O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.
Mam przyjemność przedstawić pierwszą wersję mojego narzędzia do automatycznej produkcji map KMZ kompatybilnych z Garminami. Na razie jest to bardzo wczesna wersja wersja on-line, dalszy rozwój zależy od zapotrzebowania i... sponsorów. Mapę się konwertuje w trzech krokach:
Wybór nazwy zestawu map (na przykład "sztabówki")
Wrzucenie arkuszy na serwer (na razie obsługuje tylko GeoTIFFy)
Witam.
Wysłałem w celu testowym mapę do przetworzenia do pliku .kmz mapa wróciła został utworzony katalog, który zawierał plik.kmz oraz pliki jpg.
Znając zapis do pliku kmz z Google Earth sądziłem, że pliki . jpg są zbędne więc je usunąłem.
Po usunięciu mapa się uruchomiła, ale nie została wyświetlona. Inny format zapisu do pliku .kmz nie będzie stwarzał problemów w odbiorniku?
Pozdrawiam.
Załączniki
Ostatnio zmieniony 12 paź 2009, 09:11 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej pisze:Witam.
Wysłałem w celu testowym mapę do przetworzenia do pliku .kmz mapa wróciła został utworzony katalog, który zawierał plik.kmz oraz pliki jpg.
Znając zapis do pliku kmz z Google Earth sądziłem, że pliki . jpg są zbędne wiec je usunąłem.
Po usunięciu mapa się uruchomiła, ale nie została wyświetlona. Inny format zapisu do pliku .kmz nie będzie stwarzał problemów w odbiorniku?
Pozdrawiam.
Plik KMZ powinien zawierać w środku plik KML oraz pliki JPG. Plików tych nie można ze środka usuwać. Za to wszelkie pliki źródłowe z których tworzony był KMZ nie są już oczywiście potrzebne.
Jeśli nie zmieniałeś pliku KMZ i Ci nie działa, to dzieje się coś dziwnego. Przed chwilą sprawdziłem i u mnie w Google Earth Twój plik działa bez problemu.
Za to jeśli popsułeś sobie plik KMZ, to po prostu ściągnij go jeszcze raz. Jeśli nie masz już linku to, wejdź bezpośrednio na http://azzie.astronet.pl/~azzie/tif2kmz/wait.php który zaprowadzi Cię to Twojej ostatniej mapy.
Witam.
Może nie zbyt konkretnie to opisałem.
Plik kmz. utworzony przez Google Earth jest to jeden plik zawierający wewnątrz pliki .jpg do mnie wróciła mapa zapisana w innej strukturze plik .kmz z nazwą " doc " i na zewnątrz dziewięć plików .jpg stąd moje pytanie.
Pozdrawiam.
Załączniki
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
asandrzej pisze:
Plik kmz. utworzony przez Google Earth jest to jeden plik zawierający wewnątrz pliki .jpg do mnie wróciła mapa zapisana w innej strukturze plik .kmz z nazwą " doc " i na zewnątrz dziewięć plików .jpg stąd moje pytanie.
Po skończeniu pracy skrypt udostępnia link do wygenerowanego pliku kmz. To co widzę na ekranie wygląda jak rozpakowany plik kmz bądź widok tego co zawiera w środku.
Z serwera ściągnięty powinien zostać tylko jeden plik. Jaka to przeglądarka i system?
Witam.
Po rozpakowaniu pliku.rar utworzył się katalog z tą zawartością dlatego minie to zdziwiło i o tym piszę.
W takiej postaci uruchamia się w Gogle Earth, ale mam informację że Global Mapper już nie akceptuje takiej struktury pliku.
Wielkość pliku doc.kmz 3,6 KB może to coś wyjaśni.
Pozdrawiam
asandrzej pisze:Po rozpakowaniu pliku.rar utworzył się katalog z tą zawartością dlatego minie to zdziwiło i o tym piszę.
W takiej postaci uruchamia się w Gogle Earth, ale mam informację że Global Mapper już nie akceptuje takiej struktury pliku.
Wielkość pliku doc.kmz 3,6 KB może to coś wyjaśni.
Chyba musimy usciślić dyskusję. Google Earth obsługuje dwa typy plików. KML i KMZ. Moje narzędzie tworzy plik KMZ który jest po prostu archiwum ZIP (nie RAR) zawietającym plik KML (doc.kml) oraz pliki JPG. Po ściągnięciu wygenerowanego pliku KMZ można go zapewne rozpakować WinRARem (albo innym narzędziem) i wyciągnąć z niego plik doc.kml (nie kmz!) oraz obrazki. Google Earth będzie obsługiwał zarówno spakowany plik KMZ jak i wypakowany plik KML plus obrazki (które nie mogą zostać usunięte). Garmin wymaga pliku KMZ a plik KML w nim zawarty musi mieć nazwę doc.kml. Jak działa Global Mapper nie wiem.
Normalnie powinieneś po prostu operować na wygenerowanym pliku KMZ. Nie ma co grzebać w środku bez konkretnego celu, Garmin jest dość ograniczony odnośnie tego co można tam wsadzić. Z tego co rozumiem (sam nie sprawdzałem) nie ma obsługi Super Overlayów (czyli różnych obrazków na różnych skalach), większej ilości lub większych kafli (ograniczenie do 100 w maksymalnej rozdzielczości 1024x1024), obsługi innych formatów graficznych niż JPEG, itd.
Rzeczywiście plik dok to kml nie zwróciłem uwagi (przypadłość Windowsa że nie zawsze wyświetla rozszerzenia).
Jeszcze raz: Otrzymałem plik.rar rozpakowałem powstał katalog który zawiera plik doc.kml i dziewięć plików .jpg nic więcej nie robiłem.
Pliku .kmz nie otrzymałem.
Załącznik zawartość pliku . rar przed rozpakowaniem.
Załączniki
Jesteś pewien? Włącz wyświetlanie rozszerzeń (otwórz dowolne okno np. Mój komputer, narzędzia, widok, odptaszkuj "ukryj rozszerzenia znanych typów plików")
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Witam.
@ Spider. Pomogło. Dlaczego otrzymałem plik z rozszerzeniem rar?
Mapę wysłałem tylko w celu testowania programu Azzie-go może się to jeszcze przyda komuś jak będzie miał taki przypadek.
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Edit:
Dodam jeszcze, że mapa przed wysyłka musi być prawidłowo skalibrowana gdyż w Google Earth nie będzie możliwości przeprowadzenia korekty koordynatów ani przeźroczystości tak jak w pliku.kmz utworzonym w Google Earth dla całości mapy można tylko edytować poszczególne arkusze.
Przeźroczystość poszczególnych arkuszy można korygować tylko na minus. (większa przeźroczystość)
Podobnie jest z plikami .kmz utworzonymi programem Global Mapper.
Plik miał rozszerzenie Archiwum WinRar-a (Zip)
Pozdrawiam.
Edit: Pobrałem drugi raz (załącznik)
Załączniki
Azzie pisze:Czy powinienem ustawić jakiś specyficzny content-type dla plikow kmz na serwerze? Hmm...
Dla kmz i kml jest:
application/vnd.google-earth.kmz
application/vnd.google-earth.kml+xml
Poza tym niektóre przeglądarki przy zapisywaniu plików kierują się właśnie typem pliku zwracanym przez serwer, a inne znów patrzą jedynie na rozszerzenie.