leśne oddziały na mapie
leśne oddziały na mapie
Witajcie! jestem nowy na forum..jestem posiadaczem garmina 62st i potrzebuje by na mapie np puszczy boreckiej czy jakiś innych terenów leśnych zaznaczone były linie oddziałowe i ich numery.czy ktoś poradziłby mi jak uzyskać taki efekt albo może są już gotowe tego typu mapy?
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Re: leśne oddziały na mapie
Wydaje mi się, że najlepiej zrobić transparentną "nakładkę", która będzie wyświetlana w odbiorniku na tle dowolnej mapy - tak jak robiłem to kiedyś dla bieszczadzkiej grupy GOPR:
Opis oddziału zawiera także informację o nazwie nadleśnictwa. Tu: "N-Les-141" = "Nadleśnictwo Lesko Oddział 141". Taka nakładka może być wyświetlana zarówno na tle GPMapy Topo, UMPa, czy też moich produkcji.
Problemem jest oczywiście dostęp do źródeł w postaci wektorowej, czyli do Leśnej Mapy Numerycznej. Instytucje - np. GOPR z reguły nie mają z tym problemu. Osoba fizyczna raczej "nie przeskoczy" biurokratycznej machiny Lasów Państwowych - zwłaszcza dla całej Polski. Zdobycie tych danych dla pojedynczego leśnictwa powinno być łatwiejsze, wystarczy wiedzieć z kim się zaprzyjaźnić
Dodam, że LMN zawiera także granice Wydziałów wraz z ich literowym oznaczeniem.
Opis oddziału zawiera także informację o nazwie nadleśnictwa. Tu: "N-Les-141" = "Nadleśnictwo Lesko Oddział 141". Taka nakładka może być wyświetlana zarówno na tle GPMapy Topo, UMPa, czy też moich produkcji.
Problemem jest oczywiście dostęp do źródeł w postaci wektorowej, czyli do Leśnej Mapy Numerycznej. Instytucje - np. GOPR z reguły nie mają z tym problemu. Osoba fizyczna raczej "nie przeskoczy" biurokratycznej machiny Lasów Państwowych - zwłaszcza dla całej Polski. Zdobycie tych danych dla pojedynczego leśnictwa powinno być łatwiejsze, wystarczy wiedzieć z kim się zaprzyjaźnić

Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
wszystko elegancko mi wyjaśniłeś i za to dozgonne dzięki ale bede jeszcze bardziej rad jeśli jeszcze mi powiesz, że przy założeniu że mam te dane z nadleśnictwa i teraz jaki wykorzystać najlepiej program by takie coś wygenerować..dane są zazwyczaj do arcgisa.
Pod warunkiem, że dane pochodzą z jego terenu działania (okolice około górskie i wielkopolska). 

Pozdrawiam, Piotr
GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
Witam.
Mapy innych obszarów leśnych (nie tylko górskie) o ile mi widomo to, Lechu też przetwarzał na system Garmin.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=18101#p18101
Pozdrawiam
Mapa dotyczyła obszaru położonego w woj. lubuskim.
Mapy innych obszarów leśnych (nie tylko górskie) o ile mi widomo to, Lechu też przetwarzał na system Garmin.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=18101#p18101
Pozdrawiam
Mapa dotyczyła obszaru położonego w woj. lubuskim.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Ja myślę, że Lechu weźmie wszystkie dane mapowe, jakie się mu zaproponuje 
Tak bardziej na serio, to wygodnym narzędziem do konwersji, chociaż drogim, były GlobalMapper.

Tak bardziej na serio, to wygodnym narzędziem do konwersji, chociaż drogim, były GlobalMapper.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Wektorowe? Oczywiście że takpopej pisze:Ja myślę, że Lechu weźmie wszystkie dane mapowe, jakie się mu zaproponuje

Pozdrawiam Lechu
no to jak tak to ja z chęcią mogę podrzucić dane które mam z puszczy niepołomickiej i boreckiej:D tylko czy mi to ktoś podepnie pod gp mapę topo ?
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Wszystko da się zrobić. Jeżeli masz mapę GPMapę Topo w MapSource, to w ogóle nie widzę problemu, jeżeli nie masz w MapSource też damy radę.
Tyle, że nieco więcej czasu na grzebanie w mapach będę miał dopiero pod koniec przyszłego tygodnia.
Dane wektorowe nie są zbyt obszerne objętościowo, zatem może zzipuj to co masz i podeślij na
Zobaczę co można z tego wycisnąć, aby było dobrze.
Tyle, że nieco więcej czasu na grzebanie w mapach będę miał dopiero pod koniec przyszłego tygodnia.
Dane wektorowe nie są zbyt obszerne objętościowo, zatem może zzipuj to co masz i podeślij na
Kod: Zaznacz cały
gps@gpsmaniak.pl
Pozdrawiam Lechu
Witam
Tutaj są jakieś mapy puszczy do GPS
http://mazury.info.pl/gps/index.html ale nie instalowalem ich u siebie.
Tutaj są jakieś mapy puszczy do GPS
http://mazury.info.pl/gps/index.html ale nie instalowalem ich u siebie.
GPS - PUSZCZA BORECKA
Plik IMG - Witold Białokoz
Do podbrania pliki w formacie IMG - Mapa Puszczy Boreckiej i Wzgórz Klewińskich bez warstwic oraz z warstwicami.