Aktualizacja a postęp

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.

Aktualizacja a postęp

Postprzez sieluzyc » Pt, 13 kwi 2012 13:43

Aha, dzięki. Z tym że to dość niewygodne. Nie bardzo mam czas na zabawy z mapami w kompie. Zwykle wybieram opcję ładowania tylko do urządzenia, bo chciałbym, żeby to było szybko, a więc w jednym kawałku. Na marginesie, w Garmin Map Update nie można wybrac karty SD, niestety.
Ostatnio edytowano Pt, 13 kwi 2012 14:14 przez sieluzyc, łącznie edytowano 1 raz
Czarek (garmin nüvi 670)
Avatar użytkownika
sieluzyc
 
Posty: 62
Dołączył(a): Cz, 30 sie 2007 15:13
Lokalizacja: Wrocław (PL) & Magdeburg (DE)

Re: Nuvi 660 - Aktualizacja CNE

Postprzez sdsyc » Pt, 13 kwi 2012 14:13

Pytanie: jak często nawigujesz w Turcji koło jeziora Wan oraz na Polinezji Francuskiej? A to także jest w CN Europe i zajmuje cenną pamięć. Pewnie 20% mapy obejmuje 80% Twoich tras ;-)
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2838
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Nuvi 660 - Aktualizacja CNE

Postprzez sieluzyc » Pt, 13 kwi 2012 14:18

Masz rację, mój problem jest więc nieco akademicki. Ale chodzi mi o zasady. Skoro zapłaciłem za Lifetime Update całej Europy, to chciałbym móc ładować całą Europę wygodnie i szybko. Jeśli ograniczenie 2 GB nie wynika ze sprzętu (nie wiem, adresowanie pamięci, cokolwiek, nie znam się), to oczekiwałbym od Garmina, że będzie update'ował software urządzeń, do których można było nabyć Lifetime Update. Nazwałbym to jakością produktu, tudzież kulturą podejścia do klienta. Niezależnie od zrozumiałego poniekąd zapominania o dawnych produktach na rzecz rozwijania i sprzedawania nowych.
Czarek (garmin nüvi 670)
Avatar użytkownika
sieluzyc
 
Posty: 62
Dołączył(a): Cz, 30 sie 2007 15:13
Lokalizacja: Wrocław (PL) & Magdeburg (DE)

Re: Nuvi 660 - Aktualizacja CNE

Postprzez sdsyc » Pt, 13 kwi 2012 17:08

sieluzyc napisał(a):Jeśli ograniczenie 2 GB nie wynika ze sprzętu (nie wiem, adresowanie pamięci, cokolwiek, nie znam się)

Są mocniejsi ode mnie na tym forum jeśli chodzi o wewnętrzną strukturę plików IMG.
Wg http://freefr.dl.sourceforge.net/projec ... at-1.0.pdf organizacja wewnętrzna pliku odpowiada organizacji partycji wg FAT http://en.wikipedia.org/wiki/File_Alloc ... able#FAT16, a ta (dla bloków 512) ma limit 2GB.
sieluzyc napisał(a):oczekiwałbym od Garmina, że będzie update'ował software urządzeń, [...] Nazwałbym to jakością produktu,

Nowy FW = nowe błędy. Update FW odbiorników nie wiąże się wcale z jakością FW. Doceń to, że masz stary ale stabilny FW i nie proś się o cierpienia użytkowników Nuvi nowszych generacji :wink:
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2838
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Nuvi 660 - Aktualizacja CNE

Postprzez sieluzyc » Pt, 13 kwi 2012 18:12

Hmmm, myślałem, że mam FAT32. W każdym razie zmiana softu na obsługujący FAT32 nie powinna stanowić dla firmy problemu. Ale zaraz, przecież nuevi 670 ma 4 GB wewnętrzej pamięci i obsługuje karty 4 GB, więc jakim cudem partycja miałaby być nie większa niż 2 GB?
PS Mówisz, że nowe nuevi są kapryśne? A już zaczynałem żałować, że wraz z Lifetime Update przywiązałem się do modelu 670.
Czarek (garmin nüvi 670)
Avatar użytkownika
sieluzyc
 
Posty: 62
Dołączył(a): Cz, 30 sie 2007 15:13
Lokalizacja: Wrocław (PL) & Magdeburg (DE)

Re: Nuvi 660 - Aktualizacja CNE

Postprzez sdsyc » Pt, 13 kwi 2012 18:29

sieluzyc napisał(a):Hmmm, myślałem, że mam FAT32.

Nie mówię o organizacji pamięci nuvi lub karty SD. Mówię o wewnętrznej organizacji pliku IMG z mapami i zdolności FW do interpretowania zawartości IMG wg tej organizacji.
sieluzyc napisał(a):W każdym razie zmiana softu na obsługujący FAT32 nie powinna stanowić dla firmy problemu.

Przekonaj Microsoft, żeby wprowadził obsługę NTFS w Windows95 ;-)
sieluzyc napisał(a):PS Mówisz, że nowe nuevi są kapryśne?

Nie tylko nuvi ;-)
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2838
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Nuvi 660 - Aktualizacja CNE

Postprzez sieluzyc » Pt, 13 kwi 2012 18:51

Czy w takim razie organizacja pliku z mapą różni się zależnie od urządzenia? No bo nowe garminy nie mają problemu z obsługą plików większych niż 2 GB.
Czarek (garmin nüvi 670)
Avatar użytkownika
sieluzyc
 
Posty: 62
Dołączył(a): Cz, 30 sie 2007 15:13
Lokalizacja: Wrocław (PL) & Magdeburg (DE)

Re: Nuvi 660 - Aktualizacja CNE

Postprzez Zetor » Pt, 13 kwi 2012 19:20

Organizacja pliku jest taka sama, starsze urządzenia po prostu nie czytają plików > 2 Gb. I to wszystko.
pozdrawiam Zetor
Oregon 300: OSM Deutschland, UMP-pcPL
Samsung Xcover 2: Navigon, OsmAnd~, Locus
Klik!
Avatar użytkownika
Zetor
Bywalec
 
Posty: 314
Dołączył(a): Pt, 25 wrz 2009 10:14
Lokalizacja: Brunszwik / Dolna Saksonia

Re: Nuvi 660 - Aktualizacja CNE

Postprzez POIGNE » So, 14 kwi 2012 16:50

Witam
Mam nuvi 660 FM z firmware 4.72. Pouchx
W pamięci wewnętrznej GP Mapa 2010.3 i CNE 2012.4 Europa Centralna.
Na Karcie SD UMP-pcPL.
Urządzenia działa prawie idealnie - trochę wolne przeliczanie :D
Poza tym żadnych zastrzeżeń.
Pozdrawiam Rysiek
Nuvi 660 FM + CNE 2013.40, GP MAPA 2010.3 i UMP-pcPL
Navroad Auro 2S + Automapa 6.12
POIGNE
 
Posty: 60
Dołączył(a): So, 13 lis 2010 16:27
Lokalizacja: Kraków

Re: Nuvi 660 - Aktualizacja CNE

Postprzez sieluzyc » So, 14 kwi 2012 19:26

@POIGNE
Czyli soft 4.72. Pouchx umoliwia obsługę map > 2 GB?
Czarek (garmin nüvi 670)
Avatar użytkownika
sieluzyc
 
Posty: 62
Dołączył(a): Cz, 30 sie 2007 15:13
Lokalizacja: Wrocław (PL) & Magdeburg (DE)

Re: Nuvi 660 - Aktualizacja CNE

Postprzez POIGNE » So, 14 kwi 2012 21:07

Jeszcze nie próbowałem.
Obawiam się że nie.
Stare urządzenia mają swoje ograniczenia.
Jesteś pewny że potrzebujesz całą Europę.
Używam CNE Europa Centralna która w zupełności mi wystarcza.
Na majówkę wybieram się do Niemiec, Francji, Szwajcarii, Austrii i Czech.
W większości przypadków Europa Centralna to " prawie " cała Europa.
Pozdrawiam Rysiek
Nuvi 660 FM + CNE 2013.40, GP MAPA 2010.3 i UMP-pcPL
Navroad Auro 2S + Automapa 6.12
POIGNE
 
Posty: 60
Dołączył(a): So, 13 lis 2010 16:27
Lokalizacja: Kraków

Re: Nuvi 660 - Aktualizacja CNE

Postprzez sieluzyc » Pn, 16 kwi 2012 11:56

Sorki, za szybko przeczytałem. Myślałem, że używasz całej Europy. Ja również z powodzeniem używam centralnej, ale chciałbym zbadać temat możliwości używania całej.
Czarek (garmin nüvi 670)
Avatar użytkownika
sieluzyc
 
Posty: 62
Dołączył(a): Cz, 30 sie 2007 15:13
Lokalizacja: Wrocław (PL) & Magdeburg (DE)

Re: Nuvi 660 - Aktualizacja CNE

Postprzez sdsyc » Pn, 16 kwi 2012 12:16

sieluzyc napisał(a):chciałbym zbadać temat możliwości używania całej

Na prawdę wszystko już zostało napisane w tej sprawie przez support Garmina i przez nas. Nie ma co badać, tylko trzeba zrobić. Załaduj część CNE do nuvi, część do SD, a nuvi i tak potraktuje obie części łącznie jako jedną całą CNE.
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2838
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Re: Nuvi 660 - Aktualizacja CNE

Postprzez sieluzyc » Pn, 16 kwi 2012 12:29

Ale ja nie chcę mieć map na kompie, ani żadnego softu ponad Map Update. Szkoda mi miejsca na dysku i czasu na zabawę :-) Ale spoko, przyjąłem do wiadomości sugestie. Jak Garmin mi odpisze, to wkleję, co napisali.
Czarek (garmin nüvi 670)
Avatar użytkownika
sieluzyc
 
Posty: 62
Dołączył(a): Cz, 30 sie 2007 15:13
Lokalizacja: Wrocław (PL) & Magdeburg (DE)

Re: Nuvi 660 - Aktualizacja CNE

Postprzez sdsyc » Pn, 16 kwi 2012 12:45

sieluzyc napisał(a):Ale ja nie chcę mieć map na kompie, ani żadnego softu ponad Map Update. Szkoda mi miejsca na dysku i czasu na zabawę

To rozumiem, ale wg wiedzy mojej jak i supportu, przy warunkach jakie Ty stawiasz to się nie da.
Ja z tym żyję, nawet od razu zakładałem taką zabawę kupując najtańszy w chwili zakupu N1200 (z za małą pamięcią na całe CNE) + lifetime.
Auto: N1200T + LA/JV patch + CNE Lifetime + UMP (było N250)
Nadgarstek: Epix + OSM Freizeikarte + UMP (był Fenix)
W telefonach: Locus / Brouter, 7Ways + UMP, OSM (było Oruxmap, OsmAnd, viago)
sdsyc
Radny
 
Posty: 2838
Dołączył(a): Śr, 27 lut 2008 9:03

Następna strona

Powrót do HydePark

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości