kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania
Re: kalibracja wigowek bez podania parametrow odwzorowania
tylko jak to poprawić ?
Mi jak do tąd nie udało się przesuwając punkty kalibracyjne w ozim osiągnąć zadowalającego pokrycia na całej powierzchni mapy.Jak się w jednym miejscu nakłada to w innym się rozjeżdża.
Mi jak do tąd nie udało się przesuwając punkty kalibracyjne w ozim osiągnąć zadowalającego pokrycia na całej powierzchni mapy.Jak się w jednym miejscu nakłada to w innym się rozjeżdża.
Proszę być bardziej precyzyjnym, bo tego rodzaju ogólne stwierdzenia mogą wprowadzać w błądmeridian pisze:Tak jak napisałem wcześniej, nie ma możliwości prawidłowego skalibrowania arkusza mapy WIG ( przynajmniej ja nie znam takiego sposobu )
żaden układ łącznie z „Borową Górą” nie jest odpowiedni.

Układ Borowa Góra w oryginale (obrazek modelu odwzorowania poniżej) jest jak najbardziej odpowiedni, w/g tego układu wykonano przecież mapy.
Mapy artyleryjskie, o charakterze azymut-odległość, przynajmniej jeżeli chodzi o setki

Różne materiały źródłowe dotyczące układu WIG, czyli np. oryginalną Instrukcję Użycia Wpółrzędnych Prostokątnych można znaleźć bez trudu na mapywig.org.
Tylko że tak zdefiniowanych układów nie ma po prostu dziś w popularnych narzędziach, które są zazwyczaj używane do adaptacji tych map

Bo zupełnie czymś innym są przybliżenia układu WIG, nazywane w slangu kalibracyjnym "Borowa Góra", w/g których się praktycznie wykonuje kalibracje.
A są to przybliżenia układu quasi-stereograficznego WIG wykorzystujące inne odwzorowanie, najczęsciej odwrócone walcowe (TM).
Koledze amado ta wiedza i tak chyba wiele w praktycznej kalibracji map nie pomoże (jako że z problemem kalibracji WIG walczy na forum bodajże od 6 lat). Jeżeli użyte odwzorowanie jest tak inne, to siłą rzeczy musi się coś rozjechać.
Pozdrawiam
Ranger
Żle jest jak starasz sie kogoś pouczać nie czytajac co on naapisał.Ranger pisze:Bo zupełnie czymś innym są przybliżenia układu WIG, nazywane w slangu kalibracyjnym "Borowa Góra", w/g których się praktycznie wykonuje kalibracje.
meridian pisze:Tak jak napisałem wcześniej, nie ma możliwości prawidłowego skalibrowania arkusza mapy WIG ( przynajmniej ja nie znam takiego sposobu )
żaden układ łącznie z „Borową Górą” nie jest odpowiedni.
Napisałem nie miej precyzyjnie niż Ty.Ranger pisze:Proszę być bardziej precyzyjnym, bo tego rodzaju ogólne stwierdzenia mogą wprowadzać w błąd![]()
Oregon 650 T
@Meridian
Kompletnie nie rozumiem, dlaczego uważasz, że ktoś chce Cię pouczać ?
Według mnie, starasz się praktycznie wpasować treść map w model bliski docelowemu, deformując treść obrazu. Co samo w sobie nie jest niczym nadzwyczajnym, wystarczy się przyjrzeć serwisom składającym różne mapy, w tym WIG, np. do porównań historycznych. I można się też dowiedzieć, jak to praktycznie zrobiono (co też nie jest specjalnie trudne). Tylko że wtedy uwagi powinny się odnosić dokładnie do takiego podejścia oraz uzyskanych wyników, i ani milimetr dalej. Powtórzę raz jeszcze co już padło w tym temacie - czy mapy po transformacji to są nadal te same mapy ?
Przecież kolega amado nawet nie wie, czym się da w taki sposób ruszyć obraz map
Pozdrawiam
Ranger
Kompletnie nie rozumiem, dlaczego uważasz, że ktoś chce Cię pouczać ?

Według mnie, starasz się praktycznie wpasować treść map w model bliski docelowemu, deformując treść obrazu. Co samo w sobie nie jest niczym nadzwyczajnym, wystarczy się przyjrzeć serwisom składającym różne mapy, w tym WIG, np. do porównań historycznych. I można się też dowiedzieć, jak to praktycznie zrobiono (co też nie jest specjalnie trudne). Tylko że wtedy uwagi powinny się odnosić dokładnie do takiego podejścia oraz uzyskanych wyników, i ani milimetr dalej. Powtórzę raz jeszcze co już padło w tym temacie - czy mapy po transformacji to są nadal te same mapy ?
Przecież kolega amado nawet nie wie, czym się da w taki sposób ruszyć obraz map

Pozdrawiam
Ranger
Prosiłeś mnie ( bezpodstawnie) o większa precyzję, czyli mnie pouczasz.Ranger pisze:Kompletnie nie rozumiem, dlaczego uważasz, że ktoś chce Cię pouczać ?
Nie zauważyłeś, że po kalibracji Autokalibratorem mapa jest zdeformowanaRanger pisze:wpasować treść map w model bliski docelowemu, deformując treść obrazu.

Oregon 650 T
@meridian
Jesteś chyba trochę przewrażliwiony, gdy ktoś zwraca Ci na coś uwagę
Co do Autokalibratora - kompletna bzdura, to narzędzie wyłącznie wylicza współrzędne WGS, do operacji z obrazem mapy jest używany w/g instrukcji OziE, który nie ingeruje w treść obrazu map rastrowych. W nim się tylko pokazuje gdzie co na mapie jest. Lechu już wspomniał coś o innych narzędziach, które robią coś innego
Pozdrawiam
Ranger
Jesteś chyba trochę przewrażliwiony, gdy ktoś zwraca Ci na coś uwagę

Co do Autokalibratora - kompletna bzdura, to narzędzie wyłącznie wylicza współrzędne WGS, do operacji z obrazem mapy jest używany w/g instrukcji OziE, który nie ingeruje w treść obrazu map rastrowych. W nim się tylko pokazuje gdzie co na mapie jest. Lechu już wspomniał coś o innych narzędziach, które robią coś innego

Pozdrawiam
Ranger
No.... dobrze z teoretykami już tak jest. Czyli mapa po kalibracji Autokalibtatorem jest wyświetlana jako zdeformowana,Ranger pisze: Co do Autokalibratora - kompletna bzdura, to narzędzie wyłącznie wylicza współrzędne WGS, do operacji z obrazem mapy jest używany w/g instrukcji OziE, który nie ingeruje w treść obrazu map rastrowych. W nim się tylko pokazuje gdzie co na mapie jest.
wię, to co napisałem nie jest bzdurą. Dokładnie tak samo ja postępuję, zapisuje plik map i mapa w Ozi podczas wyświetlania jest mniej zdeformowana.
Chcesz sobie pogadać o klibracjach ? czy co?
Oregon 650 T
No niestety nie, mapa jest wyświetlana w OziE nadal tak, jak ją zeskanowano 
Myk polega na czymś innym, na sposobie nakładania kolejnych treści (punkty, ślady, trasy) tak jakby mapa była w innym odwzorowaniu.
Za wyjątkiem siatek, które są nakładane w odwzorowaniu kalibracji.
Temat jest chyba o kalibracjach wigówek bez podania parametrów ...
Pozdrawiam
Ranger

Myk polega na czymś innym, na sposobie nakładania kolejnych treści (punkty, ślady, trasy) tak jakby mapa była w innym odwzorowaniu.
Za wyjątkiem siatek, które są nakładane w odwzorowaniu kalibracji.
Temat jest chyba o kalibracjach wigówek bez podania parametrów ...
Pozdrawiam
Ranger
Bzdura….Ranger pisze: No niestety nie, mapa jest wyświetlana w OziE nadal tak, jak ją zeskanowano

Ps.
Ja mam tylo cztery punkty kalibracyjne żaden punkt więcej nie został dodany a mapa wyświetla się tak jak widzisz na ekranie.
Myk może jest, ale nie taki jak myslisz, ja nic nie nakładam ani nie dodaję.Ranger pisze:Myk polega na czymś innym, na sposobie nakładania kolejnych treści (punkty, ślady, trasy) tak jakby mapa była w innym odwzorowaniu.
Oregon 650 T
Widać widzimy inne ekrany, u mnie są mniej rozciągnięte 
Myki mykami. a kolega amado ani o krok bliżej wymarzonych obrazków. Nadal pyta co powinien zrobić ?
Pozdrawiam
Ranger

Myki mykami. a kolega amado ani o krok bliżej wymarzonych obrazków. Nadal pyta co powinien zrobić ?

Pozdrawiam
Ranger
@ Ranger
Nie wiem na który ekran patrzysz.
Punkty klibrcyjne są cztery i to w tym samym miejscu.
Nie wiem na który ekran patrzysz.
Punkty klibrcyjne są cztery i to w tym samym miejscu.
Oregon 650 T
OKI, widać tam jakieś obiekty na tych białych plamach, gdzie stoi kalibracja ?
No przecież tego kolega amado dokładnie nie powtórzy
Pozdrawiam
Ranger
No przecież tego kolega amado dokładnie nie powtórzy

Pozdrawiam
Ranger
Nie wiem o jakich plamach napisłeś.
Czepiłeś się obrazka z pliku roboczego a nie zauważasz , że w następnym poście http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=187281#p187281 zamieściłem
obrazek mapy w projekcji takiej, jaka sobie życzysz.. Projekcja ma tylko znaczenie wizualne obiektu na moapie nie zmieniają przez to pozycji..
Czepiłeś się obrazka z pliku roboczego a nie zauważasz , że w następnym poście http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=187281#p187281 zamieściłem
obrazek mapy w projekcji takiej, jaka sobie życzysz.. Projekcja ma tylko znaczenie wizualne obiektu na moapie nie zmieniają przez to pozycji..
Oregon 650 T
Pls, czytaj to co jest napisane, a nie gdzieś między wierszami.
Na obrazku zamieszczonym powyżej widać, że punkty kalibracyjne odjechały od przecięć siatek. O ile każdy ?
Chcesz kolegę częstować takim obrazkiem dla każdej mapy ?
Prościej by było wkleić gotowe pliki kalibracyjne arkuszy plus informację do których pasują, co też problemu kolegi nie rozwiązuje.
Bo kolega amado chce sam to zrobić
Pozdrawiam
Ranger
Na obrazku zamieszczonym powyżej widać, że punkty kalibracyjne odjechały od przecięć siatek. O ile każdy ?
Chcesz kolegę częstować takim obrazkiem dla każdej mapy ?
Prościej by było wkleić gotowe pliki kalibracyjne arkuszy plus informację do których pasują, co też problemu kolegi nie rozwiązuje.
Bo kolega amado chce sam to zrobić

Pozdrawiam
Ranger
Zmyślasz..Ranger pisze:Na obrazku zamieszczonym powyżej widać, że punkty kalibracyjne odjechały od przecięć siatek. O ile każdy ?
Oregon 650 T