 35T / OREGON 450]
Władek
Początkujący

Re: Tworzenie mapy .KMZ

Post autor: Władek »

_PrEzY_ pisze:Cześć, chciałbym zrobić mapę rastrową na podstawie skanu tradycyjnej mapy papierowej.
Może lepiej za kilkanaście PLNów kupić gotowca.
https://compass.krakow.pl/mapy-cyfrowe- ... ziexplorer
GPSMAP 66sr, 67
roro
Bywalec

Post autor: roro »

_PrEzY_ pisze:Niestety ta ścieżka nie udała mi się. Tzn. udało mi się do momentu otrzymania widoku tej mapy zeskanowanej na tle widoku Earth Google, ale niestety wyeksportowany plik .kmz nie jest czytelny dla Garmin BaseCamp ani dla nawigacji ręcznej Garmin.
W Gogle Earth nie uzyskasz mapy KMZ zgodnej z CustomMaps, w przypadku mapy większego obszaru.
W pliku KMZ przeznaczonym do odbiornika maksymalna wielkość poszczególnego kafelka mapy nie powinna
przekraczać wielkości 1024x1024 pikseli.
_PrEzY_
Początkujący

Władek pisze:
_PrEzY_ pisze:Cześć, chciałbym zrobić mapę rastrową na podstawie skanu tradycyjnej mapy papierowej.
Może lepiej za kilkanaście PLNów kupić gotowca.
https://compass.krakow.pl/mapy-cyfrowe- ... ziexplorer
Gdyby mapa, na której mi zależy, byłaby do kupienia w wersji cyfrowej, to już bym dawno ją kupił :)
Pozdrawiam,

Kamil

_PrEzY_
Początkujący

roro pisze:W Gogle Earth nie uzyskasz mapy KMZ zgodnej z CustomMaps, w przypadku mapy większego obszaru.
W pliku KMZ przeznaczonym do odbiornika maksymalna wielkość poszczególnego kafelka mapy nie powinna
przekraczać wielkości 1024x1024 pikseli.
Ano właśnie, czyli trzebaby to jakoś zgrabnie podzielić i na koniec jakoś cudownie wygenerować z tego .kmz kompatybilny z CustomMaps :) A to zagwozdka :)
Pozdrawiam,

Kamil

ODPOWIEDZ