V-map Level 2 do Garmina
Re: V-map Level 2 do Garmina
I tak trzeba było od razu, a nie we własnym wątku śmiecić ;). Dzięki.
Szy.
Szy.
Możesz mi podpowiedzić dlaczego po zastosowaniu Twojego pliku TYP niektóre obiekty punktowe wyglądają tak:popej pisze: zrobiłem też własny plik TYP, więc wygląd w sumie jest inny, ale zakres informacji podobny.
co muszę zrobić, żeby wyglądały poprawnie
Edward
GPS12, Oregon 450T, Mio P350, Modecom MX3, Evolveo Q7(Android)
PL Topo, Vmapa,
PL Topo, Vmapa,
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Spróbuj zaktualizowć MapSource. Swojego czasu na "panoramicznym" laptopie na Topo_PL_100 też miałem takie krzaczki.Junga pisze:co muszę zrobić, żeby wyglądały poprawnie
Obecnie mam MS 6,15,6 oraz 6,13,7 w wydaniach "Garniak Edition" i wszysto jest OK. Także na "popejowym" typie.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Mam MapSource 6.13.7 w wersji "Garniak"
Edward
PL Topo, Vmapa,
PL Topo, Vmapa,
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
No to się poddaję
Podejrzewam jednak że coś jest nie ten teges z jakimiś bibliotekami.
Żeby było śmieszniej wydaje mi się, że podobne problemy miałem właśnie z wersją 6,13,17, ale zniknęły one wraz z przeniesieniem jej do podkatalogu w którym mam tylko 3 pliki: MapSource.exe, MapSource_Lang.dll i MapSourcePLK.dll i po zainstalowaniu w katalogu C:\garmin wersji 6,15,6 Garniak Edition.

Podejrzewam jednak że coś jest nie ten teges z jakimiś bibliotekami.
Żeby było śmieszniej wydaje mi się, że podobne problemy miałem właśnie z wersją 6,13,17, ale zniknęły one wraz z przeniesieniem jej do podkatalogu w którym mam tylko 3 pliki: MapSource.exe, MapSource_Lang.dll i MapSourcePLK.dll i po zainstalowaniu w katalogu C:\garmin wersji 6,15,6 Garniak Edition.
Pozdrawiam Lechu
Mapsource 6.13.7 ma problemy z plikiem TYP. Najprawdopodobniej chodzi o to, że jeżeli bitmapa w pliku TYP jest mniejsza niż chciałby Mapsource, to ikona jest wyświetlana źle. Moje bitmapy mają 16x16 punktów i wyglądają poprawnie, jeżeli w Mapsource ustawi się w preferencjach małe symbole. Niestety w przypadku ustawienia dużych symboli, 16x16 nie wystarcza. Chyba będzie dobrze dopiero przy rozmiarze 24x24.
To moje pierwsze podejście do zrobienia pliku TYP, stąd takie błędy.
To moje pierwsze podejście do zrobienia pliku TYP, stąd takie błędy.
Aktualizowałem narzędzia, do pobrania w starym miejscu:
http://www.anpo.republika.pl/download.html#vmap2mp
http://www.anpo.republika.pl/download.html#vmap2mp
Dokładnie tak. Jakiś czas temu to "odkryłem" i od tamtej pory wszystkie moje ikony mają rozmiar 24x24.popej pisze:Mapsource 6.13.7 ma problemy z plikiem TYP. Najprawdopodobniej chodzi o to, że jeżeli bitmapa w pliku TYP jest mniejsza niż chciałby Mapsource, to ikona jest wyświetlana źle. Moje bitmapy mają 16x16 punktów i wyglądają poprawnie, jeżeli w Mapsource ustawi się w preferencjach małe symbole. Niestety w przypadku ustawienia dużych symboli, 16x16 nie wystarcza. Chyba będzie dobrze dopiero przy rozmiarze 24x24.
Aktualizowałem narzędzia. Przybyło typów a także różnych opisów. Trochę tekstów jest testowych, bo nie wiem co to fabryka 215 czy las 24. Ale z czasem to też wykryjemy.
Plik typ tworzę pod 60CSx. Prawdopodobnie Lechu wyprodukuje wariant dla Visty i Rino. Mój typ nadal ma charakter roboczy, bo nie starcza mi energii, żeby go dopracować.
Plik typ tworzę pod 60CSx. Prawdopodobnie Lechu wyprodukuje wariant dla Visty i Rino. Mój typ nadal ma charakter roboczy, bo nie starcza mi energii, żeby go dopracować.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Nie martw się. Ja już też nie nadążam za Andrzejem. Na dodatek nadajemy na różnych falach, bo tworzymy różne TYPy. Andrzej dla 60CSX, a ja dla VISTY.SP2BZW pisze:albo za mało śledzę albo od razu z wersji 13 skok do 15
Przy tak szczegółowej mapie rodzaj używanego odbiornika ma znaczenie.
A konwersja naprawdę wychodzi przepięknie:

Moje mapy wyglądają przy tej jak .... ubogi krewny

Pozdrawiam Lechu
E tam, nie przesadzaj, mnie się podobają
choć i tak czasem zmieniam wyswietlane obiekty na swoje ulubione TYPy
A tak przy okazji... czy Wy kiedyś śpicie?

A tak przy okazji... czy Wy kiedyś śpicie?

Ja już wstałem, zaraz będę jeść śniadanie 
Typ Lecha wygląda w porządku w Mapsource ale w 60CSx to lasy są blado-sine. A jak się zmieni kolor lasów, to trzeba kombinować z warstwicami i przecinkami. Właściwie nie ma wyboru, trzeba zrobić różne typy dla różnych odbiorników. Tylko mamy problem, bo przy każdej zmianie musimy robić transfer ikon między TYP-ami
A ja nie nadążam ze zmianami czcionek, ukrywaniem napisów, rozmiarem ikon dla Mapsource 6.13 itd. Trzeba jeszcze w to trochę pracy włożyć.

Typ Lecha wygląda w porządku w Mapsource ale w 60CSx to lasy są blado-sine. A jak się zmieni kolor lasów, to trzeba kombinować z warstwicami i przecinkami. Właściwie nie ma wyboru, trzeba zrobić różne typy dla różnych odbiorników. Tylko mamy problem, bo przy każdej zmianie musimy robić transfer ikon między TYP-ami

A ja nie nadążam ze zmianami czcionek, ukrywaniem napisów, rozmiarem ikon dla Mapsource 6.13 itd. Trzeba jeszcze w to trochę pracy włożyć.