GPMapa biadolenie i takie tam off topy ....

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.

GPMapa biadolenie i takie tam off topy ....

Postprzez Zielak » Pn, 23 cze 2008 18:23

Beetl(e)dit:
Tutaj trafiają posty, które zaśmieciły wątki [zgłoszeniowe] błędów GPMapy.


EDIT GPS maniak: posty wycięte z tego wątku:
viewtopic.php?t=942&start=0

---------------------------------
beetle-m napisał(a):Zapytajmy Olafa czy w takim przypadku konieczne jest podrzucenie track'a czy wystarczy info o rondzie.


GPMapa to nie UMP, która jest udostępniana z free.
Nie rozumiem, dlaczego użytkownicy mają zbierać tracki a następnie płacić za mapę.
Czy IMAGIS ma jakiś program premiujący (rabaty, darmowe upgrad'y itp.) tak duże zaangażowanie użytkowników w tworzenie kolejnych wersji GPMapy?
Pozdrawiam
Mariusz Zieliński

_______________________________________
Nuvi3790T(mój ostatni nuvi) + Nuvi250W + CNE'2012.30 + GPMapa(RIP) + UMP-pcPL + radary
Avatar użytkownika
Zielak
 
Posty: 33
Dołączył(a): Pt, 13 cze 2008 14:58
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez beetle-m » Pn, 23 cze 2008 18:37

Zielak napisał(a):Nie rozumiem, dlaczego użytkownicy mają zbierać tracki a następnie płacić za mapę.
Może masz rację - poszedłem za daleko z marzeniami o solidnym komercyjnym produkcie. Nie pisałem jednak, że mamy obowiązek je zbierać. Liczę, że informacja wystarczy, a wtedy Imagis przeprowadzi weryfikację we własnym zakresie.
Ostatnio edytowano Pn, 23 cze 2008 19:00 przez beetle-m, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.6.2 - PL-2015Q1) // Garmin viago 1.2 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6688
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Postprzez piotrplp » Pn, 23 cze 2008 18:45

Jak tak czytam posty to dochodzę do wniosku że Gmapa to jakaś kpina. Może by sobie producent śmigłowiec, albo satelitę wynajął i zajął się oglądaniem rzeczywistości z powietrza.
Porównując CNE i Gmapę to wypadałoby mieć w navi kompilację tych dwóch map, żeby mieć dokładniejszy obraz rzeczywistości.
W najnowszej Gmapa mojej mniejscowości nawet nie potrafi odnaleźć, a w CNE były nazwy ulic i numeracja budynków.

Po prostu kpina i jeszcze za pieniądze, to już szczyt ...

Pozdrawiam !

PL
piotrplp
 
Posty: 69
Dołączył(a): So, 21 cze 2008 21:26
Lokalizacja: małopolska

Postprzez wopozka » Pn, 23 cze 2008 19:03

piotrplp napisał(a):Jak tak czytam posty to dochodzę do wniosku że Gmapa to jakaś kpina. Może by sobie producent śmigłowiec, albo satelitę wynajął i zajął się oglądaniem rzeczywistości z powietrza.
Porównując CNE i Gmapę to wypadałoby mieć w navi kompilację tych dwóch map, żeby mieć dokładniejszy obraz rzeczywistości.


To już od dawna wiadomo że jedna mapa uzupełnia drugą, ale jazda po Polsce z CNE może się skończyć z lufą w krzokach :D.

piotrplp napisał(a):W najnowszej Gmapa mojej mniejscowości nawet nie potrafi odnaleźć, a w CNE były nazwy ulic i numeracja budynków.

Po prostu kpina i jeszcze za pieniądze, to już szczyt ...

Pozdrawiam !

PL


Pochwal się jaka to miejscowość wtedy zobaczymy. Może po prostu szukasz przez adres a nie miejscowości. W tym pierwszym przypadku o ile nie ma dokładnych danych adresowych to nie znajdziesz. Po drugie to nikt ci nie obiecywał że w GPMapie będą wszystkie miejscowości z dokładnymi adresami. Jest dostępna lista miejscowości które te dane mają, można sobie przejrzeć (chociaż mógłby producent jakoś mniej to na stronie ukrywać, bo ostatnio znaleźć nie mogę). Jeśli ci nie odpowiada nie kupuj, proste. Jedyne co jest kpiną (ciekawe czy nadal będzie) to traktowanie użytkowniów przez Imagisa. Czy się coś zmieni to się okaże.
wopozka
Bywalec
 
Posty: 579
Dołączył(a): Cz, 18 paź 2007 9:48

Postprzez piotrplp » Pn, 23 cze 2008 19:29

Na razie nie kupiłem i na razie wygląda, że tego nie zrobię.

Miejscowość: Rajsko koło Oświęcimia.

Na mapie jest identyfikowane przez opis POI szkoły, czy posiada własną nazwę nie wiem. Da się wyszukać jako miejscowość w Mapsource, to fakt. Ta szkoła co ją pokazuje jest w innym miejscu już od dobrych kilku lat, czyli kolejny błąd.

W okolicy torów kolejowych, które zresztą są dwa a nie jeden i potem się rozchodzą, jest droga gruntowa, na mapie wyglądająca normalnie. Dodatkowo drobny szczegół, jest nie z tej strony torów co w rzeczywistości, ale tak jest na wielu mapach. I z tymi torami się nie przecina, jak na mapie.

Jutro sprawdzę ją trochę w terenie, to się zobaczy co dalej.

Wgrałem ją do Garmina razem z CNT i można wybrać kraj Polska lub Polska Gmapa. Pokazuje tylko Gmapa. Być może da się to jakoś przełączyć. Mam Garmina na komórce.

PL
piotrplp
 
Posty: 69
Dołączył(a): So, 21 cze 2008 21:26
Lokalizacja: małopolska

Postprzez frasun » Pn, 23 cze 2008 19:54

piotrplp napisał(a):Po prostu kpina i jeszcze za pieniądze, to już szczyt ...

piotrplp napisał(a):Na razie nie kupiłem i na razie wygląda, że tego nie zrobię.

piotrplp napisał(a):Wgrałem ją do Garmina razem z CNT i można wybrać kraj Polska lub Polska Gmapa. Pokazuje tylko Gmapa. Być może da się to jakoś przełączyć. Mam Garmina na komórce.

Nie podoba Ci się ta mapa mogę to zrozumieć, obejrzałeś super, nie musisz jej kupować. Nie rozumiem jednak, krytyki produktu a następnie wgrywanie go do GPSu, po co Ci ta mapa jeśli jest taka zła.
Z Twoich postów wnioskuję, że jej nie kupiłeś, nie wiem, czy licha jakość produktu usprawiedliwia okradanie producenta?
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3797
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34

Postprzez piotrplp » Pn, 23 cze 2008 21:16

Fakt, pobrałem z sieci. Nie kupię zanim nie zobaczę co to jest, szczególnie jak o producencie są na forum niełaskawe opinie. Jeśli produkt jest ok, to warto kupić, mieć aktualizację itd. Ostatnio właśnie tą drogą nabyłem mapy Compassu do Trekbuddy, na której przed chwilą zebrałem track, żeby porównać z Gmapa. Mapa Compassu to jak na razie czysty ideał.

Oglądnięcie na komputerze to jedno, a praca z mapą w urządzeniu to drugie. Szczególnie ciekawe jest jak się zachowa przy wgraniu dwóch map tego samego obszaru. Tego się po prostu nie da sprawdzić, bez
wrzucenia do urządzenia i bez przejechania się z tym.

I właśnie przed chwilą biegając sprawdziłem zachowanie Gmapy. Skierowała mnie polną trochę utwardzoną drogą. Po prostu mapa uznaje to za normalną drogę. Nawet jak zszedłem na drogę asfaltową i tak kierowało mnie na tą gruntową. Sama droga jest we właściwym miejscu. Na mapie tory kolejowe są mocno przesunięte.

I tego właśnie nie mogłem stwierdzić bez sprawdzenia w terenie.

Może moja krytyka jest przesadzona, ale wzięła się stąd, że mój pierwszy kontakt z produktem od razu najeżony jest błędami. Być może gdybym spojrzał na inny rejon, byłyby zupełnie inne wrażenia. I między innymi dlatego, jutro ją potestuję w drodze do pracy, żeby nabrać lepszych wrażeń, któro może skłonią mnie do zakupu.

Pozdrawiam !

PL
piotrplp
 
Posty: 69
Dołączył(a): So, 21 cze 2008 21:26
Lokalizacja: małopolska

Postprzez Alferek » Pn, 23 cze 2008 21:38

Kolego akurat masz pecha, że Rajsko, które znam (świetna restauracja Casablanca ;) ) jest z błędami. Ja mieszkam w niedalekich Czechowicach i toczyłem na łamach tego forum długą walkę by moje 35 tysięczna miasto znalazło się jako szczegółowy plan a nie kilka ulic narysowanych byle jak. Byłem upierdliwy jak rzadko kto. Od wersji 2007.4 Czechowice są zrobione całkiem poprawnie, niestety siła argumentów, żeby zrobić poprawnie zaledwie wioskę Rajsko może być ciut za mała. Ale skoro Imagis zaczął czytać to forum to kto wie ale coś możesz jednak wskórać. Najlepiej by było jakbyś narysował poprawny rozkład ulic i wkleił go tutaj.

Map Compassu (z którym w pewnym sensie jestem związany, bo właściciel to mój wieloletni dobry kumpel) do map wektorowych nie porównuj. Inne zasady są ich tworzenia - są przenaczone do druku i mimo poprawnego wizualnie pod Trek Buddy wrażenia ich dokładność jest dużo mniejsza. Owszem poprawne mogę być ulice ale jakbyś powiększył je do skali 30m to błąd byłby nawet i 50m. Na papierze tego nie widać ale w GPS już tak. Compass przede wszystkim robi mapy papierowe a wersja na TrekBuddy jest tylko skromnym uzupełnieniem oferty. Ten temat zresztą już poruszałem - szukaj na forum.
хардваре: GPSMap60CSx, GPS12, Navibe GB735+Nokia E50, Akira 3512, Navigon 1300, Lark 35.7, Nokia E71, HTC HD2 z wgranym Androidem, GPS Holux 236+Ramos42. Nie mam tylko GPSa wbudowanego w kufel piwa.
софтваре: jakieś durne mapy :D.

Obrazek
Avatar użytkownika
Alferek
Bywalec
 
Posty: 504
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 12:33
Lokalizacja: 49°55'N 19°01'E

Postprzez piotrplp » Wt, 24 cze 2008 6:35

To fakt to mapy papierowe, ale jednak po wprowadzeniu do Trekbuddy, mój ślad rysuje się praktycznie po drodze. Tory kolejowe też są we właściwym miejscu. Miałem na myśli to, że producent map wektorowych, mógłby się spokojnie posiłkować taką mapą papierową, jeśli nie do dokładnego pozycjonowania detali, to przynajmniej do ogólnej orientacji.
Dzisiaj rano próbowałem jak korzystając z tej mapy prowadzi po drodze. Na początku od razu skierował mnie w pola. Dalej przyznam było prawie bezbłędnie. Drobny szczegół ze złą interpretacją skrzyżowania, ale to nieznaczące.

A moja miejscowość to ma ogólnie pecha do map. W maps.google w ogóle nie ma ulic.

Pozdrawiam !

PL
piotrplp
 
Posty: 69
Dołączył(a): So, 21 cze 2008 21:26
Lokalizacja: małopolska

Postprzez wopozka » Wt, 24 cze 2008 7:03

piotrplp napisał(a):To fakt to mapy papierowe, ale jednak po wprowadzeniu do Trekbuddy, mój ślad rysuje się praktycznie po drodze. Tory kolejowe też są we właściwym miejscu. Miałem na myśli to, że producent map wektorowych, mógłby się spokojnie posiłkować taką mapą papierową, jeśli nie do dokładnego pozycjonowania detali, to przynajmniej do ogólnej orientacji.
Dzisiaj rano próbowałem jak korzystając z tej mapy prowadzi po drodze. Na początku od razu skierował mnie w pola. Dalej przyznam było prawie bezbłędnie. Drobny szczegół ze złą interpretacją skrzyżowania, ale to nieznaczące.

A moja miejscowość to ma ogólnie pecha do map. W maps.google w ogóle nie ma ulic.

Pozdrawiam !

PL


Takich miejscowości jak twoja są w Polsce tysiące i minie jeszcze zapewne sporo czasu zanim się to zmieni. Nawet w Europie nadal pokrycie nie jest 100% chociaż producenci trochę potężniejsi niż Imagis zaczęli robić jej mapy sporo wcześniej. O ilości błędów nie wspomnę, ale błędy to sprawa normalna, ważne jest aby je poprawiano, a z tym Imagis sobie w ogóle nie radził (a to bardzo delikatnie powiedziane). Ogólnie jednak ta mapa jest całkiem niezła to jeżdżenia po Polsce i takie błędy jak w twojej miejscowości (a których zapewne są tysiące jeszcze) nie uprawniają chyba do tak kategorycznych stwierdzeń jakich użyłeś na początku.
wopozka
Bywalec
 
Posty: 579
Dołączył(a): Cz, 18 paź 2007 9:48

Postprzez beetle-m » Wt, 24 cze 2008 7:04

Trzymajmy się tematu bardzo proszę. Tu zgłaszamy konkretne błędy GPMapy.
Beetl(e)dit: Być może niebawem powstanie odrębny temat, w którym będzie można wylewać żale na producentów.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.6.2 - PL-2015Q1) // Garmin viago 1.2 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6688
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Postprzez xalix » Wt, 24 cze 2008 19:07

piotrplp napisał(a):Jak tak czytam posty to dochodzę do wniosku że Gmapa to jakaś kpina. Może by sobie producent śmigłowiec, albo satelitę wynajął i zajął się oglądaniem rzeczywistości z powietrza.
Po prostu kpina i jeszcze za pieniądze, to już szczyt ...



Ja tam nie wiem czy kpina czy nie. Ale nie wiem tez - bo sie nie znam - czy jest na świecie jakiś producent komercyjnych map dla urządzeń popularnych szerokiego zastosowania, który robi to co teraz IMAGIS? Czyli wspólpracuje z uzytkownikami w celu poprawienia swojego produktu? Pewnie nie ma. Nie mów więc kolego, że to kpina tylko kup sobie AUTOMAPE albo coś innego.

A z innej beczki IMAGIS mógłby zrobic gest i tym których poprawki faktycznie uwzglęniają fundnąć aktualizację za free. Chociaż tę, w której uwzględniają daną poprawke.
Garmin Nuvi 250W + CN2008 + GPMAPA 2008.1
xalix
 
Posty: 24
Dołączył(a): Pt, 16 maja 2008 20:14
Lokalizacja: świętokrzyskie

Postprzez nocnyMarek » Wt, 24 cze 2008 19:43

xalix napisał(a):nie wiem tez - bo sie nie znam - czy jest na świecie jakiś producent komercyjnych map dla urządzeń popularnych szerokiego zastosowania, który robi to co teraz IMAGIS? Czyli wspólpracuje z uzytkownikami...

Nie musisz szukać 'na świecie', moja przygoda z AM trwa już blisko 3 lata, to co Imagis obecnie _deklaruje_,
jest dla mnie zwyczajną codziennością, wręcz nie wyobrażam sobie, by mogło być inaczej.
xalix napisał(a):A z innej beczki IMAGIS mógłby zrobic gest i tym których poprawki faktycznie uwzglęniają fundnąć aktualizację za free.

To też traktuję jako 'zwyczajną rzecz', przez 3 lata chyba 1 raz porzedłużałem licencję ...
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Avatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec
 
Posty: 607
Dołączył(a): Śr, 21 mar 2007 21:17
Lokalizacja: Silesia

Postprzez beetle-m » So, 05 lip 2008 22:01

GPS Maniak napisał(a):Może przy okazji poinformuję "garniaków", jakie błędy zgłosiłem bezpośrednio do Imagisu.
Dlatego Olaf zamilkł :wink: A ja czekam i czekam na kolejne tematy 8)
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.6.2 - PL-2015Q1) // Garmin viago 1.2 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6688
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Postprzez GPS Maniak » So, 05 lip 2008 22:24

beetle-m napisał(a):Dlatego Olaf zamilkł :wink:

Mam nadzieję, że mimo wszystko to nie przeze mnie :oops:

Może się mylę, ale gdy ludzie z Imagisu pojawili się gościnnie w tym wątku, i bardzo szybko - zamiast na zalew rzeczowych informacji - trafili na kolejne pyskówki i zjebkę od kogoś, kto:
1. Nie ma GPSu w naszym rozumieniu (ma jakąś tam badziewiastą komórkę czy inny szmelc z lewym na 100% softem)
2. nie kupił, ale ukradł tę mapę i jest jeszcze na tyle gł.... żeby się do tego przyznać,
to nic dziwnego że mają dość.

Szczerze mówiąc, gdy czytam takie wypociny też ręce mi opadają, chociaż jestem już całkiem nieźle zaprawiony w boju .... :D

A jestem, bo dawno, dawno temu, przed takimi co zjedli wszystkie rozumy nie raz broniłem - tak wówczas nie lubianej przeze mnie - AutoMapy. Też krew mnie zawsze zalewała, jak na PDA_CLUB ktoś na podstawie kilku wadliwych kresek na mapie wyciągał wnioski, że pod względem mapowym AutoMapa jest do d.... Po prostu ujadające kundelki bardziej mnie wówczas wkurzały niż sama .... AutoMapa :D Dziś tak samo. GPMapa nie jest oczywiście ideałem, ale kundelkom mówimy jednak: dość :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Vertis Braver, a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14517
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Następna strona

Powrót do HydePark

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość