GPSMapEdit eksportuje prawidłowo img, ale mapy nie widać
GPSMapEdit eksportuje prawidłowo img, ale mapy nie widać
Cześć!
Zabawę z tworzeniem map dopiero zaczynam. Grafikę wektorową mam ogarniętą w Corel Draw i tam będę robił podkłady.
Problem. Stworzyłem kilka obiektów na zaciągniętym podkładzie w GPSMapEdit. Wersja próbna. Ustawiłem parametry na zoom 0 - jedna warstwa i jedna nieaktywna.
Eksportuję do img, kopiuję na Garmin 78S i plik widoczny w Garminie ma inną nazwę, niż nadawałem w programie GPSMapEdit, a samej mapki nie widać - tego, co stworzyłem.
Kompilator jest OK, bo ściągnąłem jakiegoś sampla z netu w formacie *.mp i zrobiłem z niego img. Mapa się wyświetla z właściwą nazwą pliku i wszystko jest OK.
Nie mam już pomysłu, co robię źle i bardzo proszę o pomoc.
Jak uporam się z problemem, to kupię pełną wersję GPSMapEdit.
Dziękuję
Zabawę z tworzeniem map dopiero zaczynam. Grafikę wektorową mam ogarniętą w Corel Draw i tam będę robił podkłady.
Problem. Stworzyłem kilka obiektów na zaciągniętym podkładzie w GPSMapEdit. Wersja próbna. Ustawiłem parametry na zoom 0 - jedna warstwa i jedna nieaktywna.
Eksportuję do img, kopiuję na Garmin 78S i plik widoczny w Garminie ma inną nazwę, niż nadawałem w programie GPSMapEdit, a samej mapki nie widać - tego, co stworzyłem.
Kompilator jest OK, bo ściągnąłem jakiegoś sampla z netu w formacie *.mp i zrobiłem z niego img. Mapa się wyświetla z właściwą nazwą pliku i wszystko jest OK.
Nie mam już pomysłu, co robię źle i bardzo proszę o pomoc.
Jak uporam się z problemem, to kupię pełną wersję GPSMapEdit.
Dziękuję
Re: GPSMapEdit eksportuje prawidłowo img, ale mapy nie widać
Podejrzewam, że eksportujesz img jako 1 arkusz
Natomiast w odbiorniku muszą być pliki img będące zestawami arkuszy.
Jeśli szybciej ktoś nie pogłębi wątku, napiszę wieczorem.
A teraz poszukaj GMapTool i funkcji Łącz
Natomiast w odbiorniku muszą być pliki img będące zestawami arkuszy.
Jeśli szybciej ktoś nie pogłębi wątku, napiszę wieczorem.
A teraz poszukaj GMapTool i funkcji Łącz
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Nadgarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
Stokrotne dzięki za podpowiedź.
Zaraz do tego siądę i dam znać, czy się udało.
Zaraz do tego siądę i dam znać, czy się udało.
Czy w załączonym pliku *.mp też są zestawy arkuszy?
Wyeksportowałem ten plik do img i mapka działa.
Funkcji "łącz" jeszcze nie znalazłem. Gdzie tego szukać?
Wystarczy ścieżka.
Wyeksportowałem ten plik do img i mapka działa.
Funkcji "łącz" jeszcze nie znalazłem. Gdzie tego szukać?
Wystarczy ścieżka.
- Załączniki
-
- Tramin.zip
- (460.66 KiB) Pobrany 396 razy
Nie, w MP nie nie ma informacji o zestawach.
To są źródła dla tworzenia poszczególnych arkuszy img.
Ale jeśli napisałeś, że widzisz w odbiorniku mapę, to oznacza że gpsmapedit tworzy zestaw img (tzw mapset) złożony z 1 arkusza (map).
O łączeniu zestawów map
https://www.gmaptool.eu/pl/content/po%C ... czenie-map
Żeby zamieszać - ww program stworzony przez naszego kolegę Popej-a służył jako zamiennik dla garminowego MapSource w celu szybkiego złączenia zestawów w jeden plik img zawierający mapset-y.
Czyli plik img może być: jednym arkuszem, zestawem (rozumianym przez odbiornik) lub (dla starszych odbiorników) zbiorem zestawów.
Zestaw potocznie można nazwać mapą.
[edit]
Najlepiej zacznij od lektury http://gpsmaniak.com/new/porady.htm
To są źródła dla tworzenia poszczególnych arkuszy img.
Ale jeśli napisałeś, że widzisz w odbiorniku mapę, to oznacza że gpsmapedit tworzy zestaw img (tzw mapset) złożony z 1 arkusza (map).
O łączeniu zestawów map
https://www.gmaptool.eu/pl/content/po%C ... czenie-map
Żeby zamieszać - ww program stworzony przez naszego kolegę Popej-a służył jako zamiennik dla garminowego MapSource w celu szybkiego złączenia zestawów w jeden plik img zawierający mapset-y.
Czyli plik img może być: jednym arkuszem, zestawem (rozumianym przez odbiornik) lub (dla starszych odbiorników) zbiorem zestawów.
Zestaw potocznie można nazwać mapą.
[edit]
Najlepiej zacznij od lektury http://gpsmaniak.com/new/porady.htm
Gmaptool już ściągnąłem i używam. Był potrzebny, żeby zaciągnąć mapę img Garmina do Base Camp i Mapsource.
Nadal pozostaje tajemnicą, dlaczego plik, który załączyłem mogłem wyeksportować bez dodatkowych operacji do *.img i jest OK, a moja mapa nie jest widoczna i ma inną nazwę w Garminie.
Przynajmniej już wiadomo, że nie trzeba niczego łączyć i wykonywać dodatkowych operacji, bynajmniej w moim przypadku.
Szukam dalej przyczyny ....
Nadal pozostaje tajemnicą, dlaczego plik, który załączyłem mogłem wyeksportować bez dodatkowych operacji do *.img i jest OK, a moja mapa nie jest widoczna i ma inną nazwę w Garminie.
Przynajmniej już wiadomo, że nie trzeba niczego łączyć i wykonywać dodatkowych operacji, bynajmniej w moim przypadku.
Szukam dalej przyczyny ....
Nie potrafię zinterpretować, co oznacza, że mapa jest OK, mimo, że nie widzisz jej w odbiorniku.
1. Czy jest na liście map w odbiorniku?
2. Czy jest włączona tylko ta mapa?
3. Jak ją wysyłasz do odbiornika - przy pomocy BaseCamp lub MapSource?
4. Czy lokalizacja odbiornika rzeczywista lub symulowana jest w zasięgu mapy?
5. Może zbliżenie jest takie, że odbiornik nie prezentuje szczegółów mapy?
6. Może źle zdefiniowane warstwy (level) w mapie?
1. Czy jest na liście map w odbiorniku?
2. Czy jest włączona tylko ta mapa?
3. Jak ją wysyłasz do odbiornika - przy pomocy BaseCamp lub MapSource?
4. Czy lokalizacja odbiornika rzeczywista lub symulowana jest w zasięgu mapy?
5. Może zbliżenie jest takie, że odbiornik nie prezentuje szczegółów mapy?
6. Może źle zdefiniowane warstwy (level) w mapie?
1. Czy jest na liście map w odbiorniku? - Jest
2. Czy jest włączona tylko ta mapa? - Tak, też tak próbowałem
3. Jak ją wysyłasz do odbiornika - przy pomocy BaseCamp lub MapSource? - Przekopiowuję plik *.img do Garmina po kablu USB
4. Czy lokalizacja odbiornika rzeczywista lub symulowana jest w zasięgu mapy? - Nie, ale wczytywane mapy zawsze bez problemów znajdowałem i były na swoim miejscu. Moja mapka ma na pewno właściwe koordynaty.
5. Może zbliżenie jest takie, że odbiornik nie prezentuje szczegółów mapy? - Sprawdzałem na wszystkich zbliżeniach - obiektów brak.
6. Może źle zdefiniowane warstwy (level) w mapie? - Tego wykluczyć nie mogę i jeszcze doczytam. Do testów zdefiniowałem jedynie 2 aktywne poziomy. Ale nie definiowałem poziomów dla elementów na mapie, choć rysowałem na Level 0.
2. Czy jest włączona tylko ta mapa? - Tak, też tak próbowałem
3. Jak ją wysyłasz do odbiornika - przy pomocy BaseCamp lub MapSource? - Przekopiowuję plik *.img do Garmina po kablu USB
4. Czy lokalizacja odbiornika rzeczywista lub symulowana jest w zasięgu mapy? - Nie, ale wczytywane mapy zawsze bez problemów znajdowałem i były na swoim miejscu. Moja mapka ma na pewno właściwe koordynaty.
5. Może zbliżenie jest takie, że odbiornik nie prezentuje szczegółów mapy? - Sprawdzałem na wszystkich zbliżeniach - obiektów brak.
6. Może źle zdefiniowane warstwy (level) w mapie? - Tego wykluczyć nie mogę i jeszcze doczytam. Do testów zdefiniowałem jedynie 2 aktywne poziomy. Ale nie definiowałem poziomów dla elementów na mapie, choć rysowałem na Level 0.
Ad.3. Tu prawdopodobnie jest błąd. BaseCamp lub MapSource przy wysyłce do odbiornika tworzą zestaw (mapset) rozumiany przez odbiornik. Spróbuj. Przed eksportem zarchiwizuj pliki img z odbiornika, szczególnie gmapsupp.img (taki plik tworzy MapSource i nadpisuje wcześniejszy)
To już przetestowałem. Jak pisałem wcześniej - plik sampla ściągnięty z netu *.mp wczytuję do GPSMapEdit i od razu eksportuję do img, a następnie kopiuję po USB sam plik.
Wszystko działa. Nie działa tylko mapa zrobiona przeze mnie więc to nie będzie ta przyczyna.
Coś robię źle w samym programie GPSmapEdit. Skupię się na Levelach, bo tylko to mi chyba zostało z przyczyn.
Resztę już przetestowałem i do wygenerowania prawidłowego img nie potrzebują nic innego - żadnego dodatkowego softu oprócz GPSMapEdit.
Zrobione przez innych mapki się u mnie wczytują, a z eksportem do img nie mam żadnych problemów.
Wszystko działa. Nie działa tylko mapa zrobiona przeze mnie więc to nie będzie ta przyczyna.
Coś robię źle w samym programie GPSmapEdit. Skupię się na Levelach, bo tylko to mi chyba zostało z przyczyn.
Resztę już przetestowałem i do wygenerowania prawidłowego img nie potrzebują nic innego - żadnego dodatkowego softu oprócz GPSMapEdit.
Zrobione przez innych mapki się u mnie wczytują, a z eksportem do img nie mam żadnych problemów.
ad.3. Fakt - ten punkt można wykluczyć. Sprawdziłem w alternatywnym MapEdit++, że tworzony img jest "jednoakruszowym" zestawem, czyli gotowym do użycia w odbiorniku.
Trudno jest bez przeglądu pliku określić przyczynę - często wykonuje się czynności, których się nie podaje.cybuk pisze:Nie mam już pomysłu, co robię źle i bardzo proszę o pomoc.
W Twoim przypadku moim zdaniem zrobiłeś dużo niepotrzebnych rzeczy.
Nie wiem, co chcesz uzyskać, przy braku doświadczenia nie zmieniaj ustawienia " level" będziesz miał mniej problemów,
w levelu 0 dodaj punkty i przejdź do komplikacji pliku img.
Na obrazku mapa z dodanym punktem o nazwie " Garniak":
Jeżeli mapa będzie widoczna na ekranie odbiornika ustaw "Stopień zoomu > Punkty mapy" według swoich preferencji w przypadku,
gdy ustawienie " Auto" nie będzie Ci odpowiadało.
Poza tym do pliku można dodać plik Typ i w nim zdefiniować ikony punktów, bo standardowe
nie zawsze są dostosowane do naszych odczuć wizualnych, ale to trochę bardziej skomplikowane.
W GpsMapEdit można narysować mapę, ale za utworzenie pliku img. odpowiada komplikator np. cGPSmapper autorstwa Stanisława Kozickiego.cybuk pisze:Resztę już przetestowałem i do wygenerowania prawidłowego img nie potrzebują nic innego - żadnego dodatkowego softu oprócz GPSMapEdit.
Sam też często używam takiego uproszczenia " mapę utworzyłem w GpsMapedit", ale żeby nie umniejszać wkładu Stanisława Kozickiego nie chcę używać zwrotu, że "GpsMapEdit tworzy plik img".
Wpisem, że jedno arkuszowy plik img może nie być widoczny w odbiorniku i koniecznością wysłania z Base Camp (MapInstall) byłem zaskoczony,
początkowo większość mapek tworzonych we własnym zakresie była jednoarkuszowa.